Νέος θαλάσσιος Αττίλας...

Δημοσίευση: 08 Νοε 2014 10:35 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 19:01

 

Από τον Ηλία Βενιζέλο

 

Με έντονο ενδιαφέρον και κομμένη την ανάσα μας παρακολουθούμε από ΜΜΕ τις προκλητικές και άκρως επικίνδυνες ενέργειες της γείτονος Τουρκίας στην περιοχή της Αν. Μεσογείου, με επίκεντρο την Κύπρο σχετικά με την αμφισβήτηση από την Τουρκία της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (Α.Ο.Ζ.) της ανεξάρτητης Κυπριακής Δημοκρατίας, μια μικρή νησιωτική χώρα η οποία είναι μέλος του ΟΗΕ, της Ε.Ε, και λοιπών κατασταλτικών διεθνών οργανισμών.

Η Τουρκία παρ΄ ότι επιθυμεί την ένταξή της στην Ε.Ε. με τη γνωστή οθωμανική δολιότητα που την χαρακτηρίζει διαχρονικά, δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία ως ανεξάρτητο κράτος και δεν επιτρέπει την προσέγγιση κυπριακών πλοίων στα λιμάνια της, καθώς και την προσγείωση Κυπριακών μέσων αερομεταφοράς στα αεροδρόμιά της. Η Ελλάδα δυστυχώς είναι η μοναδική χώρα της Ε.Ε. η οποία υποστηρίζει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην Ε.Ε...

Η Τουρκία δεν αρκείται μόνο στο 40% της κατοχής του κυπριακού εδάφους, μετά την εισβολή το 1974. Αυτό το ποσοστό της εδαφικής κατοχής της Κυπριακής γης από την Τουρκία αντιπροσωπεύει το 60% της παραγωγικότητα της Κύπρου. Οι Τουρκοκύπριοι το 1974 εκπροσωπούσαν το 19% του Κυπριακού πληθυσμού (Ελληνοκύπριοι - Τουρκοκύπριοι). Σήμερα με τον παράνομο εποικισμό που έχει κάνει στην Κύπρο μετά το 1974, τα πληθυσμιακά δεδομένα της Κύπρου έχουν αλλάξει και αυξηθεί παράνομα υπέρ των Τουρκοκυπρίων.

Με τις πρόσφατες προκλήσεις της η Τουρκία, με το ερευνητικό σκάφος "Μπαρμπαρός", το οποίο κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου των θαλασσών, έχει εισέλθει παράνομα για έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ. Η Τουρκία επιθυμεί ν΄ αρπάξει το μεγαλύτερο μέρος των εντοπισθέντων υδρογονανθράκων στην Κυπριακή ΑΟΖ. Η Τουρκία πλέον από την υφαρπαγή της ξηράς της Κυπριακής Δημοκρατίας επιδιώκει τώρα να υφαρπάξει και τη θάλασσα...

Σε ένδειξη ισχύος και άκρως προκλητικότητας, κλιμακώνοντας την ένταση έχει στείλει στην περιοχή της Αν. Μεσογείου πολεμικά πλοία (2 φρεγάτες, 2 κορβέτες, 1 υποβρύχιο), στην περιοχή της Μεσογείου πλέουν αρκετά άλλα πολεμικά σκάφη πλησίον των ακτών της Κύπρου.

Ακόμη, παραβιάζοντας αυθαίρετα και προκλητικά το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο των θαλασσών θεωρεί δεδομένη την προέκταση της τουρκικής ΑΟΖ δυτικά της Κύπρου προς την κατεύθυνση της Αιγύπτου. Η Τουρκία υποστηρίζει αυθαίρετα ότι η τουρκική ΑΟΖ επεκτείνεται μέχρι την Αιγυπτιακή ΑΟΖ..

Η ηγεσία της Αιγύπτου υπό τον στρατάρχη Αλ. Σίσι έχει έλθει σε συμφωνία με την κυπριακή πολιτική ηγεσία για την συνεκμετάλλευση της ΑΟΖ μεταξύ Κύπρου - Αιγύπτου. Απ΄ ότι έχει γίνει γνωστό οι σχέσεις Τουρκίας - Αιγύπτου τον τελευταίο καιρό ευρίσκονται σε μεγάλη κρίση, από το γεγονός ότι, πρόσφατα η Αίγυπτος πρωτοστάτησε στον ΟΗΕ για την απόρριψη του ψηφίσματος υπέρ του ψευδοκράτους στην Κύπρο που υπέβαλλε η Τουρκία στη Ν. Υόρκη στη Γ.Σ. του ΟΗΕ.

Πρόσφατα στη Ν. Υόρκη έγινε τριμερής συνάντηση εμπειρογνωμόνων μεταξύ Ελλάδος - Κύπρου - Αιγύπτου. Τριμερής συνάντηση κορυφής, έχει προγραμματιστεί για τις 8 Νοεμβρίου 2014 στο Κάιρο. Η συνάντηση αυτή για την Ελλάδα είναι στρατηγικής σημασίας, όπου θα γίνε η οριο9θέτηση της ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών (Ελλάδα - Αίγυπτος). Πέραν της δικής μας και της Κυπριακής αντιθέσεως στις προκλήσεις της Τουρκίας και η Ρωσία εκδηλώνει την αντίθεσή της στις φιλοδοξίες και τις προκλήσεις της Τουρκίας στον θαλάσσιο χώρο της Κύπρου.

Σε ότι αφορά στους εταίρους μας στην Ε.Ε. και τους παραδοσιακούς συμμάχους μας, οι Αμερικανοί αβαντάρουν την Τουρκία χωρίς να εκδηλώνουν καμία αντίδραση στις προκλήσεις της Τουρκίας από την παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου. Η Αγγλία έχει συμφέροντα στρατηγικά στην Κύπρο και έχει βλέψεις στον ενεργειακό πλούτο της Κύπρου για το μέλλον. Η αντίδραση της ελληνικής διπλωματίας υπήρξε μέχρι τώρα υποτονική και ήπια, παρά την σοβαρότητα του θέματος. Η Τουρκία με το αβαντάρισμα Αμερικανών και Βρετανών, επιχειρεί να επιτύχει συνδιαχείριση των ενεργειακών κοιτασμάτων που έχουν εντοπιστεί με βεβαιότητα στην κυπριακή ΑΟΖ.

Η αποφασιστικότητα και η αδράνεια της ελληνική διπλωματίας, στις σοβαρές προκλήσεις της Τουρκίας είναι εγκληματική. Η πολιτική ηγεσία της χώρας μας υποκριτικά γιορτάζει την δήθεν αποκατάσταση της Δημοκρατίας χωρίς να έχουν τιμωρηθεί για 40 χρόνια οι υπαίτιοι της προδοσίας της Κύπρου το 1974 και ας χαθεί σχεδόν όλη η Κύπρος.

Μετά τα εν συντομία εκτεθέντα είναι πλέον φανερό ότι οι παραδοσιακοί σύμμαχοί μας και οι εταίροι μας, δεν έχουν εκδηλώσει καμία αντίθεση για την προκλητικότητα εναντίον της χώρας μας και της Κύπρου μελών της Ε.Ε. Ποια Ευρώπη είναι αυτή η οποία δεν είναι ικανή να διαφυλάξει τα σύνορά της; Οι ευθύνες της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας (όλων των κομμάτων) της ελληνικής βουλής είναι τεράστιες.

Τα γεγονότα που διαδραματίζονται στην Αν. Μεσόγειο, δείχνουν ότι προσπαθούμε να οχυρωθούμε πίσω από την ανατριχιαστική ρήση "η Κύπρος κείται μακράν". Η Κύπρος δεν εκείτο μακράν όταν 800 χρόνια προ Χριστού εποικήθηκε από τον ελληνισμό. Σήμερα στην εποχή των υπερηχητικών αεροσκαφών, των ελικοπτέρων, των ταχυπλόων πολεμικών σκαφών, των υποβρυχίων η Κύπρος κείται μακράν.

Ας ευχηθούμε στον τριαδικό Θεό μας και ας ελπίσουμε, να μην ξαναβρεθεί Έλληνας πολιτικός ηγέτης ο οποίος θα εκστομίσει την ανατριχιαστική φράση ότι "Η Κύπρος κείται μακράν"...

 

* Ο Ηλίας Βενιζέλος είναι ταξίαρχος ε.α.

Επίτιμος πρόεδρος Λ.Ε.Κ. Λαρίσης.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass