Οι υποσχέσεις Τσίπρα αναστάτωσαν την κυβέρνηση

Δημοσίευση: 21 Σεπ 2014 12:15 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 17:31

 

 

Του Γιώργου Δελαστίκ

Κυριάρχησαν και διαμόρφωσαν την πολιτική επικαιρότητα της εβδομάδας που πέρασε οι συγκεκριμένες υποσχέσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα - τις οποίες μάλιστα ο ίδιος αποκάλεσε «δεσμεύσεις» - αναφορικά με το ποιες θα είναι οι πρώτες αποφάσεις κυβέρνησης του κόμματός του, αν κερδίσει τις επόμενες εκλογές. Είχαν μεγάλη απήχηση στον κόσμο, παρόλο που επί της ουσίας αποκαθιστούν ένα μικρό μόνο μέρος των μειώσεων που έχουν υποστεί όλοι οι Έλληνες από τις μνημονιακές κυβερνήσεις και αφορούν κυρίως τα φτωχότερα λαϊκά στρώματα.

Η κυβέρνηση διχάστηκε ως προς τον τρόπο αντίδρασής της στο κυβερνητικό πρόγραμμα. Πέρα από το αυτονόητο που λέει κάθε κυβέρνηση για την κάθε αντιπολίτευση που υπόσχεται φιλολαϊκή πολιτική - ότι δηλαδή δεν υπάρχουν λεφτά για να υλοποιήσει τις εξαγγελίες της - με άλλο τρόπο αντέδρασε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και με άλλο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος.

Οι θέσεις όμως και του ενός και του άλλου συνιστούν έμμεση ομολογία ότι αν γίνουν πρόωρες βουλευτικές εκλογές με οποιαδήποτε αιτία - είτε λόγω αδυναμίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή είτε με κυβερνητική πρωτοβουλία - νικητής των εκλογών θα αναδειχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ.

ΣΑΜΑΡΑΣ: ΟΧΙ ΕΚΛΟΓΕΣ!

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς αποφεύγει να πατάει το πόδι του στη Βουλή. Σπανιότατα περνάει από εκεί. Την Τρίτη, όμως, αιφνιδιαστικά έκανε την εμφάνισή του, όχι βέβαια, στην αίθουσα που συνεδριάζει η Βουλή, αλλά στο... καφενείο της! Μάζεψε όσους βουλευτές της Ν.Δ. βρήκε εκεί και τους είπε δύο πράγματα, όχι φυσικά για να ενημερώσει αυτούς, αλλά για να τα μάθει ο λαός.

«Δεν πιστεύω πως θα έχουμε εκλογές. Βγάλτε τες από το μυαλό σας!», ισχυρίστηκε επιτακτικά. Μέχρι τώρα, προκειμένου να ανυψώσει το καταρρακωμένο ηθικό των ψηφοφόρων της Ν.Δ., οι οποίοι έχουν γίνει έξω φρενών και με τον ΕΝΦΙΑ, ιδίως στην επαρχία, ήταν οι ίδιοι οι μηχανισμοί του Μεγάρου Μαξίμου που έθεταν σε ανεπίσημη κυκλοφορία τις φήμες ότι δήθεν η κυβέρνηση σκέφτεται να προκηρύξει πρόωρες εκλογές τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο.

Διαπίστωσε όμως ο πρωθυπουργός ότι οι πολίτες κάγχαζαν και θεωρούσαν ότι η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ ήταν βέβαιη σε αυτές τις εκλογές. Έτσι κατέληγαν στο συμπέρασμα πως αν η κυβέρνηση όντως τις προκήρυσσε, αυτό θα σήμαινε ότι ο Αντώνης Σαμαράς και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, είχαν αποφασίσει να.. αυτοκτονήσουν πολιτικά!

Αυτό οδηγούσε στο αντίθετο κλίμα από εκείνο που επεδίωκε η κυβέρνηση. Επιπροσθέτως, παρέλυε σταδιακά και το όποιο κυβερνητικό έργο, καθώς ακόμη και οι υπουργοί της Ν.Δ. επεδείκνυαν απροθυμία να προωθήσουν αντιλαϊκά και «φορογδαρτικά» μέτρα, αφού σε δύο μήνες θα αντιμετώπιζαν τους οργισμένους κατά της κυβέρνησης δεξιούς ψηφοφόρους.

Ο Αντ. Σαμαράς συνειδητοποίησε ότι η συζήτηση περί εκλογών του έκανε πολύ μεγάλη ζημιά και γι’ αυτό με τις τελευταίες δημόσιες παρεμβάσεις του προσπαθεί να κόψει κάθε συζήτηση.

«Βγάλτε τις εκλογές από το μυαλό σας», ήταν το πρώτο μήνυμα που θέλησε να περάσει στον ελληνικό λαό.

«ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΕΥΡΩ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ»!

Ο Αντ. Σαμαράς όμως έχει επίγνωση του γεγονότος ότι ποτέ ο λαός δεν παίρνει τοις μετρητοίς τα λόγια ενός απερχόμενου πρωθυπουργού, όταν έχει διαμορφώσει την άποψη ότι ο πρωθυπουργός αυτός θα χάσει σίγουρα τις επόμενες εκλογές.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, μοναδική ελπίδα του είναι να προσπαθήσει να τρομοκρατήσει τον κοσμάκη, ότι η δική του αποχώρηση από την εξουσία και η αντικατάστασή του από τον επόμενο πρωθυπουργό θα συνεπιφέρει... σεισμούς, λιμούς και καταποντισμούς!

Ο Αντώνης Σαμαράς προσπάθησε λοιπόν να τρομοκρατήσει τον ελληνικό λαό. Αναφερόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, είπε μεταξύ άλλων ότι «αν του δοθεί ποτέ η ευκαιρία - που δεν θα του δοθεί - να κυβερνήσει, τότε θα φύγουν τα λεφτά από τις τράπεζες! Δεν θα μείνει ούτε ένα ευρώ!».

Πρέπει να είναι όντως πανικόβλητος προσωπικά ο Αντ. Σαμαράς. Το να ισχυρίζεται ο πρωθυπουργός μιας χώρας ότι αν φύγει αυτός από την εξουσία, δεν θα μείνει ούτε ένα ευρώ στις τράπεζες, αγγίζει εμφανώς τα όρια της πολιτικής φαιδρότητας.

Το να το λέει μάλιστα ένας πρωθυπουργός που έχει δώσει εντολή στην Εφορία να αρπάζει το μισθό, τη σύνταξη ή τις καταθέσεις οποιουδήποτε πολίτη χρωστάει στο Δημόσιο, προκαλεί σίγουρα το κοινό αίσθημα.

ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: ΟΧΙ ΟΙ 50 ΕΔΡΕΣ ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ!

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος έκανε μια ρεαλιστική προσέγγιση στο θέμα, πράγμα που απορρέει και από το γεγονός ότι ηγείται ενός μικρού κόμματος που πήρε μόλις 12% στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές και μόνο 8% στις προ τριμήνου ευρωεκλογές.

Σκέφθηκε ότι αφού έτσι κι αλλιώς η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ θα χάσουν οπωσδήποτε τις εκλογές και την εξουσία, η μόνη τους ελπίδα είναι να κάνουν όσο το δυνατόν πιο δύσκολο τον σχηματισμό κυβέρνησης με πυρήνα τον ΣΥΡΙΖΑ, μήπως μπορέσει έτσι και χωθεί το ΠΑΣΟΚ και στην επόμενη κυβέρνηση ως «πολιτική τσόντα»!

Πρότεινε, λοιπόν, από αυτές τις εκλογές, όποτε και αν γίνουν, την κατάργηση του «μπόνους» των 50 εδρών που παίρνει το πρώτο κόμμα ώστε να μην πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ αυτές τις 50 έδρες και έτσι να είναι αδύνατον να φτιάξει κυβέρνηση! Και 40%, που λέει ο λόγος να πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ, θα πάρει μόνο 120 έδρες! Με την πρόταση Βενιζέλου, πρέπει να μαζευτούν τουλάχιστον... τέσσερα - πέντε κόμματα για να πιάσουν τους 151 βουλευτές, ανάλογα φυσικά με τα εκλογικά αποτελέσματα! Σατανικό!

ΟΛΟΙ ΘΑ ΣΥΜΦΩΝΗΣΟΥΝ!

Σατανική, αλλά απολύτως εφικτή η ψήφιση από τη Βουλή της πρότασης Βενιζέλου! Ποιο κόμμα δεν θα ήθελε, αντί για τις 250 έδρες που μοιράζονται τώρα σχεδόν αναλογικά τα κόμματα που μπαίνουν στη Βουλή (αφού τις υπόλοιπες 50 τις παίρνει όποιο κόμμα βγει πρώτο έστω και με μία ψήφο διαφορά), να μοιράζονται και οι 300; Ένα κόμμα π.χ. με 10% ποσοστό θα πάρει 5 έδρες παραπάνω. Λίγες του πέφτουν; Τρελό είναι να μην τις θέλει; Με χέρια και με πόδια θα ψηφίσουν όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα υπέρ της πρότασης Βενιζέλου!

Όχι από τις μεθεπόμενες, αλλά από τις πρώτες εκλογές που θα γίνουν, θα ισχύσει η κατάργηση του μπόνους, αν έρθει προς ψήφιση στη Βουλή.

Για να ισχύσει αμέσως ο εκλογικός νόμος και όχι από τις μεθεπόμενες εκλογές πρέπει να ψηφιστεί από τουλάχιστον 200 βουλευτές. Αυτό όμως είναι πανεύκολο! Ο λόγος είναι απλούστατος. Το μόνο κόμμα που θα ζημιωθεί είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, όλα τα άλλα θα κερδίσουν! Άρα, θα συμφωνήσουν με την πρόταση Βενιζέλου! Τελεία και παύλα! Αρκεί φυσικά η πρόταση Βενιζέλου να εισαγάγει όντως την απλή αναλογική.

Δεν υπάρχει κόμμα στην υφήλιο, όχι μόνο στην Ελλάδα, το οποίο να μην θέλει με το ίδιο ποσοστό στις εκλογές να πάρει σχεδόν 20% περισσότερες έδρες - γιατί σε τόσο ποσοστό αντιστοιχούν οι 50 επιπλέον έδρες σε σύγκριση με τις 250 έδρες που μοιράζονται τώρα!

ΔΙΠΛΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ Ο ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει διπλό πρόβλημα στην αντιμετώπιση της πρότασης Βενιζέλου. Το ένα πρόβλημα είναι πρόβλημα ήθους και πολιτικής αξιοπιστίας, το δεύτερο όμως είναι καταλυτικό.

Το πρώτο πρόβλημα έγκειται στο ότι πάντα ο ΣΥΡΙΖΑ τάσσεται υπέρ της απλής αναλογικής. Θα φανεί επομένως αναξιόπιστος και θα υποστεί ηθική ζημιά, αν την καταψήφιζε με οποιοδήποτε πρόσχημα. Η προοπτική όμως άμεσης εξουσίας θα ξεπερνούσε τελικά αυτόν τον σκόπελο στις συνειδήσεις των ψηφοφόρων του - πόσω μάλλον που οι περισσότεροι από αυτούς δεν εμφορούνται από αριστερές ιδέες.

Το δεύτερο πρόβλημα όμως είναι αξεπέραστο. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μόνο 71 βουλευτές από τους 300. Αν υποθέσουμε ότι με κάποια δικαιολογία τάσσεται εναντίον της καθιέρωσης της απλής αναλογικής, με εξαιρετική δυσκολία θα μπορούσε να συσπειρώσει στη θέση αυτή καμιά δεκαριά το πολύ βουλευτές πέραν των δικών του. Ακόμη και 20 όμως να μάζευε, πάλι δεν θα ήταν αρκετοί για να αναχαιτίσουν την καθιέρωση της απλής αναλογικής.

Επομένως, δεν έχει καμιά δυνατότητα να επιβάλει, έστω, κάποιους όρους, όπως π.χ. τη συνταγματική κατοχύρωση της απλής αναλογικής. Ανεξαρτήτως των δηλώσεων των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, η ουσία είναι πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν έχει τη δυνατότητα να εμποδίσει την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα, αν αυτή η κατάργηση συνοδεύεται από την καθιέρωση της απλής αναλογικής.

Εντελώς άλλο πράγμα φυσικά, αν επιχειρηθεί να στηθεί κάποιο άλλο καλπονοθευτικό εκλογικό σύστημα που να δίνει τις έδρες αυτές στη... ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ με κάποιο πρόσχημα, όπως π.χ. τη συγκρότηση συνασπισμού κομμάτων ή οποιοδήποτε άλλο έκτρωμα συλλάβει η απίστευτη εφευρετικότητα των κατ’ επάγγελμα καλπονοθευτών!

Τότε σίγουρα θα δυσκολευτούν εξαιρετικά να το περάσουν, ακόμη και αν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ εξαναγκάσουν ακόμη και τους βουλευτές της... Χρυσής Αυγής να το ψηφίσουν!

ΑΔΥΝΑΤΗ Η ΖΗΜΙΑ

Θεωρητικά μιλώντας, η μεγαλύτερη ζημιά που θα μπορούσε να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ στο ΠΑΣΟΚ και στη ΝΔ θα ήταν να περάσει από τη Βουλή την κατάργηση του ορίου του 3% που πρέπει να υπερβεί ένα κόμμα για να μπει στο Κοινοβούλιο. Αν το πετύχαινε, το μεν ΠΑΣΟΚ θα διαλυόταν αμέσως σε διάφορα κομματίδια με εξασφαλισμένη την είσοδό τους στη Βουλή και η ΝΔ θα έπεφτε σίγουρα κάτω από το 20%. Και ο ΣΥΡΙΖΑ όμως θα υφίστατο απώλειες από την αυτονόμηση διαφόρων συνιστωσών.

Έτσι κι αλλιώς, όμως, αυτό αποκλείεται να γίνει, γιατί σε καμία περίπτωση δεν συγκεντρώνεται κοινοβουλευτική πλειοψηφία υπέρ της κατάργησης του ορίου του 3%. Οι 154 κυβερνητικοί βουλευτές δεν επιτρέπουν καν να σχηματιστεί πλειοψηφία, πόσω μάλλον να συσπειρωθούν 200 βουλευτές, κατά του 3% ώστε να ισχύσει αμέσως από τις εκλογές αυτές, όποτε και αν γίνουν.

Θα έχει συνέχεια όμως η ιστορία του με ποιο εκλογικό σύστημα θα διεξαχθούν οι επόμενες εκλογές στη χώρα μας. Θα κριθεί πρωτίστως από το πολιτικό κλίμα που θα επικρατεί κοντά στον χρόνο έναρξης της διαδικασίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, γύρω στον Ιανουάριο.

Αν πάντως ο ΣΥΡΙΖΑ κάθεται και περιμένει να πέσει η εξουσία στην αγκαλιά του, όπως έγινε με τον Κώστα Καραμανλή και τον Γιώργο Παπανδρέου, που δεν χρειάστηκε να κάνουν απολύτως τίποτα για να γίνουν πρωθυπουργοί, απλώς να περιμένουν να έρθει η σειρά τους, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ γελασμένος. Τίποτα δεν έχει κριθεί ακόμη. Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ θα αντισταθούν λυσσασμένα στην απομάκρυνσή τους από την εξουσία.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass