Δεν έχει υποκύψει ακόμη η κυβέρνηση στους Γερμανούς

Δημοσίευση: 07 Ιουν 2015 8:40

 

Από τον Γιώργο Δελαστίκ

Φεύγοντας την Τετάρτη για τις Βρυξέλλες όπου θα συναντούσε τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν - Κλοντ Γιουνκέρ, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ήταν πολιτικά αισιόδοξος. "Θα πάω για να συζητήσουμε πάνω στην πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης" δήλωσε στην Αθήνα λίγο πριν μπει στο αεροπλάνο για να πετάξει προς τη βελγική πρωτεύουσα, αναφερόμενος στην αναλυτική πρόταση 47 (!) σελίδων που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είχε ήδη στείλει στους δανειστές.

Βαθιά ήταν νυχτωμένος! Μόνο με την πρόταση της κυβέρνησης Τσίπρα δεν είχε ασχοληθεί κανένας! Προκλητικότατα ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μάντιν Γιέγκερ δήλωσε δημοσίως ότι... δεν έχει διαβάσει καν το ελληνικό κείμενο ακόμη! "Εάν όμως λάβω υπόψη μου το τι υπάρχει από σχόλια, περιγραφές, δηλώσεις κυβερνητικών πηγών από την Αθήνα, τότε έχω την εντύπωση ότι αυτή η λίστα δεν πρόκειται να είναι η τελευταία λύση του προβλήματος" πρόσθεσε αλαζονικά. Είχε μάλιστα το θράσος να προσθέσει ότι "περιμέναμε εδώ και μήνες συγκεκριμένες και λεπτομερείς ελληνικές προτάσεις" - και τώρα που η Αθήνα έστειλε εν εκτάσει και λεπτομερειακά τις προτάσεις της, αυτός ούτε καν έκανε τον κόπο να τις διαβάσει, πόσο μάλλον να συζητήσει επ΄αυτών! Το άκρον άωτον της γερμανικής υπεροψίας.

Ο εκπρόσωπος του Σόιμπλε δεν έκρυψε άλλωστε ότι η Γερμανία μόνο επί γερμανικών προτάσεων καταδέχεται πλέον να συζητά. "Η πρόταση των τριών θεσμών θα είναι για μας η σημαντική βάση διαπραγμάτευσης" διακήρυξε, αναφερόμενος στο πεντασέλιδο κείμενο που επέδωσε ο Γιουνκέρ στον Τσίπρα κατά τη διάρκεια της νυχτερινής συνάντησής τους την Τετάρτη προς Πέμπτη, όπου φυσικά μόνο για το γερμανικό κείμενο (τυπικά των δανειστών) με τους απαράδεκτους όρους συζήτησαν.

"ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΕΣ!"

Κάτι πρέπει να είχε ψυχανεμιστεί ο Αλέξης Τσίπρας για το "φτύσιμο" που θα έτρωγαν οι προτάσεις του από τους "εταίρους" της κυβέρνησής του στην Ευρωζώνη. Αυτό τουλάχιστον υποδηλώνει κατά τη γνώμη μας η φράση που αποτύπωσε την ενόχλησή του και την οποία είπε πριν μπει στο αεροπλάνο για τις Βρυξέλλες: "Μέχρι σήμερα δεν έχουμε πάρει σχόλια πάνω σε αυτή την πρότασή μας, αλλά ούτε και κάποιο άλλο κείμενο, όπως ακούμε, των θεσμικών εταίρων" είπε εμφανώς πικαρισμένος ο πρωθυπουργός.

Πρέπει να του είχαν έρθει τα μαντάτα από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος είχε δηλώσει δύο πράγματα. Πρώτον, ότι δεν δικαιολογείται η αισιοδοξία για τις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα. Δεύτερον, ότι μετά από μια πρώτη ματιά στην ελληνική λίστα μεταρρυθμίσεων είναι προφανές πως οι διαπραγματεύσεις δανειστών - Ελλάδας δεν πρόκειται να τελειώσουν σύντομα.

Σε συνέντευξή του στο γερμανικό εβδομαδιαίο οικονομικό περιοδικό "Βίρτσαφτσβόχε", ο Σόιμπλε ασκεί κριτική στον Αλέξη Τσίπρα. Τον κατηγορεί ότι εξαπάτησε τους Ελληνες ψηφοφόρους "κάνοντάς τους να πιστεύουν ότι υπάρχει πιο απλός τρόπος για να μείνουν στην Ευρωζώνη". Είχε ο ίδιος συμβουλεύσει προσωπικά τον Τσίπρα να μην υπόσχεται προεκλογικά ότι η Ελλάδα μπορεί να μείνει στο ευρώ, χωρίς τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις προσπάθειας που χρειάζεται".

Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν - Κλοντ Γιουνκέρ εναρμονίστηκε φυσικά με τη γραμμή του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. "Δεν περιμένουμε να υπάρξει αποτέλεσμα απόψε" δήλωσε στις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπός του πριν καν αρχίσει η συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα! Ως έμπειρος πολιτικός ο Γιουνκέρ ήξερε τι σοκ θα πάθαινε ο Ελληνας πρωθυπουργός μόλις άκουγε τους ανελέητους γερμανικούς όρους και θεωρούσε λογικά αδύνατον να τους αποδεχθεί αμέσως. Είχε πει λοιπόν στον εκπρόσωπό του να κάνει λόγο για μια "πρώτη συζήτηση" που δεν θα καταλήξει σε συμφωνία.

Τον Τσίπρα τον κουβάλησε στις Βρυξέλλες για να μετριάσει τις αντιδράσεις του ώστε να μην κάνει τίποτα απορριπτικές δηλώσεις εμπρηστικού τύπου που δεν του αφήνουν έπειτα περιθώριο υποχώρησης". Τον στόχο του αυτό φαίνεται να τον πέτυχε ο Γιουνκέρ, τουλάχιστον εν μέρει.

ΝΑ ΚΟΠΕΙ ΤΟ... ΕΚΑΣ!

Η αντίδραση του πρωθυπουργού υπήρξε ήπια, ακόμα και στα σημεία όπου δήλωσε την κραυγαλέα διαφωνία του με τις γερμανικές προτάσεις των δανειστών.

«Υπάρχουν και σημεία τα οποία κανείς δεν θα μπορούσε να προσεγγίσει, γιατί όλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι μιλάμε για μια χώρα που τα τελευταία πέντε χρόνια έχει υποστεί μεγάλη οικονομική καταστροφή» είπε μεταξύ άλλων ο Αλέξης Τσίπρας μετά τη συνάντησή του με τον Γιουνκέρ και συνέτισε, δημοσιοποιώντας τις πιο ακραίες προτάσεις του εγγράφου της Ευρωζώνης: «Χάθηκε το 25% του ΑΕΠ σε πέντε χρόνια σκληρής λιτότητας. Οι προτάσεις που επαναφέρουν στο τραπέζι ιδέες όπως να κοπεί το ΕΚΑΣ στους χαμηλοσυνταξιούχους ή να αυξηθεί ο ΦΠΑ στο ηλεκτρικό κατά 10 μονάδες, είναι προτάσεις που δεν είχαν καμία βάση συζήτησης».

Ολο το πρόβλημα των γερμαναράδων δηλαδή είναι να μην παίρνουν το επίδομα του ΕΚΑΣ οι πιο εξαθλιωμένοι από τους Ελληνες συνταξιούχους! Γενικά, πάντως, οι Γερμανοί δείχνουν να έχουν σοβαρό πρόβλημα με τους Ελληνες συνταξιούχους και οι προτάσεις που κάνουν σε όποιο θέμα αφορά τους γέροντες της χώρας μας υποδηλώνουν ότι το Βερολίνο θα ήταν πανευτυχές αν μπορούσε να πετάξει όλους τους ηλικιωμένους Ελληνες στον... Καιάδα! Αυτή η εντύπωση μας έχει δημιουργηθεί. Ότι η γερμανική πολιτική γραμμή είναι... «Οι γέροι στον Καιάδα»!.

ΥΜΝΟΙ ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΗΝ... ΚΟΜΙΣΙΟΝ

Ο Ελληνας πρωθυπουργός χαρακτήρισε απλώς τις προτάσεις για αύξηση κατά... 10(!) εκατοστιαίες μονάδες του ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ή στο νερό, την κατάργηση του ΕΚΑΣ ως «προτάσεις που δεν έχουν καμία βάση συζήτησης» αντί να κατακεραυνώσει τους δανειστές «εταίρους» που τόλμησαν να παρουσιάσουν τέτοιες εξευτελιστικές προτάσεις.

Σαν να μην έφτανε αυτό, ο πρωθυπουργός αναλώθηκε σε... ύμνους προς την Κομισιόν στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον Γιουνκέρ, αγνοώντας το γεγονός ότι η Κομισιόν είναι ένας από τους τρεις θεσμούς που συνδιαμορφώνουν τις προτάσεις των δανειστών!

«Υπήρξε από την πλευρά της Κομισιόν εποικοδομητική διάθεση να φτάσουμε σε έναν κοινό τόπο» είπε ο Αλέξης Τσίπρας και συνέχισε το υμνολόγιο: «Νομίζω ότι τα θετικά της σημερινής ημέρας είναι η απόδειξη από την πλευρά της Κομισιόν τουλάχιστον - των συνομιλιών μας δηλαδή - ότι υπάρχει διάθεση προκειμένου πολύ σύντομα να καταλήξουμε σε μια ρεαλιστική συμφωνία... Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν το επόμενο διάστημα, τις επόμενες ημέρες και μπορώ να πω ότι όσο κανείς συζητάει με ειλικρίνεια τόσο πιο πολύ μπορεί να προσεγγίσει μια κοινώς αποδεκτή λύση»

ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΜΠΑΡΑΖ ΚΑΤΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

«Ολη η δουλειά που κάνουμε έχει στόχο να εξασφαλιστεί η ολοκλήρωση της συμφωνίας στο υφιστάμενο χρονοδιάγραμμα. Εργαζόμαστε εντατικά γι’ αυτό» δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου και έχοντας δίπλα της τον... δικτάτορα πρόεδρο της Αιγύπτου Αλ Σίσι.

Φίλος του ΣΥΡΙΖΑ δεν υπήρξε ποτέ ο Γερμανός σοδιαλδημοκράτης αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, αλλά αυτή τη φορά υπερέβη τον εαυτό του στην επίδειξη μίσους εναντίον της ελληνικής αριστερής κυβέρνησης, δηλώνοντας σε τοπική εφημερίδα του Αμβούργου το οποίο παραμένει ένα από τα ελάχιστα πλέον προπύργια της γερμανικής σοδιαλδημοκρατίας. «Η Ευρώπη κάνει ήδη πολλά για να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ. Δεν μπορούμε όμως να κάνουμε τα πάντα (να υποκαταστήσουμε) την απροθυμία και την ανικανότητα των ελληνικών κυβερνήσεων να μεταρρυθμίσουν τη χώρα τους» δήλωσε ο αντικαγκελάριος Γκάμπριελ.

«Θα κάνουμε τα πάντα για να κρατήσουμε την Ελλάδα στην Ευρωζώνη» δήλωσε από το Πεκίνο όπου βρισκόταν ο επίσης Γερμανός πρόεδρος του πρώτου Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Διάσωσης (του ESM, όχι του πιο πρόσφατου EFSE) Κλάους Ρέγκλινγκ. Εσπευσε όμως να προσθέσει ότι η βοήθεια να συνοδεύεται οπωσδήποτε από όρους.

ΠΟΥΛΑΚΙΑ ΚΙ ΑΗΔΟΝΑΚΙΑ

Εκείνοι που υποκρίνονται ότι δεν έχουν καταλάβει τίποτα από το παιχνίδι ανελέητων εκβιασμών που παίζει η Γερμανία, αλλά δεν προβάλλουν καμία αντίσταση στο Βερολίνο επειδή αυτό τους συμφέρει, προσποιούμενοι όμως και ότι στηρίζουν την Ελλάδα, είναι οι Γάλλοι. Όταν λέμε ότι τους συμφέρουν κι αυτούς οι γερμανικοί εκβιασμοί αναφερόμαστε στο γεγονός ότι έτσι και η Ελλάδα (εντελώς υποθετικά μιλώντας) προχωρούσε σε μονομερή διαγραφή του δημόσιου χρέους της χώρας μας, αυτό θα σήμαινε ότι η Γαλλία πρέπει να χάσει ως κράτος και ως ιδιωτικός τομέας σχεδόν... 50 δισεκατομμύρια ευρώ. Εδώ που τα λέμε δεν είναι και λίγα λεφτά ακόμη και για μια μεγάλη ευρωπαϊκή χώρα, η οποία μάλιστα χρωστάει η ίδια πάνω από 2... τρισεκατομμύρια (ναι τρισεκατομμύρια, όχι δισεκατομμύρια όπως εμείς!) ευρώ στο γαλλικό πρωτίστως, αλλά και στο παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα.

«Βρισκόμαστε μερικές ημέρες ή και μερικές ώρες από μια πιθανή διευθέτηση» του ελληνικού προβλήματος δήλωσε στο Παρίσι ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, κατά τη διάρκεια συνόδου του ΟΟΣΑ στη γαλλική πρωτεύουσα.

Με το που άκουσαν τον Γάλλο πρόεδρο να εκφράζεται έτσι έσπευσαν διάφοροι τύποι να ευθυγραμμιστούν.

«Θα υπάρξει συμφωνία με την Ελλάδα, είμαι σίγουρος» δήλωσε στο περιθώριο της Συνόδου του ΟΟΣΑ ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Πιερ Κάρλο Παντοάν. Τα χρονικά περιθώρια εξαντλούνται οπότε πρέπει να κλείσει άμεσα η συμφωνία» πρόσθεσε.

ΚΑΝΕΙ... ΝΕΡΑ ΣΤΟΝ ΣΟΪΜΠΛΕ Ο ΝΤΑΪΣΕΛΜΠΛΟΥΜ

Το πιο εντυπωσιακό γεγονός πάντως ήταν η αποστασιοποίηση του Ολλανδού υπουργού Οικονομικών και πρωτίστως προέδρου της Ευρωομάδας (του Γιούρογκρουπ) Γερούν Ντάισελμπλουμ από τον Σόιμπλε, του οποίου μέχρι τώρα ήταν τυφλό φερέφωνο.

«Δεν απέχουμε πολύ από την επίτευξη συμφωνίας» δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό RTL ο Ντάισελμπλουμ από τη Χάγη όπου βρισκόταν. Εριξε μάλιστα και μία «μπηχτή» εναντίον του Σόιμπλε, κάνοντας λόγο για το γεγονός ότι ορισμένοι στην Ευρώπη είναι υπερβολικά αισιόδοξοι για τις συνέπειες που θα είχε μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ! Τι συμβαίνει με την περίπτωση του Ολλανδού; Γιατί αυτή η «πολιτική εξέγερση» εναντίον του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Σόιμπλε;

Η απάντηση είναι απλή, απλούστατα και δεν έχει καμία ιδεολογική ή πολιτική διάσταση. Βοά ο τόπος πλέον ότι ο Σόιμπλε έχει πλέον αποφασίσει αυτόν τον μήνα, τον Ιούνιο που λήγει η θητεία του Ντάισελμπλουμ ως προέδρου του Γιούρογκρουπ, να μην προωθήσει την ανανέωση της θητείας του Ντάισελμπλουμ, αλλά να τον αντικαταστήσει με τον Ισπανό υπουργό Οικονομικών, δεξιό φυσικά, Λούις ντε Γκίντος, από την απόδοση του οποίου ο Σόιμπλε είναι πολύ ικανοποιημένος, παρόλο που ο Γερμανός περιφρονεί τους Ισπανούς!

Επιπροσθέτως, το γεγονός ότι οι δήμαρχοι τόσο της Μαδρίτης όσο και της Βαρκελώνης πιθανότατα θα είναι δύο γυναίκες που εξελέγησαν με την υποστήριξη του Ποδέμος, του κινήματος δηλαδή των Ισπανών «αγανακτισμένων» έχει θορυβήσει τους Γερμανούς.

Τον Νοέμβριο η Ισπανία έχει βουλευτικές εκλογές και όλα δείχνουν ότι το αριστερόστροφο Ποδέμος πιθανότατα θα είναι ο πυρήνας της επόμενης ισπανικής κυβέρνησης. Σωστά, λοιπόν, από τη σκοπιά των γερμανικών συμφερόντων ο Σόιμπλε σκέφτηκε να βάλει έναν Ισπανό δεξιό στη θέση του Ντάισελμπλουμ, προκειμένου να αντιμετωπίσει, αν χρειαστεί, την πολύ σοβαρότερη κρίση της Ευρωζώνης με την Ισπανία (πολύ σοβαρότερη σε σύγκριση με την αντίστοιχη ελληνική κρίση), σε περίπτωση που επαληθευτούν οι εκτιμήσεις που φέρνουν το Ποδέμος στην εξουσία.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass