Ο αβδηρητισμός της κυβέρνησης

Δημοσίευση: 01 Ιουλ 2018 15:55

Ο όρος αβδηριτισμός αποτελεί, κατά τον Ηρόδοτο, συνώνυμο της ανικανότητας στη διαχείριση των δημοσίων πραγμάτων, της ακρισίας, της κενοδοξίας, και της ανόητης γενικώς συμπεριφοράς. Πώς προέκυψε ο όρος; Λεγόταν ότι για να διοχετεύσουν οι Αβδηρίτες στην πόλη τους πόσιμο νερό προκατασκεύασαν μία μεγαλόπρεπη κρήνη, χωρίς να αναζητήσουν πρώτα την ύπαρξη νερού. Στο τέλος, αφού νερό δεν βρέθηκε τους έμεινε μόνο η κρήνη για στόλισμα, χωρίς νερό.

Η μεταφορά του παραπάνω παραδείγματος –τηρουμένων των αναλογιών- έχει δυστυχώς εφαρμογή σε πολλές από τις παρακάτω σύγχρονες περιπτώσεις:

-Πρώτον: Πρωθυπουργική δέσμευση «Καταργώ τα μνημόνια, με ένα νόμο, ένα άρθρο».

…και φούσκωναν τα στήθη πολλών από εθνική υπερηφάνεια! Όμως για να προβεί ένας αρχηγός κράτους σε μια τέτοια επαναστατική ενέργεια, έχει διασφαλίσει προηγουμένως άλλες εναλλακτικές χρηματοδότησης των αναγκών της χώρας του. Με ρεαλιστικά και μετρήσιμα δεδομένα. Τελικά, μετά από ένα περιπετειώδες πρώτο εξάμηνο του 2015, οι μόνοι μετρήσιμοι υπολογισμοί ήταν της μελέτης που παρουσίασαν οι πιστωτές στον Πρωθυπουργό για τις συνέπειες της χώρας σε περίπτωση εξόδου της από την Ευρωζώνη. Ήδη όμως, οι από τον ίδιο τον πρωθυπουργό ομολογημένες αυταπάτες είχαν κάνει τη ζημιά, την οποία καλούμαστε να πληρώνουμε μέχρι το 2060!

-Δεύτερον: Δημοψήφισμα με α(κατά)νόητο ερώτημα.

Προφανώς δεν είχε ληφθεί καμία πρόνοια σε περίπτωση που υπερίσχυε το «περήφανο» ΟΧΙ, σε ένα ερώτημα που άλλοι εξέλαβαν ως «ΝΑΙ ή ΟΧΙ στο ΕΥΡΩ» και άλλοι ως «ΝΑΙ ή ΟΧΙ στην εφαρμογή των προτεινόμενων μέτρων από τους πιστωτές προκειμένου να δανειοδοτήσουν τη χώρα». Έτσι το «περήφανο» ΟΧΙ μετέτρεψε ο Πρωθυπουργός σε ένα «μεγαλειώδες» ΝΑΙ για να ομολογήσει όψιμα με τη φράση «mea culpa» τα …άλλα σενάρια που είχε στο μυαλό του χωρίς σχέδιο, προγραμματισμό και πόρους!

-Τρίτον: Το κλείσιμο των τραπεζών.

Χωρίς κανένα υπολογισμό, μέσα σε κλίμα σύγχυσης και πανικού, αποφασίστηκαν τα «capital controls», η συνολική ζημιά των οποίων δεν αποτιμήθηκε ακόμη.

-Τέταρτον: Το Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης

Επρόκειτο για ένα μανιφέστο του ΣΥΡΙΖΑ που παρουσιάστηκε από τον πρόεδρό του Αλέξη Τσίπρα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης στις 13 Σεπτεμβρίου 2014, το οποίο πρότεινε ένα σύνολο πολιτικών που αποσκοπούσαν στην αντιστροφή των μέτρων λιτότητας. Το πρόγραμμα δεν υλοποιήθηκε ποτέ για έναν βασικό λόγο. Τον βασικότερο. Δεν προέβλεπε και δεν διέθετε οικονομικούς πόρους.

-Πέμπτον: Το Σχέδιο Ανάπτυξης Νέας Οικονομίας (ΣΑΝΟ)

Και στην προκειμένη περίπτωση αποδείχτηκε ότι, πρόγραμμα χωρίς πόρους ισοδυναμεί με διακηρυκτικό κείμενο χωρίς ουσία. Τίποτε περισσότερο!

-Έκτον: Το "ολιστικό σχέδιο ανάπτυξης"

Το "ολιστικό σχέδιο ανάπτυξης" του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, χαρακτηρίστηκε από αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης… απλά ουτοπικό! Σύμφωνα μάλιστα με πηγές του γερμανικού περιοδικού «Wirtschaftswoche», στις Βρυξέλλες το κείμενο αξιολογήθηκε ως ένα αδιάφορο κείμενο. "Οι προτάσεις δεν αξίζουν ούτε το χαρτί πάνω στο οποίο γράφτηκαν" υπερέβαλλαν ίσως κάποια υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΕ. Τόνισαν ότι πρόκειται για απλή διακήρυξη προθέσεων. Η Κομισιόν έστειλε πίσω το κείμενο με πολυάριθμες διορθώσεις. Η βασική του αδυναμία: Δεν διαθέτει οικονομικούς πόρους!

-Έβδομον: Tαμειακό απόθεμα ασφαλείας για την μετα-μνημονιακή περίοδο

Ως γνωστόν η κυβέρνηση αρνήθηκε την προληπτική πιστωτική γραμμή στήριξης, προτάσσοντας το δικό μας ταμειακό απόθεμα ασφαλείας, το λεγόμενο «μαξιλαράκι», χωρίς όμως να προσδιορίζει ύψος χρηματοδότησης, πόρους από τους οποίους θα προκύψει, διάρκεια που θα απαιτηθεί. Το ίδιο πρόβλημα παρατηρείται και εδώ: Έλλειψη πρόβλεψης οικονομικών πόρων!

- Όγδοο: «Σκοπιανό»… και κλείσιμο Προγράμματος.

Αν όπως φημολογείται, η κυβέρνηση «αντάλλαξε» το Μακεδονικό με το κλείσιμο του τρίτου προγράμματος, τότε πρόκειται για μια απαράδεκτη εξέλιξη! Όμως και αυτοτελώς να προσεγγίσει κανείς το κλείσιμο του προγράμματος, δεν μπορεί παρά να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η διαρκής κυβερνητική απρονοησία μας οδηγεί πίσω στο 2014! Η χώρα μας λαμβάνει ένα κομμάτι μόνο απ’ όσα είχε καταφέρει να πάρει το 2014. Με τη διαφορά μάλιστα, ενός αχρείαστου τρίτου μνημονίου, μιας παρατεταμένης σκληρής εποπτείας χωρίς χρηματοδότηση στη συνέχεια, με μέτρα ως το 2060 και παράδοση της δημόσιας περιουσίας στους δανειστές για εκατό χρόνια!

Ο κατάλογος των παραδειγμάτων θα μπορούσε να είναι μακρύς. Όλα έχουν έναν κοινό χαρακτηριστικό: Εύπεπτος, ευχάριστος λόγος, αβαθές κείμενο, με κοινό παρονομαστή την … έλλειψη πρόβλεψης οικονομικών πόρων! Όπως οι αρχαίοι Αβδηρίτες. Διέθεταν την κρήνη και ας έλειπε …το νερό!

Και βεβαίως αυτός ο σύγχρονος αβδηριτισμός του αφηρημένου, του λόγου που δεν στηρίζεται σε ρεαλιστικές παραδοχές, που παραγνωρίζει και υποτιμά μετρήσιμα δεδομένα, της αυταπάτης των αρχόντων που εξαπατούν τους αρχόμενους, της ανυπαρξίας πόρων ικανών να στηρίξουν ένα εγχείρημα, δεν μπορούν να οδηγήσουν τα δημόσια πράγματα σε θετική τροχιά, σε πρόοδο και ανοδική φορά, αλλά μόνο σε κατεύθυνση οπισθοδρομική και κατιούσα.

Ιστορικά πάντα έτσι συνέβαινε σε αυτές τις περιπτώσεις, το αυτό παρακολουθούμε –μη διδασκόμενοι- και τώρα!

Από τον Λάζαρο Μακρή

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass