Η πρόκληση του ποδοσφαίρου

Δημοσίευση: 14 Οκτ 2014 11:05 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 18:19

 

Τούτες τις ημέρες τα ραδιόφωνα, οι τηλεοράσεις, οι εφημερίδες, όλα τα μέσα που διαθέτει η σύγχρονη εξελιγμένη τεχνολογία, αφηγούνται το θάνατο του 47 χρόνου φιλάθλου Κώστα Κατσούλη που άφησε την τελευταία του πνοή στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, στο οποίο νοσηλευόταν μετά το σοβαρό τραυματισμό του, στα επεισόδια που έγιναν στο γήπεδο της Αλικαρνασσού στη διάρκεια του αγώνα Ηροδότου-Εθνικού.

Από όποια πόρτα και αν θελήσεις, τούτο τον καιρό, να μπεις στο ποδοσφαιρικό διευθυντήριο, δεν μπορείς, παρά να συναντήσεις μπροστά σου τη βρωμιά, την αηδία, την ωμή και αγέλαστη διαφθορά. Πολυάριθμα τα ανησυχητικά παράνομα συμπτώματα του, που δείχνουν και μαρτυρούν, ότι το κακό και η σήψη έχουν προχωρήσει πολύ βαθιά, χωρίς να υπάρχει ελπίδα θεραπείας.

Αυτή την ασύδοτη, την ασταμάτητη, την προκλητική και αδιάντροπη ποδοσφαιρική διαφθορά και βία, που βρωμίζει καθημερινά τον τόπο μας, ποιος θα την σταματήσει; Ποιος θα τολμήσει να σπάσει το απόστημα αυτό, για να ησυχάσει ο τόπος και να βρει την ησυχία και τη γαλήνη του ο λαός;

Ένα θλιβερό φαινόμενο που κάνει τις καρδιές μας να σφίγγονται από τον πόνο και την οδύνη για όσα επαίσχυντα διαδραματίζονται μέσα στα μολυσμένα γρανάζια της απάνθρωπης σκληρότητας και αδυσώπητης εκμετάλλευσης του ποδοσφαίρου.

Η καταπολέμηση της βίας στα γήπεδα, δεν είναι θέμα που γεννήθηκε τώρα.

Χρόνια κυριαρχεί και πάντα βρίσκεται στην επικαιρότητα. Πολλά γράφονται γύρω απ΄ αυτό. Πολλές προτάσεις πέφτουν κάθε φορά στο τραπέζι. Αποφάσεις λαμβάνονται, χωρίς να υλοποιούνται. Νόμοι ψηφίζονται, χωρίς να εφαρμόζονται, καταδικαστικές αποφάσεις εκδίδονται, χωρίς οι ένοχοι να οδηγούνται στις φυλακές. Οι ίντριγκες, οι μηχανορραφίες, οι δολοπλοκίες,οι δωροδοκίες, οι εκβιασμοί και γενικά η ανομία, σ’ αυτό το χώρο κάνουν πρωταθλητισμό. Σπάνια μπορεί κανείς να τις πολεμήσει. Το κατεστημένο είναι γερά οργανωμένο, έχει βαθιές ρίζες που καμία δύναμη δεν μπορεί να το καταπολεμήσει. Η παράγκα ζει και βασιλεύει. Διαβουλεύεται, συσκέπτεται, αποφασίζει. Πάντα, σκοτεινά και υπόγεια, κάνει τη δουλειά της, παρά τις περί αντιθέτου διαβεβαιώσεις.

Κάποτε οι αθληταί αγωνίζονταν, για έναν κλάδο ελιάς και οι φίλαθλοι τους χειροκροτούσαν. Δάκρυζαν από χαρά και αγαλλίαση για τη νίκη τους. Σήμερα οι φίλαθλοι δακρύζουν από τα καπνογόνα. Ματώνουν από τις πέτρες, τα καδρόνια, τις φωτοβολίδες, τις κροτίδες, που πέφτουν στα κεφάλια τους που οι χούλιγκαν εκσφενδονίζουν εναντίους τους. Το ποδόσφαιρο από γιορτή χαράς, μετατράπηκε σε πολεμική σύρραξη. Πριν ή μετά τον αγώνα, αυτοκίνητα καταστρέφονται, καταστήματα λεηλατούνται, τράπεζες πυρπολούνται, δρόμοι αποξηλώνονται, κεφάλια, χέρια, πόδια σπάζονται, άνθρωποι μεταφέρονται στα νοσοκομεία για περίθαλψη και πολεμικές μάχες διεξάγονται στους δρόμους.

Ανυπεράσπιστη και αδύναμη η κοινωνία. να αντιμετωπίσει και να αποτιμήσει μόνη της αυτές τις εκτροπές και να κοστολογήσει τις ευθύνες στους πρωταίτιους. Η διαπλοκή των σκοτεινών συμφερόντων, οι Κροίσοι του συστήματος και η ατιμία της εποχής δεν επιτρέπουν οποιαδήποτε παρέμβαση καταπολέμησης της αθλιότητας αυτής.

Υπέρογκα ποσά καταβάλλονται από τα σωματεία για την αγορά παικτών. Φόροι όμως δεν εισπράττονται από την πολιτεία. Π.Α.Ε και Κ.Α.Ε , ενώ οφείλουν εκατομμύρια στο κράτος και στα ασφαλιστικά ταμεία, λαμβάνουν φορολογική ενημερότητα και νόμιμα συμμετέχουν στους αγώνες πρωταθλήματος. Αγώνες στήνονται από επιτήδειους, μυθικά ποσά εισπράττουν από τον Ο.Π.Α.Π., χωρίς οι κομπιναδόροι να λογοδοτούν στη δικαιοσύνη. Διαιτητές λαδώνονται για αλλοίωση αποτελεσμάτων, χωρίς να στέλλονται στα σπίτια τους. Δικαστικές επιτροπές εκδίδουν αποφάσεις, όχι σύμφωνα με το αποδεικτικό υλικό του κατηγορητηρίου και τη συνείδησή τους, αλλά σύμφωνα με την εντολή του «Σουλτάνου» τους.

Σύνδεσμοι φιλάθλων ιδρύονται, όχι για να υποστηρίζουν την ομάδα τους, αλλά να εκτελούν τα κελεύσματα του «αφέντη» τους.

Η πολιτεία, καίτοι χρόνια τώρα γνωρίζει το σοβαρό αυτό πρόβλημα, δεν επιθυμεί να το λύσει. Συνεχώς εξαγγέλλει κάθαρση στο ποδόσφαιρο, αλλά ουδέποτε την πραγματοποιεί. Ψηφίζει νόμους που δεν τους υλοποιεί. Χαϊδεύει τους ενόχους με ήπιες ποινές. Καταπνίγει με την παρελκυστική της τακτική στο διάβα του χρόνου τις κακουργηματικές πράξεις των μεγαλοπαραγόντων.

Με αυτά τα δεδομένα που είναι στο σύνολο τους αδιαμφισβήτητα, δεν μπορεί να υπάρξει αλλαγή σελίδας στη Διοίκηση του Ελληνικού Ποδοσφαίρου. Το ήθος θα είναι πάντα το αυτό. Η πορεία η ίδια. Με σκάνδαλα, απάτες, με πλουτισμό και αναθυμιάσεις του υποκόσμου.

Χρειάζεται μία νέα σιδηρά κυρία όμοια της Θάτσερ, για τη λύση του προβλήματος.

Όλοι θυμούμαστε τι έγινε στην Αγγλία για το ίδιο ακριβώς πρόβλημα. Δυστυχώς εδώ στη χώρα μας δεν υπάρχει, αφού η ίδια η πολιτεία, διατηρεί, συντηρεί και υποθάλπει την κατάσταση αυτή για τους δικούς της λόγους. ΄Έτσι ο θάνατος ενός ανθρώπου, όπως αυτός του Κώστα Κατσούλη, θα αποτιμάται, με την αναβολή μιάς αγωνιστικής σε όλα τα εθνικά και τοπικά πρωταθλήματα. της χώρας. Κατά τα άλλα, όλα μέλι και γάλα. ΝΤΡΟΠΗ ΜΑΣ.

Αθανάσιος Φώτος, επί τιμή δικηγόρος

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass