Ο μύθος του «πετυχημένου» πειράματος της Συμπαράταξης Λαρισαίων και 7 ερωτήματα

Δημοσίευση: 23 Ιουν 2018 15:45

…Βρισκόμαστε στο 2006. Μπροστά μας είναι οι Δημοτικές εκλογές και η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ αποφασίζει να ακολουθήσει για την επιλογή των υποψηφίων δημάρχων μια τριπλή διαδικασία: Κατάθεση αίτησης υποψηφιότητας με αυτοπρόταση και ακολούθως αξιολόγηση, δημοσκόπηση και σε κάποιες περιπτώσεις και δημόσια διαβούλευση.

Στη Λάρισα το ΠΑΣΟΚ διοργανώνει ανοιχτή εκδήλωση στο Δημοτικό Ωδείο για όλους όσοι κατέθεσαν αίτηση υποψηφιότητας και επιθυμούν την αξιολόγηση και τη στήριξη από τον πολιτικό φορέα. Μεταξύ άλλων είναι και ο σημερινός Δήμαρχος .

Επιλέγεται υποψήφιος Δήμαρχος ο Γιάννης Σάπκας και συγκροτείται η Δημοτική Παράταξη ΄΄Λαρισαίων Πόλις΄΄. Οι περισσότεροι εκ των συνυποψηφίων που διεκδικούσαν τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ, δεν ακολουθούν παρά το γεγονός ότι αποδέχτηκαν τη διαδικασία.

Την Κυριακή των εκλογών ο Δήμαρχος εκλέγεται με ποσοστό 42,52% και η παράταξη μας παίρνει ποσοστό 40,10% . Η παράταξη του ΚΚΕ με τον Άγι Παπαστεργίου παίρνει ποσοστό 10,11% και ο Α. Καλογιάννης 4.597 ψήφους και ποσοστό 7,28%.

Στα τέσσερα χρόνια που ακολουθούν η Δημοτική ομάδα της παράταξης ΄΄Λαρισαίων Πόλις΄΄ σχεδόν διαλύεται παρόλο που βρίσκεται στην αντιπολίτευση.

2009: το ΠΑΣΟΚ ξαναβρίσκεται στη κυβέρνηση, έρχεται ο Καλλικράτης, και οι Δημοτικές εκλογές το 2010 είναι μπροστά μας.

Επιλέγεται ο ίδιος υποψήφιος Δήμαρχος από την ηγεσία παρά τις όποιες αντιδράσεις σημαινόντων αξιωματούχων του ΠΑΣΟΚ.

Τα αποτελέσματα της πρώτης Κυριακής είναι:

Τζανακούλης Κ. ψήφοι 27.102 ποσοστό 42,69%, Σάπκας Γ. ψήφοι 21.343 ποσοστό 33,61%, Λαμπρούλης Γ. ψήφοι 8.684 ποσοστό 13,68%, Καλογιάννης Α. ψήφοι 4.393 ποσοστό 6,92%, Μπαρτζώκης Γ. ψήφοι 1.971 ποσοστό 3,10%

Τα πρώτα αποτελέσματα της δεύτερης Κυριακής θυμίζουν τον πόλεμο Ιράν -Ιράκ που όλοι νικούσαν, όλοι βγαίναν νικητές και έχαναν όλοι οι άλλοι. Η βραδιά εξελίσσεται σε θρίλερ.

Τελικά αποτελέσματα: Τζανακούλης Κ. ψήφοι 23.615 ποσοστό 50,23% έδρες 27, Σάπκας Γ. ψήφοι 23.398 ποσοστό 49,77% έδρες 13. Η αποχή στη δεύτερη Κυριακή αγγίζει το 50%.

Έρχεται η κρίση, το ΠΑΣΟΚ χάνει μεγάλο μέρος από τη εκλογική του δύναμη, ο ΣΥΡΙΖΑ υιοθετεί τη πολιτική των δρόμων, λιθοβολώντας και προπηλακίζοντας με κάθε τρόπο τους πολιτικούς αντιπάλους και συγκροτεί στις πλατείες της οργής το αντιμνημονιακό μέτωπο.

Μια ομάδα παραγόντων και στελεχών της ΄΄Λαρισαίων Πόλις΄΄ άλλοι δοξασμένοι από το ΠΑΣΟΚ και άλλοι δηλώνοντας πως δεν ήταν ποτέ ΠΑΣΟΚ, βάζουν σε προτεραιότητα τη προσωπική πολιτική τους πορεία με βάση τη συγκυρία που δεν είναι ευνοϊκή για το ΠΑΣΟΚ και στρέφουν το βλέμμα τους στις Δημοτικές εκλογές του 2014 που έρχονται. Με διαδικασίες προσυμφωνημένης διαβούλευσης και βασιζόμενοι πάνω στην αντίθεση μνημόνιο- αντιμνημόνιο αποφασίζουν τη δημιουργία της Συμπαράταξης με τον ΣΥΡΙΖΑ. Για τον επικεφαλής ακόμη δεν έχουν καταλήξει. Η επιλογή θα γίνει με αντιπροσώπους και τελικά επιλέγεται ο νυν δήμαρχος.

Η παράταξη σερβίρεται στο πιάτο, θυσία στο βωμό του αντιμνημονιακού μετώπου.

Ερώτημα πρώτο: αν η επιλογή ήταν άλλο πρόσωπο, θα ακολουθούσε ο ΣΥΡΙΖΑ λαμβάνοντας υπόψη το νοσηρό πολιτικό κλίμα εκείνης της περιόδου; Έχω τις αμφιβολίες μου. Άλλωστε υπάρχει και το προηγούμενο του 2006 με την παροιμιώδη συνεδρίαση του Δημοτικού Ωδείου.

Από τη Νέα Δημοκρατία και για πρώτη φορά από τον συντηρητικό χώρο κατεβαίνουν τρία ψηφοδέλτια και ο τότε Δήμαρχος συμπλήρωνε ήδη 16 χρόνια Δήμαρχος.

Ας δούμε τώρα το ΄΄πετυχημένο΄΄ πείραμα της Συμπαράταξης στη Λάρισα και το μέγεθος της επιτυχίας του.

Αποτελέσματα πρώτης Κυριακής: Καλογιάννης Α. ψήφοι 15.977 (22,62%) έδρες 6, Καραλαριώτου Ε. ψήφοι 16.412 (23,24%) έδρες 6, Τζανακούλης Κ. ψήφοι 13.585 (19,24%) έδρες 5, Νασιώκας Ε. ψήφοι 8.446 (11,96%) έδρες 3, Διαμάντος Κ. ψήφοι 7.979 (11,30%) έδρες 3, Λαμπρούλης Γ. ψήφοι 7.202 (10,20%) έδρες 2, Μπαρτζώκης Γ. ψήφοι 1.017 (1,44%).

Ερώτημα δεύτερο: Είναι το 22,62% το ποσοστό που αντιπροσωπεύει τους προοδευτικούς πολίτες της πόλης μας;

Αποτελέσματα δεύτερης Κυριακής: Καλογιάννης Α. ψήφοι 35.495 (54,47%) έδρες 29, Καραλαριώτου Ε. ψήφοι 29.667 (45,53%) έδρες 7.

Ερώτημα τρίτο: Αν στη χώρα μας αλλά και στη πολιτική δεν ίσχυε το ΄΄έχασα εγώ, να χάσουν και οι άλλοι΄΄ και δεν κατευθύνονταν ψήφοι προς ΄΄αλλόθρησκους΄΄ την δεύτερη Κυριακή, αλήθεια πόση επιτυχία θα είχε το πείραμα;

Ερώτημα τέταρτο: Αν ίσχυε το σχέδιο του Σκουρλέτη και σύμφωνα με τις έδρες της πρώτης Κυριακής με απλή αναλογική, ποιός με βάση τη πολιτική συγγένεια των Δημοτικών παρατάξεων είχε τις περισσότερες πιθανότητες να εκλεγεί Δήμαρχος;

Ερώτημα πέμπτο: θα ξανακατέβει ο συντηρητικός χώρος κατακερματισμένος ή θα διεκδικήσει τη Δημαρχία με ένα ψηφοδέλτιο;

Ερώτημα έκτο: Το Κίνημα Αλλαγής δεν θα έχει υποψήφιο;

Ερώτημα έβδομο: Οι αυτοδιοικητικές εκλογές θα ακολουθήσουν των Εθνικών και πως θα έχουν διαμορφωθεί οι πολιτικές δυνάμεις στη χώρα; Και αν γίνουν ταυτόχρονα θα χρησιμοποιηθεί η Αυτοδιοίκηση και οι άνθρωποί της για την απενοχοποίηση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και των πολιτικών της λειτουργώντας ως καθαρτήριο για τις αυταπάτες και τις ψευδαισθήσεις που καλλιέργησε;

Έχω διατυπώσει πολλές φορές την άποψη πως η Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελεί προνομιακό χώρο συνεννόησης, συναίνεσης και συγκλίσεων με ορθολογισμό, αξιακό πλαίσιο και προγραμματική αξιοπιστία προς όφελος των πολιτών και της τοπικής κοινωνίας και όχι στη βάση ανορθόδοξων, ετερόκλητων, ευκαιριακών και καιροσκοπικών συμμαχιών.

Η αλλαγή όμως του εκλογικού συστήματος στη Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν αρκεί από μόνη της. Χρειάζονται και ευρύτερες αλλαγές στη κατεύθυνση του δομικού, λειτουργικού και πολιτικού ρόλου της Αυτοδιοίκησης που θα συμβάλλουν στην αναβάθμιση του θεσμού. Απαιτείται και συναίνεση.

Οι αποσπασματικές εξαγγελίες για το γκρέμισμα του ΄΄ Καλλικράτη΄΄ και στη συνέχεια οι προτεινόμενες αλλαγές εκλογικών νόμων με μοναδικό στόχο την ενίσχυση των κομματικών ερεισμάτων στην Αυτοδιοίκηση, βάζουν το κάρο μπροστά από το άλογο.

Ο ΄΄Κλεισθένης Ι΄΄ και εφόσον ισχύσουν και δεν τροποποιηθούν τα όσα παρουσιάστηκαν στο προσχέδιο νόμου, ειδικά η πρόταση για την απλή αναλογική στους ΟΤΑ, χωρίς ανακατανομή εξουσιών και θεσμικές εγγυήσεις αποτελεσματικές για τη λειτουργία του θεσμού, διαλύει κάθε δυνατότητα άσκησης τοπικής εξουσίας και τους μετατρέπει σε χώρο συναλλαγής και παραλυτικής ισορροπίας.

Ενισχύει τις καιροσκοπικές επιλογές, τη φιλοδοξία απολίτικων και ιδιοτελών παζαριών και ακυρώνει στη πράξη τις όποιες συγκλίσεις και συμπαρατάξεις τουλάχιστον προεκλογικά.

Του Κώστα Σάββα

* Ο Κώστας Σάββας είναι μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΚΙΝ.ΑΛ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass