Μεγάλο Μοναστήρι Λάρισας

Βρέθηκαν οι υπεύθυνοι σφαγείς των συγχωριανών μας της «Ματωμένης Μέρας του ‘43»

Δημοσίευση: 28 Δεκ 2023 16:45
O Βέρνερ Μάτζντορφ (Werner Matzdorff), ο επικεφαλής ταγματάρχης που οδηγούσε τη μονάδα του στη σφαγή 45 συγχωριανών μας στο Μεγάλο Μοναστήρι Λάρισας στις 20-12-1943. Γεννήθηκε το 1912 και απεβίωσε το 2010. O Βέρνερ Μάτζντορφ (Werner Matzdorff), ο επικεφαλής ταγματάρχης που οδηγούσε τη μονάδα του στη σφαγή 45 συγχωριανών μας στο Μεγάλο Μοναστήρι Λάρισας στις 20-12-1943. Γεννήθηκε το 1912 και απεβίωσε το 2010.

Μετά από 80 χρόνια και σε συνεργασία με τον Βολιώτη ιστορικό ερευνητή κ. Χαράλαμπο Αλεξάνδρου, επί τέλους βρέθηκαν οι υπεύθυνοι Γερμανοί που άδικα αιματοκύλισαν το χωριό μας, 45 εκτελεσθέντες στις 20-12-1943.

Στον Βόλο εγκαθίσταται, προς το τέλος Νοεμβρίου 1943, το 8ο Σύνταγμα της 4ης Τεθωρακισμένης Μεραρχίας ΕΣ-ΕΣ.
Διοικητής του συντάγματος ήταν ο Χέλμουτ Ντέρνερ με βαθμό αντισυνταγματάρχη. Στις 18/12/43 συντελείται στη Δράκεια το φρικιαστικό έγκλημα με την εκτέλεση των 117 Δρακειωτών, από το 1ο τάγμα των ΕΣ-ΕΣ.
Στις 20/12/43 το 3ο τάγμα, με επικεφαλής τον Βέρνερ Μάτζντορφ, κινείται προς το χωριό Μεγάλο Μοναστήρι, του οποίου οι κάτοικοι συμμετέχουν σε διάφορες μορφές αντίστασης και ηρωικών πράξεων εναντίον των κατακτητών. Ο Μάτζντορφ θεωρείται ως ιδιαίτερα σκληρός, αφού τιμήθηκε με το χρυσό γερμανικό σταυρό για επιχειρήσεις στη Ρωσία, ήταν επίσης διοικητής μεγάλων εκκαθαριστικών επιχειρήσεων και διέπραξε σκληρά εγκλήματα.
Ο Μάτζντορφ είχε ως διερμηνέα Ιταλό Λοχαγό του Υγειονομικού που γνώριζε Ελληνικά. Ο εν λόγω αξιωματικός, που ονομάζονταν Τζιουζέππε Καπάτι, μετά την ιταλική συνθηκολόγηση της 8ης/9/1943 συνεργάστηκε με τη Μυστική Κρατική Αστυνομία τη διαβόητη Γκεστάπο στον Βόλο. Ο Ιταλός χρησιμοποιήθηκε ως διερμηνέας στις ανακρίσεις που διεξήχθησαν στο Δημοτικό Σχολείο του Μεγάλου Μοναστηρίου στις 20-12-1943. Ο Καπάτι εκτελέσθηκε στις 21/4/1944 στον Βόλο, από αγνώστους. Αυτοί οι τρεις είναι οι υπεύθυνοι για το θάνατο 45 κατοίκων του Μεγάλου Μοναστηρίου.Μεγάλο Μοναστήρι 20-12-1943, ημέρα Δευτέρα. Όλοι οι κάτοικοι βρίσκονται στο χωριό, ετοιμάζονται και για τα Χριστούγεννα, ενώ το προηγούμενο διάστημα το χωριό είναι άδειο γιατί οι κάτοικοί του ζουν σε καταφύγια εκτός του χωριού. Το παγερό αυτό πρωινό το χωριό περικυκλώνεται από τους Γερμανούς, στήνονται σ’ όλες τις εξόδους του μυδραλιοβόλα. Γερμανοί στρατιώτες περιφέρονται στους δρόμους, δημιουργώντας κλίμα εμπιστοσύνης κάνοντας και εκείνους που ήταν κρυμμένοι σε καταφύγια των σπιτιών τους να εμφανιστούν, πιστεύοντας στις διαδόσεις ότι οι Γερμανοί κυνηγούν μόνο αντάρτες. Το μεσημέρι τελικά συγκεντρώνουν όλους τους άντρες του χωριού στο σχολείο και εκεί τριμελής επιτροπή επιλέγει τους προς εκτέλεση κατοίκους, ασχέτως ηλικίας, αυτοί που είχαν από τρία παιδιά και πάνω γλίτωναν την εκτέλεση, οι υπόλοιποι μεταφέρονται σε πέντε διαφορετικά σημεία και εκτελούνται. Σύνολο εκτελεσθέντων 45 κάτοικοι Έλληνες αδικοχαμένοι πατριώτες.

Ηλίας Καρναβάς
Στρατιωτικός Ιατρός - Αντισυνταγματάρχης - Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος
Διευθυντής Γυναικολογικού Τμήματος 404 Στρατιωτικού Νοσοκομείου Λάρισας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass