Κίνημα Αλλαγής – Κίνημα Ελπίδας

Δημοσίευση: 17 Δεκ 2017 15:35

Η μεγάλη συμμετοχή των πολιτών στις εκλογές του νέου ενιαίου πολιτικού φορέα αποτέλεσε πολιτικό γεγονός πολύ μεγάλης σημασίας που σίγουρα επηρεάζει τις πολιτικές εξελίξεις. Επιβεβαιώθηκε ότι η Προοδευτική Δημοκρατική Παράταξη είναι εδώ, η καρδιά της χτυπά δυνατά.

Η μεγάλη ανταπόκριση των πολιτών στην πρόσκληση να είναι συνιδρυτές του νέου πολιτικού φορέα αποτελεί την καλύτερη εγγύηση επιτυχίας του εγχειρήματος και προκαλεί ανησυχία και αμηχανία στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και στη Ν. Δημοκρατία που επιθυμούν ένα μικρό τεχνητό δίπολο.

Η Φώφη Γεννηματά δικαιώνεται για την πρωτοβουλία της να ανοίξει τις διαδικασίες για τη δημιουργία της μεγάλης Προοδευτικής Δημοκρατικής Παράταξης, δικαιώνεται για τη σταθερή επιλογή της να κινηθεί με βάση το τρίπτυχο ενότητα, διεύρυνση, ανανέωση για αυτό οι πολίτες της έδωσαν τη δυνατότητα να συνεχίσει την προσπάθεια.

Σε αυτή την προσπάθεια δεν περισσεύει κανείς. Πρέπει να προχωρήσουμε όλες και όλοι μαζί. Δεν πρέπει να διαψεύσουμε τους πολίτες που ελπίζουν ότι η Προοδευτική Δημοκρατική Παράταξη μπορεί να πρωταγωνιστήσει στην πολιτική ζωή της χώρας.

Βασική προϋπόθεση για την επιτυχία του εγχειρήματος είναι ο πολιτικός φορέας να έχει ξεκάθαρη αυτόνομη στρατηγική, σύγχρονη προοδευτική πολιτική φυσιογνωμία, σαφώς προσδιορισμένη απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και τη Ν. Δημοκρατία και ικανότητα έκφρασης όλων των δυνάμεων της σοσιαλδημοκρατίας, της ανανεωτικής αριστεράς, του προοδευτικού ριζοσπαστικού κέντρου και της πολιτική οικολογίας.

Στις αποφάσεις του ανοιχτού δημοκρατικού Ιδρυτικού Συνεδρίου του Μαρτίου πρέπει να αποτυπωθεί αυτή η προοδευτική πολιτική φυσιογνωμία.

Συγχρόνως όμως στις ανοιχτές προσυνεδριακές διαδικασίες αλλά και στο Συνέδριο θα πρέπει να παρουσιαστεί, να συζητηθεί και να αποφασιστεί ένα Εθνικό Σχέδιο Ανάπτυξης με ριζικές αλλαγές στο παραγωγικό σύστημα, στην οικονομία, στο κράτος, στους θεσμούς και στην καθημερινότητα των πολιτών.

Αυτό το Εθνικό Σχέδιο θα πρέπει να αποτελέσει τη βάση της εθνικής συνεννόησης που είναι απαραίτητη προκειμένου η χώρα να βγει πραγματικά από την κρίση.

Αυτό το Εθνικό Σχέδιο θα πρέπει να αποτελέσει το συνεκτικό ιστό για να κινητοποιηθούν οι δυνάμεις της παραγωγής και της δημιουργίας που σήμερα ασφυκτιούν στις πόλεις και τα χωριά.

Μέσα από αυτό το Εθνικό Σχέδιο μπορούν να δοθούν απαντήσεις στο πρόβλημα της ανεργίας που αποτελεί τη χειρότερη μορφή κοινωνικής αδικίας, που υποχρεώνει τους νέους να μεταναστεύσουν παρά τους τίτλους σπουδών που διαθέτουν, στερώντας τη χώρα από το καλύτερο δυναμικό της.

Ο νέος πολιτικός φορέας οφείλει επίσης να παρουσιάσει ένα νέο υπόδειγμα για την πολιτική, τους πολιτικούς και τα κόμματα και να μιλήσει με ειλικρίνεια, διαχωρίζοντας με σαφήνεια τη θέση του από το λαϊκισμό, τις πελατειακές λογικές, τις σκιαμαχίες άνευ ουσίας, τις αυταπάτες που υποτιμούν την νοημοσύνη των πολιτών.

Ο νέος πολιτικός φορέας οφείλει να συμβάλει αποφασιστικά για να αλλάξει η συνολική αντίληψη για το τι είναι πολιτική, με τι πρέπει να ασχολούνται οι πολιτικοί και τα κόμματα, τι πρέπει να κάνει το πολιτικό σύστημα για να μη βολοδέρνει στη μιζέρια και την απαξίωση κοιτάζοντας διαρκώς προς τα πίσω.

Ασφαλώς είναι πάρα πολύ χρήσιμη η εμπειρία του παρελθόντος. Ασφαλώς έγιναν χρήσιμα πράγματα στη χώρα τα προηγούμενα χρόνια, όμως οι λύσεις στα προβλήματα δεν μπορούν να έρθουν αναπολώντας το παρελθόν, οι λύσεις θα έρθουν κοιτάζοντας μπροστά.

Πάρα πολύ εύστοχα η Φώφη Γεννηματά έχει μιλήσει «για τα όνειρά μας που είναι πιο δυνατά από τις αναμνήσεις μας». Οφείλουμε να κατανοήσουμε ότι η επιτυχία του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς συναρτάται από την ικανότητά του να μιλήσει για το μέλλον και την προοπτική της χώρας σε ένα ευρωπαϊκό και παγκόσμιο περιβάλλον έντονα ανταγωνιστικό.

Να μιλήσει με σαφήνεια για τον άνθρωπο και τις ανάγκες του σε μία σύγχρονη κοινωνία.

Να μιλήσει για την ανάπτυξη, την απασχόληση, την παιδεία, την Υγεία, τον πολιτισμό, την αλληλεγγύη των γενεών, τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των πολιτών σε ένα κράτος δικαίου, το σεβασμό στο περιβάλλον και τους φυσικούς πόρους.

Εάν ο νέος φορέας μιλήσει για όλα αυτά, τότε θα γίνει στην πράξη ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ, θα είναι πραγματικά ΚΙΝΗΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ, που θα αλλάξει ριζικά τους πολιτικούς συσχετισμούς.

Εν κατακλείδι και για να το πούμε πολύ καθαρά, ο νέος ενιαίος πολιτικός φορέας μπορεί να πρωταγωνιστήσει, εάν δεν είναι ένα ακόμη κόμμα κλασικής ελληνικής μορφής, με θολή πολιτική φυσιογνωμία, ένα κόμμα άχρωμο, άοσμο, άγευστο, ασπόνδυλο.

Για να πρωταγωνιστήσει ο νέος φορέας θα πρέπει να έχει σύγχρονη προοδευτική πολιτική φυσιογνωμία.

Να πορεύεται με βάση την αλήθεια και την ειλικρίνεια.

Να έχει δημοκρατία και συλλογικότητα στις εσωτερικές διαδικασίες.

Να διασφαλίζει τη συμμετοχή των πολιτών στην λήψη των αποφάσεων.

Να είναι αξιοκρατικά τα κριτήρια στις επιλογές των προσώπων.

Να λειτουργεί με απόλυτη διαφάνεια και με φανερούς οικονομικούς πόρους.

Είναι σαφές ότι ο πήχης των απαιτήσεων πρέπει να μπει ψηλά.

Είναι όμως επίσης σαφές ότι αυτές είναι οι μεγάλες προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας.

Και σε αυτές τις προκλήσεις οφείλουμε να ανταποκριθούμε.

Από τον Βασίλη Έξαρχο

* Ο Βασίλης Έξαρχος είναι διευθυντής της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass