Η ΝΔ φεύγει μπροστά και ο ΣΥΡΙΖΑ εγκλωβίζεται σε έναν αριστερό εμφύλιο

Δημοσίευση: 10 Δεκ 2017 15:10

Τις τελευταίες εβδομάδες αναπτύσσεται μια νέα πολιτική δυναμική που είναι πολύ πιθανόν να διαμορφώσει τις μελλοντικές εξελίξεις.

Η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ βγαίνουν πολιτικά τραυματισμένοι από τον σφιχτό εναγκαλισμό με τον υπουργό Άμυνας κ. Καμμένο στο σκάνδαλο προμήθειας πυρομαχικών στη Σαουδική Αραβία, ενώ οι βαριές μνημονιακές υπογραφές που έβαλαν ο κ. Τσίπρας και ο κ. Τσακαλώτος προκαλούν αναστάτωση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και έναν εμφύλιο στον χώρο της Αριστεράς.

Η ταύτιση Τσίπρα-Καμμένου που επέτυχε η ηγεσία της ΝΔ στο σκάνδαλο που έχει την υπογραφή του υπουργού Άμυνας ενισχύει τις αριστερές αντιδράσεις στις μνημονιακές υπογραφές της κυβέρνησης. Έχει περάσει το μήνυμα ότι ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας δεν έχει πολιτικές αναστολές και ευχαρίστως συνεργάζεται με πολιτικούς του επιπέδου του κ. Καμμένου για να διατηρηθεί στην εξουσία και στις απολαύσεις της.

Η ανάδειξη του πολιτικού αμοραλισμού του κ. Τσίπρα απελευθερώνει στελέχη της αριστερής πτέρυγας του ΣΥΡΙΖΑ και ένα τμήμα της αριστερής εκλογικής και κοινωνικής βάσης του, ενώ εξαγριώνει τις άλλες δυνάμεις της Αριστεράς, από το ΚΚΕ και τη ΛΑΕ μέχρι την Πλεύση Ελευθερίας της κ. Κωνσταντοπούλου και τους υποστηρικτές του κ. Βαρουφάκη. Δημιουργείται έτσι μια δυναμική απομόνωσης του ΣΥΡΙΖΑ στον χώρο της Αριστεράς, ενώ ενισχύεται η ιδεολογική και πολιτική σύγχυση στο εσωτερικό του.

Κεντροαριστερή επιστροφή

Τα προβλήματα που εκδηλώνονται στο εσωτερικό της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ διευκολύνουν την κεντροαριστερά στην προσπάθειά της να διεκδικήσει ξανά πρωταγωνιστικό ρόλο.

Η αναμέτρηση για την ηγεσία της έγινε με όρους που απ’ ό,τι φαίνεται συμβάλλουν στη δημοσκοπική της ανάκαμψη. Η κοινή γνώμη αντιμετωπίζει με πιο θετικό τρόπο την κεντροαριστερά επειδή πέρασε τις εξετάσεις της ανάδειξης της ηγεσίας μέσα από μια διαδικασία με χαρακτηριστικό τη μεγάλη λαϊκή συμμετοχή. Επιπλέον, όλοι διαπιστώνουν ότι η περίοδος της πολιτικής κυριαρχίας του ΣΥΡΙΖΑ φτάνει στο τέλος της και πως το κόμμα του κ. Καμμένου αποκλείεται να έχει κυβερνητικό μέλλον. Είναι εντελώς δυσφημισμένο εξαιτίας της συμπεριφοράς του αρχηγού του, απορρίπτεται από τους περισσότερους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ και δεν αρκούν οι δυνάμεις του για να προσφέρει μελλοντική κυβερνητική λύση στον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα ηττηθεί από τη ΝΔ στις επόμενες βουλευτικές εκλογές.

Γαλάζια ανανέωση

Ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Μητσοτάκης αισθάνεται αρκετά ισχυρός για να επιταχύνει την πορεία της ΝΔ προς τον εκσυγχρονισμό, τη συμπλήρωση του κυβερνητικού της προγράμματος και τη δραστική ανανέωση του στελεχιακού δυναμικού της.

Ο κ. Μητσοτάκης έχει αποδείξει ότι είναι τολμηρός πολιτικός, διεκδικώντας την ηγεσία της ΝΔ χωρίς να έχει από την αρχή τις πιθανότητες με το μέρος του και στη βάση ριζοσπαστικών προτάσεων. Τώρα αναλαμβάνει πολιτικό ρίσκο σαν αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για να προετοιμάσει την αποτελεσματική διακυβέρνηση της χώρας από τη ΝΔ.

Πρόκειται για μία κίνηση στρατηγικής σημασίας, η οποία όμως προκαλεί ήδη αντιδράσεις στους κόλπους της ΝΔ και δεν είναι εύκολη στην εφαρμογή της. Ο πρόεδρος της ΝΔ ποτέ δεν έκρυψε τις επιλογές και τις δυσκολίες, αντίθετα καλεί σε κάθε ευκαιρία τα στελέχη και τον κόσμο της ΝΔ να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων.

Τα εσωτερικά προβλήματα της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ, ο εμφύλιος που εκδηλώνεται στον χώρο της Αριστεράς με βασικό στόχο τον ΣΥΡΙΖΑ, η προσπάθεια της κεντροαριστεράς να επιστρέψει σε πρωταγωνιστικό ρόλο και η υπέρβαση που επιχειρεί ο κ. Μητσοτάκης στον χώρο της ΝΔ, μπορούν να συνδυαστούν για να φέρουν ενδιαφέρουσες έως εντυπωσιακές αλλαγές.

Από τον Γιώργο Κύρτσο

* Ο Γιώργος Κύρτσος είναι ευρωβουλευτής της ΝΔ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass