Επικίνδυνος ο αλβανικός εθνικισμός

Δημοσίευση: 09 Ιουν 2015 9:05

Από τον Μιχαήλ Γκρίλλα

Τα αιματηρά επεισόδια που, σημειώθηκαν πρόσφατα στο Κουμάνοβο των Σκοπίων σαράντα χιλιόμετρα Βορειοδυτικά περίπου απ’ αυτά όπου στη συντριπτική τους πλειοψηφία, οι κάτοικοι του είναι Αλβανοί, σηματοδοτούν μια επικίνδυνη αστάθεια στα Βαλκάνια και ενισχύουν σημαντικά τον Εθνικισμό των Αλβανών που, έχουν πλέον θέσει ως Εθνικό τους Στρατηγικό στόχο, την ενοποίηση όλων των γύρω από την Αλβανία κατοικούντων Αλβανικών πληθυσμών όπως: Το Κόσοβο – Η περιοχή του τετόβου (Δυτικά Σκόπια). Το Πρέσεβο (Ν. Σερβία) και στο Μαυροβούνιο. Συνολικά 3.000.000 κάτοικοι. Βέβαια στα επεκτατικά σχέδια των Αλβανών, δεν λείπει και η Χώρα μας, παρ’ ότι στην επικράτειά της, δεν κατοικεί ως μειωνοτικός ούτε ένας Αλβανός. Εντούτοις όμως στον χάρτη της μεγάλης Αλβανίας, συμπεριλαμβάνονται περιοχές μας, μέχρι Πρέβεζα ακόμη και η Κέρκυρα. Επανερχόμενος στα αιματηρά επεισόδια του Κομάνοβου όπου, σκοτώθηκαν οκτώ Αστυνομικοί και δεκατέσσερις αντάρτες Αλβανικής υπηκοότητας και καταστράφηκε από τις οδομαχίες, μια ολόκληρη Αλβανική συνοικία, ο Πρωθυπουργός των Σκοπίων Γκρούεφσκι χαρακτήρισε τους Αντάρτες τρομοκράτες και κήρυξε δύο ημέρες Εθνικό πένθος στη χώρα του. Από την πλευρά του, ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα χαρακτήρισε τους Αντάρτες ήρωες και συγχρόνως ακύρωσε, την επίσημη προγραμματισμένη επίσκεψή του στα Σκόπια, δηλώνοντας μάλιστα με έμφαση ότι καθήκον μας, είναι η ενοποίηση όλων των γύρω από εμάς Αλβανών, σε μια ενιαία φυσική Αλβανία. Συνεπώς βοηθούντος δε στο έπακρο και του γεγονότος ότι το 70% των γεννήσεων σήμερα στα Σκόπια, είναι Αλβανοί είναι πλέον, θέμα χρόνου να γίνουν πλειοψηφία στη χώρα αυτή όπως έγινε και στο Κόσοβο, και να ζητήσουν στη συνέχεια, να αποσχισθούν και να ενωθούν με την Αλβανία. Σήμερα στα 2.200.000 πληθυσμού των Σκοπίων οι 600.000 είναι Αλβανοί (30%). Επομένως είναι του ηλίου φαεινότερον ότι η Αλβανία εργάζεται εκ του εμφανούς πλέον, για τη διχοτόμηση των Σκοπίων. Οπότε φυσιολογικά το ανατολικό κομμάτι των Σκοπίων, θα ενσωματωθεί στη Βουλγαρία η οποία άλλωστε, δεν κρύβει καθόλου, τις προθέσεις της, μάλιστα δε τους θεωρεί Βουλγάρους και εάν και αυτό, συμβεί στα Βόρεια σύνορά μας, θα προκύψουν συγχρόνως η μεγάλη Βουλγαρία και η μεγάλη Αλβανία, με ότι συνεπάγεται αυτό για τη χώρα μας.

Η Αλβανία πρόσφατα έσπευσε να δημιουργήσει και μάλιστα με άκομψο διάβημα, προς την χώρα μας, θέμα ορίων Ελληνικής Εθνικής Κυριαρχίας. Αμφισβήτησε έτσι την άσκηση δικαιωμάτων, όσον αφορά την έρευνα και εκμετάλλευση φυσικών πόρων (υδρογονανθράκων), σε συγκεκριμένες θαλάσσιες Ζώνες, Ελληνικής δικαιοδοσίας. Όπως είναι γνωστόν η χάραξη των Θαλασσίων Ζωνών στο Βόρειο Ιόνιο, μεταξύ της Αλβανίας και Ελλάδας είχαν οριοθετηθεί και μάλιστα είχαν υπογραφεί και σχετικές προς τούτο διακρατικές μεταξύ τους συμφωνίες το 2009. Αργότερα όμως και έπειτα από προσφυγή του σημερινού Πρωθυπουργού της Αλβανίας, Έντι Ράμα, ως Αρχηγού του Σοσιαλιστικού Κόμματος, στο Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας του, το οποίο την έκρινε Αντισυνταγματική και μάλιστα με σκεπτικό όμοιο των τουρκικών θέσεων. Μέχρι σήμερα η Αλβανία δεν έχει ζητήσει την ανάκληση αυτών των συμφωνιών και επιμένει στην επαναδιαπραγμάτευση, πράγμα που, η χώρα μας ορθώς, δεν το δέχεται και καλώς κάνει που, απορρίπτει κάθε συζήτηση επ’ αυτού. Είναι εσωτερικό θέμα της Αλβανίας και ας το επιλύσει αυτό ο ακραίος Εθνικιστής της περιοχής Έντι Ράμα. Σίγουρα πίσω από την παρασπονδία της Αλβανίας, ως προς τη συμφωνία της ΑΟΖ στο Βόρειο Ιόνιο, υπάρχει εμφανές αποτύπωμα Τουρκικού δακτύλου.

Με το αναπαραγόμενο σήμερα σύνδρομο της «Μεγάλης Αλβανίας η Χώρα αυτή σπεύδει και μάλιστα με Τουρκική προτροπή να εκμεταλλευτεί επιθετικά τις ευνοϊκές για την ίδια ροπές που, αναδύονται στην περιοχή (Κόσοβο – Σκόπια) ώστε μελλοντικά και σταδιακά να επιτύχει, τον Στρατηγικό της στόχο. Κυρίως όμως εκμεταλλεύεται την εύνοια προς αυτήν των ΗΠΑ που, την προορίζουν ως στρατηγικό εργαλείο και προγεφύρωμα για την επιτυχία ευρύτερων Περιφερειακών σχεδιασμών της.

Σίγουρα Σερβία – Βουλγαρία και Ελλάδα δεν θα μείνουν ανεπηρέαστες από τέτοιες εν δυνάμει ανακατατάξεις και επομένως η κάθε μία απ’ αυτές θα δράσει ανάλογα μεμονωμένα ή με συμμαχίες, για να προστατέψουν τα του οίκου τους και να αποφύγουν τυχόν προσχεδιασμένο ή όχι ακρωτηριασμό τους. Φυσικά και η Τουρκία θα εκμεταλλευτεί για το ίδιο όφελος κάθε ευνοϊκή συγκυρία γι’ αυτήν (Δ. Θράκη).

Επομένως κάτω από το βάρος αυτών και των δεδομένων και των περιστάσεων που, διαμορφώνονται στον ευρύτερο πεδίο στρατηγικού ανταγωνισμού και κυρίως των εκδηλωμένων εθνικιστικών προθέσεων κανένας απολύτως εφησυχασμός δεν επιτρέπεται εκ μέρους μας, για όσα συμβαίνουν, ή σχεδιάζονται στην ευρύτερη περιοχή μας.

ΛΕΖΑΝΤΑ

Έτσι φαντάζονται τη χώρα τους οι εθνικιστές της γείτονος

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass