Η ΝΕΑ ΤΑΣΗ ΣΤΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

«Selfie» (φωτογραφία) με τον πρωθυπουργό!

Δημοσίευση: 03 Οκτ 2014 11:50 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 17:56

 

Ο πρωθυπουργός της Μεγ. Βρετανίας και αρχηγός των Συντηρητικών κ. Ντέϊβιντ Κάμερον μόλις που διακρίνεται εν μέσω φανατικών υποστηρικτριών του – μελών του κόμματος στο ετήσιο συνέδριο των Συντηρητικών στο Μπέρμιγχαμ.

Ο πρωθυπουργός και δύο γυναίκες – σύνεδροι επιχειρούν να βγάλουν μια φωτογραφία «selfie» από τα κινητά τους.

Καθώς φαίνεται η νέα τάση που κυριαρχεί σ’ ολόκληρο τον πλανήτη, αξιοποιείται πλέον από τους ειδικούς της πολιτικής επικοινωνίας και στα κομματικά συνέδρια.

«ΚΛΕΙΔΩΣΕ»

Με «γραμμή» Σόιμπλε

και υπογραφή Ντράγκι

το νέο Μνημόνιο

ΣΕ νέο δανειακό πρόγραμμα, δηλαδή νέο Μνημόνιο, ανεξάρτητα πώς θα ονομαστεί, υποχρεώνεται να συνεχίσει η Ελλάδα. Την ανακοίνωση έκανε χθες από τη Νάπολη ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) κ. Μάριο Ντράγκι, ο οποίος είπε ότι για να συνεχίσει η ΕΚΤ να αγοράζει ελληνικά ομόλογα, η χώρα πρέπει να βρίσκεται σε πρόγραμμα (το ίδιο ισχύει και για την Κύπρο).

Η φράση του όπως τη μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters ήταν: «There must be a programme there (for the ECB to buy Greek ABS). No programme, no purchases» (Πρέπει να υπάρχει ένα πρόγραμμα εκεί. Όχι πρόγραμμα, όχι αγορές).

* * *

Η ανακοίνωση του κ. Μ. Ντράγκι ήλθε να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες που υπήρχαν εδώ και ημέρες στην Αθήνα ότι ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας κ. Βόλφανγκ Σόιμπλε επιμένει να συνεχίσει η Ελλάδα σε πρόγραμμα καθώς εκτιμά πως χωρίς έξωθεν πίεση, η ελληνική κυβέρνηση (όποια κόμματα κι αν την απαρτίζουν) και γενικότερα το πολιτικό σύστημα δεν μπορούν να εφαρμόσουν τις μεταρρυθμίσεις που είναι αναγκαίες στο γενικότερο πλαίσιο της ευρωζώνης και της ΕΕ.

* * *

Μετά τη χθεσινή εξέλιξη, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται όχι φυσικά στο αν η Ελλάδα μείνει ή βγει από το πρόγραμμα, αλλά πώς αυτό θα παρουσιαστεί με τρόπο που να είναι πολιτικά και κοινωνικά αποδεκτός τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης.

Επισημαίνεται ότι για την εφαρμογή του νέου προγράμματος δεν είναι κατ’ ανάγκην απαραίτητη η τρόικα. Ο έλεγχος μπορεί να γίνεται με άλλο, λιγότερο φανερό αλλά πιο ουσιαστικό, τρόπο.

 

«Τι θα κάνει η Ελλάδα αν η ΕΚΤ ζητήσει

τα 45 δισ. ευρώ που της οφείλονται

το...  άλλο πρωί;»

ΓΙΑ να γίνει αντιληπτό πόσο δεσμευμένη και εξαρτώμενη είναι η ελληνική οικονομία, πολιτικός που παρακολουθεί από κοντά την πορεία εφαρμογής του προγράμματος της Ελλάδας εξηγεί:

«Η διαφορά καταθέσεων – δανείων στις τέσσερις συστημικές τράπεζες της Ελλάδας είναι περίπου 45 δις ευρώ, δηλαδή τα δάνεια είναι περισσότερα κατά 45 δις από τις καταθέσεις, με την διαφορά να την έχει καλύψει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, στην οποία οι ελληνικές τράπεζες έχουν δώσει ως ενέχυρο διάφορους τίτλους.

Ας υποτεθεί ότι η ελληνική κυβέρνηση, ανεξάρτητα ποιο κόμμα ή κόμματα την αποτελούν, αποφασίζει να λάβει ένα μέτρο που αντίκειται στη γενικότερη φιλοσοφία της ευρωζώνης και της ΕΕ.

Μαθαίνοντας τα νέα, η ΕΚΤ, η οποία ως γνωστόν είναι ανεξάρτητη, στέλνει επιστολή τις διοικήσεις των τεσσάρων τραπεζών και τις λέει: «αύριο το πρωί παρακαλούμε να μας επιστρέψετε τα 45 δις ευρώ που μας οφείλετε».

* * *

Εκείνο το απόγευμα ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, όποιος κι αν είναι, θα δεχθεί σχεδόν ταυτόχρονα τέσσερα τηλεφωνήματα...

Η συνέχεια γίνεται εύκολα αντιληπτή: είτε η κυβέρνηση θα υποχωρήσει είτε οι τράπεζες θα κλείσουν την επόμενη ημέρα και η χώρα σε μια εβδομάδα θα κληθεί να διαλέξει νόμισμα!

* * *

Εύκολα γίνεται αντιληπτό ότι δεν χρειάζεται ούτε η κα Μέρκελ να κάνει δηλώσεις ούτε τίποτα. Μια απόφαση της διοίκησης της ΕΚΤ φθάνει και περισσεύει...».

 

ΠΡΟΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑ

ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΟΙΚΑ

Μετά το Μάρτιο 2015

οι πρόσθετες μειώσεις

στις συντάξεις

ΣΕ τροχιά συμφωνίας με την τρόικα φέρεται να είναι η κυβέρνηση. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες από κυβερνητικά στελέχη τα οποία έχουν απ’ ευθείας γνώση των συζητήσεων, η συμφωνία (ανεξάρτητα του πόσο αργά ή γρήγορα θα «κλείσει» επισήμως) θα περιλαμβάνει τα εξής βασικά σημεία:

-Οι νέες μειώσεις στις συντάξεις που απορρέουν από την εφαρμογή της ρήτρας βιωσιμότητας στα ασφαλιστικά ταμεία μετατίθενται για μετά την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, δηλαδή μετά τον Μάρτιο του 2015 (αν μάλιστα γίνουν εκλογές, ουσιαστικά θα είναι το πρώτο μείζον ζήτημα που θα κληθεί να διαχειριστεί η νέα κυβέρνηση). Ως τότε δεν αποκλείονται κάποιες παρεμβάσεις κατά περίπτωση αλλά αυτές θα είναι περιορισμένης κλίμακας.

-Οι συμφωνηθείσες απολύσεις στο Δημόσιο θα γίνουν αλλά χωρίς πιεστικό χρονοδιάγραμμα - κυρίως από την δεξαμενή των μονιμοποιηθέντων με πλαστά πιστοποιητικά και βεβαιώσεις χρόνου προϋπηρεσίας.

-Ο συνδικαλιστικός νόμος θα αλλάξει αλλά με τρόπο που να «περνά» στην κοινωνία.

-Το μοναδικό ζήτημα που αυτή τη στιγμή δεν έχει ακόμη κλείσει είναι πόσο θα «χαλαρώσει» ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2015 (σύμφωνα με το πρόγραμμα είναι 3% του ΑΕΠ ή περίπου 5,4 δις ευρώ) προκειμένου να «χωρέσουν» όσο το δυνατόν περισσότερες φοροελαφρύνσεις.

 

Από τα 684 ευρώ

οι καινούργιοι μισθοί

στο Δημόσιο

ΚΛΕΙΣΜΕΝΟ θα πρέπει να θεωρείται και το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο το οποίο προβλέπει την εξίσωση των μισθών των νεοπροσλαμβανόμενων δημοσίων υπαλλήλων μ’ αυτούς του ιδιωτικού τομέα.

Για να γίνει αυτό πράξη και να ξεπεραστούν οι αντιρρήσεις που εξέφραζε το ΠΑΣΟΚ, χρησιμοποιήθηκε ο εξής υπολογισμός: ο κατώτατος μισθός στον ιδιωτικό τομέα (586 ευρώ) πολλαπλασιάστηκε επί 14 μήνες (στον ιδιωτικό τομέα εξακολουθούν να υφίστανται Δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα και επίδομα αδείας) και διαιρέθηκε δια 12, όσοι δηλαδή είναι οι μισθοί στον δημόσιο τομέα. Έτσι, προκύπτει το 684 ευρώ.

Παράλληλα, κυβέρνηση και τρόικα είναι κοντά να συμφωνήσουν και σε άλλες αλλαγές όσον αφορά το μισθολόγιο στο Δημόσιο τομέα, όπως για παράδειγμα η μείωση των αμοιβών που δίδονται σε συγκεκριμένες κατηγορίες υπαλλήλων (χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτοί του υπουργείου Οικονομικών). Η μείωση αυτή αναμένεται να είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, μικρότερη από τα σενάρια που έχουν δει το φως της δημοσιότητας.

 

Μ’ ένα πολυνομοσχέδιο

στη Βουλή

η νέα συμφωνία

με την τρόικα

Σ’ ένα πολυνομοσχέδιο θα έλθει προς ψήφιση στη Βουλή η (κυοφορούμενη) νέα συμφωνία με την τρόικα. Αυτό έχει ήδη αποφασιστεί. Ανοιχτό μένει μόνο αν οι ρυθμίσεις θα περιλαμβάνονται σ’ ένα ή περισσότερα άρθρα.

Κυβερνητικά στελέχη θεωρούν ότι το πολυνομοσχέδιο πρέπει να εισαχθεί στη Βουλή αμέσως μετά την ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης καθώς μ’ αυτόν τον τρόπο, εξηγούν, θα είναι πολύ πιο δύσκολο για τους κυβερνητικούς βουλευτές να μην ψηφίσουν τις νέες παρεμβάσεις λίγο καιρό αφ’ ότου έχουν επιβεβαιώσει και θεσμικά τη στήριξή τους προς την κυβέρνηση.

 

Ψήφος εμπιστοσύνης

με...  δύο αποτελέσματα:

«150 συν» για τους μεν,

«180 μείον» για τους δε

ΔΕΝ θα έχει ιστορικό προηγούμενο αυτό που αναμένεται να γίνει την ερχόμενη εβδομάδα με την ψηφοφορία για την παροχή ή μη ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση:

-Τα κυβερνητικά κόμματα θα μετρούν πόσοι πάνω από 150 βουλευτές θα στηρίξουν την κυβέρνηση (η πλειοψηφία είναι 154 αλλά κατά πληροφορίες μπορεί και ν’ αυξηθεί)

-Τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα μετρούν πόσοι βουλευτές λείπουν από τα κυβερνητικά κόμματα ώστε να συμπληρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία των 180 βουλευτών για να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον προσεχή Φεβρουάριο.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass