Το νήμα του Ιπποκράτη

Δημοσίευση: 27 Σεπ 2023 9:00

Από τον Θωμά Ρετσιάνη

*Η Υγεία αποτελεί πάντα βασικό προγραμματικό άξονα στην κεντρική πολιτική σκηνή. Η κρισιμότητα του πεδίου και ο αντίκτυπος των εφαρμοσμένων πολιτικών στους πολίτες και στην συνολική ευρυθμία της κοινωνίας δικαιολογούν πλήρως την προτεραιότητα αυτή. Όταν μιλάμε για Δημοτική Αυτοδιοίκηση βέβαια, τα πλαίσια της ευθύνης και αρμοδιότητας στον χώρο της Υγείας είναι συγκεκριμένα και οι δυνατότητες σχεδιασμού και παρέμβασης είναι περιορισμένες. Από την άλλη, δίνεται η δυνατότητα μίας συνολικής προσέγγισης με αυτοδιοικητικά χαρακτηριστικά και αναφορά στην πόλη. Ας δούμε λοιπόν την προσέγγιση της παράταξής μας που ρίχνει το βάρος στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της πόλης και τα στρατηγικά της πλεονεκτήματα.
Σκύβουμε πρώτα από όλα πάνω στον συμπολίτη μας με ένα πλήρως στελεχωμένο Δημοτικό Πολυιατρείο για ολοκληρωμένη παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας, αλλά και με Ιατρεία Προληπτικής Ιατρικής. Παράλληλα ενισχύουμε τον δεσμό του ιατρού με τον δημότη και εκτός χώρου ιατρείου με προγράμματα ενημέρωσης και κοινές δράσεις δίνοντας έμφαση στην προσέγγιση μαθητών, ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και ηλικιωμένων.
Επεκτείνουμε και ενδυναμώνουμε την συνεργασία με τα όλα τα Νοσηλευτικά Ιδρύματα της πόλης. Πέρα από τα ιατρικά θέματα, εδραιώνουμε ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας για ζητήματα όπως η πρόσβαση, η χωροταξία, η στάθμευση, αλλά και λειτουργικά ζητήματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων του Δήμου. Δεν είναι δυνατόν να σχεδιάζεται η Λάρισα του μέλλοντος χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τόσο μεγάλοι οργανισμοί (έκταση, προσωπικό, ασθενείς, επισκέπτες, κρισιμότητα έργου), πόσο μάλλον όταν το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας βρίσκεται εντός του κεντρικού αστικού ιστού.
Επεκτείνουμε και ενδυναμώνουμε την συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Λάρισας, αλλά και όλους τους επιστημονικούς Συλλόγους επαγγελματιών Υγείας. Ο συμβουλευτικός ρόλος, η καθοδήγηση και η αρωγή των ειδικών κρίνονται στοιχεία απαραίτητα τόσο στον σχεδιασμό όσο και στην υλοποίηση των υπηρεσιών και δράσεων του Δήμου στον χώρο της Υγείας. Με τη συνδρομή του Συλλόγου και την υιοθέτηση σύγχρονων και αποτελεσματικών πρακτικών σύμπραξης, ο γιατρός θα αποτελεί συνεπή, αξιόπιστο και πολύτιμο συνεργάτη του Δήμου προς όφελος του πολίτη και της Δημόσιας Υγείας.
Αγκαλιάζουμε την Ιατρική Σχολή και την ακαδημαϊκή κοινότητα. Αξιοποιούμε το τεράστιο κεφάλαιο, τη δεσπόζουσα θέση και το κύρος της Ιατρικής Σχολής. Πέραν των όσων σημαντικών σχετίζονται με την έρευνα, τη διδασκαλία των φοιτητών και την οργάνωση της τριτοβάθμιας φροντίδας Υγείας, η Ιατρική Σχολή προσελκύει κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες με τα ιατρικά συνέδρια. Αγκαλιάζουμε λοιπόν και ενισχύουμε με κάθε πρόσφορο τρόπο την πολυεπίπεδη δράση και πολυσήμαντη αυτή παρουσία.
Πώς γίνονται όλα αυτά; Πρώτα πρέπει να εντοπίσεις τι καλό έχει γίνει μέχρι τώρα, αν υπάρχουν τομείς με εδραιωμένες επωφελείς συνέργειες ή παραδείγματα με αποτελεσματική εφαρμογή καλών πρακτικών. Κρατάς το καλό και το ενισχύεις. Μετά να δεις τι γίνεται λάθος. Το διορθώνεις. Έπειτα, ανιχνεύεις τις παραλείψεις. Σχεδιάζεις και χτίζεις.
Και ποιος εγγυάται όλα αυτά; Γιατί η παράταξή μας και ο Θανάσης Μαμάκος θα πετύχουν; Γιατί δε διστάζουμε πρώτα από όλα να πούμε ότι κάτι έγινε σωστά. Και αυτό μας διακρίνει. Γιατί δεσμευόμαστε να διορθώσουμε τα λάθη. Και αυτό μας διακρίνει. Γιατί έχουμε τη γνώση (μετά από εξαντλητικές συνεργασίες με ειδικούς πριν την εκπόνηση των προγραμματικών μας θέσεων) και την πολιτική φρεσκάδα και τόλμη να σχεδιάσουμε σωστά και να υλοποιήσουμε αποτελεσματικά. Και αυτό μας διακρίνει.
Κρατάμε στα χέρια μας έναν μεγεθυντικό φακό. Εστιάζουμε και βλέπουμε ευκρινέστερα τα προβλήματα, ξέρουμε όμως πότε να απομακρύνουμε το χέρι για να δούμε τη συνολική εικόνα χωρίς παραμόρφωση. Και αυτό μας διακρίνει.
Η συνολική εικόνα είναι η πόλη. Και το νήμα που συνδέει όλα όσα αναφέρθηκαν πιο πάνω είναι ο Ιπποκράτης, ο μέγας Ιατρός που έζησε, δίδαξε, θεράπευσε και πέθανε στην Λάρισα. Τον βρίσκουμε παντού, στην πρόληψη, στην προσέγγιση του ασθενούς, στη θέση και το ρόλο του ιατρού στην πόλη, στην Δημόσια Υγεία, στην Ιατρική Σχολή και τον Όρκο, στα συνέδρια, στον τουρισμό, στην ανάπτυξη, στον πολιτισμό.
Είμαστε τυχεροί που έχουμε στην πόλη όλα αυτά τα σημεία που θα μπορούσαν να ενωθούν με το Ιπποκρατικό νήμα και έχουμε θέσει στόχο ευγενή και υψηλό. Και θα πετύχουμε. Θεωρώ πως οι συμπολίτες μας το αναγνωρίζουν και θα το εκφράσουν στις 8 Οκτωβρίου στις κάλπες, αναθέτοντας στην παράταξή μας και τον Θανάση Μαμάκο να αναλάβει την ευθύνη του μεγάλου αυτού έργου.

*Ο Θωμάς Ρετσιάνης είναι ιατρός μαιευτήρας-γυναικολόγος, υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό «Η Λάρισα που μας αξίζει» του Θανάση Μαμάκου.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass