Άρρητα ρήματα

Δημοσίευση: 21 Ιουλ 2015 8:06

Του Μ.Ε. Λαγκουβάρδου

Ο Απόστολος Παύλος, στη δεύτερη επιστολή του στους Κορίνθιους, γράφει ότι γνωρίζει κάποιον πιστό, ο οποίος ανήλθε σε ανώτερο πνευματικό επίπεδο, που το ονομάζει "τρίτο ουρανό" και άκουσε "άρρητα ρήματα", δηλαδή λόγια που δεν μπορούν ούτε επιτρέπεται να ειπωθούν. Είναι φανερό ότι ο πιστός αυτός είναι ο ίδιος ο Απόστολος , ο οποίος χρησιμοποιεί αυτόν τον τρόπο, για να αποφύγει τον αυτοέπαινο και την υπερηφάνεια. Οι άγιοι της Εκκλησίας μας, όταν μιλούν για τις πνευματικές εμπειρίες , χρησιμοποιούν σύμβολα, όπως "τρίτος ουρανός", "παράδεισος", "άκτιστον φως" κ.ά. γιατί οι πνευματικές εμπειρίες των αγίων δεν είναι από τον κόσμο των αισθητών πραγμάτων και γι΄ αυτό δεν μιλούν άμεσα γι΄ αυτές.

Η επιστήμη της ψυχολογίας του βάθους, όταν αναφέρεται στις πνευματικές εμπειρίες των αγίων, χρησιμοποιεί τους όρους "υπερσυνείδηση", "υπερσυνειδητό", "υπέρλογο" κ.α΄. γιατί είναι εμπειρίες που ανήκουν στο επίπεδο που βρίσκεται πάνω από αυτό που αντιλαμβανόμαστε με τη συνείδησή μας και γι΄ αυτό δεν μπορούν να εκφραστούν με λόγια.

Ο Ιησούς είπε κάποτε ένα λόγο δυσκολονόητο, αν και όλη η Διδασκαλία του Κυρίου Ιησού είναι απλή και κατανοητή από όλους τους ανθρώπους. Είπε: Έβλεπα τον Σατανά να πέφτει απ΄ τον ουρανό σαν την αστραπή. Τί σημαίνουν άραγε τα λόγια αυτά του Κυρίου; Στο κατά Λουκάν Ευαγγέλιο, διαβάζουμε τα εξής: Όταν επέστρεψαν οι εβδομήντα μαθητές, έλεγαν γεμάτοι χαρά. "Κύριε, ακόμη και τα δαιμόνια μας υπακούνε όταν τα προστάζουμε στο όνομά σου. Κι ο Ιησούς τους είπε: Έβλεπα τον σατανά να πέφτει απ΄ τον ουρανό σαν αστραπή."

Ο Γιάννης Τσαρούχης στο βιβλίο του "Αγαθόν το εξομολογείσθαι" γράφει: Πολύ αργότερα κατάλαβα τί σημαίνει να είσαι Εβραίος ή Μουσουλμάνος ή Ορθόδοξος ή μονοφυσίτης ή ανθρωπιστής. Τώρα, κάπως μπορώ να καταλάβω τί συζητήθηκε στη Σύνοδο της Χαλκηδόνος. Τί φοβερό να γεννηθείς σ΄ ένα χωριό που είναι σταυροδρόμι. Πικρό προνόμιο. Πολύ αργότερα κατάλαβα πως πολλοί διχασμοί ήταν παγκόσμιοι, άσχετα αν αλλού ήταν πολύ αισθητοί κι αλλού λιγότερο."

Ο Τσαρούχης, όπως λέει ο ίδιος , πολύ αργότερα κατάλαβε, ότι πρόκειται για σύγκρουση πολιτισμών. Αλλά δεν εξηγεί ποιοι είναι αυτοί οι πολιτισμοί που συγκρούονται. Ποιοί είναι οι παγκόσμιοι διχασμοί; Γιατί άραγε δεν εξηγεί ποιους πολιτισμούς υπονοεί. Όμως κι αυτό που λέει, νομίζω ότι είναι καλό. Ενισχύει την αισιοδοξία μας. Γιατί είναι λογικό, στη σύγκρουση πολιτισμών, να νικήσει ο πνευματικά ανώτερος πολιτισμός. Όσο κι αυτό είναι παράδοξο, να νικάει ο πιο εκλεπτυσμένος, όχι ο πιο σκληρός κι ο πιο ανάλγητος.

Όταν ο Ιωσήφ, ο Μνήστωρ, πληροφορήθηκε από τον Άγγελο, Ποιος είναι ο εν φάτνη γεννηθείς, πήρε το παιδίον και την μητέρα αυτού και ανεχώρησε κρυφά εις Αίγυπτον. Αργότερα, όταν ο Κύριος Ιησούς αρχίζει τη Διδασκαλία Του, προλέγει τα γεγονότα που θα συμβούν και εφιστά την προσοχή των Μαθητών Του, γιατί ο άρχων του κόσμου τούτου είναι ο σατανάς. Μήπως το γεγονός αυτό είναι ο λόγος για τον οποίο δεν επιτρέπεται να ειπωθούν τα άρρητα λόγια;

Ο Τόμας Μουρ, πρωθυπουργός της Αγγλίας και συγγραφεύς του βιβλίου Ουτοπία, μελετούσε σε όλη του τη ζωή το Ευαγγέλιο. Οπωσδήποτε δεν ξεχνούσε τα λόγια του Κυρίου, μη ρίπτετε τους μαργαρίτας σας εις τους χοίρους, γιατί και τους μαργαρίτες σας θα καταπατήσουν κι εσάς θα σας κατασπαράξουν. Αλλά ο Μουρ δεν τήρησε τα λόγια του Ευαγγελίου. Εμπιστεύθηκε τον βασιλιά, που τον σκότωσε, όταν ως πρωθυπουργός δεν ενέκρινε τον παράνομο γάμο του με την Άννα Μπολέϊν.

Τα λόγια του Κυρίου είναι άρρητα λόγια. Δεν επιτρέπεται να ειπωθούν σ΄ αυτούς που δεν έτοιμοι να τα δεχθούν. Ο Κύριος στέκεται έξω από την θύρα και κρούει. Και σ΄ αυτούς που τον δέχονται εισέρχεται στην οικία. Κάθε θέληση προσανατολισμένη προς τον Ιησού, δεν θα συναντήσει κανένα εμπόδιο. Ζητάτε και θα σας δοθεί. Κρούετε και θα σας ανοίξουν την πόρτα. Ο ζυγός μου είναι γλυκός και το φορτίον μου ελαφρύ. Πρέπει να είμαστε επάγρυπνοι και να προσευχόμαστε αδιαλείπτως επικαλούμενοι το έλεος του Κυρίου Ιησού. Ο κόσμος αυτός θα καταστραφεί. Μόνο η Διδασκαλία του Ιησού θα μείνει.

Πριν χρόνια, έγραψαν οι εφημερίδες ότι οι Αμερικάνοι κατασκεύασαν ένα όπλο που σκοτώνει τους ανθρώπους και τα αντικείμενα δεν τα πειράζει. Ζήτησαν δηλαδή οι Αμερικάνοι βιομήχανοι από τους επιστήμονες, να τους φτιάξουν ένα όπλο να σκοτώνει τους ανθρώπους, αλλά να μην κάνει ζημίες σε πράγματα, κι οι επιστήμονες το έφτιαξαν. Πώς είναι όμως δυνατόν να σκοτώνει τους ανθρώπους και να μην πειράζει τα πράγματα; Είναι άραγε ένα όπλο που δεν σκοτώνει το σώμα του ανθρώπου, αλλά την ψυχή του; Αλλά πώς μπορεί να συμβεί αυτό; Ο Θεός φυλάει την ψυχή. Ο Δημιουργός του ανθρώπου, στη μεγάλη ευσπλαχνία Του, έπλασε την ψυχή να μη δίνει στόχο. 'Εχουμε έναν θησαυρό κρυμμένο μέσα σε οστράκινα σκεύη, λέει ο Απόστολος. Όσοι γίνονται δούλοι, νεκρές ψυχές, γίνονται με τη θέλησή τους δούλοι.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass