Συμβουλευτική και επαγγελματικός προσανατολισμός

Δημοσίευση: 29 Απρ 2018 19:53

Τα τελευταία χρόνια, έννοιες όπως εκπαίδευση, επάγγελμα, ανεργία, οικονομική επιβίωση, επαγγελματικές επιλογές κλπ. βρίσκονται στο επίκεντρο συζητήσεων όλων, μια και οι κοινωνικοοικονομικές συνθήκες το επιβάλλουν!

Μέσα σ αυτή τη συγκυρία μια επιστημονική παρέμβαση έρχεται να βοηθήσει τους ανθρώπους να βγουν από το αδιέξοδο, να δουν καινούριες επιλογές και να θέσουν μελλοντικούς στόχους.

H Δια βίου Συμβουλευτική & Επαγγελματικός Προσανατολισμός (Δια βίου ΣΕΠ) ή Δια βίου Συμβουλευτική Σταδιοδρομίας είναι η συστηματική βοήθεια και υποστήριξη που παρέχεται από εξειδικευμένους επιστήμονες και η οποία επιτρέπει στο άτομο σε οποιαδήποτε στιγμή της ζωή του να συνειδητοποιεί τις γνώσεις, τις ικανότητες, τις δεξιότητες, τα ενδιαφέροντά και τις αξίες του, να λαμβάνει εκπαιδευτικές και επαγγελματικές αποφάσεις, να σχεδιάζει και να διαχειρίζεται αποτελεσματικά τη σταδιοδρομία του και να επιτυγχάνει μεγαλύτερη ισορροπία ανάμεσα στην προσωπική και επαγγελματική του ζωή.

Η Συμβουλευτική και ο Επαγγελματικός Προσανατολισμός αποτελούν ένα ενιαίο θεσμό, ο οποίος είναι ενεργός καθ’ όλη τη διάρκεια της επαγγελματικής ζωής του ατόμου, για το λόγο αυτό αποκαλείται Δια βίου Συμβουλευτική και Επαγγελματικός Προσανατολισμός.

Οι ωφελούμενοι από τις υπηρεσίες του Επαγγελματικού Προσανατολισμού είναι: Μαθητές, φοιτητές, άνεργοι που επιθυμούν να ενταχθούν ή να επανενταχθούν στην αγορά εργασίας, εργαζόμενοι για τη δια βίου διαχείριση της σταδιοδρομίας τους και των αλλαγών καριέρας, γονείς για να βοηθηθούν στο να κατανοήσουν βαθύτερα τις ανάγκες των εφήβων και να τους στηρίξουν ουσιαστικά στις αποφάσεις τους.

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ;

Η Δια βίου Συμβουλευτική & Επαγγελματικός Προσανατολισμός περιλαμβάνει πολλές διαφορετικές λειτουργίες όπως η πληροφόρηση/ενημέρωση, η αυτογνωσία, η λήψη αποφάσεων, η διαμόρφωση στόχων, η επαγγελματική προσαρμοστικότητα κλπ. Παρέχεται τόσο σε ομαδικό όσο και σε ατομικό επίπεδο.

Στην πρώτη περίπτωση (ομαδική συμβουλευτική) οι αποδέκτες της Επαγγελματικής Συμβουλευτικής συμμετέχουν σε ομαδικές συναντήσεις – σεμινάρια ΣΕΠ, τα οποία έχουν στόχο:

* την παροχή πληροφόρησης για τις σπουδές και τα επαγγέλματα

* την ενίσχυση της αυτογνωσίας των ατόμων και

* την εκμάθηση τεχνικών λήψης απόφασης

Η ομαδική Συμβουλευτική με στόχο τον Επαγγελματικό Προσανατολισμό, μέσα από την αλληλεπίδραση, την ανταλλαγή πληροφοριών και συναισθημάτων των μελών, βοηθά στην ενίσχυση της αυτοεκτίμησης, των κοινωνικών δεξιοτήτων και στη διαδικασία λήψης απόφασης.

Στην δεύτερη περίπτωση (ατομική συμβουλευτική) η συμβουλευτική παρέμβαση γίνεται με τρόπο «εξατομικευμένο» με τη βοήθεια της ατομικής συμβουλευτικής συνέντευξης. Με τη μέθοδο αυτή, εξειδικευμένοι Σύμβουλοι Επαγγελματικού Προσανατολισμού – Σύμβουλοι Σταδιοδρομίας, συζητούν κατ’ ιδίαν με τους ενδιαφερόμενους ή/και με τους γονείς τους (δια ζώσης ή ακόμα εξ αποστάσεως με την αξιοποίηση των δυνατοτήτων που προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες), χορηγούν τεστ και ερωτηματολόγια, με σκοπό να τους βοηθήσουν να συνειδητοποιήσουν τα ατομικά τους χαρακτηριστικά (γνώσεις, ικανότητες, δεξιότητες, ενδιαφέροντα, προσωπικά χαρακτηριστικά, εργασιακές αξίες) και να μάθουν τον τρόπο:

* να σχεδιάζουν τη σταδιοδρομία τους και

* να επιλέγουν τις εκπαιδευτικές ή επαγγελματικές διαδρομές που ανταποκρίνονται στα προσόντα, τις αξίες και τα ενδιαφέροντά τους

Επίσης είναι δυνατόν να βοηθήσουν τα άτομα:

* στον επανασχεδιασμό και τη διαχείριση της σταδιοδρομίας τους σε διάφορα στάδια κρίσιμων μεταβάσεων από την εκπαίδευση στην αγορά εργασίας καθώς και

* στην καλλιέργεια σχετικών δεξιοτήτων δια βίου μάθησης.

Κατά τη διάρκεια των ατομικών και των ομαδικών συναντήσεων τηρείται απόλυτη εμπιστευτικότητα, ενώ ο αριθμός και το περιεχόμενο των συναντήσεων αυτών είναι προκαθορισμένα.

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙ ΚΑΝΕΙΣ;

Ένα πρόγραμμα Συμβουλευτικής και Επαγγελματικού Προσανατολισμού έχει ως στόχο να βοηθήσει τον καθένα να πάρει εκπαιδευτικές και επαγγελματικές αποφάσεις και να σχεδιάσει τη σταδιοδρομία του.  Ειδικότερα μπορεί κανείς:

* να πληροφορηθεί έγκυρα για τις σπουδές, τα επαγγέλματα και την αγορά εργασίας.

* Να μάθει να αναζητά, να επεξεργάζεται και να αξιολογεί πληροφορίες, καθώς και

* Να διερευνά εναλλακτικές εκπαιδευτικές και επαγγελματικές διεξόδους, με στόχο τη δια βίου επαγγελματική του ανάπτυξη στη σημερινή κοινωνία της δια βίου μάθησης.

* Να αποκτήσει πληρέστερη γνώση των χαρακτηριστικών της προσωπικότητάς του, των ενδιαφερόντων του, των ικανοτήτων-δεξιοτήτων και των αξιών του, παραγόντων που αναμφισβήτητα επηρεάζουν τις εκπαιδευτικές και επαγγελματικές του επιλογές.

* Να πάρει την απόφαση που του ταιριάζει καλύτερα σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχει συγκεντρώσει για τον εαυτό του, για τις σπουδές & τα επαγγέλματα που τον ενδιαφέρουν.

* Να βοηθηθεί στη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου αν είναι υποψήφιος/α για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

* Να διαμορφώσει το ατομικό του σχέδιο δράσης ώστε να ενταχθεί στην αγορά εργασίας ή να επαναπροσδιορίσει την επαγγελματική του πορεία σύμφωνα με τις προσωπικές του ανάγκες και τις εκάστοτε συνθήκες της αγοράς εργασίας.

Από την Τζένη Γαλάνη*

* Η Τζένη Γαλάνη, είναι MSc. σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού Ινστιτούτο Ψυχοκοινωνικής Ανάπτυξης (Ι.Ψ.Α), Λάρισα  ipsyd@otenet.gr, www.ipsa.gr.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass