Η ίδρυση της Ν.Δ. και ο Κ. Καραμανλής

Δημοσίευση: 06 Οκτ 2014 12:40 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 18:02

 

* Του Αλέξανδρου Οικονόμου*

Μεγάλοι πολιτικοί άντρες στην καρδιά της Ευρώπης, ιδιαίτερα στη Γαλλία, προ του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου που έζησαν εκεί, σπούδασαν πολιτική και κοινωνική ζωή όπως αυτή διαμορφωνόταν και όπως αυτή διαμορφώθηκε τις δύο πρώτες δεκαετίες μετά το 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο. Το σύστημα του άκρατου φιλελευθερισμού δεκαετίες προ του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου (1939), άρχισε να αμφισβητείται από τους λαούς της Δυτικής Ευρώπης, ως τον πιο κατάλληλο για την πολιτική και κοινωνική διοίκηση της Ευρώπης, αλλά ο 2ος Παγκόσμιος Πόλεμος που άρχισε το 1939 ανέβαλε την εξέλιξη και υλοποίηση της αμφισβήτησης του άκρατου φιλελευθερισμού.

Αμέσως μετά το τέλος του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου και την αποκατάσταση του ρυθμού της ζωής πολιτικώς και κοινωνικώς, οι ελεύθεροι λαοί της Δυτικής Ευρώπης, που όντας φιλελεύθεροι, με την πικρή εμπειρία των δεινών του πολέμου, συνεχίζουν εντούτοις την αμφισβήτηση του άκρατου φιλελευθερισμού. Ζητούν και εφαρμόζουν προοδευτικά ένα μίγμα ελευθερίας, δημοκρατίας, ανάπτυξης και αλληλεγγύης. Ένα ανάμικτο πολιτικό σύστημα ελεγχόμενου φιλελευθερισμού και δικαιότερης κατανομής του εισοδήματος. Έχουμε δηλαδή την κοινωνική δημοκρατία με μείωση του φιλελευθερισμού και νομική εξασφάλιση της αποτροπής εκμεταλλεύσεως των ασθενέστερων τάξεων υπό των ισχυρότερων. Ένα είδος φιλελευθερισμού ή σοσιαλδημοκρατίας. Το σύστημα αυτό, σαν νέο που ήταν, είχε ενθουσιώδεις και μαχητικούς μετά φανατισμού φίλους και υποστηρικτές που βιάζονταν να το εφαρμόσουν.

Ο Κων/νος Γεωργίου Καραμανλής, 12 χρόνια αυτοεξόριστος στη Γαλλία - από το 1963 έως το 1974 - στην καρδιά της Ευρώπης, σπούδασε αυτά τα χρόνια από κοντά την πολιτική και κοινωνική ζωή όπως διαμορφώθηκε μετά το 2° Παγκόσμιο Πόλεμο. Στις δύο αυτές έννοιες στηρίχθηκε η φιλοσοφία του νέου ευρωπαϊκού κόμματος που ο Κων/νος Γ. Καραμανλής και οι συνεργάτες του το 1974 τον Οκτώβριο μήνα, ονόμασαν Νέα Δημοκρατία. Δηλαδή κόμμα Αρχών με δημοκρατικές διαδικασίες, τόσο στην εκλογή των διαφόρων οργάνων του κόμματος, όσο στις κλαδικές οργανώσεις, όσο στις Τ.Ε. και Νομαρχιακές Επιτροπές, από το μικρό χωριό ως την πιο μεγάλη πόλη, έως την εκλογή του προέδρου του Κόμματος. Δηλαδή λειτουργεί το παραβάν σε όλες τις βαθμίδες.

Η αλήθεια, η γνώση των πραγμάτων μέσα στο κόμμα, για όλα τα θέματα μικρά ή μεγάλα, εσωτερικά ή εξωτερικά που αφορούν στον ελληνικό λαό και το έθνος συζητούνται με δημοκρατικό διάλογο σ' όλα τα επίπεδα του κόμματος.

Έτσι συμμετέχει ο λαός στις αποφάσεις που τον αφορούν μέσα απ' όλα τα όργανα του κόμματος και των βουλευτών του, κάνοντας καθημερινό βίωμα και πράξη τον ελεύθερο δημοκρατικό διάλογο με όλες τις τάξεις του λαού και με γνώμονα τον σεβασμό στην κοινωνική αλληλεγγύη, μικραίνοντας το άνοιγμα της ψαλίδας ανάμεσα σε πλούσιους και φτωχούς, χωρίς συγκρούσεις, χωρίς μείωση της παραγωγικότητας, δίνοντας απόλυτα ίσες ευκαιρίες σ' όλους και κίνητρα δημιουργικά, που επιβραβεύουν τον ελεύθερο, μεθοδικό μόχθο και επιτυγχάνουν αύξηση της παραγωγικότητας προς όφελος όλης της εθνικής οικονομίας και άνοδο του κατά κεφαλήν εισοδήματος των Ελλήνων. Έτσι ο Κων/νος Γ. Καραμανλής προχώρησε σταθερά, αταλάντευτα και υπεύθυνα στην ευρωπαϊκή νοοτροπία και αρμονική συνεργασία χρήσης και όχι κατάχρησης, τόσο της ελευθερίας όσο και της κοινωνικής αλληλεγγύης, δίνοντας στους οπαδούς του κόμματος να συνειδητοποιήσουν την ταυτότητά τους προς την ευρωπαϊκή νοοτροπία ίσης συνεργασίας, ελευθερίας και κοινωνικής αλληλεγγύης, αποβλέποντας στην ιστορική εξέλιξη - κατάληξη μιας κοινωνίας ανθρώπων με δίκαιη κατανομή του πλούτου σε καθεστώς ελευθερίας, τόσο για τα άτομα όσο και το κοινωνικό σύνολο.

Η Νέα Δημοκρατία, με βάση την αρχή του μέτρου των αρχαίων Ελλήνων και την ιστορική εμπειρία ότι ο άκρατος και ο μέγιστος φιλελευθερισμός είναι αδικία, θεωρεί ως ιστορική εξέλιξη την ισότιμη συνεργασία φιλελευθερισμού και σοσιαλισμού, ως αίτημα της εποχής μας και πρόκληση για τη Νέα Δημοκρατία με σκοπό τη δημιουργία πρότυπης ανθρώπινης κοινωνίας. Στο σημείο αυτό, τιμώντας τον αείμνηστο μεγάλο πολιτικό ευπατρίδη Ευάγγελο Αβέρωφ Τοσίτσα, θέλω να εξάρω ότι ήταν ο μόνος αρχηγός κόμματος μετά τον ιδρυτή που τήρησε κατά γράμμα και με θρησκευτική ευλάβεια τη φιλοσοφία και τις αρχές του κόμματος, έχοντας και οι δυο βοηθό τους τον αγωνιστή και αυστηρών αρχών Ιωάννη Βαρβιτσιώτη.

Σήμερα ο πρόεδρος κ. Αντώνης Σαμαράς, να συνεχίσει και να βαδίσει στον δρόμο των προκατόχων του, τον δρόμο της Νίκης, αφού ήταν και είναι η πολιτική δύναμη που μεριμνούσε και μεριμνεί για το καλό του τόπου. Είχε και έχει λύσεις για τα προβλήματα της κοινωνίας. Η ηγεσία του κόμματος πρέπει να οδηγήσει και να συστήσει προς τους βουλευτές και τα στελέχη να έχουν μια φωνή ως και ένα στόχο, τη γενική κοινωνική πολιτική για τον λαό και για κάθε κλάδο χωριστά για τα ιδιαίτερα προβλήματα που μαστίζουν τους κλάδους και να αφήσουν κατά μέρος τις ελληνοποιήσεις, τα πανωτόκια και τις ταυτότητες. Ιδιαίτερα για τον νομό Λαρίσης, που είναι κατ' εξοχήν αγροτικός νομός, πρέπει όλοι να σκύψουν στα σοβαρά προβλήματα που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο. Κόστος παραγωγής για κάθε αγροτικό προϊόν, τιμές πώλησης για κάθε αγροτικό προϊόν, ιατρική περίθαλψη αγροτικού πληθυσμού, αρδευτικά έργα, σύνταξη ΟΓΑ και τέλος πρέπει τα στελέχη να έχουν πιστεύω, φρόνημα, αρχές, να είναι ενωμένοι και να έχουν μία γλώσσα, τη γλώσσα του κόμματος για να επιστρέψει το ήθος στον τρόπο άσκησης της εξουσίας, για να βρουν λύσεις τα κοινωνικά προβλήματα, ανεργία, εγκληματικότητα κ.ά. Εντοπίζω όμως προβλήματα στη στελέχωση των τοπικών οργανώσεων κι αυτά πρέπει να λυθούν το συντομότερο.

* Ο Αλέξανδρος Οικονόμου είναι ιδρυτικό μέλος και στέλεχος και πρόεδρος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass