Κεντροαριστερά – Κεντροδεξιά και ΣΥΡΙΖΑ

Δημοσίευση: 03 Ιουλ 2014 2:37 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 15:22
Από τον Θρασύβουλο Καβασίδη
Θόρυβος πολύς προκλήθηκε και μελάνι πολύ χύθηκε το τελευταίο χρονικό διάστημα γύρω από το θέμα της συγκρότησης της Κεντροαριστεράς. Και ενώ σε όλες σχεδόν τις xώρες της εσπερίας Ευρώπης η Κεντροαριστερά αποτελεί έναν από τους δύο ισχυρούς πόλους (ο άλλος είναι η Κεντροδεξιά) του πολιτικού συστήματος τους, στη xώρα μας «ένθα θάλλει η φαιδρά πορτοκαλέα», η συγκρότησή της αποτελεί θέμα ατέρμονων συζητήσεων με συνέπεια να αναχθεί σε «Γόρδιο Δεσμό», που αναμένει τον Μ. Αλέξανδρό του!
Το πόσο αναγκαία είναι η συγκρότηση της Κεντροαριστεράς προκύπτει τόσο από τα αποτελέσματα των τελευταίων ευρωεκλογών όσο και από την αγωνιώδη επιθυμία του ΣΥΡΙΖΑ να μην πραγματοποιηθεί η συγκρότηση αυτή, παράλληλα με την πρόσφατη απόφασή του να δημιουργήσει ένα «μπλοκ» 121 Βουλευτών, προκειμένου να αποτραπεί η εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή, ώστε να οδηγηθεί η xώρα σε πρόωρες εκλογές.
1) Στις τελευταίες ευρωεκλογές συμμετείχαν τρεις σχηματισμοί, που ανήκουν στο χώρο της Κεντροαριστεράς, το ΠΑΣΟΚ/ΕΛΙΑ, η ΔΗΜΑΡ/ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΠΑRΑΞΗ και το ΠΟΤΑΜΙ.
α) Το ΠΑΣΟΚ/ΕΛΙΑ, που είχε την πρωτοβουλία του εγχειρήματος αυτού, της συγκρότησης δηλαδή της Κεντροαριστεράς, μέσω της Διακήρυξης – Πρόσκλησης των 58 προσωπικοτήτων, δυστυχώς δεν κατόρθωσε να πείσει τις άλλες δυνάμεις προς τούτο. Και όχι μόνον αυτό. Είχε αντιμετωπίσει και την άρνηση του Γ. Παπανδρέου και των περί αυτόν κινουμένων! Έτσι απέσπασε ποσοστό ψήφων 8,0% ποσό στο κατά πολύ υπολειπόμενο εκείνου (12,3%) των εκλογών του 2012.
β) Η ΔΗΜΑΡ/ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ κατήλθε στις εκλογές διχασμένη. Η πλειοψηφούσα άποψη, που απηχεί τις θέσεις του Προέδρου της Φ. Κουβέλη, τάχθηκε κατά της συγκρότησης της Κεντροαριστεράς, σύμφωνα με τη διακήρυξη των 58. Θεώρησε σκόπιμο να εντάξει στις γραμμές της ορισμένες κινήσεις αλλά και μεμονωμένα άτομα, όπως την ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ και «κηπουρό» του Γ. Παπανδρέου, Μαρ. Κοππά και την υποστήριξη του «συναρχηγού» Χ. Καστανίδη της «Κοινωνικής Συμφωνίας» (η Λ. Κατσέλη συντάχθηκε με το ΣΥΡΙΖΑ!). Μάλιστα ο Γ. Παπανδρέου, εν μέσω προεκλογικής περιόδου, φρόντισε να συμμετάσχει στην παρουσίαση του βιβλίου της «κηπουρού» του! Η μειοψηφούσα άποψη, εκφραζόμενη από το βουλευτή Σπ. Λυκούδη, ήταν υπέρ της συμμετοχής στις διεργασίες για τη συγκρότηση της Κεντροαριστεράς, με σκοπό αυτή ν’ αποτελέσει έναν ανεξάρτητο πόλο του πολιτικού μας συστήματος. Το αποτέλεσμα των εκλογών για τη ΔΗΜΑΡ ήταν απογοητευτικό, αφού υπέστη συντριπτική ήττα, εξασφαλίσασα μετά βίας το 1,2% των ψήφων, έναντι του 6,3% των εκλογών του 2012! Κατόπιν τούτου δεν θα εκπροσωπείται μέχρι το 2019 στην Ευρωβουλή και το μέλλον της είναι δυσοίωνο, εάν δεν «ανακρούσει πρύμναν» και υιοθετήσει την άποψη της μειοψηφίας.
γ) Το νεότευκτο «ΠΟΤΑΜΙ», παρά τις «χύδην» ιδεολογικοπολιτικές του θέσεις, κατόρθωσε ν’ αποσπάσει το, όχι ευκαταφρόνητο, ποσοστό του 6,6%, ποσοστό κατά πολύ υπολειπόμενο του διψήφιου που προσδοκούσε.
Αθροιζόμενα όμως τα ποσοστά των πιο πάνω δυνάμεων αγγίζουν το 16%, γεγονός που σημαίνει ότι, αν αυτές είχαν συγκροτήσει την Κεντροαριστερά, η ενιαία κάθοδός τους στις εκλογές θα είχε αναπτύξει άλλη δυναμική και θα μπορούσε να υπερβεί κατά πολύ το 20%. Τότε θα τις παρείχε το δικαίωμα ν’’ αποτελέσουν τον τρίτο, ή ακόμη και το δεύτερο πόλο του πολιτικού μας συστήματος, ενώ συγχρόνως θα στερούσε το δικαίωμα από τα στελέχη του νεοναζιστικού μορφώματος να διατυμπανίζουν ότι αποτελούν το τρίτο κόμμα της Χώρας.
2. Στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ που πραγματοποιήθηκε στις 21-22 Ιουνίου εκφράσθηκε ανάγλυφα η πλειοψηφούσα άποψη, η οποία απεικονίζει την αγωνία της στο θέμα της συγκρότησης της Κεντροαριστεράς. Αποδέχθηκε την εισήγηση της Πολιτικής Γραμματείας με την οποία απευθύνει «πρόσκληση στους ανθρώπους και τα στελέχη που έχουν έρθει σε ανοιχτή ρήξη με το ΠΑΣΟΚ του Μνημονίου και της ακροδεξίας (!) συγκυβέρνησης που δεν χωρούν σε Κεντροαριστερά σενάρια…» Εφιάλτης, λοιπόν, για το ΣΥΡΙΖΑ η συγκρότηση της Κεντροαριστεράς! Και τούτο γιατί αντιλαμβάνεται ότι ο ρόλος που θα κληθεί να παίξει η δύναμη αυτή θ’ αποτελεί ρυθμιστικό παράγοντα του πολιτικού μας συστήματος. Ακόμη ηχούν τα βαρύγδουπα συνθήματα της προεκλογικής περιόδου, όπως: «Στις 25 ψηφίζουμε, στις 26 φεύγουν». Το νέο σύνθημα, με βάση τη ληφθείσα απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής είναι… «Ανοίξαμε και σας περιμένουμε! Κι αυτό γιατί οι ορντινάτσες που έτρεξαν να τους προσφέρουν τις υπηρεσίες μέχρι τώρα δεν αρκούν και θέλουν κι άλλες! Εξάλλου ήταν αποκαλυπτικός ο Αλ. Τσίπρας, όταν δήλωνε: «Είμαστε καταδικασμένοι να διεκδικήσουμε την ηγεμονία», όμως «δεν ζητάμε πιστοποιητικά ιδεολογικής και πολιτικής καθαρότητας από κανένα» αφού «δεν κρατάμε πολιτικό μητρώο για το παρελθόν». Το τελευταίο είναι σαν το εκκλησιαστικό: «νηστεύσαντες και μη νηστεύσαντες ευφρανθήτε…» Τι μεγαλοψυχία κι αυτή! Να προσφέρεται άφεση αμαρτιών στους «αμαρτωλούς» του τρις – κατάρατου ΠΑΣΟΚ! Θεάρεστη πράξη θα μου πείτε. Γι’ αυτό, λοιπόν, «Ομπρός», ας επαληθευθεί ο στίχος του Κώστα Βάρναλη: «Φρόνιμα και ταχτικά/πάω με κείνον που νικά»! Σας εγγυώνται υποψήφιοι «πολιτικοί γυρολόγοι» ότι θα έχετε την ίδια υποδοχή που είχαν και οι προηγούμενοι, όπως π.χ. οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Μιχελογιαννάκης και Βουδούρης – υποψήφιοι για το πολιτικό βιβλίο Γκίνες, αφού σε σύντομο χρονικό διάστημα από το ΠΑΣΟΚ πέρασαν για λίγο από τη ΔΗΜΑΡ και «κούρνιασαν» στο ΣΥΡΙΖΑ – ή οι «βολεμένοι» της «αυλής» Τσοχατζόπουλου (π.χ. Κοτσακάς και λοιποί) ο Φωτόπουλος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ ή ο Κολλάς των Αστικών Συγκοινωνιών κλπ. Και προπαντός μη σπρώχνεσθε, όλοι θα γίνεται δεκτοί! Αν, παρ’ ελπίδα παραστεί ανάγκη, υπάρχει στην Κουμουνδούρου και η «Κολυμπήθρα του Σιλωάμ» που εξαγνίζει και θεραπεύει «πάσαν νόσον και πάσαν μαλακίαν»!.
[Παρέκβαση: Υπενθυμίζεται ότι: 1) Πρώτος επιλαχών – βέβαιος όμως ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ μετά την παραίτηση Μ. Γλέζου – θα είναι ο δημοσιογράφος Στ. Κούλογλου. Είναι εκείνος που όταν ενορχηστρώνονταν το «βρώμικο ΄89» επισκέφθηκε ως reporter το ορεινό χωριό Μελισσουργοί των Τζουμέρκων, γενέτειρα του Δημήτρη Τσοβόλα και δημοσίευσε το Γενάρη του ΄89 στο «Βήμα» κείμενο απαξιωτικό για «το γιο του αγωγιάτη» με τίτλο «Ο Μήτσος τσ’ Ειρήντς». Δοξάστε τον! 2) Ο έτερος «κηπουρός» του Γ. Παπανδρέου, ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Κρίτων Αρσένης, υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ, απέτυχε να εκλεγεί. Θρηνήστε τον!]
3) Ο Αντ. Σαμαράς λόγω της σοβαρής μείωσης των ποσοστών της ΝΔ κατά τις πρόσφατες εκλογές δεν έχει άλλη λύση από τη συγκρότηση της Κεντροδεξιάς, αφού λόγω της συντριπτικής ήττας των ΑΝΕΛ και της ανεξαρτητοποίησης ορισμένων βουλευτών τους, προβλέπεται ότι η πλειοψηφία, αν όχι όλοι, δηλαδή πλην Καμμένου και σοσιαλιστή Γ. Δημαρά – αρχηγού χωρίς οπαδούς του κόμματος «Άρμα Πολιτών – θα επανέλθει στο «μαντρί», γιατί έξω ελλοχεύουν οι λύκοι (εκλογές). Έτσι, στο «μπλοκ» του ΣΥΡΙΖΑ των 121 βουλευτών η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ θα αντιπαραθέσει το «μπλοκ», των 180 βουλευτών, η αντιπαράθεση δε αυτή θα έχει τα χαρακτηριστικά μετωπικής σύγκρουσης.
Ο ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζει ότι ο χρόνος εργάζεται σε βάρος του, γι’ αυτό και απεύχεται να συμβούν τα παρακάτω: 1) Να συγκροτηθεί η Κεντροαριστερά και η Κεντροδεξιά, 2) Να επιτευχθεί η εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή, που θα σημαίνει τη δυνατότητα εξάντλησης της θητείας της, 3) Να επιτευχθεί η με λίαν ευνοϊκούς όρους για τη χώρα αναδιάρθρωση του Δημόσιου Χρέους 4) Να ληφθούν διορθωτικά μέτρα τα οποία θα εξαλείψουν ή θα αμβλύνουν τα μέχρι τώρα ληφθέντα επώδυνα και εν πολλοίς άδικα μέτρα και 5) Να αρχίσει η ανάκαμψη της οικονομίας και η μείωση της ανεργίας.
Αν, λοιπόν, τελικά δεν επιτευχθεί η συγκρότηση της Κεντροαριστεράς, τότε – λόγω της ακραίας, πόλωσης που θα επικρατήσει κατά τις προσεχείς εκλογές – το ΠΑΣΟΚ και το ΠΟΤΑΜΙ θα υποστούν σοβαρή ήττα και, στην καλύτερη των περιπτώσεων, θα είναι οι παρίες του πολιτικού μας συστήματος, η δε ΔΗΜΑΡ, θ’ αποτελεί μια ακόμη συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ!
 
 
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass