ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Δημοσίευση: 01 Αυγ 2014 11:30 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 16:17

Από τον Γιώργο Ρούστα

roustas@eleftheria.gr

 

ΔΕΛΤΙΟ ΚΑΙΡΟΥ

Επιτέλους δροσίζει σήμερα, ενώ εάν η σταδιακή αλλαγή του καιρού συνοδευτεί και από βροχές θα μιλάμε για καιρό κατά παραγγελία. Έτσι σήμερα Παρασκευή στον νομό Λάρισας ο καιρός θα είναι αρχικά σχεδόν αίθριος. Βαθμιαία όμως θα αυξηθούν οι συννεφιές και θα σημειωθούν βροχές. Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί ασθενείς, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί στην περιοχή από 23 ως 32 βαθμούς Κελσίου. Για αύριο Σάββατο στη Θεσσαλία ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος, με λίγες συννεφιές αυξημένες στις ορεινές περιοχές. Η θερμοκρασία σε μικρή άνοδο (31-33 βαθμούς Κελσίου). Όσον αφορά στην Κυριακή και τις αρχές της επόμενης εβδομάδας ο καιρός θα είναι αίθριος και η θερμοκρασία σε περαιτέρω άνοδο (33-36 βαθμούς Κελσίου).

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ

Ως επιχειρηματία-ελεύθερο επαγγελματία θα αντιμετωπίζει πλέον η φορολογική διοίκηση όποιον καλλιεργητή ή κτηνοτρόφο κάνει το «λάθος» κι επιχειρήσει να αυξήσει την υπεραξία του προϊόντος που παράγει προχωρώντας στη μεταποίησή του και, κατά συνέπεια, στην καθετοποίηση της παραγωγής του.

Όπως προκύπτει από τη διευκρινιστική εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Εσόδων, το εισόδημα που θα προέλθει από μια τέτοια δραστηριότητα θα φορολογηθεί (από του χρόνου) με συντελεστή 26% (ή και 33%), ανεξάρτητα από το αν το τελικό προϊόν διατεθεί στη λιανική αγορά ή το χονδρεμπόριο. Ο παραγωγός μπορεί να «σώσει» το 13%, δηλαδή το χαμηλό συντελεστή που αφορά στη φορολογία του αγροτικού εισοδήματος, μόνο εάν η επεξεργασία του προϊόντος του δεν πάει παραπέρα από το στάδιο της απλής συσκευασίας. Έτσι, για παράδειγμα, ένας αγρότης που πουλάει σε ένα σούπερ-μάρκετ τις ντομάτες του συσκευασμένες σε ένα απλό δίχτυ ή καφάσι, θα φορολογηθεί για το εισόδημα που θα εισπράξει από την πώληση με συντελεστή 13%. Εάν, ωστόσο, ο ίδιος αποφασίσει να ρίξει στην αγορά ντοματοπελτέ σε βαζάκια, τότε ο συντελεστής διπλασιάζεται στο… 26%. Ομοίως, κι ένας κτηνοτρόφος με το γάλα του. Στην πράξη, δηλαδή, η πρωτογενής μεταποίηση… τιμωρείται με διπλάσια φορολογία την ώρα που τόσο το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης όσο και η ίδια η Ε.Ε. «σπρώχνουν» προς την κατεύθυνση αυτή τους παραγωγούς.

Επίσης ανακοινώθηκε ότι οι παραγωγοί λαϊκών αγορών θα φορολογούνται με συντελεστή 13% μόνο στην περίπτωση πώλησης (χονδρικώς ή λιανικώς) των δικών τους προϊόντων, δηλαδή των προϊόντων που έχουν παράγει οι ίδιοι (και μόνο για αυτά) είτε από δικό τους κατάστημα, είτε σε λαϊκές αγορές. Σε αντίθετη περίπτωση ο φόρος θα είναι 26%. Ακόμη στο ένα ημερολογιακό έτος ορίζεται η περίοδος της δήλωσης του ΦΠΑ για τους επαγγελματίες αγρότες που δεν ασκούν άλλη δραστηριότητα για την οποία υποχρεούνται στην τήρηση βιβλίων και την έκδοση στοιχείων. Τη διευκρίνιση αυτή περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε την περασμένη Τρίτη.

ΣΥΜΨΗΦΙΣΜΟΣ

Στο μεταξύ κοινή ερώτηση σχετικά με την επιστροφή του αγροτικού ΦΠΑ που έπεσε και φέτος «θύμα» του συμψηφισμού ακόμη και μη ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, κατέθεσαν με πρωτοβουλία της Λαρισαίας βουλευτίνας του ΣΥΡΙΖΑ Ηρώς Διώτη, 32 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, και μεταξύ αυτών το σύνολο των Θεσσαλών βουλευτών. Στην ερώτηση επισημαίνεται ότι πολλοί αγρότες που ανέμεναν την επιστροφή ΦΠΑ προκειμένου να αποπληρώσουν υποχρεώσεις τους «έχουν βρεθεί τις τελευταίες ημέρες μπροστά σε άδειους λογαριασμούς τραπέζης, καθώς η Εφορία παρακράτησε μέρος ή και ολόκληρο το ποσό, λόγω συμψηφισμού ακόμη και μη ληξιπροθέσμων οφειλών, καθώς και οφειλών που είχαν υπαχθεί σε ρύθμιση». Τη λυπητερή δοκίμασε και ο γνωστός αγροτοσυνδικαλιστής της ΠΑΣΥ Γιώργος Σακοράφας από τον Αμπελώνα, ο οποίος πήγε να εισπράξει τον ΦΠΑ, αλλά το βιβλιάριό του δεν είχε χρήματα. Προφανώς μέτρησε το γεγονός ότι δεν είχε πληρώσει την εισφορά υπέρ ΕΛΓΑ.

ΠΛΗΡΩΜΕΣ

Eπιπλέον 23 εκατ. ευρώ θα μοιραστούν οι απλήρωτοι δικαιούχοι της εξισωτικής αποζημίωσης του 2013 που αναμένεται να καταβληθεί μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο καθώς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αποφάσισε να ενισχύσει το σχετικό κονδύλι "δανειζόμενο" από το αντίστοιχο του προγράμματος των αγροπεριβαλλοντικών. Σύμφωνα με το ΥΠΑΑΤ «αποφασίστηκε να ενισχυθεί το κονδύλι δεδομένου ότι το αρχικό ποσό κρίθηκε χαμηλό. Στην πορεία θα δούμε πώς θα καλυφθεί το κενό στο πρόγραμμα των γεωργοπεριβαλλοντικών ενισχύσεων». Η πίστωση των χρημάτων στους λογαριασμούς των δικαιούχων της εξισωτικής θα γίνει το αργότερο μέσα στις δύο πρώτες εβδομάδες του Αυγούστου, ενώ λίγο πριν θα καταβληθούν τα χρήματα της νιτρορύπανσης.

ΖΙΖΑΝΙΟ

-Μιας και η επόμενη εβδομάδα θα είναι ζεστή να σας θυμίσουμε ότι η «πράσινη ταράτσα», μειώνει τις ανάγκες για κλιματισμό ενός κτιρίου, το καλοκαίρι, από 50 έως 90%. Η θερμοκρασία στην επιφάνεια της στέγης ενός κτιρίου με πράσινη στέγη δεν ξεπερνά τους 25-30 βαθμούς Κελσίου, ακόμα και το καλοκαίρι, ενώ η αντίστοιχη ενός συμβατικού κτιρίου, μπορεί να φτάσει τους 75 βαθμούς Κελσίου. Στο εξωτερικό κάθε χρόνο αυξάνονται ραγδαία οι πράσινες στέγες, αλλά στην Ελλάδα -ως συνήθως- πάμε με τον αραμπά.

-Και από τη ζέστη στον εφιάλτη που τη συνοδεύει και αφορά τα κουνούπια. Τέσσερα αιθέρια έλαια (ανάμεσα σε 38) αποδείχθηκαν εξαιρετικά αποτελεσματικά στην απομάκρυνση κουνουπιών, όπως έδειξαν πειράματα στο κουνούπι τίγρης-Aedes aegypti. Αυτά ήταν η σιτρονέλα (Cymbopogon nardus), το πατσουλί (Pogostemon cablin), το γαρίφαλο (Syzygium aromaticum) και το λεμόνι (Zanthoxylum limonella) με 0,1 mL ανά 30 τετρ εκατοστά δέρματος. Τα έλαια αυτά παρείχαν απόλυτη προστασία για δύο τουλάχιστον ώρες, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Ταϋλάνδης.

-Επειδή κάποιες περιοχές έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές από τα καιρικά φαινόμενα τα δύο τελευταία χρόνια (2013 και 2014), ο ΕΛΓΑ ζητά από τον ΟΠΕΚΕΠΕ να του δοθεί άμεσα ένα ξεχωριστό αρχείο του ΟΣΔΕ 2014 ειδικά για αυτές τις περιοχές. Βασική προϋπόθεση για την πληρωμή των αποζημιώσεων είναι η παράδοση από τον ΟΠΕΚΕΠΕ στον ΕΛΓΑ του αρχείου των δηλώσεων ΟΣΔΕ του 2014. Συνήθως τα αρχεία του ΟΣΔΕ δίνονται στον ΕΛΓΑ τέλος Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου.

- Σε μια περίοδο με «ανοιχτή» τη συζήτηση για τη διάρκεια ζωής στο αγελαδινό γάλα, τα στοιχεία του ΕΛΓΟ (πρώην ΕΛΟΓΑΚ), έρχονται να επιβεβαιώσουν τις πληροφορίες από όλη την Ελλάδα, σχετικά με μειώσεις τιμών παραγωγού. Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία η αυξητική τάση στην παραγωγή ανακόπτεται από τον Μάιο, σε σύγκριση -πάντα- με ένα χρόνο πριν. Έτσι τον περσινό Απρίλιο είχαμε 52.926 τόνους και φέτος 53.720 τόνους και τον Μάιο 53.622 πέρυσι και 52.264 τόνους φέτος. Αναφορικά με τις τιμές παραγωγού, τον ίδιο μήνα, καταγράφεται πτώση τιμών κατά ένα λεπτό του ευρώ από 44 σε 43 λεπτά.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass