Γιατί δεν μπορούν οι σημερινοί «ηγέτες» μας να κάνουν ό,τι ο Μεταξάς;

Δημοσίευση: 30 Οκτ 2014 11:15 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 18:46

Από τον Άγγελο Αγοραστό

 

Ο Ιωάννης Μεταξάς είναι γνωστός για τη δικτατορία της 4ης Αυγούστου, το «ΟΧΙ» στο Ιταλικό τελεσίγραφο και την άρτια προπαρασκευή του στρατού για το έπος του 1940 (οχυρά Μεταξά, μυστική επιστράτευση κλπ). Εκείνο που δεν είναι γνωστό, είναι ότι έβαλε την Ελλάδα και τους Έλληνες πάνω από τους δανειστές και τις τράπεζες.

Το 1936 η Ελλάδα του Μεταξά αρνήθηκε να συνεχίσει την εξυπηρέτηση του δανείου που είχε συνάψει με την Βελγική τράπεζα «Societe Commerciale de Belgique». Η κυβέρνηση του Βελγίου προσέφυγε στο Διεθνές Δικαστήριο κατηγορώντας την Ελλάδα ότι αθετεί τις διεθνείς της υποχρεώσεις. Το Ελληνικό υπόμνημα του 1938 προς το Διεθνές Δικαστήριο ανέφερε: «Ενίοτε, μπορεί να υπάρξει μία έκτακτη κατάσταση, η οποία κάνει αδύνατο για τις κυβερνήσεις να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους προς τους δανειστές και προς το Λαό τους. Οι πόροι της χώρας είναι ανεπαρκείς για να εκπληρώσουν και τις δύο υποχρεώσεις ταυτόχρονα... Η κυβέρνηση πρέπει να επιλέξει ανάμεσα στα δύο… Και φυσικά, το καθήκον του Κράτους να εξασφαλίσει την εύρυθμη λειτουργία των βασικών δημοσίων υπηρεσιών, υπερτερεί έναντι της πληρωμής των χρεών της. Στην περίπτωση αυτή η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να διακόψει ή και να μειώσει την εξυπηρέτηση του χρέους». Το Διεθνές Δικαστήριο με την 15-06-1939 απόφασή του αναγνώρισε τις απαιτήσεις του Βελγικού κράτους αλλά ταυτόχρονα αναγνώρισε ότι είναι δυνατόν να επιτευχθεί μία νέα συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών που να λαμβάνει υπ’ όψιν την δυσχερή οικονομική κατάσταση της Ελλάδος.

Πριν από λίγους μήνες η Πρόεδρος της Αργεντινής Κριστίνα Κίσνερ, - και αφού είχαν προηγηθεί 10 χρόνια δικαστικών διενέξεων με τα «αρπακτικά» των αγορών - με μία συγκλονιστική δήλωση, «Δεν θα υποθηκεύσω το μέλλον του λαού μου», αρνήθηκε να πληρώσει τους δανειστές της και σύμφωνα με τα Παγκόσμια Μέσα Ενημέρωσης η χώρα «χρεοκόπησε» για 2η φορά. Ε, και; Η λέξη «χρεοκοπία» χρησιμοποιείται ως μπαμπούλας από τους δανειστές και τα ΜΜΕ για να τρομοκρατούν τον κόσμο. Η Αργεντινή έχει 20% πληθωρισμό αλλά και 9% ανάπτυξη. Όπως η Ελλάδα της δεκαετίας του 90΄. Πότε ζούσαμε καλύτερα; Σήμερα με το ευρώ και χωρίς πληθωρισμό ή τότε με δραχμή και 20% πληθωρισμό;

Πριν από 5 χρόνια η κυβέρνηση της Ισλανδίας άφησε τις τράπεζες της να χρεοκοπήσουν. «Οι Ισλανδοί πολίτες δεν θα πληρώσουν ούτε μία κορόνα για τα χρέη των τραπεζών» τόνισε ο πρωθυπουργός Γκουνλόιγκσον ενώ απαγόρευσε στους κερδοσκόπους να βγάλουν έξω από την Ισλανδία 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ (έναντι των... 63!) που έχουν καταφέρει να ανακτήσουν πουλώντας περιουσιακά στοιχεία των χρεοκοπημένων Ισλανδικών τραπεζών! Στις δηλώσεις του αναφέρεται ως «όρνεα που πίνουν το αίμα του Ισλανδικού λαού» και αντί να τους παρακαλάει όπως κάνουν οι δικοί μας, τους απείλησε ότι αν δεν βρουν αμοιβαία αποδεκτό διακανονισμό με τους Ισλανδούς τραπεζίτες, τότε η κυβέρνηση του θα προωθήσει νόμο ώστε όλες οι απαιτήσεις σε ξένο νόμισμα από τις Ισλανδικές τράπεζες που χρεοκόπησαν εκ μέρους των δανειστών, να μετατραπούν σε ..... Ισλανδικές κορόνες πριν πληρωθούν!

Τι από όλα τα παραπάνω έκαναν οι δικοί μας «ηγέτες»; Αρνήθηκαν να πληρώσουν τα «αρπακτικά»; Διαπραγματεύθηκαν έστω στο ελάχιστο; Αντιθέτως έκαναν τα πάντα για να μας οδηγήσουν στο ΔΝΤ με αντάλλαγμα να «παριστάνουν» τους κυβερνήτες. Στις 10-09-14 το συμβούλιο του ΟΗΕ με 124 ψήφους υπέρ, 11 κατά και 41 αποχές ψήφισε υπέρ της προστασίας των χρεοκοπημένων χωρών όπως η Αργεντινή. Τι έκαναν οι δικοί μας; Το αδιανόητο. Απείχαν της ψηφοφορίας! Ουσιαστικά ψήφισαν εναντίον της Ελλάδας! Και φυσικά αυτό δεν ήταν είδηση για τα δελτία παραπληροφόρησης των 8.

«Προδότης δεν είναι μόνο αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς, αλλά και εκείνος που ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα, εν γνώσει του δεν προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες για να βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων πάνω στους οποίους άρχει...» (Θουκυδίδης).

«… Μία άλλη μεγάλη αναπηρία των Ελλήνων είναι η ολέθρια και διεφθαρμένη πολιτική ζωή. … το σημείο στο οποίο ο Έλληνας πολιτικός θα φθάσει, ακόμη και να θυσιάσει τη χώρα του μαζί και πολλές ζωές, προκειμένου να κρατήσει το κόμμα του στην εξουσία για ακόμη λίγες εβδομάδες, δύσκολα κάποιος μπορεί να το πιστέψει…» (Τζώρτζ Χόρτον, Αμερικανός Πρέσβης στη Σμύρνη, 1919-1922). 

 

Ο Άγγελος Γ. Αγοραστός είναι Διδάκτορας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass