«Πρώτα με παιδεύεις και μετά με χαϊδεύεις»

Δημοσίευση: 08 Αυγ 2014 12:15 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 16:23

Από τη Μαρίνα Αποστολόπουλου

Ναι μεν, η Κυβέρνηση λέει έβαλε στον «πάγο» τα σενάρια για πρόωρες εκλογές αλλά...

...Αλλά τα «σημάδια» άλλα δείχνουν. Ότι και αν ακόμη διακηρύσσει προς τα έξω ότι δεν τίθεται θέμα πρόωρων εκλογών, τουλάχιστον μέχρι την άνοιξη του 2015 οπότε είναι η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας αλλά έχει κατά νου. Ή άλλα φοβάται και επειδή «των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν» προσπαθεί να λάβει τα μέτρα της διότι... Διότι, εκτός από το εκλογικό... ορόσημο της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, για το οποίο οι της Κυβέρνησης υποστηρίζουν ότι «δεν θα υπάρξει πρόβλημα», υπάρχουν και άλλες «καμπές» στην πορεία οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε ένα εκλογικό... ατύχημα.

Ως εκ τούτου «στρώνει» το έδαφος η Κυβέρνηση, ή τουλάχιστον προσπαθεί, μπας και προκύψει ανάγκη να πάει νωρίτερα στις κάλπες, λόγω διάφορων... απρόβλεπτων παραγόντων. Πώς λέμε «μέτρα», πώς λέμε «μικρό μνημόνιο»-παρότι η τρόικα υποτίθεται ότι τα τρώει τα ψωμιά της και φεύγει από τη χώρα αλλά θα βρεθούν...άξιοι αντικαταστάτες. Οπότε καλού-κακού κάνουν και κάποιες φιλολαϊκές κινήσεις να... βρίσκονται.

 

Από την άλλη βεβαίως διατί να είμεθα «κακοί»;

Γιατί δηλαδή να θεωρούμε ντε και καλά ότι το γεγονός επί παραδείγματι ότι ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε πρόγραμμα για 145 χιλιάδες ανέργους το οποίο φθάνει τα 600 εκ ευρώ έχει προεκλογική χροιά; Ή το γεγονός ότι έχουν εξαγγελθεί προσλήψεις σε συγκεκριμένους κλάδους ότι αποτελεί μέρος μίας προεκλογικής προετοιμασίας; Ή ακόμη-ακόμη το ότι απαλλάσσονται 415 χιλιάδες επιχειρήσεις από την υποχρέωση του ΦΠΑ σύμφωνα με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή ότι και αυτό κατατείνει προς την κατεύθυνση λείανσης του προεκλογικού εδάφους;

Πέραν του ότι εκτός των εμφανών «παροχών» ας το πούμε, υπάρχουν και άλλες «έμμεσες» όπως οι διάφορες αιφνιδιαστικές ρυθμίσεις που αφορούν παραδείγματος χάριν συνταξιοδοτικά δικαιώματα σε ειδικές κατηγορίες ή στην εξυπηρέτηση συγκεκριμένων «μεγάλων» συμφερόντων.

Γιατί όλα αυτά λοιπόν και άλλα τινά να έχουν ύφος προεκλογικής πρεμούρας για παν ενδεχόμενο και να μην εντάσσονται απλά στην τακτική της Κυβέρνησης η οποία με τον τρόπο αυτό στέλνει το μήνυμα ότι έλαβε το μήνυμα των πρόσφατων ευρωεκλογών; Το οποίο «μήνυμα» τι έλεγε; Ότι δεν πάει άλλο και ότι προφανώς θα πρέπει να κάνει μία πιο φιλολαϊκή στροφή με τα ανάλογα μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση.

 

Θα μου πείτε τώρα είναι ο ΕΝΦΙΑ, τον οποίο έκαναν και μαντάρα «φιλολαϊκό» μέτρο;

Προφανώς όχι. Εδώ με τον ΕΝΦΙΑ μέχρι και ο ίδιος ο Χαρδούβελης βρήκε λάθη και κάθισε και τα διόρθωνε. Γεγονός που δείχνει ότι όχι μόνον λαμβάνουν ένα ακόμη εξοντωτικό φορολογικό μέτρο στην προσπάθειά τους να μαζέψουν λεφτά αλλά δεν είναι και σε θέση τουλάχιστον να το εφαρμόσουν σωστά! Και εκεί ανέτοιμοι είναι. Χώρια που, πόσο μυαλό χρειάζεται –και δεν είναι θέμα πολιτικής είναι θέμα κοινής λογικής-που «κανόνισαν» και η εξοντωτική πρώτη δόση της φορολογίας και ο ΕΝΦΙΑ και κάτι εκκαθαριστικοί της ΔΕΗ και δεν ξέρω και τι άλλο να πέσουν όλοι μαζί. Δηλαδή και να θέλει κανείς να πληρώσει πού να τα βρει για να ανταποκριθεί και να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις του; Οι οποίες «υποχρεώσεις» είναι επίσης μία σχετική έννοια. Διότι, κάθε φορά με τις αλλαγές που επιφέρουν στη φορολογία αναλόγως με το «πώς» βολεύονται, οι «υποχρεώσεις» αλλάζουν και βεβαίως αυξάνονται. Τώρα μας λένε ότι από του χρόνου θα δούμε ελαφρύνσεις αλλά «ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι».

 

Το σύστημα έχει ως εξής: «πρώτα με παιδεύεις και μετά με χαϊδεύεις».

Από τη μία μας τσεκουρώνουν με διάφορες επιβαρύνσεις και από την άλλη ανακοινώνουν ελαφρύνσεις σε συγκεκριμένες ομάδες προκειμένου να ηρεμήσουν τα πνεύματα.

Δύο βήματα μπρός και ένα πίσω.

Και να «καλοπιάσουμε τα πλήθη μπας και γίνουν εκλογές» και να «κατευνάσουμε τους βουλευτές» και να «μαζέψουμε λεφτά». Τι... μαγική συνταγή χρειάζεται για να συνδυαστούν όλα αυτά μαζί; Και ποιος είναι εκείνος ο «σεφ» που θα τη «δέσει» και θα την κάνει να πετύχει; Προς το παρόν δεν έχει βρεθεί. Χώρια που η δοσολογία των υλικών είναι... άστα να πάνε. Καλά για την «ποιότητα» δεν θα μιλήσουμε καν.

 

Είτε λέγεται «φιλολαϊκή στροφή», είτε «προλείανση του εδάφους» για εκλογές η ακολουθούμενη πολιτική είναι αντικρουόμενη.

Από τη μία η Κυβέρνηση προσπαθεί να κάνει τη φιλολαϊκή στροφή την όποια άλλωστε και ο ίδιος ο Α. Σαμαράς είχε προαναγγείλει και μάλιστα αναζητούσε έναν υπουργό Οικονομικών που θα συνδύαζε και «βουνό και θάλασσα»-δηλαδή και φιλολαϊκά μέτρα και διατήρηση της επιβαλλόμενης δημοσιονομικής πολιτικής-και από την άλλη στέλνει τα λάθος μηνύματα κάνοντας λάθη ακόμη και τύπου ΕΝΦΙΑ.

Εκτός από «σεφ» χρειάζονται και κάποιον στην Κυβέρνηση να τους κάνει μαθήματα «ισορροπίας».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass