Ανάλυση

Ο ελληνικός λαός έχει σήμερα τον λόγο

Δημοσίευση: 05 Ιουλ 2015 8:22

 

Από τον Γιώργο Δελαστίκ

Συντριπτικά ογκωδέστερη ήταν προχθές η συγκέντρωση των υποστηρικτών του "ΟΧΙ" στην Αθήνα, στην πλατεία Συντάγματος, από εκείνη των υποστηρικτών του "Ναι", έξω από το Παναθηναϊκό Στάδιο της πρωτεύουσας. Η σχεδόν ταυτόχρονη διεξαγωγή των δύο συγκεντρώσεων κατέστησε αναπόφευκτη τη σύγκρισή τους, προς μεγάλη ζημία των υποστηρικτών του "Ναι". Δεν αποτόλμησαν οι τελευταίοι να εισέλθουν μέσα στον χώρο του Καλλιμάρμαρου σταδίου (κάτι που άλλωστε τυπικά απαγορεύεται), καθώς η χωρητικότητά του είναι απολύτως μετρήσιμη και φυσικά δεν συνέφερε κατά κανένα τρόπο.

Στους οπαδούς του "Όχι" μίλησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Στους οπαδούς του "Ναι", παρά τις προσπάθειές του, δεν κατόρθωσε να εμφανιστεί γινόμενος αποδεκτός από το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς. Ετσι οι ομιλητές στη συγκέντρωση του "Ναι" ήταν ασήμαντου πολιτικού βάρους.

Ομολογούμε ότι αδυνατούμε να αντιληφθούμε ποιοι αβάσιμοι υπολογισμοί και εικασίες οδήγησαν τους διοργανωτές της συγκέντρωσης του "Ναι" να κάνουν την ίδια ώρα με τους οπαδούς του "Όχι" την εκδήλωσή τους. Σφάλμα μέγιστο, όπως απεδείχθη, αφού κατέστησε τις συγκρίσεις αναπότρεπτες και άκρως επιβλαβείς για τους ίδιους και την υπόθεσή τους.

ΟΙ ΝΕΟΙ ΥΠΕΡ ΤΟΥ "ΟΧΙ"

Δύο κεντρικές συγκεντρώσεις στην Αθήνα με αντιπαρατιθέμενους στόχους, η μία υπέρ του "Όχι" και η άλλη υπέρ του "Ναι", δεν κρίνουν την έκβαση του δημοψηφίσματος. Εστω και αν η μία ήταν τετραπλάσια ή και πενταπλάσια της άλλης σε συμμετοχή κόσμου. Δεν νίκησε το "Όχι" ακόμη.

Δημιουργούν όμως εντυπώσεις, οι οποίες επηρεάζουν την κρίση των ψηφοφόρων, ακόμη και στην επαρχία μέσω της τηλεοπτικής εικόνας. Πόσο μ άλλον στους Αθηναίους, οι οποίοι έχουν επίγνωση πόσο ασήμαντος είναι ο χώρος μπροστά από το Στάδιο σε σύγκριση με τον χώρο της πλατείας Συντάγματος συν τις προεκτάσεις στην Πανεπιστημίου, Σταδίου, Ερμού, Αμαλίας, Βασιλίσσης Σοφίας.

Εν πάση περιπτώσει όμως δεν ψηφίζουν φυσικά μόνο όσοι πηγαίνουν στις συγκεντρώσεις! Επιπροσθέτως, στην Αθήνα η υπερψήφιση του "Όχι" θα είναι συντριπτική, καθώς τα λαϊκά και τα μεσαία στρώματα της μεγαλούπολης όπου ζει σχεδόν ο μισός πληθυσμός της χώρας είναι αυτά που έχουν πληγεί περισσότερο από την καταβαράθρωση της ελληνικής οικονομίας λόγω των μνημονίων που υπέγραψαν ο Γιώργος Παπανδρέου αρχικά κι ο Αντώνης Σαμαράς - Ευάγγελος Βενιζέλος στη συνέχεια.

Η Αθήνα πρωτοστάτησε άλλωστε στην κατάρρευση της εκλογικής απήχησης του ΠΑΣΟΚ από το 44% στο... 4% (!), αλλά και της Ν.Δ. σε ποσοστά μονίμως κάτω του 30% επί Αντ. Σαμαρά, τα οποία μάλιστα τώρα φαντάζουν... άπιαστα για το κυριότερο κόμμα της Δεξιάς στη χώρα μας.

Άλλο είναι όμως αυτό που μας εντυπωσίασε στη μεγαλύτερη συμμετοχή ίσως που έχει κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ στην πρωτεύουσα: Η εκπληκτική συμμετοχή νέων στην ηλικία ανθρώπων, η οποία ίσως να ξεπερνούσε και το ... 70%

ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΥΠΕΡ ΤΟΥ "ΝΑΙ"

Ολες οι δημοσκοπήσεις που έχουν τεθεί υπ΄ όψιν μας, δημοσιευόμενες και μη έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό.

Στις νεότερες ηλικίες μέχρι 35 ετών εμφανίζουν συντριπτική υπεροχή του "Όχι" της τάξης του...70% ή 80%! Μέχρι τα 55 χρόνια, το "Όχι" υπερέχει σαφώς.

Στις ηλικίες 55 - 65 ετών αρχίζει το "Ναι" να υπερέχει, ενώ στους συνταξιούχους άνω των 65 ετών το "Ναι" σαρώνει κυριολεκτικά. Οι συνταξιούχοι είναι άλλωστε οι μόνοι που έχουν απομείνει να ψηφίζουν κατά πλειοψηφία υπέρ της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ.

Οι συνταξιούχοι όμως δεν είναι καθόλου λίγοι. Είναι πάνω από ... δυόμισι εκατομμύρια άτομα! Ψηφίζουν, μάλιστα, σε πολύ υψηλότερο ποσοστό από τους νέους. Αυτό σημαίνει ότι το μνημονιακό στρατόπεδο του "Ναι" δεν έχει χάσει εκ προοιμίου κάθε ελπίδα νίκης. Ελπίζει ακόμη.

Ενισχύεται εξάλλου από την εντυπωσιακά επιθετική στάση των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών εναντίον των υποστηρικτών του "Όχι", επομένως πρωτίστως εναντίον της κυβέρνησης. Η στάση τους είναι κυριολεκτικά έξαλλη, αλλά ευεξήγητη. Η τρόικα (Κοσμιόν, ΕΚΤ, ΔΝΤ) είχε προτείνει να μην γίνει η δημοπράτηση των τηλεοπτικών συχνοτήτων που είχε αποφασίσει η κυβέρνηση Τσίπρα! Αν γινόταν, οι καναλάρχες έπρεπε να βγάλουν από τις τσέπες τους δεκάδες εκατομμύρια ευρώ ο καθένας για να μπορέσουν να κρατήσουν τα κανάλια τους, για να μην τους τα πάρουν άλλοι, ενώ τώρα δεν έχουν δώσει στο κράτος ούτε ένα ευρώ, ούτε μια δραχμή (που υπήρχε όταν φτιάχτηκαν) για τη χρήση της συχνότητας.

Στην τελευταία της πρόταση (25 Ιουνίου 2015) η τρόικα άλλαξε το σημείο αυτό για τα τηλεοπτικά κανάλια και κάνει λόγο για "προκήρυξη διεθνούς δημόσιου διαγωνισμού για την απόκτηση τηλεοπτικών αδειών".

ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΑΝ ΝΙΚΗΣΕΙ ΤΟ "ΟΧΙ"

Σήμερα, με την ψήφο του, ο ελληνικός λαός θα αποφασίσει την έκβαση του δημοψηφίσματος. Αν υπερψηφιστεί το "Όχι", θα συμβούν όλοι αυτοί οι... σεισμοί, λιμοί και καταποντισμοί που λένε οι τηλεοράσεις; Αν ο ελληνικός λαός απορρίψει δηλαδή αυτή την πραγματικά απαράδεκτη πρόταση των Γερμανών και των υπόλοιπων δανειστών, το Βερολίνο θα μας... εκδικηθεί διώχνοντάς μας με τις κλοτσιές από την Ευρωζώνη;

Όχι, βέβαια! Αυτοί οι ισχυρισμοί είναι ανόητοι, προσωρινής χρήσης και αποσκοπούν απλώς στο να φοβίσουν, να πανικοβάλουν τους Ελληνες ψηφοφόρους ώστε υπό το κράτος του τρόμου να ψηφίσουν "Ναι"!

Τι θα γίνει, λοιπόν, στην πραγματικότητα; Τίποτα δραματικό. Ο πρωθυπουργός θα πάρει το "Όχι" των Ελλήνων στην πρόταση των Γερμανών και θα πάει στις Βρυξέλλες ή στο Βερολίνο για να συναντήσει την καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ προκειμένου, να συνάψουν κάποια συμφωνία.

ΜΙΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΚΑΠΩΣ ΛΙΓΟΤΕΡΟ... ΚΑΚΗ!

Οποιαδήποτε συμφωνία και να προκύψει, αποκλείεται να είναι καλή για τους Ελληνες! Επειδή όμως οι Γερμανοί είναι ρεαλιστές, δεν θα δράσουν περιφρονητικά προς το "Όχι" του ελληνικού δημοψηφίσματος.

Είναι σοβαρότατη η πιθανότητα να κάνουν σε κάποια σημεία της πρότασής τους υποχωρήσεις ώστε να την κάνουν κάπως λιγότερο... κακή! Ούτε καν ανεκτή από την πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Ετσι όμως και αυτοί θα δείξουν ότι κάπου έχουν υποχωρήσει από τις αρχικές τους θέσεις και ο Αλέξης Τσίπρας θα μπορεί να ισχυριστεί ότι το πάλεψε, αντιστάθηκε λυσσασμένα στις πιέσεις του Βερολίνου και τελικά με την επιμονή του κάτι πέτυχε, πράγμα που θα τον διευκολύνει να περάσει τη συμφωνία και από τη Βουλή.

Αγνοούμε φυσικά ποιο θα είναι το περιεχόμενο της συμφωνίας που πιθανόν να επιτευχθεί, αλλά διαισθανόμαστε ότι σίγουρα θα συμπεριλαμβανόμαστε στους επικριτές αυτής της συμφωνίας, αν υπάρξει!

Αιτία της μέγιστης δυσπιστίας μας είναι οι υποχωρήσεις που έχει κάνει μέχρι τώρα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στις διαπραγματεύσεις της με τους δανειστές. Αν αυτές οι μέχρι τώρα υποχωρήσεις ενσωματωθούν όλες στη συμφωνία με τους δανειστές, τότε τα μέτρα που θα υλοποιήσει η κυβέρνηση Τσίπρα δεν θα έχουν καμία σχέση με τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, τις οποίες ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας διάβασε μέσα στη Βουλή, ενώπιον και των τριακοσίων βουλευτών.

ΘΑ ΜΑΣ ΛΙΩΣΟΥΝ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ, ΑΝ ΝΙΚΗΣΕΙ ΤΟ "ΝΑΙ"

Πολύ δυσκολότερη θα είναι η κατάσταση, αν στο σημερινό δημοψήφισμα επικρατήσει το "Ναι". Αν ο ελληνικός λαός εγκρίνει τα μέρα που τον εξαθλιώνουν οικονομικά για δεκαετίες, οι Γερμανοί θα έχουν κάθε λόγο να είναι ανελέητοι και να προσθέτουν ακόμη επαχθέστερα μέτρα, μέτρα κατά βούληση, όποια στιγμή θέλουν. Αφού θα έχουν το "Ναι" του λαού της Ελλάδος, στα μέτρα καταβαράθρωσης του οικονομικού επιπέδου του πληθυσμού της χώρας μας, απολύτως θεμιτό θα είναι να το αξιοποιήσουν στο έπακρο και να μας συνθλίψουν.

Οι μειώσεις των συντάξεων θα είναι συνεχείς, το ίδιο και των μισθών. Ουδέποτε θα επανέλθουν οι εργασιακές σχέσεις στο επίπεδο που γνωρίσαμε αναφορικά με την προστασία των εργαζομένων. Καμιά διαιτησία, ελεύθερες οι μαζικές απολύσεις, ατομικές και όχι συλλογικές συμβάσεις, απόλυση κατά βούληση του εργοδότη για τον κάθε εργαζόμενο με πολύ μικρότερη αποζημίωση.

Ασυδοσία των εργοδοτών, στους οποίους όμως θα πέσει... περονόσπορος που θα τους κλείνει μαζικά τις επιχειρήσεις και τα μαγαζιά, καθώς ο εξαθλιωμένος και άνεργος πληθυσμός θα προσπαθεί να εξασφαλίσει τη μίζερη επιβίωσή του, μην έχοντας φυσικά χρήματα να ξοδέψει για ρούχα, παπούτσια, ταξίδια και άλλες υπηρεσίες.

ΑΠΟΘΡΑΣΥΝΘΗΚΕ Ο ΣΟΥΛΤΣ

Οι Γερμανοί θεωρώντας βέβαιο τον εξανδραποδισμό των Ελλήνων, έχουν αποφασίσει ήδη ότι θα γίνουν στην Ελλάδα και... βουλευτικές εκλογές τον Αύγουστο!!!

Ο Μάρτιν Σουλτς, ο σοσιαλδημοκράτης πρόεδρος της Ευρωβουλής που φιλοδοξεί να γίνει καγκελάριος της Γερμανίας μετά τη Μέρκελ, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα "Χάντελσμπλατ" το δήλωσε καθαρά:

"Θα καταστεί επιτακτική ανάγκη η διεξαγωγή νέων εκλογών, εάν ο ελληνικός λαός ψηφίσει υπέρ του προγράμματος μεταρρυθμίσεων... και ο Τσίπρας κατά λογική συνέπεια παραιτηθεί". Ενδιαμέσως, ως τη διενέργεια των εκλογών, οι Γερμανοί σκοπεύουν να βάλουν "μια κυβέρνηση τεχνοκρατών, ώστε να μπορούμε να συνεχίσουμε να διαπραγματευόμαστε", με την οποία άλλωστε το Βερολίνο σκοπεύει και να κλείσει τη συμφωνία!

Το είπε κι αυτό ο Σουλτς: "Εάν αυτή η μεταβατική κυβέρνηση κατά λήξει σε μια λογική συμφωνία με τους πιστωτές, τότε θα πρόκειται για το τέλος της εποχής ΣΥΡΙΖΑ!" διακήρυξε πανηγυρικά.

Επειδή μάλιστα στον γερμανικό τύπο δημοσιεύθηκε ως πληροφορία, όχι ως δήλωση κάποιου ότι οι Γερμανοί σκέπτονται να προκηρύξουν εκλογές στην... Ελλάδα (!!!) στις 2 Αυγούστου, λάβετέ το κι αυτό υπόψη σας, όσοι έχετε τη δυνατότητα να πάτε διακοπές! Για ρωτήστε τον Σουλτς πρώτα, σας αφήνει να πάτε διακοπές ή όχι;

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass