Λαρισινά Δοκίμια

Ο Σταυρός του Χριστού

Δημοσίευση: 16 Σεπ 2014 10:40 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 17:18

 

Του Μ.Ε. Λαγκουβάρδου

 

 

«Η αγάπη είναι βαρύς Σταυρός»

Μπόρις Πάστερνακ

 

Ο πιστός γνωρίζει τη σοφία και τη δύναμη του Σταυρού του Χριστού, γιατί ζει σαν το Χριστό. Ο πιστός λαός μας υποφέροντας άδικα «τραβάει τα ελέη του Χριστού». Όλη η ζωή του είναι Σταυρός, ο Σταυρός του Χριστού, της αγάπης που δε ζητεί τα "εαυτής".. Οι Ιουδαίοι ζητούν να δουν θαύματα, «ας κατεβεί απ΄ το Σταυρό, για να πιστέψουμε» κι οι εθνικοί ζητούν φιλοσοφικές αποδείξεις. Όσοι όμως από τους Ιουδαίους και τους εθνικούς ζουν όπως ο Χριστός, γιατί είναι η ζωή τους Σταυρός του Χριστού, πιστεύουν ότι ο Χριστός είναι ο Θεός κι ο Σταυρός του Χριστού είναι σοφία του Θεού και δύναμη.

«Εμείς» γράφει ο Απόστολος Παύλος στην επιστολή του προς τους Κορινθίους «δεν λάβαμε το πνεύμα του κόσμου, αλλά το Πνεύμα που στέλνει ο Θεός, γι α να μάθουμε αυτά που ο ίδιος ετοίμασε για χάρη μας. Γι’ αυτά μιλάμε όχι με λόγια που διδάσκει η ανθρώπινη σοφία, αλλά με λόγια που διδάσκει το ίδιο το Πνεύμα, ερμηνεύοντας αυτά τα πνευματικά πράγματα, σ΄ αυτούς που έχουν το Πνεύμα. Όποιος όμως δεν έχει το Πνεύμα, δεν παραδέχεται τα δώρα που φανερώνει το Πνεύμα του Θεού, αφού για κείνον είναι όλα αυτά μωρία και δεν μπορεί να καταλάβει, επειδή αυτά τα πράγματα, μόνο με τη βοήθεια του Πνεύματος, κατανοούνται.» (Α΄Κορ. 1,12-14)

Όσοι δεν καταλαβαίνουν το Σταυρό του Χριστού δεν καταλαβαίνουν κι εμάς τους ορθοδόξους Χριστιανούς. Γιατί οι ορθόδοξοι χριστιανοί τηρούμε τους κανόνες της Εκκλησίας π.χ. νηστεύουμε ενώ μπορούμε και να μη νηστεύουμε; Γιατί πρέπει να διέλθουμε τα στάδια της καθάρσεως και του φωτισμού, για να ενωθούμε με το Θεό; Δεν καταλαβαίνουν γιατί ο. Χριστός άφησε να Τον σταυρώσουν, αφού δεν ζουν σαν το Χριστό.

«Τα παιδιά τρώνε τα κορόμηλα, και των γονιών μουδιάζουν τα δόντια». Γιατί μουδιάζουν τα δόντια των γονιών; Ο πατέρας κι η μητέρα σηκώνουν το σταυρό των παιδιών τους, σαν το Χριστό που σηκώνει το σταυρό των αμαρτιών μας.

Ο χριστιανός είναι ο άνθρωπος του Σταυρού. Είναι αυτός που πεθαίνει επάνω στο Σταυρό μαζί με το Χριστό. .Ο Πέτρος είπε στο Χριστό, μήπως γίνεται να μην πιει το ποτήρι της Σταύρωσης. Ο Ιησούς τον επιτίμησε με τα λόγια «Ύπαγε οπίσω μου σατανά. Δεν φρονείς το θέλημα του Θεού, αλλά του σατανά».

Καθένας από εμάς, τις στιγμές του μαρτυρίου, θα παρακαλούσε, «μήπως γίνεται να αποφύγω το Σταυρό;» Γιατί ο Χριστός επιτίμησε τον Πέτρο;

Η πραγματικότητα είναι αυτό που υπάρχει. Αυτός που θέλει να ζει αληθινά, πατάει σταθερά τα πόδια του στην πραγματικότητα, σ΄ αυτό που υπάρχει. Κι αυτό που υπάρχει δεν είναι ευτυχία. Το κυνήγι της ευτυχίας δεν έχει επαφή με την πραγματικότητα., που είναι ο Σταυρός του αθώου είτε το βλέπουμε είτε όχι, γιατί πολλοί κλείνουν τα μάτια τους να μην το δούν. .

..Έτσι θα καταλάβεις τα λόγια του Χριστού, «αυτός που δε σηκώνει το σταυρό του, δεν μου αξίζει». Έτσι καταλαβαίνουμε επίσης, γιατί ο Ιησούς επιτίμησε τον Πέτρο, ότι φρονεί το θέλημα του σατανά. Ο σατανάς τρέμει το Σταυρό. Στη θέα του εξαφανίζεται.

Ο ορθόδοξος λαός μας ζει στο πετσί του τη σταύρωση του Χριστού και δεν παγιδεύεται σε ψευδαισθήσεις και προκαταλήψεις. Στο Σταυρό του Χριστού βλέπει τη σταύρωση τη δική του, τη σταύρωση του αθώου, του βασανισμένου ανθρώπου

« Ο Σταυρός του Χριστού» λέει ο φίλος μου Βασίλης, «είναι η σωτηρία μας. Πάνω στο Σταυρό σταυρώθηκε ο Ιησούς Χριστός και μαζί Του οι αμαρτίες μας. Ο Χριστός είπε, όποιος αγαπάει τον πατέρα του και τη μητέρα του πάνω από μένα δεν μου αξίζει. Κι όποιος δε σηκώνει το σταυρό του, πάλι δε μου αξίζει.»

Αν δεν ζούμε σαν το Χριστό, δεν μπορούμε να καταλάβουμε το Σταυρό του Χριστού. .

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass