Η πολιτική σκοπιμότητα καταργεί ξανά τους οικονομικούς υπολογισμούς

Ανακουφισμένοι με τη βέβαιη αποτυχία

Δημοσίευση: 28 Ιουν 2015 8:21

 

* Του ευρωβουλευτή της ΝΔ Γιώργου Κύρτσου

Σχεδόν όλοι δέχτηκαν με ανακούφιση τις προτάσεις της κυβέρνησης Τσίπρα για οικονομική προσαρμογή και σχεδόν όλοι εκτιμούν ότι δεν πρόκειται να λύσουν τα προβλήματα της οικονομίας. Το μείγμα αύξησης του ΦΠΑ, αύξησης των φορολογικών βαρών των ιδιωτικών επιχειρήσεων και αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε ενίσχυση των υφεσιακών φαινομένων και αύξηση της ανεργίας. Θα πρέπει να περιμένουμε τη βελτίωση του οικονομικού και επιχειρηματικού κλίματος για να αναπτυχθούν επενδυτικές πρωτοβουλίες που θα αντισταθμίσουν τα υφεσιακά μέτρα και θα φέρουν σιγά σιγά την ανάπτυξη. Χρειάζεται όμως χρόνος για να βελτιωθούν το κλίμα και η προοπτική γιατί η κυβέρνηση λέει όχι στις μεταρρυθμίσεις, πολλά στελέχη της έχουν ανοίξει πόλεμο με τους υποψήφιους επενδυτές και η Ελλάδα δεν είναι επενδυτικός προορισμός με εξαιρετικό ενδιαφέρον.

Παρά το γεγονός ότι τα πράγματα θα πάνε από το κακό στο χειρότερο στην οικονομία, σχεδόν όλοι δηλώνουν ανακουφισμένοι με τα μέτρα που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση και οι αγορές ανταποκρίνονται με ενθουσιασμό, στην Ελλάδα και διεθνώς.

Διαφορετικές προσδοκίες

Οι αγορές ανταποκρίνονται θετικά στις κινήσεις Τσίπρα προεξοφλώντας μία ευρύτερη συνεννόηση και την αποτροπή της στάσης πληρωμών του ελληνικού Δημοσίου και της κατάρρευσης του τραπεζικού συστήματος και της ελληνικής οικονομίας.

Στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και γενικότερα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς δηλώνουν ικανοποιημένοι επειδή εκτιμούν ότι ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας ξεκίνησε τη μεγάλη πολιτική στροφή προς τον οικονομικό ρεαλισμό και την ευρωπαϊκή προσαρμογή. Μπορεί να την επιχειρεί με λάθος τρόπο, σημασία όμως έχει, σε αυτή τη φάση, η δέσμευσή του υπέρ μιας στρατηγικής που είναι, σε γενικές γραμμές, στα πλαίσια των κανόνων της Ευρωζώνης.

Στη Γερμανία και σε άλλες εξαιρετικά αναπτυγμένες χώρες της Ευρωζώνης που χρηματοδοτούν το ελληνικό πρόγραμμα υπάρχει μια σχετική ανακούφιση γιατί φαίνεται να εξασφαλίζονται κάποια χρονικά περιθώρια έως ότου ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις. Η κρίσιμη περίοδος γι’ αυτές τις χώρες είναι το φθινόπωρο, οπότε θα πρέπει να αποφασίσουν εάν θα αναλάβουν και άλλες οικονομικές υποχρεώσεις προκειμένου να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό του ελληνικού Δημοσίου για το 2015-2016 ή θα σταματήσουν τη χρηματοδότηση της Ελλάδας αναγνωρίζοντας ότι έχασαν το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων που δέσμευσαν στο ελληνικό πρόγραμμα.

Ανακουφισμένες εμφανίζονται και οι κεντροδεξιές κυβερνήσεις χωρών που εφάρμοσαν μνημόνια ή βρέθηκαν αντιμέτωπες με ανάλογες καταστάσεις. Οι κεντροδεξιές κυβερνήσεις της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας, της Ισπανίας και της Κύπρου είναι απόλυτα ικανοποιημένες με τις προτάσεις Τσίπρα γιατί δείχνουν στους ψηφοφόρους των χωρών τους ότι η πολυδιαφημισμένη εναλλακτική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ χειρότερη από την οικονομική πολιτική που εφαρμόζουν. Ο ΣΥΡΙΖΑ μετατράπηκε σε διάστημα μερικών μηνών από μεγάλη πολιτική απειλή σε προεκλογικό επιχείρημα των κεντροδεξιών κυβερνήσεων των χωρών του Νότου.

Μεγάλη ικανοποίηση επικρατεί και στις τάξεις των κυβερνητικών κομμάτων για τις προτάσεις Τσίπρα παρά το γεγονός ότι προετοιμάζουν την επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης και ακυρώνουν πλήρως βασικές προεκλογικές δεσμεύσεις όπως είναι η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και η χορήγηση 13ης σύνταξης στους χαμηλοσυνταξιούχους. Είναι όμως άλλο πράγμα οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, οι περισσότεροι από τους οποίους θα πληρώσουν τον νέο λογαριασμό, και άλλο τα κομματικά στελέχη και οι μηχανισμοί που έχουν λύσει τα οικονομικά τους προβλήματα με δαπάνες του ελληνικού Δημοσίου και φυσικά των φορολογούμενων πολιτών. Οι προτάσεις Τσίπρα, αν και αντιπαραγωγικές, χαιρετίζονται σαν ένα συμβόλαιο με τους Ευρωπαίους εταίρους και πιστωτές για παραμονή στην εξουσία.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass