Περασμένα ναι, ξεχασμένα όχι

Δημοσίευση: 17 Σεπ 2014 9:10 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 17:21

«Όμως εκείνο που θέλω να σου πω γιόκα μου, είναι ότι εσύ και όλες οι γενιές που θα έρθουν δεν πρέπει να ξεχάσετε τι είχαμε και κυρίως γιατί το χάσαμε».

Αυτά τα λόγια, που τα δανείστηκα από ένα από τα πολλά βιβλία που γράφτηκαν για την Μικρά Ασία, άφησε διαθήκη στον εγγονό του ο παππούς, Μικρασιάτης πρόσφυγας.

Βαριά η κληρονομιά αυτή για μας τους απογόνους, αλλά έχουμε υποχρέωση και αυτό κάνουμε, να δώσουμε το λόγο μας, ότι δεν θα ξεχάσουμε ποτέ αυτούς που τράβηξαν τόσα πολλά για να μπορέσουμε εμείς σήμερα να λέμε περασμένα ναι, ξεχασμένα ΌΧΙ. Αλλά και να πληροφορούμε τον κόσμο με κάθε τρόπο γι’ αυτά που κατάφεραν να κάνουν οι πρόγονοί μας, δεδομένου ότι είναι πολύ λίγα αυτά που μαθαίνουν για τη Μικρασιατική Καταστροφή και τη ζωή που ζούσαν πριν.

Με έναν μπόγο στην πλάτη και με μια ελπίδα ότι θα γυρίσουν πάλι πίσω, και που δεν έγινε ποτέ, πάτησαν τα πόδια τους στην μητέρα Ελλάδα και εδώ οι περισσότεροι ένιωσαν ξένοι από δύο πατρίδες.

Άφησαν πίσω τους ενθύμια 3.000 ετών πολιτισμού και ανάπτυξης, διότι οι πρώτοι αυτοί Έλληνες που μετανάστευσαν από τη Μικρά Ασία, μετέφεραν τον πολιτισμό, το νόμο και την ανάπτυξη.

Σήμερα τα γκρουπ των εκδρομέων που επισκέπτονται τη Μικρά Ασία στο πρόγραμμά τους τα πρώτα που έχουν να δουν και να θαυμάσουν είναι: η Αγια-Σοφιά, η Τροία, η Πέργαμος, η Σμύρνη, η καταπληκτική Έφεσσος, η Καππαδοκία, ο Πόντος αλλά και ένας ατελείωτος κατάλογος μνημείων, θεάτρων, εκκλησιών, καλλιτεχνικά σμιλεμένων μαρμάρων και βράχων. Όπου και να ψάχνουν, όπου και να σκάβουν, όποια πέτρα και να σηκώσουν χαραγμένη επάνω τους είναι η διαθήκη των Ελλήνων Μικρασιατών.

Δεν πρέπει μόνον αυτές τις μέρες του Αυγούστου και του Σεπτέμβρη, που έγινε η Μικρασιατική Καταστροφή, να θυμόμαστε τα γεγονότα, αλλά ποτέ να μην τα ξεχνάμε.

Κάθε φορά στη Βουλή γίνεται συζήτηση για την Γενοκτονία των Μικρασιατών, ακούγονται τόσα πολλά από βουλευτές που μας κάνουν να αναρωτιόμαστε: ως πότε θα μπήγετε το μαχαίρι βαθιά μέσα μας;

Όταν τα βέλη είναι εξ ιδίων πονούν περισσότερο.

Χρήστος Παυλίδης

Πολιτιστικός Σύλλογος Μικρασιατών Ν. Λάρισας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass