Αυτοκινητιστές Τ.Σ.Α.: Εδωσαν πολλά, πήραν λίγα

Δημοσίευση: 07 Μαρ 2018 15:35

Πολλοί συνταξιούχοι άλλων ταμείων και μάλιστα με συντάξεις των 1000 ευρώ και πάνω ισχυρίζονται για μας, ότι δεν δικαιούμαστε να απαιτούμε υψηλότερη σύνταξη διότι δεν "πληρώσαμε" υψηλές εισφορές εν ενεργεία. Ο ισχυρισμός αυτός δεν είναι μόνον ανακριβής, αλλά και παντελώς άδικος δεδομένου ότι:

1. Το ταμείο αυτοκινητιστών, το λεγόμενο Τ.Σ.Α., αποτελεί το πρώτο επαγγελματικό ασφαλιστικό ταμείο που ιδρύθηκε στην Ελλάδα - το έτος 1932- μετά από αγώνες των παππούδων μας, και στη συνέχεια ιδρύθηκαν τα υπόλοιπα ταμεία (Ι.Κ.Α., Τ.Ε.Β.Ε. κ.λπ.)

2. Το σημαντικό ποσό που είχε συγκεντρώσει το ταμείο μας από τις εισφορές μας το χρησιμοποίησε το ελληνικό κράτος το έτος 1940 προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο πόλεμος, χωρίς ποτέ να το επιστρέψει στο ταμείο μας μετά τη λήξη του πολέμου. Πέραν τούτου, κατά τη διάρκεια του πολέμου το κράτος προέβη και σε επίταξη των αυτοκινήτων μας, τα οποία καταστράφηκαν σχεδόν ολοσχερώς, ενώ πάρα πολλοί συνάδελφοί μας αναγκάστηκαν έτσι, αλλά και κάτω από τα δεινά του πολέμου, να καταφύγουν σε άλλες εργασίες, προκειμένου να επιβιώσουν οι οικογένειές τους και αυτοί.

3. Με τη λήξη του πολέμου το έτος 1945 το κράτος, προς αποζημίωση των αυτοκινητιστών, ίδρυσε τον Συνεταιρισμό Πληγέντων Αυτοκινητιστών, το λεγόμενο Σ.Π.Α., μέσω του οποίου παραχωρήθηκαν στους πληγέντες αυτοκινητιστές, ανά δύο ή ανά τρεις συνεταιριστικά και όχι ατομικά και μεμονωμένα, ένα από τα όποια αυτοκίνητα διασώθηκαν, πλην όμως σε σχεδόν διαλυμένη κατάσταση. Το αποτέλεσμα ήταν, η επαναλειτουργία των οχημάτων αυτών να επιτευχθεί τελικώς με ίδια έξοδα των πληγέντων αυτοκινητιστών, χωρίς καμία παραπέρα κρατική βοήθεια.

4. Κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου, που ακολούθησε τα έτη 1946-1949, το ελληνικό κράτος προέβη σε νέα επίταξη των οχημάτων των αυτοκινητιστών, αλλά και επιστράτευση των ιδίων των ιδιοκτητών. Πολλά από αυτά τα επιταχθέντα οχήματα, αλλά και άλλα μη επιταχθέντα, έπεσαν σε ναρκοπέδια και καταστράφηκαν, με θύματα τους ιδιοκτήτες που τα συνόδευαν. Το έτος 1965 διεξήχθη μία έρευνα από το Συνδικάτο Χερσαίων Μεταφορών, το λεγόμενο Σ.Χ.Ε.Μ., στο οποίο είχα την τιμή τότε να ανήκω, ως αντιπρόεδρος του Σωματείου Φορτηγών Αυτοκινητιστών Νομού Λάρισας. Η έρευνα αυτή ανέδειξε, ότι σε όλη την επικράτεια 200 περίπου αυτοκίνητα Δ.Χ. έπεσαν σε ναρκοπέδια και καταστράφηκαν. Ενδεικτικά, στο νομό Λάρισας 10 περίπου αυτοκίνητα καταστράφηκαν έτσι, όπως 2 φορτηγά του Βασιλείου Σαμαρά, 1 φορτηγό του Ιωάννη Ιντζόγλου, και 1 λεωφορείο του αιεμνήστου θείου μου Αλέξανδρου Νατσιόπουλου, το οποίο εκτελούσε το καθημερινό δρομολόγιο Γόννοι - Λάρισα - Γόννοι και το οποίο στην περιοχή της Γυρτώνης πάτησε νάρκη με αποτέλεσμα να καταστραφεί ολοσχερώς και να παρασύρει στο θάνατο 19 γυναικόπαιδα!

Με τη λήξη του εμφυλίου πολέμου το ελληνικό κράτος, προς αποζημίωση των πληγέντων, υποσχέθηκε τη χορήγηση αδειών κυκλοφορίας στους αυτοκινητιστές αυτούς. Πλην, όμως, το ελληνικό δαιμόνιο φρόντισε και πάλι, οι λιγοστές άδειες κυκλοφορίας, που χορηγήθηκαν, να περιέλθουν σε ως επί το πλείστον σε άσχετους και επιτήδειους, οι οποίοι καμία σχέση δεν έχουν με πληγέντες αυτοκινητιστές!

5. Το έτος 1974 με τα γεγονότα της Κύπρου, η τότε Κυβέρνηση προέβη επίσης σε επίταξη των αυτοκινητιστών μας, εξωθώντας τους αυτοκινητιστές σε άλλες βιοποριστικές ενέργειες - προσωπικά, ως ιδιοκτήτης, αναγκάστηκα να εργαστώ ως οδηγός πλέον, στο εργοστάσιο Χαρτομάζας στη Λάρισα.

Με τη λήξη των γεγονότων, το κράτος μας κάλεσε να παραλάβουμε τα επιταχθέντα αυτοκίνητα, πλην όμως τα περισσότερα βρέθηκαν με ζημίες, των οποίων την αποκατάσταση επωμισθήκαμε και πάλι εμείς οι ίδιοι. Παράλληλα, μας κατεβλήθη βάσει του Νόμου περί επιτάξεως του 1929 (!) το ευκαταφρόνητο ποσό των 120 δρχ. ανά μέρα, χωρίς να ληφθεί υπόψη η επίκαιρη νομισματική αντιστοιχία - η λίρα το 1929 ετιμάτο σε 30 δρχ. ενώ το 1974 σε 800 δρχ. καθ'όν χρόνο η αποζημίωση για επίταξη π.χ. ακινήτου υπολογίζεται βάσει της εκάστοτε επίκαιρης αξίας του ακινήτου.

6. Το έτος 1979 η τότε Κυβέρνηση, με νόμο που ψήφισε, ενέταξε ασφαλιστικά τους οδηγούς αυτοκινήτων Δ.Χ. από το Τ.Σ.Α. στο Ι.Κ.Α., προκειμένου να διαχωρίσει αυτούς από τους ιδιοκτήτες αυτοκινητιστές. Για τον σκοπό αυτό, η Κυβέρνηση μετέφερε ένα σημαντικό ποσό χρημάτων από το Τ.Σ.Α. στο Ι.Κ.Α., προς προσωρινή διευκόλυνση, με την υπόσχεση ότι το ποσό αυτό θα επιστραφεί συντόμως στο Τ.Σ.Α., γεγονός που ουδέποτε έλαβε χώρα.

7. Το έτος 2004 η Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ., διοχέτευσε, κατόπιν υπουργικής αποφάσεως, τα έσοδα του Τ.Σ.Α., από την ταξινόμηση Δ.Χ. αυτοκινήτων, που σκοπό είχαν την ενίσχυση του ταμείου μας, στην τοπική αυτοδιοίκηση, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οικονομικά οι εκλογές του έτους 2004! Είναι ευνόητο ότι η επιστροφή όλων των αφαιρεθέντων χρημάτων μας δεν θα οδηγούσε στη σημερινή μίζερη σύνταξη των 450 ευρώ μηνιαίως μετά από 40χρόνια  ασφάλισης!

8. Πρόσφατα το Κράτος αφαίρεσε διά νόμου τις άδειες κυκλοφορίας των φορτηγών αυτοκινήτων Δ.Χ. και ολοκληρώνει σε λίγο  και αντίστοιχη διάταξη για τα ταξί, υπάρχει δε ο φόβος, ότι ανάλογα θα συμπεριφερθεί και με τα υπόλοιπα αυτοκίνητα Δ.Χ., αδιαφορώντας πλήρως για το γεγονός, ότι οι αυτοκινητιστές έχουν καταβάλει εμπορικές αξίες για την απόκτηση των αντίστοιχων αδειών κυκλοφορίας. Το δίκαιο θα ήταν να καταβληθούν ικανοποιητικές αποζημιώσεις, όπως γίνεται π.χ. με την απαλλοτρίωση ακίνητης περιουσίας, προκειμένου να κατασκευαστούν δρόμοι κ.λπ.

Πολλοί ισχυρίζονται επ' αυτού ότι τις άδειες κυκλοφορίας πήραν οι παππούδες μας με ένα χαρτόσημο αρχικά. Ξεχνούν, όμως, πως, όταν η Πατρίδα ελευθερώθηκε από τους Τούρκους, κτήματα και λιβάδια περιήλθαν και αυτά δωρεάν στους αγρότες και κτηνοτρόφους, με τίτλους κυριότητας ελεύθερης μεταβίβασης στα παιδιά αυτών. Επιπλέον, οι παππούδες των σημερινών αυτοκινητιστών ζούσαν, ως επί το πλείστον, σε πόλεις και χωριά, δεν ήταν αγρότες και εξασκούσαν το επάγγελμα του καραγωγέα ή του αμαξά, η δε χορήγηση των αρχικών αδειών κυκλοφορίας έγινε με τον περιορισμό του κλειστού επαγγέλματος, χωρίς τη δυνατότητα ελεύθερης μεταβίβασης, που απολάμβαναν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι και την οποία σεβάστηκαν όλες οι κυβερνήσεις που πέρασαν.

Από τα παραπάνω προκύπτει αβίαστα, ότι ο κλάδος των αυτοκινητιστών Δ.Χ. έδωσε πάρα πολλά και ουσιώδη στην Πατρίδα και πήρε πάρα πολύ λίγα, ευρισκόμενος συνέχεια υπό διωγμό, ενάντια προς κάθε έννοια πραγματικής ελεύθερης οικονομίας και ευημερίας της κοινωνίας.

Του Αθ. Καράνη*

* Ο Αθανάσιος Δημ. Καράνης είναι τ. αντιπρόεδρος Συνταξιούχων Αυτοκινητιστών νομού Λάρισας, τ. αντιπρόσωπος ν. Λάρισας στην Ομοσπονδία Οργ. Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass