Οι δικαστικές αποφάσεις εκδίδονται για να εφαρμόζονται

Δημοσίευση: 04 Οκτ 2014 12:15 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 17:59

Από τον Μιχαήλ Γκρίλλα Σμήναρχο ε.α

 

Το 2013 και το 2014 αντίστοιχα τα ανώτατα δικαστήρια, το Μισθοδικείο που, συγκροτείται με βάση το άρθρο 99 του Συντάγματος και αφορά, μόνο τους, δικαστικούς λειτουργούς και η ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), έκριναν κατά πλειοψηφία το πρώτο και ομόφωνα το δεύτερο ότι, οι περικοπές που, επεβλήθηκαν με το Νόμο 4093/12 και στους δύο αυτούς κλάδους, δηλαδή των δικαστικών και στους αξ/κούς και υπ/ξκούς των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) και Σωμάτων Ασφαλείας (ΣΑ), εν ενεργεία και συνταξιούχους, είναι αντισυνταγματικές και ως τούτου οι μισθοί και οι συντάξεις αυτών θα πρέπει να επανέλθουν, στο ύψος που, ήταν την 1-8-2012 και να τους επιστραφούν επίσης, όλα τα παρακρατηθέντα χρήματα, που έκτοτε έχουν στερηθεί από ισχύος του νόμου αυτού (1-8-2012) μέχρι σήμερα.

Η Κυβέρνηση αρχικά δια του Κυβερνητικού της εκπροσώπου και αργότερα, δια του αρμοδίου αναπληρωτή, Υπουργού των Οικονομικών κου Σταϊκούρα, χωρίς καμία απολύτως επιφύλαξη και κανένα αστερίσκο, απεδέχθη τις αποφάσεις αυτές και διεμήνυσε μάλιστα στους εκπροσώπους των κλάδων αυτών ότι, θα προέβαινε σύντομα, με νομοθετικές ρυθμίσεις, στην αναπροσαρμογή των μισθών τους και των συντάξεών τους, με βάση το διατακτικό τους και μόνο, ως προς δε τα αναδρομικά τους, θα γίνει με δόσεις και σε βάθος χρόνου.

Ήδη η Κυβέρνηση με τροπολογία που, έφερε στη Βουλή και ήδη ψηφίσθηκε απ’ αυτήν, αποκατέστησε μόνο τον κλάδο των δικαστικών λειτουργών και σε ερώτηση Βουλευτών ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που, στηρίζουν την Κυβέρνηση ότι, εάν δεν τακτοποιηθούν συγχρόνως και οι ένστολοι δεν θα ψήφιζαν την τροπολογία, ο αναπληρωτής Υπουργός των Οικονομικών, δεσμεύθηκε τότε προς αυτούς, αλλά και στο σώμα της Βουλής ότι, η Κυβέρνηση πολύ σύντομα και είναι θέμα χρόνου, θα προβεί με νέα νομοθετική ρύθμιση και στην τακτοποίηση των ανδρών των ΕΔ και ΣΑ.

Μέχρι εδώ όλα καλά και ωραία, όταν πρόσφατα στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) ο Πρωθυπουργός δεσμεύθηκε ότι πολύ σύντομα και εντός του 2014 οι μισθοί και οι συντάξεις του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων (Ε.Δ.) και Σωμάτων Ασφαλείας (Σ.Α.) θα ρυθμιστούν και η Κυβέρνηση θα εφαρμόσει την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) όχι όμως στο ύψος που, προσδιορίζει αυτή δηλαδή στο ύψος των αποδοχών τους της 1-8-2013, αλλά θα είναι μεν σημαντικές και θα ικανοποιούν τις ανάγκες των, δεν μπορούν όμως σε καμία περίπτωση, να εξισωθούν με ότι η προστάζει το ΣτΕ, γιατί αυτό δεν το επιτρέπει, η σημερινή δημοσιονομική κατάσταση της χώρας. Θα του υπενθυμίσω όμως ότι η μη πιστή εφαρμογή της αμετάκλητης αυτής, ομόφωνης απόφασης της ολομέλειας του ΣτΕ θα πρόκειται για μια συνταγματική εκτροπή που, θα πλήξει με ότι αυτό συνεπάγεται γι’ αυτήν, την αξιοπιστία της, όταν μάλιστα για το ίδιο ακριβώς θέμα, εφαρμόζεται προκλητικά θα έλεγα «δύο μέτρα και δύο σταθμά», για το ίδιο ακριβώς θέμα.

Η απόφαση αυτή αφορά μόνο το νόμο 4093/12 και επομένως τέσσερις άλλες περικοπές που, έχουν υποστεί με άλλους νόμους και είναι σημαντικές άνω του 40% τους εισοδημάτων τους θα εξακολουθούν να ισχύουν. Η αποκατάσταση αυτή χονδρικά αφορά περίπου το 20% του συνόλου των περικοπών που, έχουν ως τώρα υποστεί οι ένστολοι. Αυτή είναι η όλη αλήθεια και η πραγματικότητα και ότι άλλο λέγεται και σερβίρετε, είναι κακόπιστο και εκ του πονηρού.

Καθώς γράφονται αυτές οι γραμμές και σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, η Κυβέρνηση προωθεί νομοθετική ρύθμιση και αυξάνει αναδρομικά από 1-8-2012 τους μισθούς και τις συντάξεις αυτών κατά 50% λιγότερο του ποσού που, ορίζει η αμετάκλητη αυτή ομόφωνη απόφαση του ΣτΕ. Τούτο σημαίνει ότι οι αυξήσεις αυτές θα κυμαίνονται τον μήνα από 30 ευρώ για τον ανθυπασπιστή και τους αντίστοιχους μέχρι 371 ευρώ για τον Στρατηγό Α/ΓΕΕΘΑ ακαθάριστα. Τώρα σε ότι αφορά το σύνολο των αναδρομικών κυμαίνονται περίπου από 800 ευρώ για τον Ανθυπασπιστή μέχρι 10.000 ευρώ για τον Α/ΓΕΕΘΑ ακαθάριστα. Αυτά για τους εν ενεργεία. Για τους συνταξιούχους θα πρέπει να υπολογισθούν κατά 20% περίπου λιγότερα.

Αυτά σχεδιάζει η Κυβέρνηση. Το ΣτΕ όμως έχει ήδη αποστείλει στο Υπουργείο Οικονομικών σχετική απόφασή του, με την οποία εντέλλεται και δίδει προθεσμία σε αυτό δύο μηνών, που λήγει τέλος Νοεμβρίου τρέχοντος έτους, όπως εφαρμόσει αυτή, χωρίς καμία απολύτως παρέκκλιση και άλλη καθυστέρηση. Σε αυτή τη χώρα υπάρχει και λειτουργεί Σύνταγμα που, ρυθμίζει τη διάκριση των εξουσιών και βάζει τον κάθε κατεργάρη στον πάγκο του, ακόμα και εάν πρόκειται και γι’ αυτή, ταύτη την ίδια Κυβέρνηση της Χώρας, όπως συμβαίνει στην προκειμένη περίπτωση.

Εδώ που, έχουν φθάσει τα πράγματα και εφ’ όσον η Κυβέρνηση προχωρήσει στην μερική μόνο εφαρμογή της ομόφωνης αυτής απόφασης του ΣτΕ στο ύψος του 50% των μισθών και συντάξεως του προσωπικού των ΕΔ και ΣΑ, τότε τον ρόλο άρσης όλων αυτών των αδικιών αναλαμβάνει η φυσική ηγεσία αυτών, δηλαδή οι Αρχηγοί οι οποίοι χωρίς καμία άλλη χρονοτριβή και καθυστέρηση, οφείλουν για αυτόν τον εμπαιγμό και για καθαρά ηθικούς λόγους και για να μπορούν να βλέπουν το προσωπικό που, ηγούνται και διοικούν κατάματα, να παραιτηθούν.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass