Ιστορικές αναλογίες για τη φορολογία

Δημοσίευση: 17 Σεπ 2014 11:10 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 17:22

 

 

Αγαπητή «Ελευθερία»,

Εάν οι υπουργοί Οικονομικών ανέτρεχαν στην Ιστορία θα έβρισκαν ανάλογες περιπτώσεις οι οποίες θα μπορούσαν να πείσουν τους ανιστόρητους Τροϊκανούς ότι οι τεράστιοι φόροι ευνοούν το λαθρεμπόριο και συνακόλουθα μειώσουν τα έσοδα του κράτους αντί να τα αυξάνουν. Το ελληνικό δημόσιο θα μπορούσε να αντλήσει ένα δισ. έσοδα ετησίως αν δεν παραμελούσε «συστηματικά» το λαθρεμπόριο των καυσίμων. Το ίδιο βέβαια ισχύει και για το οργιώδες εμπόριο λαθραίων τσιγάρων.

Ένα παράδειγμα του πώς μπορεί να καταπολεμηθεί η μάστιγα του λαθρεμπορίου αν υπάρχει βούληση από πλευράς κρατούντων:

Το παράδειγμα αφορά στον περίφημο «Νόμο Υπολογισμού (Compulation Act» που εξέδωσε ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου William Pitt ο νεότερος το 1784 με στόχο την αναδιαμόρφωση του φορολογικού συστήματος και την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου.

Ο Νόμος αυτός μείωνε δραστικά τη φορολογία του δημοφιλέστερου στις κατώτερες τάξεις αφεψήματος, το τσάι, το λαθρεμπόριο του οποίου είχε πάρει τεράστιες διαστάσεις.

Η εφαρμογή της διάταξης αυτής μείωσε το δυσβάσταχτο φόρο στο τσάι από 119% στα 12,5% και η επίσημη τιμή έπεσε τόσο χαμηλά ώστε όχι μόνο διέλυσε το λαθρεμπόριο πάραυτα, αλλά αύξησε σημαντικά την κατανάλωση του αφεψήματος και συνακόλουθα τα έσοδα του κράτους από το φόρο.

Μήπως τελικά το παράδειγμα αυτό δείχνει στους κρατούντες ότι για να αυξηθούν πραγματικά τα έσοδα του κράτους από το πετρέλαιο και να παταχθεί ριζικά το λαθρεμπόριο ο φόρος πρέπει να μειωθεί στο χαμηλότερο δυνατό επίπεδο, αυτό πρέπει να ισχύει και για άλλους φόρους όπως ο δυσβάσταχτος ΕΝΦΙΑ.

Η δική μας κυβέρνηση τι έκανε; Αύξησε τον Ε.Φ. Καυσίμων κατά 147,1% με αποτέλεσμα η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης να εκτοξευτεί στο 1,25 ευρώ το λίτρο και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μειωθεί η κατανάλωση κατά 68,7% και να προκύψει μείωση των εσόδων του κράτους από το πετρέλαιο κατά 237 εκατ. ευρώ και συνακόλουθα από την ακρίβεια του αναγκάσθηκε ο πολύς κόσμος να γυρίσει στις ξυλόσομπες και να κάψει καυσόξυλα, πέλετ και παλαιά έπιπλα και κουφώματα των οποίων τα χρώματα ανέδιδαν τοξικές αναθυμιάσεις και να φλομώσουν «καπνίλα», αιθαλομίχλη όλες οι μεγάλες πόλεις με κίνδυνο για την υγεία των κατοίκων τους.

Να μια πηγή εξοικονόμησης χρημάτων και από πολλές άλλες πηγές που υπάρχουν, όπως Λίστες Λαγκάρντ κ.λπ, off shore εταιρίες, από διαγραφή χρέους και από τους φοροφυγάδες που ανέφερε η Κριστίν Λαγκάρντ που υπάρχουν στην Ελλάδα για να εφαρμόσει το πρόγραμμά του ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτά για απάντηση στην κυβερνητική προπαγάνδα πού θα βρει το χρήμα ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο Σαμαράς μας είπε στη ΔΕΘ ότι θα μειώσει για φέτος το φόρο πετρελαίου θέρμανσης κατά 30% και από 1,25 ευρώ το λίτρο θα πέσει η τιμή του στο 1,15 ευρώ το λίτρο. Αυτό δεν λύνει το πρόβλημα και αν φυσικά το εγκρίνει η Τρόικα.

Η μη ορθολογική αντιμετώπιση του προβλήματος του πετρελαίου θέρμανσης και άλλων προβλημάτων της κρίσης από τους κυβερνήτες μας, οι οποίοι έχουν τίτλους σπουδών από φημισμένα πανεπιστήμια της Δύσης δείχνει ότι ή δεν έχουν διαβάσει ιστορία ή αν έχουν διαβάσει, εν γνώσει τους υπακούουν τυφλά στα κελεύσματα της Τρόικας τα οποία δεν υπηρετούν τον ελληνικό λαό, αλλά τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές των πολυεθνικών εταιριών και του κεφαλαίου, οι οποίες έχουν σκοπό να καταστήσουν τους Έλληνες πολίτες ανδράποδα και ραγιάδες.

Με εκτίμηση

Νικ. Γ. Αθανασίου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass