Η σημασία της συνεργασίας της οικογένειας με τον λογοθεραπευτή

Δημοσίευση: 28 Ιουν 2015 8:39

 

Η συνεργασία ανάμεσα στο οικογενειακό περιβάλλον του παιδιού και του θεραπευτή του είναι υψίστης σημασίας για την μετέπειτα πορεία του. Από τη σωστή συνεργασία θα βγουν κερδισμένοι όλοι και κυρίως το παιδί.

Ο λογοθεραπευτής θα πάρει τις απαραίτητες πληροφορίες από τους γονείς για το παιδί, με αποτέλεσμα την οργάνωση ενός καλύτερου και αποτελεσματικότερου θεραπευτικού πλάνου.

Υψίστης σημασίας είναι η βοήθεια που θα προσφέρουν οι γονείς, καθώς είναι αναγκαίο να συνεχίσουν το έργο του λογοθεραπευτή και στο σπίτι. Και το τελειότερο πρόγραμμα θεραπείας-αποκατάστασης είναι καταδικασμένο σε αποτυχία αν η βοήθεια προσφέρεται αποσπασματικά και μόνο από τον λογοθεραπευτή και δεν συνεχίζεται ύστερα σπίτι από τους γονείς. Στα πλαίσια λοιπόν της συνεργασίας οι γονείς θα μπορούν, αφού πρώτα εκπαιδευτούν οι ίδιοι, να γίνουν δάσκαλοι και θεραπευτές του παιδιού τους.

Οι γονείς θα πρέπει:

1. Να αντιληφθούν και να αποδεχτούν την διαταραχή του παιδιού τους, ώστε ούτε μάταιες ελπίδες να τρέφουν αλλά ούτε και μοιρολατρική παραίτηση από κάθε προσπάθεια για βελτίωση να έχουν.

2. Να βοηθήσουν το παιδί τους να αποκτήσει όσο γίνεται μεγαλύτερη αυτονομία, ανεξαρτησία και αυτοσεβασμό, και να αποφύγουν την πρόκληση αρνητικών συναισθημάτων, άγχους και στα άλλα μέλη της οικογένειας.

3. Να αποκτήσουν τις βασικές τουλάχιστον γνώσεις σχετικά με την ομαλή εξέλιξη του παιδιού, την διαταραχή και την αντιμετώπισή της. Να γνωρίσουν μεθόδους και τεχνικές που θα τους καθιστούν πολύτιμους συνεργάτες στην αντιμετώπιση των διαταραχών του παιδιού τους.

4. Πολύ σημαντικό επίσης είναι να συμμετέχουν στις διαδικασίες εκπαίδευσης των παιδιών τους και να συνεργάζονται με τον λογοθεραπευτή με σκοπό το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

5. Δεν θα πρέπει να συγκρίνουν το παιδί τους με κάποιο άλλο παιδί. Ακόμη χειρότερο είναι όταν αυτό συμβαίνει μπροστά στο παιδί, με αποτέλεσμα να αγχώνεται και να απογοητεύεται ακόμη περισσότερο. Κάθε παιδί είναι μοναδικό και έχει το δικό του τρόπο μάθησης, τη δική του προσωπικότητα. Θα πρέπει να βρίσκονται κοντά στο παιδί, να το αγαπάνε και να το δείχνουν, να το στηρίζουν και να το βοηθούν καθημερινά να φτάσει όλο και πιο μακριά.

6. Τέλος, πολύ σημαντικό ρόλο διαδραματίζει η επιβράβευση όταν και όπου χρειάζεται. Δίνει δύναμη, αυτοπεποίθηση για να συνεχίσει το παιδί να δίνει τον καυτερό του εαυτό.

Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε, πως οι γονείς είναι τα κυριότερα μέλη της διεπιστημονικής ομάδας στην διαδικασίας της θεραπευτικής παρέμβασης. Η σχέση τους με τον λογοθεραπευτή είναι το βασικότατο στοιχείο για την επιτυχή έκβαση κάθε προγράμματος.

Τέλος, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου για οποιαδήποτε απορία, ανησυχία ή συμβουλή που θα χρειαστείτε. Θα σας παρέχω τη βοήθειά μου με χαρά.

Χρηστίδου Παρασκευή

Λογοθεραπεύτρια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass