«homo homini lupus»

Δημοσίευση: 23 Νοε 2023 14:35

(«Ο άνθρωπος για τον άνθρωπο είναι λύκος»)

Από τον Στέλιο Τσιανίκα

Η εικόνα της λιπόθυμης 22χρονης Σάνι Λουκ που τη μετέφεραν σε ένα φορτηγό «άνδρες» της Χαμάς με τα γένια τους και τα φυσεκλίκια τους ουρλιάζοντας, έχοντας ως λάφυρο το άτυχο κορίτσι, μεταδόθηκε στις τηλεοράσεις όλου του κόσμου.

Μετά μάθαμε πως το κορίτσι αυτό αποκεφαλίστηκε. Φρίκη!
Στο μεταξύ, η Γάζα ισοπεδώνεται. Ερείπια παντού. Μέσα από τα ερείπια πατεράδες ξεθάβουν τα παιδιά τους και τρέχουν προς τα νοσοκομεία για να τα σώσουν. Απόγνωση.
Τα απροστάτευτα μωρά στις μαιευτικές κλινικές κλαίνε ενώ ο θάνατος παραμονεύει. Κτηνωδία.
Ακούσαμε και διαβάσαμε πολλά.
* Το δικαίωμα στην αυτοάμυνα του Ισραήλ.
* Η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση.
* Η Χαμάς είναι πατριωτική και απελευθερωτική οργάνωση.
* Το αστέρι του Δαβίδ στοχοποιεί και πάλι τα σπίτια των Εβραίων.
Στο ερώτημα γιατί επί 75 χρόνια στη Μέση Ανατολή κυριαρχεί η βία, έρχεται ευτυχώς η ψύχραιμη σκέψη του γ.γ. του ΟΗΕ, κ. Γκουντέρες, ο οποίος με ένα υπέροχο δείγμα σύνθετης προσέγγισης ενός σύνθετου θέματος γράφει απευθυνόμενος προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ:
«Έχω καταδικάσει ξεκάθαρα τις φρικτές τρομοκρατικές πράξεις της Χαμάς. Τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει την εσκεμμένη δολοφονία, τον τραυματισμό και την απαγωγή αμάχων ή την εκτόξευση ρουκετών σε στόχους αμάχων. Είναι σημαντικό να αναγνωριστεί ότι οι επιθέσεις της Χαμάς δεν συνέβησαν εν κενώ. Ο παλαιστινιακός λαός έχει υπομείνει 56 χρόνια ασφυκτικής κατοχής. Έχει δει τη γη του να καταβροχθίζεται σταθερά από εποικισμούς και να μαστίζεται από τη βία, την οικονομία, να στραγγαλίζεται, τους ανθρώπους να εκτοπίζονται, τα σπίτια τους να κατεδαφίζονται.
Οι ελπίδες του για πολιτική λύση στο μαρτύριό του εξαφανίζονται. Αλλά τα δεινά του δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τις φρικιαστικές επιθέσεις της Χαμάς. Και αυτές οι φρικιαστικές επιθέσεις δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τη συλλογική τιμωρία του παλαιστινιακού λαού».
Κανείς δεν θα διαφωνήσει με τις διαπιστώσεις του γ.γ. του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών. Πώς, όμως, να εφαρμόσεις μια πολιτική λύση στο τεράστιο αυτό πρόβλημα.
Είναι φανερό πως στην περιοχή αυτή είναι συσσωρευμένος θυμός αιώνων. Ένας θυμός που έρχεται από την εποχή της βιβλικής εξόδου.
Οι Παλαιστίνοι βλέπουν τους Ισραηλινούς ως διαβολικούς «Εποίκους αποικιοκράτες», τους οποίους συγκρίνουν με τους Ναζί.
Οι αλαλαγμοί, οι Ιαχές και οι επευφημίες της Χαμάς στις φρικιαστικές επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου θα εκλαμβάνονται ως γενναίες πράξεις αντίστασης.
Στους ηγέτες του Ισραήλ, αλλά και στη συλλογική μνήμη των Εβραίων οι εχθρικές πράξεις των Παλαιστινίων θα εκλαμβάνονται ως απειλή για το Εβραϊκό Έθνος. Δεν θα φύγει ποτέ από τη μνήμη του Ισραήλ η Κόλαση του Άουσβιτς.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass