ΠΕΡΙΣΤΥΛΙΟ

Δημοσίευση: 10 Οκτ 2014 11:05 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 18:13

 

ΑΠΟΛΥΤΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΑΝΔΡΩΝ – ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΣΤΗ ΣΟΥΗΔΙΑ

Η πρώτη... φεμινιστική κυβέρνηση

 

Η νέα κυβέρνηση της Σουηδίας υπό τον Σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργό κ. Στέφαν Λέφβεν και με τη συμμετοχή των Πρασίνων θεωρείται η «πρώτη... φεμινιστική κυβέρνηση» στον πλανήτη καθώς είναι η πρώτη φορά που σε μια κυβέρνηση υπάρχει η απόλυτη ισορροπία των δύο φύλων: 12 μέλη της είναι άνδρες και 12 γυναίκες. Μάλιστα, οι γυναίκες έχουν αναλάβει τα δύο σημαντικότερα υπουργεία, το Εξωτερικών και το Οικονομικών.

Ωστόσο, Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινοι ελέγχουν στη Βουλή της Σουηδίας μόλις τις 138 από τις 349 έδρες, όπερ σημαίνει ότι θα πρέπει να αναζητούν ψήφους από την Αριστερά και άλλα κεντρώα κόμματα για να περνούν την πολιτική τους.

 

ΥΨΟΥΣ 4 ΔΙΣ ΤΟ 2015

«Κούρεμα» σε συντάξεις

και ιδιωτικοποιήσεις

αποκαλύπτει το ΔΝΤ

 

ΜΕΙΩΣΗ στις δημόσιες δαπάνες κατά 2,2% του ΑΕΠ ή κατά 4 δισ. ευρώ σε απόλυτο αριθμό προβλέπει για την Ελλάδα το 2015 το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) στην ετήσια έκθεσή του «Fiscal Monitor» (Δημοσιονομικοί Δείκτες) που έδωσε προχθές στη δημοσιότητα.

Ο αριθμός είναι πάρα πολύ μεγάλος και στην Αθήνα έχει δημιουργήσει αίσθηση καθώς με δεδομένο ότι οι καταναλωτικές και επενδυτικές δαπάνες του Δημοσίου έχουν συρρικνωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, η μόνη πηγή από την οποία μπορεί να εξοικονομηθούν τόσο μεγάλα ποσά είναι οι μισθοί και – κυρίως – οι συντάξεις.

***

Με άλλα λόγια, η εκτίμηση οικονομικών αναλυτών είναι ότι το ΔΝΤ προαναγγέλλει μεγάλες μειώσεις στις συντάξεις από την ερχόμενη χρονιά καθώς και εκτεταμένες ιδιωτικοποιήσεις, αποτέλεσμα των οποίων θα είναι να πολλοί δημόσιοι υπάλληλοι να μετακινηθούν στον ιδιωτικό τομέα μαζί φυσικά με τη μισθοδοσία τους. Υπενθυμίζεται ότι βάσει του επικαιροποιημένου Μνημονίου, η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί έως το τέλος του 2014 να μελετήσει και να ανακοινώσει ποιες υπηρεσίες που παρέχει σήμερα το Δημόσιο είναι αποτελεσματικότερο να παρέχονται από τον ιδιωτικό τομέα. Αν δεν αλλάξει το χρονοδιάγραμμα, τότε από το 2015 αναμένονται εκτεταμένες ιδιωτικοποιήσεις.

* * *

Στη μελέτη του ΔΝΤ που καλύπτει την περίοδο ως το 2019, προβλέπονται κατ’ έτος τα έσοδα και οι δαπάνες του Δημοσίου να ανέλθουν ως ποσοστό του ΑΕΠ:

2014: 47,3% (δαπάνες) – 44,6% (έσοδα)

2015: 45.1% (δαπάνες) – 43,2% (έσοδα)

2016: 43% (δαπάνες) – 42,4% (έσοδα)

2017: 42,9% (δαπάνες) – 42,2% (έσοδα)

2018: 43% (δαπάνες) – 42,2% (έσοδα)

2019: 42,8% (δαπάνες) – 42,2% (έσοδα)

* * *

Από τα ποσοστά αυτά συνάγεται ότι μεγάλη μείωση της τάξης του 2,1% του ΑΕΠ ή 3,8 δισ. ευρώ αναμένεται στις δημόσιες δαπάνες και το 2016.

Για την ιστορία, το 2009 οι δημόσιες δαπάνες ανέρχονταν στο 54% του ΑΕΠ. Σε 7 χρόνια, λοιπόν, αναμένεται να επιτευχθεί μια πολύ μεγάλη μείωσή τους κατά περισσότερες από 10 ποσοστιαίες μονάδες.

 

ΔΝΤ: Όχι σύνταξη

μεγαλύτερη

από τον μισθό

«Η σύνταξη δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερη από τον μισθό». Την εν λόγω επισήμανση έκανε Καναδή τεχνοκράτης του ΔΝΤ στις συζητήσεις που έγιναν τις προηγούμενες ημέρες στην Αθήνα με τα στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, επέμεινε ιδιαίτερα στη θέση της με αφορμή τη συζήτηση για το αν πρέπει να μειωθούν οι συντάξεις εφ’ όσον είναι μεγαλύτερες από τις ασφαλιστικές εισφορές που κατέβαλε ο ασφαλισμένος στη διάρκεια του εργασιακού βίου του.

* * *

Στο θέμα δεν φαίνεται να υπάρχει εξέλιξη προς το παρόν καθώς η κυβέρνηση έθεσε στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο (στις πολιτικές ηγεσίες των οργανισμών που αποτελούν την τρόικα) αίτημα να μην «ανοίξει» το ασφαλιστικό μέχρι την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας τον προσεχή Φεβρουάριο.

* * *

Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι έχει σταματήσει η προεργασία για τις νέες ρυθμίσεις που προωθούνται στο ασφαλιστικό – πέραν φυσικά αυτών που έχουν ψηφιστεί και ισχύουν από 1/1/2015.

Είναι χαρακτηριστικό πως στελέχη που έχουν γνώση των συζητήσεων κυβέρνησης – τρόικας λένε με νόημα πως το ασφαλιστικό είναι ο τομέας στον οποίο η τρόικα «βλέπει» ότι υπάρχουν τα μεγαλύτερα περιθώρια για εξοικονόμηση δαπανών (μέσω φυσικά της μείωσης των συντάξεων).

 

Ληξιπρόθεσμα:

Για επικοινωνιακούς

λόγους οι 100 δόσεις,

επί της ουσίας

θα είναι 48-72

«ΑΚΟΜΗ κι αν ανακοινωθούν τελικά οι 100 δόσεις για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, το 100άρι θα έχει πιο πολύ επικοινωνιακή αξία παρά ουσιαστική».

Η άποψη αυτή ανήκει σε πολύπειρο οικονομικό αναλυτή, ο οποίος εξηγεί το γιατί: «οι 100 δόσεις θα αφορούν συγκεκριμένες κατηγορίες όπως τα άτομα με αναπηρία, οι άνεργοι, οι χαμηλόμισθοι.

* * *

Ας υποτεθεί ότι στη ρύθμιση εντάσσεται ένας άνεργος κι ότι αρχίζει να πληρώνει κανονικά τις δόσεις. Με τα τεκμήρια, στον άνθρωπο αυτό θα καταλογιστούν νέοι φόροι το 2015. Για να μην χάσει την ευνοϊκή ρύθμιση, θα πρέπει την επόμενη χρονιά και να συνεχίσει να πληρώνει κανονικά τις δόσεις της ρύθμισης και ταυτόχρονα να αποπληρώσει τις νέες φορολογικές υποχρεώσεις.

Ακόμη και αν το καταφέρει αυτό το 2015, θα πρέπει να το επαναλάβει το 2016 και τα επόμενα χρόνια. Αν συνεχίσει να είναι άνεργος ή αν βρει δουλειά με αμοιβή μικρότερη αυτής που έπαιρνε, θεωρείται ότι θα μπορέσει να πληρώνει κανονικά τις 100 δόσεις χωρίς να χάσει καμία ή έστω μόνο μία που θα προβλέπει ο νόμος;

Στο τέλος (100 δόσεις είναι 8 χρόνια και 4 μήνες) θα δείτε ότι ελάχιστοι θα ωφεληθούν και θα εξακολουθήσουν να πληρώνουν μέχρι το 2022...

Για τους περισσότερους, η ρύθμιση θα προβλέπει 48 – 72 δόσεις».

 

Πλειστηριασμοί:

Ενώ υιοθετήθηκε

η θέση της τρόικας,

η κυβέρνηση

πανηγυρίζει!

ΜΕ το που ξεκίνησε ο εν εξελίξει γύρος των συζητήσεων με την τρόικα, η κυβέρνηση έθεσε ως «κόκκινη γραμμή» να μην δεχτεί οι πλειστηριασμοί να γίνονται στο 1/3 της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου (αυτό ζητούσε η τρόικα, όπως διέρρεαν από την κυβέρνηση). Αντίθετα, θέση της κυβέρνησης ήταν οι πλειστηριασμοί να γίνονται στα 2/3 της αντικειμενικής (σήμερα γίνονται στο 100% της αντικειμενικής αξίας με αποτέλεσμα οι περισσότεροι να κηρύσσονται άγονοι).

Τελικά, μετά από μαραθώνιες συζητήσεις, «πέρασε» η θέση της κυβέρνησης. Έτσι, τουλάχιστον πανηγυρίζουν οι υπουργοί: Οι πλειστηριασμοί θα ξεκινούν από τα 2/3 της αντικειμενικής αξίας.

* * *

Τα 2/3 ισχύουν, όμως, μόνο για τον πρώτο πλειστηριασμό. Αν αυτός κηρυχθεί άγονος, ο δεύτερος πλειστηριασμός θα γίνει στο 50% της αντικειμενικής αξίας. Αν κι αυτός κηρυχθεί άγονος, τότε θα αποφασίσει το Δικαστήριο, το οποίο προφανώς θα θέσει τον πήχη κάτω από το 50% για να υπάρξει ενδιαφέρον.

Συνεπώς, είναι εμφανές πως και σ’ αυτό το ζήτημα υιοθετείται τελικά η θέση της τρόικας καθώς οι πλειστηριασμοί θα γίνονται κοντά στο 1/3 της αντικειμενικής αξίας. Κι αυτό επειδή ουδείς ενδιαφερόμενος να αγοράσει ένα ακίνητο θα σπεύσει να το «χτυπήσει» στα 2/3 της αντικειμενικής όταν μπορεί να το αγοράσει στο 50% ή και ακόμη χαμηλότερα.

Με τη συγκεκριμένη ρύθμιση, όμως, η κυβέρνηση μπορεί να υποστηρίζει ότι πέρασε η θέση της....

 

 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass