ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Δημοσίευση: 11 Ιουλ 2014 2:58 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 15:35
Από τον Γιώργο Ρούστα
roustas@eleftheria.gr
 
ΔΕΛΤΙΟ ΚΑΙΡΟΥ
Χωρίς βροχές αρχικά η επόμενη εβδομάδα στην περιοχή μας και θερμοκρασίες κανονικές για την εποχή μας. Σύμφωνα όμως με τον μετεωρολόγο Φάνη Τακούδη (kairos-alex.gr) «από την Τρίτη αναμένεται αλλαγή του καιρού με βροχές και πτώση της θερμοκρασίας, καθώς οι περισσότερες περιοχές της Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας θα επηρεασθεί από ένα εκτεταμένο χαμηλό. Η αλλαγή αυτή πιθανό να διαρκέσει για 3-4 μέρες».
ΣΙΤΗΡΑ
Πολύ καλή συγκομιδή σιτηρών, ανάκαμψη της προσφοράς κρέατος και αυξημένη παραγωγή γάλακτος δείχνουν οι τελευταίες βραχυπρόθεσμες προβλέψεις της Κομισιόν για την εμπορική περίοδο 2014-2015. Συγκεκριμένα, αναμένεται μια άνω του μέσου όρου συγκομιδή σιτηρών για δεύτερο συνεχόμενο έτος και επίπεδο ρεκόρ εξαγωγών για την περίοδο εμπορίας 2013/2014. Στην περιοχή της Θεσσαλίας, η συγκοµιδή του σκληρού σίτου βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, με την τάση των παραγωγών να είναι η αποθήκευση του προϊόντος. Και αυτό γιατί όλοι αναμένουν καλύτερες τιμές από τα 22-23 λεπτά που προσφέρει τώρα η αγορά, αφού ισχυρή είναι η ζήτηση στη διεθνή αγορά για τη νέα εμπορική περίοδο, η οποία χαρακτηρίζεται από μειωμένη παραγωγή και χαμηλά αποθέματα. Τα µηνύµατα είναι ενθαρρυντικά, καθώς εκτός από τη µείωση κατά 5,5% στην ευρωπαϊκή παραγωγή σκληρού σίτου και τα πολύ χαµηλά αποθέµατα, αναµένεται ισχυρή ζήτηση από την Τουρκία, την εµπορική περίοδο που αρχίζει σε λίγες ηµέρες.
ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΟ ΣΚΟΥΛΗΚΙ
Όψιµη και µε αυξημένες πιθανότητες προσβολών από πράσινο σκουλήκι, αναµένεται η φετινή χρονιά για το βαµβάκι, λόγω των καιρικών συνθηκών που επικράτησαν µετά τη σπορά, σύµφωνα µε τους γεωπόνους του νομού. Προκειμένου να αποφευχθεί η υπερβολική βλάστηση, πού καθιστά τα βαµβακόφυτα πιο ευπαθή στον εν λόγω εχθρό, συνιστάται ορθολογική χρήση αζωτούχων λιπασμάτων και νερού (γενική δόση άρδευσης 25-35 κυβικά µέτρα το στρέµµα). Η εικόνα των βαμβακοφυτειών στην περιοχή χαρακτηρίζεται µέτρια έως καλή, µε τα φυτά να βρίσκονται στο στάδιο έναρξης της εµφάνισης των χτενιών. Σε αρκετές φυτείες έχει παρατηρηθεί εµφάνιση αφίδων, τετρανύχων και θριπών, γι’ αυτό οι καλλιεργητές πρέπει να διενεργούν συχνούς ελέγχους, για να διαπιστώνουν την πυκνότητα τους και να επέµβουν, όταν αυτή είναι στα όρια επέµβασης.
ΝΤΟΜΑΤΑ
Την επόμενη εβδομάδα θα αρχίσει η συγκομιδή βιομηχανικής ντομάτας στην περιοχή της Θεσσαλίας, όπου οι παραγωγοί κάνουν λόγο για οψίμιση της καλλιέργειας, η οποία φθάνει τα 19.300 στρέμματα στη Λάρισα. Στον συνεταιρισμό ντοματοπαραγωγών ΘΕΣΤΟ, τα μέλη του έχουν καλλιεργήσει συνολικά 16.300 στρέμματα (πέρσι οι παραγωγοί - μέλη του Α.Σ. ΘΕΣΤΟ καλλιέργησαν 14.000 στρέμματα) εκ των οποίων για τα 14.200 στρέμματα έχουν υπογράψει συμβόλαια με το εργοστάσιο του Νομικού. Επίσης, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, εκτός ΘΕΣΤΟ έχουν καλλιεργηθεί ακόμα 3.000 περίπου στρέμματα.
ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΣΕ ΓΕΩΡΓΟΥΣ-ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΥΣ
Την καταβολή συνολικού ποσού ενισχύσεων 32,2 εκ. ευρώ σε δικαιούχους γεωργούς και κτηνοτρόφους, μετά την ολοκλήρωση από τον ΟΠΕΚΕΠΕ των ελέγχων για τις πληρωμές των αιτήσεων του 2013, ανακοίνωσε το υπουργείο. Οι πληρωμές αυτές έχουν να κάνουν με εξοφλήσεις Ενιαίας Ενίσχυσης, Ειδική Ενίσχυση βαμβακιού και της Διεπαγγελματικής του προϊόντος, ειδική στήριξη ελαιολάδου, επιτραπέζιων ελιών, παραδοσιακών ελαιώνων, σκληρού σταριού, αναπαραγωγικών μοσχίδων, θηλαζουσών αγελάδων, αιγοπρόβειου κρέατος, διατήρησης αμπελώνων, ενισχύσεις καλλιέργειας πατάτας, φασολιών, εσπεριδοειδών, μαστίχας, φάβας Σαντορίνης, γάλακτος για παραγωγή τυριών και κριθαριού στη Λήμνο.
Στο μεταξύ εν αναμονή της πληρωμής της εξισωτικής αποζημίωσης του 2013 βρίσκονται από τις αρχές του καλοκαιριού οι κτηνοτρόφοι με την αγωνία τους να κορυφώνεται, αφού από πλευράς ΟΠΕΚΕΠΕ έχει γίνει γνωστό ότι η πρώτη δόση (50 εκατ. ευρώ) θα πληρωθεί τέλος Ιουλίου με αρχές Αυγούστου. Εκτός από το άρθρο 68, μια σημαντική πληρωμή αποτελεί η εξόφληση της Ενιαίας Ενίσχυσης του 2011. Η πληρωμή αυτή θα πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια του Ιουλίου και λογικά πριν την πληρωμή της εξισωτικής αποζημίωσης.
ΕΒΖ
Το κλείσιμο των δύο εργοστασίων της σε Ορεστιάδα και Σέρρες και την πιο συρρικνωμένη εταιρεία της λειτουργίας ενός εργοστασίου της, στο Πλατύ Ημαθίας, θα αποφασίσει στην κρίσιμη συνεδρίαση της επόμενης Τρίτης η διοίκηση της ΕΒΖ, μετά τη σχετική εισήγηση της εταιρίας συμβούλων Kantor, η οποία προβλέπει –από την εξέλιξη- κέρδος ύψους περίπου 6 εκατ. ευρώ. Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι στη βιομηχανία συνεχίζουν να αντιδρούν στην προοπτική αυτή, αφού όπως δηλώνουν «δεν δόθηκαν καθόλου απαντήσεις για το τι θα γίνει φέτος και πως προκύπτουν τα νούμερα τα οποία δικαιολογούν το κλείσιμο των δύο εργοστασίων και τη μεταφορά των τεύτλων με τις όποιες απώλειες της πρώτης ύλης που θα προσκομισθεί στο ένα εργοστάσιο που θα δουλέψει φέτος». Στο πλευρό τους και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας, ο οποίος δήλωσε πως «το κλείσιμο των δύο εργοστασίων οδηγεί σε παραγωγικό και λειτουργικό θάνατο τη Βιομηχανία Ζάχαρης, οδηγεί στην αβεβαιότητα, την ανεργία και τη φτώχεια εκατοντάδες εργαζόμενους, σε οικονομικό αδιέξοδο χιλιάδες τευτλοπαραγωγούς της Μακεδονίας και της Θράκης και σε κοινωνικό μαρασμό τους νομούς Σερρών και Έβρου».
ΡΟΔΑΚΙΝΑ
Η Πανελλαδική Ομοσπονδία Συλλόγων Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων Πωλητών Λαϊκών Αγορών, τα Υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, καθώς και ο ΑγροΤύπος, προτρέπουν τους Έλληνες καταναλωτές να αγοράζουν επιτραπέζια ροδάκινα και νεκταρίνια, που είναι τα καλύτερα νωπά φρούτα αυτής της εποχής και τα οποία, εκτός των γνωστών σημείων πώλησης, θα πωλούνται τις επόμενες ημέρες απευθείας από τους παραγωγούς και στις λαϊκές, με τιμή 1 ευρώ το κιλό, όπως εγγυάται η Ομοσπονδία παραγωγών λαϊκών αγορών. Τα φρούτα αυτά, επειδή φέτος υπήρξε αυξημένη παραγωγή, δεν μπορούν να απορροφηθούν από την αγορά, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να μην μπορούν να καλύψουν το κόστος καλλιέργειας. Η Ομοσπονδία επίσης ενημερώνει τους ροδακινοπαραγωγούς, που δεν έχουν διέξοδο διάθεσης των προϊόντων τους και θέλουν να διαθέσουν τα προϊόντα τους στις λαϊκές αγορές της Αττικής (λόγω της αδυναμίας έκδοσης αδείας από την μη ύπαρξη Τριμελών Επιτροπών Βεβαίωσης), να επικοινωνούν μαζί της για να τους βοηθήσει να πωλήσουν το προϊόν τους.
 ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΕΣΠΑ
Πυρετός διαβουλεύσεων επικρατεί στις 13 Περιφέρειες για τον καθορισµό της επενδυτικής τους στρατηγικής και τη «μοιρασιά» των πόρων του νέου ΕΣΠΑ, καθώς οι προτάσεις τους θα πρέπει να έχουν υποβληθεί προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή έως την Πέµπτη 17 Ιουλίου. Οι προτάσεις πρέπει να υποβληθούν στο πλαίσιο της συµµετοχής των Περιφερειών στην υλοποίηση του νέου προγράµµατος αγροτικής ανάπτυξης, καθώς σε αυτές θα εκχωρηθεί το 30% των πόρων του Αγροτικού Ταµείου προς διαχείριση. Αυτό πρακτικά σηµαίνει πως κάποια Περιφέρεια µπορεί να διαλέξει να «πριµοδοτήσει» κάποια δράση ή µέτρο ανάλογα µε τις ανάγκες της, µε τη συµφωνία όµως να προβλέπει «στεγανά» ως προς το ποσοστό κατανοµής των πόρων. Να σηµειωθεί ότι ορισµένες περιφέρειες έχουν στείλει ήδη τον σχεδιασµό τους, ενώ αγώνας δρόµου γίνεται για την εξασφάλιση περισσότερων πόρων.
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass