Ονοματοδοσία σηράγγων (τούνελ) αυτοκινητοδρόμων

Δημοσίευση: 28 Σεπ 2017 17:45

Ως Έλληνας ειλικρινά αισθάνομαι υπερήφανος που, τον τελευταίο καιρό εγκαινιάζονται τόσο σημαντικά και θαυμάσια οδικά έργα που, τόσο έχει ανάγκη όσο ποτέ άλλοτε η πατρίδα μας.

Εύκολα διαπιστώνει και ο πλέον απλός άνθρωπος, τι πραγματικά κρυμμένες δυνατότητες έχει αυτός ο λαός όταν, μπορεί από μόνος του και με δική του τεχνογνωσία και με δικά του χέρια, να παραδίδει προς χρήση τέτοια ασφαλή οδικά έργα κομψοτεχνήματα, θα έλεγα προς χρήση στον ελληνικό λαό.

Εκείνο όμως το οποίον μου προξένησε και μου προξενεί ακόμα, άσχημη εντύπωση είναι, ότι και εδώ ο κομματισμός και ο λαϊκισμός έβαλε για τα καλά το χέρι του. Αγνοώντας παντελώς τα υπάρχοντα τοπωνύμια και ιστορικές ονομασίες που, από αρχαιοτάτων χρόνων είναι γνωστά στους κατοίκους των περιοχών αλλά και στους περισσότερους Έλληνες, δίδουν οι κυβερνώντες, για καθαρά ψηφοθηρικούς και μόνον λόγους στις σήραγγες των οδικών αξόνων που, εγκαινιάζουν ονόματα πολιτικών ανδρών και άλλων προσώπων που, δεν έχουν καμία σχέση και συνάφεια με την πατρότητα, την πορεία, την εξέλιξη και την συμμετοχή των στην εκτέλεση τούτων (Έργων).

Αναμφισβήτητα πατέρας αυτών των πέντε αυτοκινητοδρόμων συνολικού μήκους 626 χλμ, με συνολικό κόστος τούτων εκτός του απαλλοτριώσεων 5.326 δισ. ευρώ, ήταν και είναι ο τέως υπουργός ΥΠΕΧΩΔΕ κ. Γεωργ. Σουφλιάς. Και όμως αυτού του ανθρώπου αγνοήθηκε παντελώς το όνομά του απ’ αυτά τα έργα, χωρίς να δοθεί συγχρόνως το όνομά του, σε κάποια από τις πολλές σήραγγες. Αυτόν τον πολιτικό πολιτισμό πρέπει να εκφράζει ένα νέο κόμμα όπως είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και ο νεαρός αρχηγός του και ο σημερινός πρωθυπουργός της χώρας μας;

Τι τους πείραζε τους νονούς αυτών των σηράγγων να βάλουν τα ονόματα των τοπωνυμιών που βρίσκονται οι Σήραγγες, όπως Τέμπη - Κίσσαβος - Αμπελάκια - Πηνειός - Μέτσοβο - Παμβώτιδα Λίμνη - Μετέωρα - Όλυμπος - Δερβένι - Πλάτανος - Παναγούλα - Μπιζάνι κ.τ.λ., ή έστω ονόματα ποιητών - φιλοσόφων - μυθολογικά ονόματα νυμφών - νεραΐδων - επιστημόνων - συγγραφέων - ποταμών - βουνών για να νιώθουμε έτσι, όμορφα καθώς θα ταξιδεύουμε και θα διερχόμεθα μέσα αυτών (σήραγγες). Γιατί θα πρέπει ο νους μας να τρέχει σε μάχες και σε σκοτωμούς - σε συγκρούσεις - σε εμφύλιες συρράξεις και σε αμφιλεγόμενους πολιτικούς μακριά από διχασμούς και αναζωπυρώσεις εμφύλιων παθών;

Προβαίνω σε αυτές τις επισημάνσεις όχι γιατί είμαι αντίθετος ατής της ονοματοδοσίας, αλλά εφεξής θα πρέπει η επιλογή των ονομάτων των σηράγγων ή άλλων παρεμφερών αναπτυξιακών έργων, (φράγματα) να γίνεται με πολύ περίσκεψη, μελετώντας τας γραφάς, σε βάθος χρόνου τα ιστορικά γεγονότα των περιοχών και των τοπωνυμιών και να δίδονται ονόματα που, θα τυγχάνουν, ομολογουμένως και αποδεδειγμένα, κοινής αποδοχής χωρίς καμίας απολύτως αμφισβήτησης. Θα συμβολίζουν δε έμπρακτα την εμπλοκή τους, με την πορεία και εξέλιξη των περιοχών και με τη συμμετοχή τους, σε μεγάλα ιστορικά γεγονότα και έργα, θα ενώνουν και δεν θα διχάζουν τον λαό μας.

Στην προκειμένη περίπτωση πιστεύω δεν τέθηκαν τέτοια αυστηρά κριτήρια και η ονοματοδοσία έγινε στο πόδι, για ικανοποίηση επαναλαμβάνω κομματικών σκοπιμοτήτων και μόνο.

Με την ευκαιρία αυτή ήθελα να ερωτήσω τους Κυβερνώντες και ιδιαίτερα τον λαλίστατο αρμόδιο υπουργό κ. Σπίρτζη ποια είναι η τύχη των προγραμματισμένων από την προηγούμενη Κυβέρνηση για δημοπράτηση έργων όπως: Η υποθαλάσσια ζεύξη - Σαλαμίνα - Πέραμα. Αυτοκινητόδρομος Ελευσίνα - Θήβα, Εγνατία Οδός - Βόλος (Λιμάνι), Πάτρα - Πύργος. Λάρισα - Κοζάνη, ολοκλήρωση Ε-65. φοβάσθε κύριε Υπουργέ να τα δώσετε με τη μέθοδο της Συνεργασίας Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) όπως έγινε με τους υπόψη πέντε αυτοκινητόδρομους τους οποίους με τόση αυταρέσκεια τελευταία εγκαινιάζετε. Μήπως σας κακολογήσει το αριστερό σας ακροατήριο;

Τέλος γιατί μέχρι σήμερα δεν έχει δημοπρατηθεί κανένα σημαντικό έργο αν και η παρούσα Κυβέρνηση βρίσκεται στην εξουσία στον τρίτο χρόνο;

* Μιχαήλ Γκρίλλας, σμήναρχος ε.α.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass