CERN: Η αναζήτηση της αλήθειας

Δημοσίευση: 04 Αυγ 2015 8:53

 

Τι υπάρχει έξω από τον κόσμο μας; Σε τι οφείλουμε την ύπαρξή μας; Τι είναι το σύμπαν; Αυτά είναι κάποια από τα ερωτήματα, στα οποία καλείται το CERN να δώσει απαντήσεις. Το CERN είναι ένα κέντρο πυρηνικών ερευνών, το οποίο δεν μελετάει μόνο τη δομή της ύλης αλλά και τη δημιουργία όλου του κόσμου. Η κατασκευή του άρχισε το 1954 στην Ελβετία, μετά το τέλος του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου. Η επιλογή της τοποθεσίας δεν ήταν τυχαία.

Εκείνη την εποχή η Ελβετία βρισκόταν σε ουδετερότητα και από τότε έως σήμερα παραμένει το κέντρο της Ευρώπης. Στην αναζήτηση αυτή της αλήθειας, συνεργάστηκαν πολλές χώρες και έτσι φτάσαμε σήμερα στο σημείο να συμμετέχουν 22 κράτη-μέλη και να εργάζονται εκεί περίπου 15.000 άνθρωποι. Το CERN ανοίγει τις πύλες του και στους μικρότερους ερευνητές.

Κάθε χρόνο πολλά σχολεία από διαφορετικές χώρες επισκέπτονται αυτό το κέντρο, για να ανακαλύψουν τη μαγεία του μικρόκοσμου καθώς και για να αποκτήσουν αξέχαστες εμπειρίες. Αυτοί οι λόγοι οδήγησαν το 7ο ΓΕΛ Λάρισας, σε συνεργασία με το 1ο ΓΕΛ Νίκαιας, στην υλοποίηση ενός προγράμματος επίσκεψης σε αυτό το ερευνητικό κέντρο. Η επίσκεψη περιλάμβανε όχι μόνο μία περιήγηση στους χώρους εργασίας αλλά και ξενάγηση στα εκθέματα, τα οποία αφορούν στον επιταχυντή.

Ο επιταχυντής είναι μία κατασκευή μεγάλης έκτασης. Εκεί διεξάγονται πολλά πειράματα, ανάμεσά τους ξεχωρίζει αυτό για την ανακάλυψη του μποζονίου Χιγκς γνωστού ως σωματίδιο του θεού. Ο επιταχυντής, ή πιο σωστά «συγκρουστής» όπως μας είπαν οι ξεναγοί μας στο CERN, κατασκευάστηκε για να επιταχύνει πρωτόνια σε μεγάλες ταχύτητες και ύστερα να τα συγκρούει μεταξύ τους. Αυτό βοήθησε τους επιστήμονες να δώσουν απαντήσεις σε πολλά αναπάντητα ερωτήματα μέχρι σήμερα. Η μεγαλύτερη ανακάλυψη του CERN είναι το περίφημο μποζόνιο του Higgs. Μετά από πολλά πειράματα, επιβεβαίωσαν την ύπαρξη του σωματιδίου που ευθύνεται για την μάζα όλων των υπόλοιπων σωματιδίων.

Ωστόσο, τα επιτεύγματα του CERN δεν περιορίζονται μόνο σε αυτό. Η παγκόσμια ηλεκτρονική διαδικτύωση, το World Wide Web, είναι ένα από τα επιτεύγματα αυτού του κέντρου η οποία συντελέστηκε εντελώς τυχαία, όπως μας πληροφόρησαν. Τέλος μπορούμε να πούμε πως έχει συμβάλει σημαντικά και στη σύγχρονη ιατρική. Αν και σε πειραματικό στάδιο, ανακάλυψαν έναν επαναστατικό τρόπο για την εξάλειψη των καρκινικών όγκων, που όπως φαίνεται είναι εκατό φορές πιο αποτελεσματικός από τις ήδη υπάρχουσες μεθόδους αντιμετώπισης του καρκίνου.

Μία επίσκεψη λοιπόν σε αυτό το κέντρο πυρηνικών ερευνών αξίζει. Ο πλούτος των γνώσεων που μας πρόσφεραν και οι εμπειρίες που αποκτήσαμε θα μας μείνουν αξέχαστες. Θα ήταν πραγματικά υπέροχο να επισκεφτείτε και εσείς το CERN, για να περιπλανηθείτε στα μονοπάτια της γνώσης και να απολαύσετε μέσω της περιήγησης αυτής όλα όσα θαυμαστά συμβαίνουν στο σύμπαν.

Γιώργος Καρανίκας, μαθητής της Α΄ τάξης του 7ου Γενικού Λυκείου Λάρισας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass