ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Δημοσίευση: 24 Οκτ 2014 11:50 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 18:38

Από τον Γιώργο Ρούστα

roustas@eleftheria.gr

ΔΕΛΤΙΟ ΚΑΙΡΟΥ

Βροχές το επόμενο 48ώρο και βελτίωση του καιρού στη συνέχεια περιλαμβάνει η πρόγνωση του καιρού από τον Φάνη Τακούδη (kairos-alex.gr), με τους βαμβακοπαραγωγούς να ολοκληρώνουν μετ΄εμποδίων τη συγκομιδή της φετινής σοδειάς.

Αναλυτικότερα σήμερα Παρασκευή στον νομό Λάρισας αναμένονται συννεφιές κατά περιόδους και θα σημειωθούν ασθενείς τοπικές βροχές. Οι άνεμοι θα είναι νοτιοδυτικοί ασθενείς και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 3 έως 18 βαθμούς Κελσίου, αν και τις περισσότερες ώρες της ημέρας η θερμοκρασία θα είναι στους 12 β. Ανάλογες καιρικές συνθήκες και το Σάββατο, με συννεφιές και τοπικές βροχές. Θερμοκρασία αμετάβλητη.

Από την Κυριακή ο καιρός θα βελτιώνεται σταδιακά, με τις συννεφιές να περιορίζονται στις ανατολικές περιοχές, όπου είναι πιθανό να σημειωθούν πρόσκαιρες ασθενείς βροχές (στον ανατολικό Κίσσαβο, Πήλιο και Σποράδες). Η θερμοκρασία σε άνοδο (19 βαθμούς Κελσίου η μέγιστη). Τη Δευτέρα 27 Οκτωβρίου και την Τρίτη ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος, οι άνεμοι θα είναι βόρειοι ασθενείς και η θερμοκρασία σε νέα άνοδο (20-22 βαθμούς Κελσίου). Η ηλιοφάνεια, αλλά με σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες.

 

ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΠ

Σε απόγνωση βρίσκονται οι αγρότες του νομού και όλης της χώρας, αναφορικά με το τι θα ισχύσει τη νέα περίοδο (2014-2019) με τις επιδοτήσεις, αφού η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει προσδιορίσει ακόμη τα ποσά ενίσχυσης του κάθε προϊόντος και κυρίως των 15 νέων που θα λάβουν για πρώτη φορά συνδεδεμένη ενίσχυση. Και όλα αυτά τη στιγμή που πρέπει να ξεκινήσει άμεσα ο προγραμματισμός της σποράς των χωραφιών.

Μπορεί η χώρα μας να κατέληξε στο μοντέλο λειτουργίας της νέας ΚΑΠ, χωρίζοντας τη χώρα σε τρεις περιφέρειες (βοσκότοποι, αρόσιμες και δενδρώνες), αλλά δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά της για τον τρόπο κατανομής των κονδυλίων. Διότι μπορεί να ανακοινώθηκε ότι στα ψυχανθή θα δοθούν 17 ευρώ\στρ, αλλά βάσει συμβολαιακής γεωργίας, κάτι που σημαίνει ότι το καθαρό ποσό που θα λάβει ο παραγωγός θα είναι μικρότερο. Δηλαδή πρόθεση της νέας ΚΑΠ είναι να στηριχθούν και οι βιομηχανίες, καθώς η συμβολαιακή γεωργία θα αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την επιδότηση. Η «Ε» την Κυριακή θα επιχειρήσει να ξεδιαλύνει κάποιες πτυχές της νέας ΚΑΠ, αναμένοντας βέβαια το οριστικό σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης, ενώ φαίνεται να «κλείδωσε» για τις 8 Νοεμβρίου ενημερωτική εκδήλωση από την Περιφέρεια Θεσσαλίας στη Λάρισα. Δυστυχώς η Θεσσαλία θα χάσει ένα μεγάλο μέρος των επιδοτήσεων που λάμβανε μέχρι τώρα.

ΠΛΗΡΩΜΕΣ

Εγκύκλιο για την έγκριση πληρωμής της Ενιαίας Ενίσχυσης του 2014 και συγκεκριμένα της πρώτης δόσης στους δικαιούχους αγρότες ανάρτησε στη «Διαύγεια» ο ΟΠΕΚΕΠΕ. Σύμφωνα με την εν λόγω εγκύκλιο, ο φάκελος πληρωμής ανά Περιφερειακή Ενότητα ή ΔΑΟΚ, θα πρέπει να περιέχει 9 δικαιολογητικά προκειμένου να εγκριθεί η πληρωμή της α΄ δόσης. Με την έκδοση της εγκυκλίου αυτής «ανοίγει ο δρόμος» για την πληρωμή της πρώτης δόσης της ενιαίας ενίσχυσης για το 2014 στους δικαιούχους αγρότες από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

--Επίσης άρχισαν οι πληρωμές των δικαιούχων παραγωγών που εντάχθηκαν πριν από ένα μήνα στο καινούργιο πρόγραμμα των «Νέων Αγροτών». Στο πρόγραμμα εντάχθηκαν 11.116 δικαιούχοι και ήδη καταβλήθηκε η πρώτη δόση σε 2.029 νέους αγρότες με συνολικό ποσό ύψους 24,85 εκατ. ευρώ που αντιστοιχεί στο 70% της συνολικής ενίσχυσης που δικαιούνται. Οι πληρωμές ξεκίνησαν από τους δικαιούχους 7 περιφερειών, οι φάκελοι των οποίων ήταν πλήρεις και δεν χρειάστηκε να προσκομίσουν συμπληρωματικά στοιχεία. Σε αυτές δεν περιλαμβάνεται η Περιφέρεια Θεσσαλίας, καθώς η Διεύθυνση Αγροτικών Υποθέσεων Θεσσαλίας της Αποκεντρωμένης προσπαθεί να εντοπίσει έναν κτηνοτρόφο που έχει ελλιπή στοιχεία, για να στείλει ολοκληρωμένο τον πίνακα των 794 δικαιούχων. Σε αναμονή βρίσκονται και οι επιλαχόντες νέοι αγρότες του αντίστοιχου προγράμματος του 2014, αφού δεν έχει υπογραφεί η ΚΥΑ για τα επιπλέον κονδύλια που βρέθηκαν. Η υπηρεσία της Αποκεντρωμένης προσπαθεί να διευθετήσει και τις εκκρεμότητες παρελθόντων ετών, με τις προθεσμίες να πιέζουν. Μέχρι 15 Νοεμβρίου θα πρέπει οι δικαιούχοι να καταθέσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά στην τοπική υπηρεσία, ώστε αυτή με τη σειρά της να τα επεξεργαστεί και να τα στείλει, μέχρι τέλος του ερχόμενου μήνα, στον ΟΠΕΚΕΠΕ.

-- Στο γεγονός ότι φέτος πληρώνεται η χρονιά του 2012 και αρχές της χρονιάς θα πληρωθεί και το 2013 για τα βιολογικά αναφέρθηκε σε δηλώσεις του στη ΝΕΡΙΤ ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Πάρις Κουκουλόπουλος. Επίσης ο αναπληρωτής υπουργός τόνισε πως από τα ποσά που θα συγκεντρωθούν μέσω του συμψηφισμού των οφειλών αγροτών προς τον ΟΓΑ με τις επιστροφές ΦΠΑ και πετρελαίου θα εξαρτηθεί αν τελικά θα εφαρμοσθεί –και πώς ακριβώς- το μέτρο της παρακράτησης των κοινοτικών ενισχύσεων. Αυτές τις μέρες γίνεται εκκαθάριση ΦΠΑ και πετρελαίου και φαίνεται ότι το μεγαλύτερο μέρος του ποσού που προσδοκούσαμε να εισπράξουμε από τη συγκεκριμένη ρύθμιση – νόμου που έγινε τον Απρίλη θα επαληθευτεί. Έτσι, χάρη στους μεγάλους συμψηφισμούς από τις επιστροφές ΦΠΑ και πετρελαίου, πιθανά να μην χρειαστεί να περάσουμε καθόλου στα άλλα μέτρα», συμπλήρωσε.

ΚΑΤΑΡΡΟΪΚΟΣ ΠΥΡΕΤΟΣ

Προς εκτόνωση οδεύει το πρόβλημα του καταρροϊκού πυρετού στο νομό Λάρισας, αλλά και πανελλαδικά καθώς βοηθούν οι καιρικές συνθήκες και η εξαφάνιση των κουνουπιών, τα οποία μετέδιδαν στο ζωικό πληθυσμό την νόσο. Ωστόσο παραμένει ο προβληματισμός των κτηνοτρόφων για την αποζημίωσή τους, αφού όλοι συμφωνούν ότι τα 6,5 εκατ. ευρώ που δεσμεύτηκαν για τον λόγο αυτό χαρακτηρίζονται «ψίχουλα», αν λάβει κανείς υπόψη τα 210.000 ζώα που έχουν προσβληθεί στη χώρα μας, σύμφωνα με τον ΣΕΚ. Το μεγαλύτερο πρόβλημα το συναντάμε στα πρόβατα (182.000), ακολουθούν τα γίδια (25.000) και τέλος τα βοοειδή (900). Η Πολιτεία αποζημιώνει μόνο τα ζώα που σφάζονται έπειτα από κτηνιατρικό έλεγχο και αυτά υπολογίζονται σε 3.000, ενώ έχουν θανατωθεί πάνω από 30.000. Στον νομό Λάρισας έχουν περισυλλεγεί περίπου 1.200 νεκρά ζώα, εκ των οποίων έχουν αποτεφρωθεί περίπου 660.

Την ίδια ώρα που οι κτηνοτρόφοι αφήνουν αιχμές για την αδράνεια που έδειξαν οι αρμόδιες ελληνικές αρχές, οι οποίες επένδυσαν στη φυσική ανοσία (άφησαν δηλαδή την ασθένεια να εξελιχθεί ανάλογα με τις αντοχές του κάθε ζώου) και πρότειναν μόνο τα εντομοαπωθητικά ως λύση αντιμετώπισης, και οι ίδιοι δεν είναι άμοιροι ευθυνών. Σύμφωνα με στελέχη της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής «οι περισσότεροι κτηνοτρόφοι δεν δήλωσαν εγκαίρως τα ζώα που θανατώθηκαν από τον πυρετό, φοβούμενοι ότι δεν θα αποζημιωθούν και ταυτόχρονα θα χάσουν τις επιδοτήσεις, ενώ κάποιοι ασυνείδητοι επιχείρησαν να περάσουν την άρρωστη παραγωγή τους στην αγορά, χωρίς ωστόσο να τα καταφέρουν».

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass