Δήμος και έθνος

Δημοσίευση: 06 Οκτ 2023 10:50

Οι Δήμοι στον δυτικό κόσμο δεν έχουν πια τον στενό κύκλο εργασιών άλλων δεκαετιών και ιδιαίτερα οι πιο εξωστρεφείς αναπτύσσουν μια πολυσχιδή δραστηριότητα, η οποία ξεφεύγει από τα στενά όρια της τοπικής αυτοδιοίκησης, όπως τα εκλαμβανόμαστε μέχρι πρόσφατα.
Ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης εστιάζει στη διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων και στην παροχή κινήτρων για ανάπτυξη του πολιτισμού γενικότερα.


Όλα αυτά είναι αρκετά σε χώρες που η ζωή κυλά ήρεμα όσον αφορά την εθνική ταυτότητα και δεν προβλέπονται απειλές, τουλάχιστον μεσοπρόθεσμα, γιατί είναι γνωστό ότι η δυτική ιδεολογική ηγεμονία, όπως τη γνωρίζουμε, δεν έχει και πολύ μέλλον.
Στην Ελλάδα, όμως, η διατήρηση της εθνικής και χριστιανικής ταυτότητας δεν είναι θέμα κουλτούρας απλά. Είναι μονόδρομος επιβίωσης σε ένα πεδίο μάχης όπου η ελληνοχριστιανική ιδεολογία θα είναι απαραίτητη για να θωρακίσει πνευματικά το έθνος-κράτος και αυτό με τη σειρά του να εγγυηθεί την ασφάλεια των πολιτών.
Η τοπική αυτοδιοίκηση μπορεί να παίξει τον δικό της ρόλο σε αυτό το έργο, το οποίο δυσκολεύονται από μόνοι τους και η Εκκλησία και το κράτος να κάνουν, καθώς η τοπική αυτοδιοίκηση έχει το μοναδικό πλεονέκτημα της αμεσότητας και της άμεσης προσέγγισης του πολίτη.
Ο Δήμος πρέπει να προσφέρει περισσότερο Ελλάδα και αυτό μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους, χωρίς να γίνει μονόπλευρα. Θα ξεκινούσα με αναφορές στις χαμένες πατρίδες, με αδελφοποιήσεις με πόλεις που έδωσαν πολλά στον Ελληνισμό και είναι πια έξω από τα σύνορά τους. Η σχέση αυτή θα χαλκευτεί μέσα από μια πολιτιστική διάδραση και δεν θα μείνει στα χαρτιά, αλλά θα συμβάλλει στη γνώση και στη διατήρηση της μνήμης.
Αναφορές στους ήρωες που έπεσαν για την πατρίδα, που δεν είναι λίγοι στην πόλη, αλλά δυστυχώς άγνωστοι. Να έχουν όλοι τον δρόμο τους, την πλατεία τους, δυο λόγια να τα διαβάζει ο περαστικός και λίγες σελίδες να τις παίρνουν τα παιδιά στο σπίτι. Το ίδιο μπορεί να γίνει και με προσωπικότητες και Αγίους της εκκλησίας μας που έζησαν και άφησαν το στίγμα τους στην πόλη και στη γύρω περιοχή, όπως ο π. Αθανάσιος Μυτηλιναίος.
Όταν ο πολιτισμός προάγει ΚΑΙ την εθνική και χριστιανική ταυτότητα, τότε εγγυάται την ηθική του επιβίωση, αλλά ταυτόχρονα συμβάλλει στη φυσική του διαιώνιση. Αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό στην Ελλάδα του μέλλοντος και οι πολιτιστικές δράσεις δεν πρέπει να περιορίζονται σε ελιτιστικού τύπου δράσεις, αλλά να περιλαμβάνουν ένα ευρύ φάσμα πολιτιστικών δράσεων που με τη συμβολή του κράτους και της Εκκλησίας θα παρέχουν πρωτογενή γνώση και πολιτισμό.
Μ’ άλλα λόγια, όπως και σε πολλές εκφάνσεις της ζωής μας, ο πολιτισμός στη χώρα μας δεν μπορεί να αφορά αποκλειστικά δράσεις δυτικού τύπου και πολιτισμού, αλλά οφείλει να λαμβάνει υπ’ όψιν τη μοναδική μας ιδιαιτερότητα: Την Ελληνική μας ψυχή, που τόσο πολύ ξέρει να επιβιώνει...

Από τον Ηρακλή Γερογιώκα
Υποψήφιο Δημοτικό Σύμβουλο με την παράταξη «Η Λάρισα που μας αξίζει» του Θανάση Μαμάκου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass