Το ράσο νικάει το στριγκάκι;

Δημοσίευση: 13 Ιουν 2018 15:35

Εάν ζούσε ακόμη ο Samuel Huntington, θα χαμογελούσε σαρδόνια στους επικριτές του που υποστήριζαν ότι η θεωρία του περί σύγκρουσης των πολιτισμών ήταν αποτυχημένη.

Θα έκανε μια βόλτα σε πλατείες ανά την επικράτεια και μετά στo Athens Pride 2018. Μήπως δεν υπήρξε μία σύγκρουση δύο πολιτισμών, δύο διαφορετικών κόσμων, δύο εκ διαμέτρου αντίθετων στάσεων ζωής στην ίδια χώρα, το ίδιο έθνος-κράτος, από ανθρώπους που μπορεί να συναγελάζονται στο χώρο εργασίας ή ακόμη και να είναι φίλοι, συγγενείς, γείτονες. Θα διαταραχτεί άραγε η σχέση τους μετά την σύγκρουση της τελευταίας εβδομάδας; Θεωρώ ότι ο Huntington δεν έκανε παντού λάθος.

 Όντας παρών στο συλλαλητήριο της Λάρισας σας διαβεβαιώνω ότι η παρουσία των ιερέων της Μητρόπολης (η οποία επωμίστηκε και το σημαντικότερο μέρος των εξόδων) ήταν έντονη, ζωντανή και σημαντική για το αποτέλεσμα του εγχειρήματος. Το σύνθημα «όταν το ράσο γίνεται σημαία, τότε η νίκη είναι βεβαία» που τόσο λοιδορήθηκε, μεταφέρει το κλίμα της συνάθροισης. Αν το ράσο είναι ο ενδυματολογικός πρωταγωνιστής των συλλαλητηρίων για τη Μακεδονία, το στριγκάκι ήταν το ενδυματολογικό must του Athens pride. Σημείο των καιρών βέβαια ότι η παρουσία του θεωρείται λιγότερο cult από το ράσο. Δυνητικά αυτή η σύγκρουση, η οποία μεταφέρθηκε στα καφενεία, τα σχολεία, τα πανεπιστημιακά στέκια, θα καταλαγιάσει. O Huntington μάλλον θα χάσει στο τέλος. Δεν θα συγκρουστούμε ανεπανόρθωτα, ίσως γιατί η επιλογή θα γίνει ασυνείδητα και αναίμακτα. Αν απεγκλωβιστούμε από τα πιστεύω, τις αξίες και τις καταβολές του καθενός, ίσως μπορέσουμε νοητά περνώντας ανάμεσα στα δύο αυτά πολιτισμικά στρατόπεδα, να διαλέξουμε πλευρά με γνώμονα το καλό του έθνους-κράτους με τα συμφέροντα το οποίου ακόμη και ο πιο φανατικός διεθνιστής είναι άρρηκτα συνδεδεμένος.

Η φυγή σε ένα αβέβαιο και άναρχο μέλλον που η άνευ ορίων σεξουαλική και ηθική επανάσταση που συντελείται οδεύει, δεν είναι προφανώς προς το συμφέρον μιας Ελλάδας που προσπαθεί με νύχια και με δόντια να ισορροπήσει ανάμεσα στις μεγάλες δυνάμεις της Δύσης, να γαντζωθεί στο ανατολικό άκρο της Μεσογείου, να αντιμετωπίσει προκλήσεις από έναν επιθετικό, απρόβλεπτα επικίνδυνο γείτονα. Ας μην μιλήσουμε για ελευθερία του λόγου, γιατί το σλόγκαν «θέμα παιδείας» του Athens Pride καταπατήθηκε βάναυσα από πολλούς συμμετέχοντες οι οποίοι παραβίασαν τα όρια της ευπρέπειας. Η Ελλάδα χρειάζεται να διαμορφώσει μία ξεχωριστή ιδεολογική ταυτότητα καθώς οι προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει είναι μπροστά της και είναι πολλές, το δημογραφικό λόγου χάριν. Ο ευδαιμονισμός που πρεσβεύουν τόσο αγόγγυστα μερικοί θα οδηγήσει τη χώρα στον αφανισμό. Δεν μπορεί όμως κάποιος να μην παραδεχτεί πως σε αυτήν τη γεωπολιτική συγκυρία ο Πειραιώς υπηρετεί το γενικό καλό, καλύτερα από το Jason-Αντιγόνη. Το ράσο λοιπόν, νικάει το στριγκάκι.

Του Ηρακλή Γερογιώκα

* Ο Ηρακλής Γερογιώκας είναι μέλος του τομέα Εξωτερικών της ΝΔ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MPOFILIOU 8-9-22
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass