ΠΕΡΙΣΤΥΛΙΟ

Δημοσίευση: 04 Ιουλ 2014 3:09 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 15:24
 
 
Από τον Γιώργο Μακρή
 
 «ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΕΣ» ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
Μαθήματα πολιτικής επικοινωνίας με το … Μουντιάλ!
 
ΜΑΘΗΜΑΤΑ πολιτικής επικοινωνίας και συγκεκριμένα πολιτικής αξιοποίησης/εκμετάλλευσης ενός σημαντικού ποδοσφαιρικού τουρνουά δίδουν οι πολιτικοί στις ΗΠΑ.
Μπορεί το ποδόσφαιρο να μην συγκαταλέγεται στα δημοφιλέστερα αθλήματα της χώρας, αυτό ωστόσο δεν απέτρεψε σημαίνοντα πολιτικά πρόσωπα της χώρας να επικοινωνήσουν στους ψηφοφόρους τους την υποστήριξή τους στην εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της χώρας.
Στο πλαίσιο αυτό,
-ο πρόεδρος των ΗΠΑ κ. Μπαράκ Ομπάμα παρακολούθησε στο Λευκό Οίκο μαζί με στελέχη του τον αγώνα των ΗΠΑ με το Βέλγιο στη φάση των 16 (φωτο 1),
- ο δήμαρχος Νέας Υόρκης κ. Μπιλ Ντε Μπλάσιο φωτογραφήθηκε με τη φανέλα της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου των ΗΠΑ στην οποία έγραψε το όνομά του (φωτο 2),
-ενώ ο υπουργός Άμυνας κ. Τσακ Χέιγκελ δημοσιοποίησε φωτογραφία του την ώρα που συνομιλεί τηλεφωνικά με τον τερματοφύλακα των ΗΠΑ Τιμ Χάουαρντ, ο οποίος ως γνωστόν έκανε ρεκόρ αποκρούσεων στον αγώνα με τον Βέλγιο. Το αξιοσημείωτο είναι ότι ο υπουργός απεικονίζεται να κρατά στο ένα χέρι το ακουστικό του τηλεφώνου και στο άλλο μια μπάλα! (φωτο 3)
Σημειώνεται ότι με τον τερματοφύλακα των ΗΠΑ επικοινώνησε τηλεφωνικά και ο κ. Ομπάμα, όπως ανακοινώθηκε από τον Λευκό Οίκο.
 
Μόνο «φτηνά» δώρα
μπορούν να δέχονται
πλέον οι υπουργοί
ΜΟΝΟ δώρα μικρής αξίας θα μπορούν να δέχονται πλέον οι υπουργοί, όπως προβλέπεται στον κώδικα δεοντολογίας των μελών της κυβέρνησης που υπέγραψε ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς και αναρτήθηκε στη «Διαύγεια».
Σύμφωνα με τον κώδικα, «τα μέλη της κυβέρνησης δεν αποδέχονται κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους δώρα, φιλοξενία ή άλλα ωφελήματα, εκτός εάν πρόκειται για συνηθισμένη φιλοξενία ή δώρα μικρής αξίας, που δίδονται σύμφωνα με τους κανόνες της εθιμοτυπίας, όταν εκπροσωπούν την Ελληνική Κυβέρνηση υπό επίσημη ιδιότητα. Τα δώρα αυτά καταχωρίζονται σε κατάλογο που τηρείται στο γραφείο του Πρωθυπουργού».
* * *
Επιπρόσθετα, ο κώδικας προβλέπει ότι «για διάστημα δύο ετών από την αποχώρηση από τη θέση τους, τα μέλη της Κυβέρνησης απέχουν από κάθε ιδιωτική δραστηριότητα σχετιζόμενη με τα καθήκοντα που άσκησαν, εφόσον αυτή μπορεί να δημιουργήσει κατάσταση σύγκρουσης συμφερόντων».
Ακόμη, εκτός από το να επιβάλλουν δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης (πόθεν έσχες) του νόμου 3213/2003, όπως εκάστοτε ισχύει, τα μέλη της κυβέρνησης υποχρεούνται «να ενημερώνουν τον Πρωθυπουργό πριν από την ανάληψη των καθηκόντων τους:
-για όλες τις αμειβόμενες δραστηριότητες που άσκησαν αυτοί κατά την τελευταία πενταετία,
- για τις επαγγελματικές δραστηριότητες που ασκεί ο/η σύζυγος τους
-και για την τυχόν συμμετοχή αυτών και των συζύγων τους στο κεφάλαιο ή στη διοίκηση επιχειρήσεων, υπό οποιαδήποτε μορφή. Τυχόν μεταγενέστερες μεταβολές των ανωτέρω στοιχείων αναφέρονται στον Πρωθυπουργό».
Ο κώδικας δεοντολογίας των μελών της κυβέρνησης ήταν ένα από τα έξι προαπαιτούμενα του Ιουνίου.
 
Ρεκόρ και
στο... twitter
πέτυχε η Ελληνική
Προεδρία στην ΕΕ
 
ΠΕΤΥΧΗΜΕΝΗ από πολλές πλευρές ήταν η Ελληνική Προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση το α’ εξάμηνο του 2014.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία:
«Πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα περισσότερες από 161 συναντήσεις, από τις οποίες 21 σε υπουργικό επίπεδο. Πραγματοποιήθηκαν υπό Ελληνική Προεδρία 36 συνεδριάσεις του Συμβουλίου υπό διάφορες συνθέσεις στις Βρυξέλλες και το Λουξεμβούργο. Επιτεύχθηκαν 67 πολιτικές συμφωνίες.
Πραγματοποιήθηκαν παραπάνω από 1.500 συνεδριάσεις 150 διαφορετικών ομάδων εργασίας. Πραγματοποιήθηκαν 67 συνεδριάσεις της Επιτροπής Μονίμων Αντιπροσώπων του COREPER I & II.
* * *
Διοργανώθηκαν 300 πολιτιστικές εκδηλώσεις σε 65 χώρες.
Με την Προεδρία απασχολήθηκαν 519 στελέχη, το 98% των οποίων είναι δημόσιοι υπάλληλοι.
Δόθηκαν χορηγίες σε αγαθά και υπηρεσίες ύψους 2,5 εκατ. ευρώ από 25 χορηγούς.
Δεν διατέθηκε ούτε ένα ευρώ σε δώρα.
* * *
Στο Ζάππειο φιλοξενήθηκαν παραπάνω από 12.000 μέλη αντιπροσωπειών καθώς και παραπάνω από 3.000 δημοσιογράφοι και τεχνικοί των ευρωπαϊκών και των διεθνών μέσων ενημέρωσης.
Εκδόθηκαν 330 δελτία τύπου, η ιστοσελίδα δέχτηκε 1 εκατ. 350 χιλ. «χτυπήματα», στο Youtube «ανέβηκαν» 260 βίντεο και στο twitter σημειώθηκε ρεκόρ με περίπου 13.000 Followers.
 
Επίκαιρες ερωτήσεις
στον υπουργό Παιδείας
από εφήβους-βουλευτές!
ΜΙΑ σημαντική καινοτομία προβλέπει η συνεδρίαση φέτος της Βουλής των Εφήβων από αύριο έως και την Δευτέρα 7 Ιουλίου: οι έφηβοι – βουλευτές θα αναπτύξουν επίκαιρες ερωτήσεις στον υπουργό Παιδείας κ. Ανδρέα Λοβέρδο.
Συγκεκριμένα, οι «έφηβοι βουλευτές» θα κληθούν να προετοιμάσουν μια επίκαιρη ερώτηση για το πιο σημαντικό κατά τη γνώμη τους θέμα αρμοδιότητας του υπουργείου Παιδείας, έχοντας ως βάση υποδείγματα επίκαιρων ερωτήσεων που έχουν ήδη συζητηθεί στη Βουλή και σχετικές οδηγίες.
* * *
Στη συνεδρίαση της προετοιμασίας των επίκαιρων ερωτήσεων, όσοι «έφηβοι βουλευτές» ετοίμασαν ερώτηση, θα τοποθετηθούν (για 2 λεπτά) επιχειρηματολογώντας για τη σπουδαιότητα του θέματος που έχουν επιλέξει, προκειμένου να πείσουν τους υπόλοιπους «έφηβους βουλευτές» να ψηφίσουν τη δική τους επίκαιρη ερώτηση.
Σε κάθε συνεδρίαση προετοιμασίας θα συζητηθούν μέχρι 50 επίκαιρες ερωτήσεις. Αν τα αιτήματα είναι περισσότερα, θα πραγματοποιηθεί κλήρωση.
* * *
Οι 12 συνολικά επίκαιρες ερωτήσεις που θα συγκεντρώσουν στο τέλος της διαδικασίας τις περισσότερες ψήφους θα τεθούν υπόψη του υπουργού Παιδείας. Εκείνος θα επιλέξει έξι από αυτές και θα απαντήσει κατά τη διαδικασία άσκησης κοινοβουλευτικού ελέγχου στην Ολομέλεια την Δευτέρα 7 Ιουλίου παρουσία μάλιστα του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια.
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass