ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΚΑΝΝΑΒΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Ένα ακόμη «προοδευτικό αποτύπωμα» της αριστεράς

Δημοσίευση: 18 Μαρ 2018 16:50

Με τον νόμο 4523/2018, από τις 7/3/2018, νομιμοποιήθηκε η καλλιέργεια κάνναβης για φαρμακευτικούς σκοπούς στη χώρα μας, εν μέσω τυμπανοκρουσιών από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ περί της εναπόθεσης ενός “προοδευτικού αποτυπώματος” στον τόπο, προβλέψεων για επενδύσεις της τάξεως του 1 δισ. ευρώ και δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, σε συνδυασμό με ποικίλες και πολλαπλές αναφορές στις προσδοκώμενες θεραπευτικές ιδιότητες του συγκεκριμένου ναρκωτικού.

Είναι όμως αυτή η πραγματικότητα ή επιχειρείται για μια ακόμη φορά η συσκότισή της για τη νομιμοποίηση των ιδεοληψιών, που χαρακτηρίζουν το κυβερνών κόμμα;

Πρώτον, ο νόμος δεν αφορά τη χρήση και χορήγηση φαρμακευτικής κάνναβης στους ασθενείς. Ήδη, από τον Ιούνιο του 2017, μέσω ΚΥΑ, η κάνναβη έχει ταξινομηθεί στον πίνακα ναρκωτικών ουσιών Β’, ο οποίος περιέχει ουσίες με υψηλό κίνδυνο κατάχρησης, που αξιοποιούνται για θεραπευτικούς σκοπούς, αλλά βρίσκονται υπό τον αποκλειστικό έλεγχο προμήθειας, κυκλοφορίας και διάθεσης του κράτους. Ως εκ τούτου, οι ασθενείς δύνανται να έχουν ευρύτερη και ευκολότερη πρόσβαση στο συγκεκριμένο ναρκωτικό για ιατρικούς και θεραπευτικούς λόγους.

Δεύτερον, η κάνναβη δεν έχει αντικαρκινική δράση, όπως υποστηρίχθηκε από πολλούς βουλευτές της κυβέρνησης. Στο υπόμνημα, μάλιστα, που κατέθεσε στη Βουλή η Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας, αναφέρεται ότι: “Τα υπάρχοντα δεδομένα σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν επιχείρημα χρήσης της κάνναβης σε ασθενείς με καρκίνο. Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις έχουν και αρνητικό αποτέλεσμα (…)Τα προϊόντα της κάνναβης δεν έχουν σήμερα θέση στη θεραπεία, λόγω της έλλειψης ισχυρών κλινικών δεδομένων, ενώ φαίνεται ότι, πιθανά, μπορεί να βοηθήσουν στη διαχείριση των συμπτωμάτων, που προκαλούνται από τον καρκίνο”. Σε αυτά τα δεδομένα θα πρέπει να συμπεριληφθούν και παρενέργειες που προκαλούνται από την επί μακρόν χρήση κάνναβης, όπως ψυχωσικά επεισόδια, σχιζοφρένεια κ.α.

Τρίτον, ο νόμος είναι ανεπαρκής και πρόχειρος, ενώ το μεγαλύτερο μέρος βασικών ρυθμίσεων καταλείπεται σε ΚΥΑ, στο μέλλον. Ενδεικτικά, θα πρέπει να αναφερθεί ότι στην Κύπρο, ο αντίστοιχος νόμος περιλαμβάνει 160 σελίδες, ενώ στη χώρα μας μόλις 4! Δεν ορίζεται ο αριθμός των αδειών: Πόσες θα είναι; Δέκα; Εκατό; Τι θα γίνει με τη διάθεση των παραγωγικών πλεονασμάτων; Ποια θα είναι η παραλαμβάνουσα και αξιολογούσα αρχή των αιτήσεων αδειοδότησης; Πώς θα καθορίζεται το παράβολο που θα πληρώνουν οι επενδυτές; Θα είναι ανά στρέμμα; Ενιαίο; Επί της παραγωγής;

Δεν υπάρχει καμία ουσιαστική πρόβλεψη για την ασφάλεια των εγκαταστάσεων, ούτε χωροταξικές ρυθμίσεις. Θα μπορούν να βρίσκονται δίπλα σε σχολεία; Εντός κατοικημένων περιοχών; Μέσα στα σπίτια;

Περαιτέρω, ανατίθεται στα οικεία Αστυνομικά Τμήματα η χορήγηση βεβαίωσης ασφαλούς φύλαξης, σε ετήσια βάση, “σχετικά με τις περιοχές καλλιέργειας, τις εγκαταστάσεις της μεταποιητικής μονάδας, τα σημεία αποθήκευσης των πρώτων υλών, των ουσιών και των τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης και της διαδικασίας μεταφοράς” (ν. 4523/2018, αρ. 1, παρ. 2, περίπτωση ζ). Ευλόγως, προκύπτει το ερώτημα: Πώς θα μπορέσουν τα Α.Τ. της επαρχίας να επιβλέπουν και να ελέγχουν αχανείς εκτάσεις και εγκαταστάσεις και με τι μέσα;

Σε όλα αυτά τα ερωτήματα η κυβέρνηση δεν έδωσε απαντήσεις κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας και ψήφισης του νόμου στη Βουλή.

Τέταρτον, παραγκωνίζεται η γνώμη της Επιτροπής Ναρκωτικών από τις διαδικασίες καθώς και η άποψη της κοινής γνώμης και του ιατρικού κόσμου. Δεν έχει προηγηθεί η απαραίτητη διαβούλευση και ένα επαρκές χρονικό διάστημα κλινικών δοκιμών, ώστε να εντοπισθούν οι παθήσεις και να προκριθούν οι περιπτώσεις, έναντι των οποίωνη κάνναβη θα είχε αποτελεσματική αναλγητική δράση. Παρεμπιπτόντως, στο σημείο αυτό, θα πρέπει να σημειωθεί ότι υπάρχουν πάμπολλα εγκεκριμένα αναλγητικά φάρμακα.

Τέλος, η κυβέρνηση δεν τεκμηρίωσε τις εκτιμήσεις της για επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, ούτε για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Μάλλον η προχειρότητα και η ασάφεια επιστρατεύονται σκοπίμως, ώστε να λειανθεί το νομικό και πολιτικό έδαφος προς αλλά μονοπάτια, “ευφορικά”, προκειμένου ο ΣΥΡΙΖΑ να ανταποκριθεί στις θέσεις βουλευτών του, που τάσσονται υπέρ της νομιμοποίησης της χρήσης κάνναβης.

Σε ό,τι αφορά το “προοδευτικό αποτύπωμα”, πρέπει να σημειωθεί ότι μιλούμε για την Κυβέρνηση, η οποία έχει αποδείξει την ευαισθησία και την προοδευτικότητά της, εδώ και τρία χρόνια, με τη μείωση μισθών, συντάξεων, κύριων και επικουρικών, την κατάργηση του ΕΚΑΣ, το “πετσόκομμα” των πολυτεκνικών επιδομάτων, τη μείωση του αφορολόγητου, την αύξηση του ΦΠΑ, τη διενέργεια ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, τη δέσμευση της οικονομίας με πρωτογενή πλεονάσματα έως το 2059 και τη δήμευση της δημόσιας περιουσίας στο υπό ξένη διοίκηση υπερταμείο για 99 χρόνια!

Συγχρόνως, στο εσωτερικό και στα μεγάλα αστικά κέντρα κυριαρχεί η ανασφάλεια, αφού οι πολίτες και οι καταστηματάρχες κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή από κουκουλοφόρους, τους οποίους δεν αγγίζει κανείς, ενώ στο εξωτερικό η χώρα αντιμετωπίζει μία εχθρική Τουρκία και εντατικοποιημένες προκλήσεις από Σκόπια και Αλβανία με την κυβέρνηση να σφυρίζει αδιάφορα.

Αυτή ακριβώς είναι η «πρόοδος» της «Πρώτης φορά Αριστερά», χωρίς τη χρήση ναρκωτικών ουσιών. Ας μην δούμε και την πρόοδο με ναρκωτικά…

Του Χρήστου Κέλλα*

*Ο Χρήστος Κέλλας είναι αν. τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της ΝΔ, βουλευτής Ν. Λάρισας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass