ΤΙΜΑΤΑΙ ΣΤΙΣ 22-23 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ Η ΜΝΗΜΗ ΤΗΣ ΜΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΛΑΜΠΡΟΤΗΤΑ ΣΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΦΑΡΣΑΛΩΝ

Παναγία Ελεούσα η Δεμερλιώτισσα

Δημοσίευση: 22 Αυγ 2014 10:20 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 16:37

 * Του Κων. Τσακίρη - δικηγόρου

Οι εορτές και πανηγύρεις του Δεκαπενταύγουστου, για την Υπεραγία Θεοτόκο, δεν τελειώνουν στις 15 Αυγούστου, αλλά στις 23, με την εορτή των εννέα (9) ημερών από της Κοιμήσεώς Της. Τότε πανηγυρίζει και ο Ιερός Ναός (Προσκύνημα), Κοιμήσεως της Θεοτόκου, ο οποίος ορθά κρίθηκε σαν «διατηρητέο μνημείο» από το Υπουργείο Πολιτισμού, αφού το τέμπλο του είναι ξυλόγλυπτο από το δάπεδο μέχρι την οροφή και ο οποίος βρίσκεται στον Σταυρό Φαρσάλων (Δεμερλί), ήδη Δ.Δ του Δήμου Φαρσάλων, ο οποίος και επιμελώς προγραμματίζει και πραγματοποιεί, κάθε φορά, θρησκευτικές, καλλιτεχνικές, αθλητικές και άλλες εορταστικές εκδηλώσεις, με τους τοπικούς πολιτιστικούς φορείς, συνεχίζοντας την παράδοση της πρώην Κοινότητας Σταυρού, η οποία επιτυχίες μόνον έχει καταγράψει, στον τομέα αυτό, ιδιαίτερα τότε που το πανηγύρι είχε διάρκεια 8 ημερών (22-30 Αυγούστου).

Αξίζει, νομίζουμε τον κόπο, τόσο η επίσκεψη, όσο και η με λίγα λόγια περιγραφή του Ναού και της θαυματουργού Εικόνας, πιστεύοντες, ότι παρέχουμε έτσι χρήσιμες πληροφορίες σε κάθε Χριστιανό, στην επιεική κρίση του οποίου και επαφιέμεθα, προπάντων λόγω πενιχρότητας των πηγών που θα μας ενημέρωναν, για το πώς και γιατί κτίστηκε ο Μέγας και Περικαλλής, για την εποχή του, αυτός Ναός στο βαλτώδη και έρημο για τότε τόπο, καθόσον ούτε ο παλιός συνοικισμός «Γηγενών» είχε κτιστεί, αλλά λίγες αγροικίες υπήρχαν για τους κολίγους και υπηρέτες των τσιφλικάδων της περιοχής, ούτε πολλώ μάλλον, ο νέος συνοικισμός «Προσφύγων», ο οποίος έγινε μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, περί το 1928, ενώ ο Ναός κτίστηκε το 1778. θαύμα επομένως, όπως διηγούνται οι παλιοί, έγινε εκεί, εκ μέρους της Παναγίας, το οποίο συγκίνησε βαθύτατα τους πιστούς της περιοχής, επέδρασε σ’ αυτούς και προκάλεσε την απόφαση ανέγερσης τέτοιου μεγαλοπρεπούς ναού, ο οποίος έκτοτε και διά των θαυμάτων της Ελεούσας και της Θείας Χάριτος, έγινε Ιερό Προσκύνημα, γνωστό σε ολόκληρη την επικράτεια και στο Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης. Κτίστηκε λοιπόν, ο Ναός αυτός το 1778 και αγιογραφήθηκε περί το έτος 1786, όπως γι’ αυτό μας πληροφορεί η επί του εσωτερικού του νότιου τοίχου και πάνω από την είσοδο υπάρχουσα επιγραφή.

Η ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΗ

ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ

Στον προπεριγραφέντα και πάνσεπτο αυτό ναό, βρίσκεται η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Ελεούσας της Δεμερλιώτισσας, την οποία η παράδοση φέρει ως έργο του Αποστόλου και Ευαγγελιστή Λουκά. Και για τη θαυματουργή αυτή Εικόνα, δεν έχουμε σαφείς και συγκεκριμένες πληροφορίες, ελλείψει πηγών, περί του πώς και πότε δηλαδή βρέθηκε στον τόπο αυτόν, εάν βρέθηκε πριν από την ανέγερση του ναού και αποτέλεσε τη γενεσιουργό αιτία της κατασκευής του ή αν στάλθηκε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο ή αν την έφερε μοναχός του Αγίου Όρους. Λέγεται πάντως και υποστηρίζεται βάσιμα, αληθινά και σπουδαία, από κληρικούς και λαϊκούς, ότι η θαυματουργή αυτή εικόνα είναι όμοια με Της Μεγαλόχαρης της Τήνου γι’ αυτό και η ρήση ότι η Παναγία η Δεμερλιώτισσα και η Παναγία της Τήνου είναι αδελφές.

Αυτό βέβαια, αποτελεί σχήμα λόγου, ένεκα της ομοιότητας των θαυματουργών εικόνων, καθόσον η Παναγία μία και μόνη υπήρξε, υπάρχει και θα υπάρχει.

Είναι πάρα πολλά τα θαύματα τα οποία έκανε η Παναγία η Ελεούσα η Δεμερλιώτισσα, κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας, του Ελληνο-Ιταλικού πολέμου, της κατοχής, κατά τα ενδιάμεσα αυτά χρονικά διαστήματα και μέχρι σήμερα, προπάντων κατά τις ημέρες τιμής και εορτής της αναμνήσεως της Κοιμήσεως και Μεταστάσεώς της στη ζωή, κοντά στον Τριαδικό μας Θεό, καθώς και προπάντων κατά τις ημέρες εορτής της αναμνήσεως των εννέα ημερών (Εννιάμερα) από της Κοιμήσεώς της, τα οποία τιμούμε και γιορτάζουμε στις 23 Αυγούστου κάθε έτους, και κατά την οποία πανηγυρίζει ο ιερός ναός και η κωμόπολη του Σταυρού.

Δεν θ’ αναφερθούν εδώ, προπάντων για λόγους οικονομίας χώρου της εφημερίδας, τα θαύματα που έχει κάνει η Παναγία η Ελεούσα η Δεμερλιώτισσα. Πολλά από αυτά είναι γραμμένα στο βιβλίο του Πανοσ/τάτου Αρχιμ. Παντελεήμονος Δημ. Παύλου, ιεροκήρυκα (κατά τη συγγραφή και έκδοση) της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων με τον τίτλο «Παναγία Ελεούσα η Δεμερλιώτισσα», εκδ. 1977, ο οποίος και μας παρέχει πολλές και χρήσιμες πληροφορίες για τις αγιογραφίες του ναού και μπορεί κανείς να το βρει εύκολα και να διαβάσει το περί θαυμάτων κεφάλαιο.

Εμείς ταπεινοί, αλλά και ειλικρινείς δέκτες και όχι αυτόπτες μάρτυρες των περί θαυμάτων διηγήσεων, γενόμενοι με την παρούσα πομποί, προπάντων λόγω εντοπιότητας, ΛΕΜΕ με βεβαιότητα ότι πραγματικά είναι βαθιά η πίστη των κατοίκων του χωριού και της ευρύτερης περιοχής, προς την Παναγία την Ελεούσα τη Δεμερλιώτισσα και βαθιά η πεποίθησή τους, ότι Αυτή έκανε πολλά θαύματα: τυφλοί ανέβλεψαν, χωλοί και λοιποί πάσχοντες από ανίατες αρρώστιες θεραπεύτηκαν. Η Παναγία η Ελεούσα η Δεμερλιώτισσα, παρέχει το έλεος Αυτής και θεραπεύει, όπως λέγεται, προπάντων τους πάσχοντες από διανοητικές, ψυχικές και νευρωτικές κυρίως νόσους.

Εκεί, στον αναφερθέντα και περιληπτικά περιγραφέντα τόπο, μας περιμένει τους πιστούς κατά πάντα χρόνο, και προπάντων κατά τις 22-23 Αυγούστου, οπότε εορτάζεται η μνήμη της (εννιάμερα) και λαμβάνει χώρα περιφορά, με κατανυκτικές Αρχιερατικές Λειτουργίες, η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, για να ελεήσει και να θεραπεύσει κάθε πάσχοντα, συνεχίζει δε να χαρίζει υγεία και μακροημέρευση σε κάθε υγιή, πιστό και δίκαιο Χριστιανό.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass