Περιστύλιο

Δημοσίευση: 07 Νοε 2014 11:55 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 19:00

 

Αθέατες Όψεις της Πολιτικής και της Οικονομίας

* Από τον Γιώργο Μακρή (mak@eleftheria.gr)

 

Η ΝΕΑ ΜΟΔΑ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

Βγάζουν… selfie τις ψήφους τους!

*Ωστόσο, σε ορισμένες Πολιτείες απαγορεύεται και οι παραβάτες απειλούνται ακόμη και με φυλάκιση

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ… selfie τις ψήφους τους (“Ballot selfies” λέγονται στα αγγλικά) βγάζουν πολλοί Αμερικανοί. Πρόκειται για τη νέα τάση στις ΗΠΑ, η οποία προκάλεσε πληθώρα συζητήσεων στις εκλογές (midterm elections) της περασμένης εβδομάδας σχετικά με το αν έχει δικαίωμα ο ψηφοφόρος να γνωστοποιήσει μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης (social media) τι ψήφισε.

Βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, τέτοιου είδους φωτογραφίες επιτρέπονται μόνο σε ελάχιστες Πολιτείες, ενώ στις υπόλοιπες θεωρούνται παράνομες και οι παραβάτες απειλούνται με ακύρωση της ψήφου τους αλλά ακόμη και με φυλάκιση. Υπήρξαν μάλιστα περιπτώσεις επιφανών κομματικών στελεχών που υποχρεώθηκαν να αποσύρουν αυτές τις φωτογραφίες από τις ιστοσελίδες τους στο διαδίκτυο ακριβώς για να μην υποστούν κυρώσεις.

 

Όποιο μέτρο

δεν περάσει τώρα,

εντάσσεται

στο πρόγραμμα του 2015

ΟΣΑ μέτρα δεν υλοποιηθούν για να τελειώσει το Μνημόνιο, θα ληφθούν αφού το Μνημόνιο τελειώσει! Παράγοντες που παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς τις συζητήσεις κυβέρνησης – τρόικας βεβαιώνουν πως οι εταίροι το έχουν καταστήσει σαφές με τρόπο που να μην επιδέχεται συζήτηση. Κι αυτό ανεξάρτητα αν το 2015 γίνουν πρόωρες εκλογές και το ποιο κόμμα ή ποια κόμματα αποτελούν τη νέα κυβέρνηση.

***

Συγκεκριμένα, όσα μέτρα δεν ενταχθούν στον τελικό «γύρο» εξόδου από το Μνημονίου, θα συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων το οποίο θα πρέπει να υλοποιήσει η Ελλάδα για να «ανοίξει» η προληπτική γραμμή πίστωσης. Για να υπάρξει δηλαδή το δίχτυ ασφαλείας στην περίπτωση που τα επιτόκια δεν μειωθούν τόσο ώστε να είναι συμφέρουσα η δανειοδότηση από τις αγορές.

***

Το θέμα είναι βέβαια ότι αυτά τα μέτρα (θα) είναι υψηλού πολιτικού κόστους αφού, όπως είναι εύκολα αντιληπτό, αυτά είναι κυρίως (π.χ. μείωση συντάξεων) που η κυβέρνηση προσπαθεί με νύχια και με δόντια να μεταθέσει χρονικά – τουλάχιστον μέχρι την Προεδρική εκλογή ή τις εκλογές αν αυτή δεν καταστεί εφικτή από την παρούσα Βουλή.

***

Μιλώντας προχθές στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, ο υπουργός Οικονομικών κ. Γκίκας Χαρδούβελης μίλησε για μόλις «10-15» μεταρρυθμίσεις που θα κληθεί να εφαρμόσει η Ελλάδα το 2015, τις οποίες και αντιπαρέβαλε με τις 800 που καλείται να εφαρμόσει φέτος. Ωστόσο, στη συγκεκριμένη περίπτωση, το ζήτημα δεν είναι ποσοτικό αλλά ποιοτικό: Τι είδους ή τι πολιτικού κόστους (θα) είναι οι 10-15 μεταρρυθμίσεις της επόμενης χρονιάς…

 

Για να μειωθεί

η ανεργία στο 8%,

απαιτούνται νέες

επενδύσεις 101 δις!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ στο (εύλογο) ερώτημα για το πόσες νέες επενδύσεις θα απαιτηθούν προκειμένου να επιστρέψει η ανεργία στα συνήθη επίπεδά της στην Ελλάδα έδωσε ο καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, πρώην υπουργός Οικονομικών κ. Νίκος Χριστοδουλάκης μιλώντας χθες στο ΚΕΠΕ.

Υπολόγισε ότι για να μειωθεί η ανεργία από το 27% που είναι σήμερα στο 8%, που ήταν το καλύτερο σημείο της στην επταετία 2007-13, θα απαιτηθούν καθαρές νέες επενδύσεις ύψους 101 δισ. ευρώ την περίοδο 2015-20.

Συνολικά, στην ευρωζώνη υπολόγισε ότι απαιτούνται καθαρές νέες επενδύσεις ύψους 4,3 τρισ. ευρώ έως το 2020 προκειμένου η ανεργία σε κάθε χώρα να φθάσει στο καλύτερο σημείο της την επταετία 2007-13. Σχεδόν τις μισές επενδύσεις (2,1 τρισ. ευρώ) θα τις χρειασθούν δύο χώρες: η Γερμανία και η Ισπανία.

 

Συζητούν

με την τρόικα

αλλά στα κρυφά…

ΤΟΝ τίτλο της πιο «μυστικής» μπορεί να λάβει η εν εξελίξει διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με την τρόικα. Διαπραγμάτευση που είναι σε πλήρη εξέλιξη και τις ημέρες αυτές παρά το γεγονός ότι οι επικεφαλής της τρόικας δεν έχουν έλθει ακόμη στην Ελλάδα.

Αυτό, όμως, δεν σημαίνει (το αντίθετο) πως δεν γίνονται συζητήσεις μέσω τηλεδιασκέψεων (τουλάχιστον σε δύο ο καθένας μετείχαν ο κ. Γκ. Χαρδούβελης και ο υπουργός Εργασίας κ. Ι. Βρούτσης), δεν ανταλλάσσονται έγγραφα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή δεν γίνονται δια ζώσης συναντήσεις στις Βρυξέλλες (χθες βρισκόταν εκεί ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Κυριάκος Μητσοτάκης).

***

Ο βασικός λόγος που επελέγη αυτός ο τρόπος συζητήσεων είναι προφανής: Η κυβέρνηση θέλει να βγάλει την τρόικα από το «κάδρο» του δημόσιου ενδιαφέροντος και παράλληλα επιθυμεί όσο το δυνατόν λιγότερη δημοσιότητα στα «καυτά» θέματα που συζητούνται.

Έτσι, καλλιεργεί επικοινωνιακά την εικόνα πως η διαπραγμάτευση αφορά λίγα θέματα (π.χ. συνδικαλιστικός νόμος, μισθολόγιο στο Δημόσιο) και στα οποία οι αλλαγές θα είναι περιορισμένες, δηλαδή χωρίς ιδιαίτερο πολιτικό κόστος.

Βεβαίως, κάποια στιγμή ό,τι συμφωνηθεί θα φανεί. Το θέμα είναι ποια μέρη της συμφωνίας θα δημοσιοποιηθούν και (ίσως το κυριότερο) πότε…

 

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ – ΙΡΛΑΝΔΙΑ

Βγήκαν από το Μνημόνιο

αλλά… συνεχίζουν

και λαμβάνουν νέα μέτρα,

όπως φόρος στο νερό

ΝΕΑ μέτρα καλούνται να λάβουν (και λαμβάνουν) Ιρλανδία και Πορτογαλία, δύο χώρες στις οποίες απονέμονται τα εύσημα για το πόσο γρήγορα κατάφεραν να ορθοποδήσουν και να εξέλθουν από το καθεστώς της μνημονιακής επιτήρησης.

Για παράδειγμα, στην Ιρλανδία η κυβέρνηση επέβαλε φόρο στο νερό που μπορεί να ανέλθει έως και τα 500 ευρώ ετησίως για μία οικογένεια. Παράλληλα, παραχώρησε την εκμετάλλευση του νερού στην ιδιωτική εταιρεία Irish Water. Το μέτρο που θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου 2015 προβλέπεται ρητά στο κείμενο της συμφωνίας της Ιρλανδίας με την τρόικα και όλα τα έσοδα θα διοχετεύονται στην αποπληρωμή του δανείου που έλαβε η χώρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ, ύψους 80 δισ. ευρώ. το 2010.

Σημειώνεται ότι η Ιρλανδία έχει εξέλθει του μνημονίου χωρίς ασπίδα προστασίας, χωρίς προληπτική γραμμή πιστωτικής ενίσχυσης …

***

Όσον αφορά την Πορτογαλία, η τρόικα μόλις ολοκλήρωσε τον πρώτο έλεγχο στο πλαίσιο του προγράμματος μεταμνημονιακής επιτήρησης (post-programme surveillance).

Στην έκθεσή της που δόθηκε προχθές στη δημοσιότητα, η τρόικα εκφράζει την ανησυχία της για το γεγονός ότι «ο ρυθμός υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων έχει επιβραδυνθεί μετά την έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα» και μάλιστα στηλιτεύει το γεγονός ότι σε κάποιες περιπτώσεις ακυρώνονται τα μνημονιακά μέτρα!

Χαρακτηριστικά αναφέρεται στην αύξηση του κατώτατου μισθού που έγινε επισημαίνοντας πώς «μπορεί να κάνει πιο δύσκολη την επάνοδο στην αγορά εργασίας αυτών που έχουν τα λιγότερα προσόντα».

Ως εκ τούτου η τρόικα συστήνει στην κυβέρνηση της Πορτογαλίας να συνεχίσει να υλοποιεί μια φιλόδοξη μεταρρυθμιστική ατζέντα…

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass