Περιστύλιο

Αθέατες Όψεις της Πολιτικής και της Οικονομίας

Δημοσίευση: 17 Οκτ 2014 12:50 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 18:27

 

Η ΕΛΛΑΔΑ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΕΙ ΑΛΛΑ…

Οι αγορές απαντούν: «Ευχαριστούμε, δεν θα πάρουμε»

 

Του Γιώργου Μακρή (mak@eleftheria.gr)

«Η ελληνική κυβέρνηση μιλά για έξοδο από το πρόγραμμα και για την επιθυμία της να χρηματοδοτείται η χώρα από τις αγορές. Και οι αγορές απαντούν: «Όχι, ευχαριστούμε, δεν θα πάρουμε!»

Με τη φράση αυτή σχολίασε στην ηλεκτρονική έκδοση της «Wall Street Journal» υψηλόβαθμο στέλεχος εταιρίας διαχείρισης κεφαλαίων το σκηνικό που έχει δημιουργηθεί με το ράλι στα ελληνικά ομόλογα, τα επίπεδα των οποίων τείνουν σ’ αυτά που ήταν στις αρχές του 2014.

Όπως φαίνεται από το γράφημα, οι αποδόσεις των ελληνικών 10ετών ομολόγων έχουν  εκτοξευθεί στα επίπεδα του 9%, ενώ στις αρχές Σεπτεμβρίου βρίσκονταν στην περιοχή του 5%.

Ενδεικτικό είναι ότι η απόδοση στη δευτερογενή αγορά του τριετούς διάρκειας ομολόγου που είχε εκδώσει η Ελλάδα τον περασμένο Ιούλιο με απόδοση 3,5% έφθασε χθες στο 6,4%.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα υπήχθη στο καθεστώς του Μνημονίου όταν τα 10ετή ομόλογα ανήλθαν στο 6%, ποσοστό που κρίθηκε απαγορευτικό για τη χρηματοδότηση της χώρας από τις αγορές λόγω του πολύ μεγάλου κόστους εξυπηρέτησης των δανείων από τον προϋπολογισμό.

 

Φέρνουν τώρα

(άρον άρον)

τα μέτρα

του Μαρτίου

Η πιο βασική συνέπεια της μεγάλης ανόδου στις τιμές των ελληνικών ομολόγων είναι ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει να κλείσει το συντομότερο δυνατόν τη συμφωνία με την τρόικα.

Κι αυτό για δύο λόγους:

-Να εισπράξει τα 7 δισ. ευρώ της δόσης που πλέον δεν είναι απλά επιθυμητά αλλά αναγκαία (χωρίς αυτήν άλλωστε δεν ολοκληρώνεται το πρόγραμμα).

-Το κυριότερο: να στείλει έμπρακτο μήνυμα στις αγορές ότι συνεχίζει στον δρόμο της δημοσιονομικής εξυγίανσης.

* * *

Βεβαίως, για να κλείσει η συμφωνία με την τρόικα, χρειάζεται κυρίως το εξής:

-Η πολιτική απόφαση της κυβέρνησης να υιοθετήσει τώρα μια σειρά από επώδυνα (νέα) μέτρα, κάποια εκ των οποίων (προφανώς τα περισσότερα, αν όχι όλα) θα πρέπει να ψηφιστούν από τη Βουλή.

Στόχος της κυβέρνησης ήταν τα πιο επώδυνα απ’ αυτά τα μέτρα να μετατίθεντο για τον Μάρτιο, δηλαδή μετά την Προεδρική εκλογή αλλά αυτό πλέον έχει γίνει απείρως πιο δύσκολο.

* * *

Στελέχη που παρακολουθούν από κοντά τις συζητήσεις κυβέρνησης – τρόικας θεωρούν, πάντως, ότι οι δανειστές «δεν θα φθάσουν στο σημείο να τραβήξουν το χαλί κάτω από τα πόδια της κυβέρνησης». Δηλαδή, ναι μεν θα πιέσουν να «περάσουν» τώρα κάποια μέτρα αλλά θα «δείξουν κατανόηση» για κάποια άλλα, τα οποία με τη σιωπηρή ανοχή τους θα μετατεθούν για τον προσεχή άνοιξη.

 

Με το επιχείρημα

της «τελευταίας φοράς»

η θετική ψήφος

στα νέα μέτρα

Το «απαγορευτικό» στην έξοδο της Ελλάδας στις αγορές φαίνεται ότι θα είναι τελικά το επιχείρημα που θα χρησιμοποιηθεί για να «περάσουν» τα νέα μέτρα από τη Βουλή. Το κλίμα που κυριαρχούσε μέχρι πρότινος με τις καθημερινές (πρωί – μεσημέρι- βράδυ) δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών και βουλευτών «δεν ψηφίζουμε άλλα νέα μέτρα» απέχει πλέον πολύ απ’ αυτό που διαμορφώνεται τα τελευταία 24ωρα.

Η - εκτιμώμενη από κυβερνητικά στελέχη ως «βεβαία» - θετική ψήφος των βουλευτών των δύο κομμάτων στα νέα μέτρα εκτιμάται ότι θα επιτευχθεί με το εξής επιχείρημα: «Ψηφίζουμε με βαριά καρδιά διότι αυτά είναι τα τελευταία μέτρα για να βγει οριστικά η χώρα μας από το Μνημόνιο».

* * *

Υπενθυμίζεται ότι τη φράση «ψηφίζω για τελευταία φορά» εισήγαγαν στο πολιτικό λεξιλόγιο ουκ ολίγοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ της περιόδου 2009-12, κάποιοι εκ των οποίων ψήφισαν πολλές… τελευταίες φορές μνημονιακά νομοσχέδια και μέτρα.

 

Από τον ΕΝΦΙΑ στο

«θα υπάρχουν λεφτά

για μισθούς

και συντάξεις;»

ΥΠΑΡΧΕΙ κάτι θετικό για τα κυβερνητικά – τα νυν και τα μελλοντικά - μέσα στο αρνητικό κλίμα των τελευταίων 24ωρων;

Υπάρχει. Πολύπειρος κοινοβουλευτικός επισημαίνει ότι «οι αγορές στέλνουν μήνυμα και προς την ελληνική κοινωνία, τους ψηφοφόρους, να δείξουν αυτοσυγκράτηση κατά την πρώτη περίοδο μετά τη διαφαινόμενη έξοδο της χώρας από το Μνημόνιο».

* * *

«Ήδη – εξηγεί – κι ενώ δεν έχουν περάσει παρά μόλις λίγες ώρες, το κλίμα είναι διαφορετικό στην επαφή μας με τους πολίτες. Ενώ μέχρι πρότινος, μας μιλούσαν κυρίως για τον ΕΝΦΙΑ και γενικότερα τη βαριά φορολογία, τώρα αρχίζουν να επανέρχονται ερωτήσεις του στυλ: «Μα τι συμβαίνει;» «Τι θα γίνει αν δεν βγούμε στις αγορές;» Κάποιοι βέβαια το προχωρούν: «Οι εξελίξεις αυτές μπορούν να οδηγήσουν στο ενδεχόμενο να μην υπάρχουν λεφτά για μισθούς και συντάξεις;»

 

Προς ενισχυμένη

κι όχι χαλαρή

μεταμνημονιακή

εποπτεία

ΜΕΤΑ την «άνευ όρων έξοδο στις αγορές», η κυβέρνηση διαμορφώνει «γραμμή άμυνας» στη θέση: «το πρόγραμμα τελειώνει στο τέλος του χρόνου. Βγαίνουμε στις αγορές και συμφωνούμε στην προληπτική γραμμή πίστωσης από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό ESM με χαλαρή εποπτεία».

Ωστόσο, σύμφωνα πληροφορίες από τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, η εποπτεία που θα αποφασιστεί τελικά θα είναι «ενισχυμένη» και αυτό διότι οι εταίροι εκτιμούν πως έχουν καλλιεργηθεί πολύ μεγάλες προσδοκίες και δύσκολα η χώρα θα διατηρηθεί σε στέρεη δημοσιονομική τροχιά χωρίς έξωθεν επιτήρηση αλλά και… πίεση όταν απαιτείται.

 

Στον Ι. Στουρνάρα

το πρώτο τηλεφώνημα

της ημέρας

από τον Αντ. Σαμαρά

Ο πρωταγωνιστής του τελευταίου ανασχηματισμού ήταν ως γνωστόν ο σημερινός διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας κ. Γιάννης Στουρνάρας. Την απομάκρυνσή του τότε από το υπουργείο Οικονομικών ζητούσαν επίμονα κομματικά στελέχη και βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας προκειμένου να σταλεί μήνυμα στην κοινωνία ότι «αλλάζει η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης».

Ο κ. Ι. Στουρνάρας όντως απομακρύνθηκε από την ηλεκτρική καρέκλα του υπουργού Οικονομικών, ωστόσο η ενασχόλησή του με την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης όχι μόνο δεν μειώθηκε έκτοτε αλλά ενδεχομένως και να αυξήθηκε!

* * *

Βεβαίως, αυτό γίνεται άτυπα καθώς τσάρος της οικονομίας είναι φυσικά ο κ. Γκίκας Χαρδούβελης. Πλην, όμως, όπως είναι κοινό μυστικό, ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς δεν έχει αναπτύξει με τον κ. Χαρδούβελη τη σχέση που είχε με τον προκάτοχό του.

Ως εκ τούτου, άτυπα μεν, ουσιαστικά δε, ο κ. Αντ. Σαμαράς συζητά με τον κ. Ι. Στουρνάρα επί του συνόλου της οικονομικής πολιτικής κι όχι μόνο του τομέα αρμοδιοτήτων του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας. Λέγεται ότι έχουν συναντηθεί (ιδιωτικά) αρκετές φορές χωρίς φυσικά οι συναντήσεις αυτές να έχουν διαρρεύσει. Ενδεικτική είναι η επίσκεψη που έκανε ο πρωθυπουργός στην Τράπεζα της Ελλάδας και το γεύμα που του παρέθεσε ο διοικητής της χωρίς να ανακοινωθούν.

* * *

Λέγεται μάλιστα ότι ο πρωθυπουργός κάνει στον κ. Ι. Στουρνάρα «το πρώτο τηλεφώνημα της ημέρας», δηλαδή μ’ αυτόν συζητά κάθε πρωί για τις οικονομικές εξελίξεις.

 

Ούτε στην αίθουσα

δεν χρειάζεται

να μπαίνουν πια

οι βουλευτές

ΜΕΧΡΙ τώρα η παρουσία των βουλευτών στην ολομέλεια της Βουλής βεβαιωνόταν με την υπογραφή τους στο βιβλίο που έφερνε στην αίθουσα κάποιος υπάλληλός της. Ουσιαστικά, δηλαδή, θα μπορούσε ένας βουλευτής να εισέλθει στην αίθουσα, να υπογράψει και να φύγει.

Από την περασμένη Τρίτη, το σύστημα άλλαξε: η παρουσία των βουλευτών βεβαιώνεται αν εισαγάγουν τις «ηλεκτρονικές κάρτες» τους σε ειδικές συσκευές που έχουν τοποθετηθεί στις πόρτες που οδηγούν στην αίθουσα της ολομέλειας.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο, όμως, ένας βουλευτής δεν χρειάζεται να εισέρχεται καν στην αίθουσα. Θα του είναι αρκετό να «περάσει» την κάρτα στην πόρτα και να φύγει έχοντας όμως βεβαιώσει την «παρουσία» του! (υπάρχουν βέβαια και οι συνεπείς βουλευτές αλλά…).

 

 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass