ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Εθελοντής αιμοδότης: Πλεονασμός ή αναγνώριση;

Δημοσίευση: 21 Ιουν 2018 17:00

Αγαπητή «Ελευθερία»,

Με αφορμή σχόλιο του «Ζ» του περασμένου Σαββάτου γι’ όσα ειπώθηκαν και γράφηκαν για την Παγκόσμια Ημέρα του Εθελοντή Αιμοδότη και το συμπέρασμά σας ότι στον όρο εθελοντής αιμοδότης υπάρχει πλεονασμός, αφού, όπως πολύ σωστά σημειώνετε, «ουδείς οδηγείται να δώσει αίμα δεμένος πισθάγκωνα», έχουμε να παρατηρήσουμε τα παρακάτω:

Αιμοδότες λέγονται όλοι οι άνθρωποι που δίνουν αίμα. Όμως άλλο είναι αυτό που κάνουν όσοι καλούνται από τους συγγενείς του ασθενή να πάνε να δώσουν αίμα για να σωθεί κάποιο γνωστό, φιλικό ή συγγενικό τους πρόσωπο και άλλη αξία έχει η πράξη εκείνων των συνανθρώπων μας, που με τη δική τους ελεύθερη θέληση και απόφαση προσέρχονται μόνοι τους σε κάποια αιμοδοσία για να προσφέρουν με την καρδιά τους μία φιάλη- μονάδα από το αίμα τους για να δοθεί σε όποιον συνάνθρωπό μας το χρειασθεί ανεξαρτήτως συγγένειας, φιλίας, φυλής, φύλου, θρησκεύματος, εθνικότητας και χρώματος.

Μετά την αιμοδοσία τους οι πρώτοι επιστρέφουν στις καθημερινές ασχολίες τους χωρίς να τους απασχολεί, αν και πότε θα ξαναδώσουν αίμα, ενώ οι δεύτεροι σκέφτονται πότε θα περάσει το απαραίτητο τρίμηνο ή τετράμηνο οι άνδρες και εξάμηνο οι γυναίκες για να πάνε και πάλι στην επόμενη αιμοδοσία.

Οι πρώτοι αποκαλούνται αιμοδότες του συγγενικού περιβάλλοντος. Οι δεύτεροι είναι οι ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΑΙΜΟΔΟΤΕΣ.

Άλλωστε, αγαπητέ κ. Ψιθυριστή, υπάρχουν ανάμεσά μας και κινούνται γύρω μας, χωρίς εμείς να το γνωρίζουμε, πολλοί συνάνθρωποί μας, που έχουν δώσει αίμα 15, 30, 50, 70 και κάποιοι 100 και παραπάνω φορές. Είναι πλεονασμός οι άνθρωποι αυτοί να αποκαλούνται Εθελοντές Αιμοδότες; Εμείς πιστεύουμε πως όχι. Αντίθετα είναι κυριολεξία και αποτελεί την ελάχιστη αναγνώριση του έργου και της προσφοράς τους στο κοινωνικό σύνολο από μια οργανωμένη κοινωνία. Μακάρι την πράξη των ανθρώπων αυτών να μιμηθούν κι άλλοι συνάνθρωποί μας και να γεμίσει η κοινωνία μας από ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΑΙΜΟΔΟΤΕΣ. Τότε δεν θα βλέπουμε και δεν θα ακούμε κατά καιρούς από τα Μ.Μ.Ε. του έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπου εκκλήσεις από τις υπηρεσίες αιμοδοσίας να πάνε κάποιοι συνάνθρωποί μας να δώσουν αίμα, γιατί τα αποθέματα έχουν εξαντληθεί και οι ανάγκες για αίμα, ιδιαίτερα τώρα το καλοκαίρι, είναι πολλές και λόγω των τροχαίων ατυχημάτων αυξάνονται υπερβολικά. Φαντασθείτε τι χάος θα επικρατούσε στα νοσοκομεία μας, αν έλειπε το αίμα που προσφέρουν οι Εθελοντές Αιμοδότες!

 Απ. Παπαϊωάννου- συντ/χος δάσκαλος- πρόεδρος Σ.Ε.Α. Αμπελώνα «Η ΕΛΠΙΔΑ»

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass