Δύσκολα θα μαζέψουν 180 βουλευτές

Δημοσίευση: 09 Νοε 2014 12:15 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 19:02

 

Από τον Γιώργο Δελαστίκ

Όλο και πιο δύσκολος για την κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου γίνεται ο στόχος να συσπειρώσει 180 τουλάχιστον βουλευτές ώστε να μπορέσει τον Φεβρουάριο το αργότερο να εκλέξει οποιονδήποτε Πρόεδρο της Δημοκρατίας και έτσι να επιβιώσει πολιτικά για ενάμιση χρόνο ακόμη, ως τον Ιούνιο του 2016 που συμπληρώνεται η τετραετία.

Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, τα δύο κυβερνητικά κόμματα, έχουν μόνο 155 δικούς τους βουλευτές και επομένως πρέπει να βρουν τουλάχιστον άλλους 25. Αυτό σίγουρα είναι δύσκολο αλλά κατά κανένα τρόπο δεν είναι δυνατόν να χαρακτηριστεί εξ ορισμού αδύνατον.

Το σοβαρότερο μειονέκτημα για την κυβέρνηση είναι ότι τίποτα δεν την βοηθά να βελτιώσει την εικόνα των αποτελεσμάτων της πολιτικής που ασκεί ούτε φυσικά στον ελληνικό λαό ούτε όμως στους κορυφαίους οικονομικούς παράγοντες. Παράλληλα, δεν της έχει απομείνει πλέον κανένας ισχυρός εξωτερικός σύμμαχος, κάποια μεγάλη χώρα που να στηρίζει την κυβέρνηση Σαμαρά -Βενιζέλου.

Οι ΗΠΑ είναι γνωστό από πολύ καιρό ότι είναι διατεθειμένες να ανεχθούν ακόμη και κυβέρνηση Τσίπρα, παρά την απέχθεια των Αμερικανών σε ο,τιδήποτε μπορεί να θυμίζει Αριστερά, επειδή θεωρούν τυφλό όργανο των Γερμανών την παρούσα κυβέρνηση.

Το νέο στοιχείο όμως είναι ότι πληθαίνουν οι ενδείξεις πως και το Βερολίνο θεωρεί ήδη "τελειωμένη" την κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και προετοιμάζεται για κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αποστασιοποιημένο όλο και περισσότερο από την κυβέρνηση αυτή. Τα γεγονότα αποσιωπήθηκαν αλλά είναι ιδιαιτέρως σημαντικά.

ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΑΠΟΣΤΑΣΙΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ

Το ισχυρότερο πλήγμα το δέχθηκε η κυβέρνηση από τους Γερμανούς την περασμένη Πέμπτη. Είχε προηγηθεί την προηγούμενη μέρα συνάντηση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με τον Έλληνα ομόλογό του Γκίκα Χαρδούβελη.

Με ομολογουμένως πολύ προσεκτικό τρόπο, η ελληνική κυβέρνηση προσπάθησε να αξιοποιήσει την συνάντηση αυτή για να προσποριστεί κάποιο πολιτικό όφελος. Προσπάθησε συγκεκριμένα να καλλιεργήσει την εικόνα ότι οι Γερμανοί είχαν δήθεν συμφωνήσει με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών για τις σχέσεις που θα έχουν η Ε.Ε. με την Ελλάδα μετά τον Δεκέμβριο, οπότε και λήγει το νυν υφιστάμενο μνημονιακό  καθεστώς. Το κλίμα αυτό προσπάθησε να περάσει η κυβέρνηση μέσω του φιλικού της Τύπου και των φιλικών της ΜΜΕ.

Ο ίδιος ο Γκίκας Χαρδούβελης ήταν πολύ προσεκτικός στις δηλώσεις του. Με τον Σόιμπλε, δήλωσε, συζητήθηκε "το γεγονός πως στο τέλος της χρονιάς το πρόγραμμα τελειώνει και πρέπει να μπούμε σε μια νέα σχέση από την 1η Ιανουαρίου. Αυτό το καταλαβαίνει και η γερμανική πλευρά ότι πρέπει σύντομα να βρούμε μια λύση, να οριοθετήσουμε αυτή τη σχέση".

Αμέσως παρενέβη ο πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας του Γιούρογκρουπ, ο Αυστριακός Τόμας Βίζορ. Από 1ης Ιανουαρίου "θα υπάρξει κάποιο είδος προγράμματος", δηλαδή ένα είδος νέου Μνημονίου - διευκρίνισε. Η επίβλεψη από την ΕΕ μπορεί "να μην είναι όσο εντατική είναι τώρα, αλλά δεν θα εξαφανιστεί", δήλωσε χωρίς περιστροφές, μην αφήνοντας κανένα περιθώριο παρανόησης.

Πολύ πιο σκληρή ήταν η στάση των Γερμανών. Προς γενική κατάπληξη έβγαλαν διάψευση (!) για τα γραφόμενα και λεγόμενα στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης περί της συνάντησης Σόιμπλε - Χαρδούβελη, όταν συνειδητοποίησαν ότι πίσω από αυτήν την προπαγανδιστική επιχείρηση κρυβόταν η κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου.

Η συνάντηση έληξε "χωρίς συγκεκριμένα αποτελέσματα" έγραψε ξερά και ωμά ο εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ονόματι Φρανκ - Πάουλ Βέμπερ σε δήλωσή του. "Απορρίπτουμε τα ρεπορτάζ ελληνικών μέσων ενημέρωσης ότι η Γερμανία και η Ελλάδα κατέληξαν χθες σε συμφωνία για περαιτέρω στήριξη προς την Ελλάδα μετά το τέλος του προγράμματος διάσωσης", υπογράμμισε.

Πλήρες πολιτικό "άδειασμα" της κυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου!

ΤΟ "ΑΔΕΙΑΣΜΑ" ΤΟΥ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ

Η κυβέρνηση κατόρθωσε να εξαφανίσει την δήλωση διάψευσης του εκπροσώπου του Σόιμπλε από τα προσκείμενα προς αυτήν ΜΜΕ. Οι Έλληνες έμειναν έτσι σχεδόν ανενημέρωτοι για την εγκατάλειψη της κυβέρνησης από την Γερμανία. Η ζημιά όμως είχε γίνει. Το αμερικανικό πρακτορείο οικονομικών ειδήσεων Μπλούμπεργκ, από το οποίο ενημερώνονται κατ' εξοχήν οι ανά την υφήλιο οικονομικοί παράγοντες και επενδυτές, κερδοσκόποι, διακινητές κεφαλαίων κ.λπ. μετέδωσε αμέσως την είδηση με ειδική ανάλυσή του.

"Η Γερμανία αρνήθηκε ότι έδωσε την υποστήριξή της σε προτάσεις που θα βοηθούσαν την Ελλάδα να βγει νωρίτερα από το πρόγραμμα σωτηρίας της, καταφέρνοντας πλήγμα σε ένα σχέδιο που είχε ήδη παραλύσει τους επενδυτές στο χρέος της χώρας" είναι η επιθετικότατη φράση με την οποία αρχίζει την ανάλυσή του για το θέμα το αμερικανικό πρακτορείο Οικονομικών Ειδήσεων.

Ανεξάρτητα από την επιτυχή απόκρυψη της είδησης περί γερμανικής διάψευσης, η κυβέρνηση αναστατώθηκε από το γεγονός αυτό. Καθώς μάλιστα είχε προηγηθεί προ τριών ημερών δημοσίευμα στην εφημερίδα της οικονομικής και πολιτικής ελίτ της Γερμανίας, την "Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε" που είχε ήδη ανησυχήσει τους κυβερνώντες στην Αθήνα, στο Μέγαρο Μαξίμου επικράτησε πανικός.

"Στο Βερολίνο ετοιμάζονται ήδη για την περίπτωση που μελλοντικά θα έχουν να κάνουν με τον Τσίπρα ως αρχηγό κυβέρνησης" έγραφε επί λέξει το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας και συνέχιζε: "Εδώ και μήνες ήδη όλες οι δημοσκοπήσεις βλέπουν το αριστερό - λαϊκιστικό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ του αρχηγού της αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα ως την ισχυρότερη δύναμη της χώρας... Στις επόμενες εκλογές το μπόνους του κινητή (σ.σ. αναφέρεται στις 50 έδρες επιπλέον που παίρνει το πρώτο κόμμα) θα πάει, σύμφωνα με όλες τις προβλέψεις στον ΣΥΡΙΖΑ. Θα γίνει λοιπόν ο Αλέξης Τσίπρας ο επόμενος αρχηγός κυβέρνησης στην Αθήνα;".

Απολύτως λογικό ήταν να πανικοβληθούν στην κυβέρνηση με όλα αυτά.

ΟΜΟΛΟΓΙΑ ΧΑΡΔΟΥΒΕΛΗ

Με το που είδαν αυτήν την τροπή των πραγμάτων στην κυβέρνηση, έστειλαν τον Γκίκα Χαρδούβελη στο «Μέγκα» για να εναρμονιστεί με τη γερμανική γραμμή δημόσια.

"Θα υπάρξει περίοδος προσαρμογής" ίσως έξι μήνες, ίσως ένας χρόνος έως ότου βγούμε εντελώς από το Μνημόνιο", δήλωσε. Στο διάστημα αυτό οι εταίροι της Ε.Ε. κατά τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών "δεν θα μπαίνουν τόσο πολύ στη μικροδιαχείριση των πραγμάτων. Θα είναι μια διαφορετική σχέση αντιληπτή και σε εσάς και στον πολίτη. Δείτε τι κάνει αυτή τη στιγμή το ΔΝΤ στην Ιρλανδία και στην Πορτογαλία. Δεν πάει να τους πει ελάτε εδώ να σας τραβήξω λίγο το αυτί, κάντε εκείνο, κάντε το άλλο".

Επιπλέον, οι Γερμανοί αξιωματούχοι επιμένουν το τελευταίο διάστημα ότι "το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο". Αυτό είναι παράλογο, εκτός κι αν η κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ είναι διατεθειμένη να μειώσει ακόμη πολύ περισσότερο τους μισθούς και τις συντάξεις και να αυξήσει το φορολογικό γδάρσιμο των Ελλήνων, έχοντας την μοναδική αποστολή να πληρώνει το χρέος!

Παρατηρήσαμε ότι ο Γκ. Χαρδούβελης έσπευσε να υποκύψει και σε αυτή τη γερμανική θέση: "Υπάρχουν πολλά που μπορούμε να πάρουμε, τα οποία δεν είναι αναγκαστικά "κούρεμα" με τον τρόπο που το σκέφτεται η αντιπολίτευση. Πιστεύω ότι με τις κινήσεις που θα κάνουμε, το χρέος είναι βιώσιμο ακόμη και αν δεν "κουρευτεί" δήλωσε.

Τι μας είπε δηλαδή; Πρώτον, ότι θα υπάρξει νέο "Μνημόνιο προσαρμογής" όσο διαρκεί η "προληπτική χρηματοδότηση". Δεύτερον, ότι κατά το διάστημα της ισχύος του νέου Μνημονίου δεν θα τραβάει η Κομισιόν το αυτί της κυβέρνησης στα πάντα, όπως κάνει σήμερα. Τρίτον, ότι δεν θα γίνει "κούρεμα του χρέους"!

ΠΩΣ ΘΑ ΠΑΜΕ ΣΕ ΕΚΛΟΓΕΣ;

Χωρίς "κούρεμα" του χρέους, η κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου δεν θέλει με τίποτα να πάει σε εκλογές. Γενικότερα, άλλωστε, σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται οικειοθελώς να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές γιατί οι πάντες πλέον εκτιμούν ότι αποκλείεται η ΝΔ να βγει πρώτο κόμμα.

Επειδή όμως, βλέπει ότι οι υποστηρικτές της σε επίπεδο ξένου παράγοντα είναι πλέον σχεδόν ανύπαρκτοι, ενώ οι Έλληνες ψηφοφόροι όλο και περισσότεροι στρέφονται εναντίον της, αντιλαμβάνεται ότι αυξάνονται οι πιθανότητες ΝΔ και ΠΑΣΟΚ να συρθούν σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές. Για να έχουν μια κάποια ελπίδα, έστω και αβάσιμη, κάτι πρέπει να κάνουν. Στο πλαίσιο αυτό, ελπίζουν να έρθουν σε μια κάποια συμφωνία για το χρέος με τους Γερμανούς.

Δεν είναι όμως καθόλου βέβαιοι πια ότι οι Γερμανοί θέλουν να διαπραγματευτούν μαζί τους. Φοβούνται μήπως το Βερολίνο έχει ήδη αποφασίσει να κάνει τις διαπραγματεύσεις για το θέμα αυτό με τον Αλέξη Τσίπρα πρωθυπουργό, αν φυσικά γίνουν εκλογές και αν τις κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, με στόχο να τον φέρουν σε δύσκολη θέση, να τον εγκλωβίσουν και να τον καθυποτάξουν εξ αρχής.

Στην τηλεοπτική του συνέντευξη στο «Μέγκα», ο Γκίκας Χαρδούβελης με έμμεσο τρόπο αποκάλυψε τους φόβους αυτούς. "Ελπίζουμε ότι οι διαπραγματεύσεις για το χρέος θα ξεκινήσουν πριν από την προεδρική εκλογή... Θα θέλαμε να έχουμε τελειώσει πριν από τον Φεβρουάριο. Δεν εξαρτάται όμως μόνο από εμάς", δήλωσε χαρακτηριστικά, προδίδοντας έτσι την ανησυχία που έχουν όλα τα μέλη της κυβέρνησης για τις προθέσεις του Βερολίνου, αναφορικά με τη στάση που θα κρατήσει τελικά. Θα θυσιάσει την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ για να εγκλωβίσει τον ΣΥΡΙΖΑ; Πιθανότατα πλέον...

ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΨΗΦΙΖΟΥΝ, ΑΛΛΑ...

Το αν η κυβέρνηση θα μαζέψει ή όχι τους 180 βουλευτές για να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας, δεν εξαρτάται κυρίως από το πόσοι είναι οι βουλευτές σε διάφορους τομείς ώστε να δελεαστούν ή να απειληθούν με αποκαλύψεις για ενδεχόμενες σκοτεινές πλευρές των δραστηριοτήτων τους. Δεν εξαρτάται ούτε από το τι πιστεύουν σήμερα οι ίδιοι.

Υπάρχουν τρεις εξωτερικοί από τους βουλευτές παράγοντες που θα καθορίσουν την τελική στάση τους και τους οποίους θα έχουμε τη δυνατότητα να αναλύσουμε εν καιρώ. Πρώτος και καθοριστικός είναι ο λαϊκός παράγοντας, η διάθεση δηλαδή των Ελλήνων απέναντι στην κυβέρνηση αυτή.

Δεύτερος παράγοντας είναι το αν θέλει ή όχι να διατηρήσει την κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ στην εξουσία το κορυφαίο οικονομικό κατεστημένο της χώρας μας. Το ότι η κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου εξυπηρετεί όσο μπορεί καλύτερα τα συμφέροντά του, αυτό είναι απολύτως βέβαιο. Αυτό όμως δεν εξασφαλίζει την υποστήριξή του προς την κυβέρνηση. Αναλόγως της μαχητικότητας του λαϊκού παράγοντα θα καθοριστεί και η τελική στάση του οικονομικού κατεστημένου, το οποίο έτσι κι αλλιώς διακατέχεται πάντα από τη βεβαιότητα βάσει της μέχρι τώρα πείρας του ότι μπορεί να εγκλωβίσει και να μετατρέψει σε υπηρέτη των συμφερόντων του οποιαδήποτε κυβέρνηση.

Τρίτος παράγοντας είναι οι ΗΠΑ και η Γερμανία με όπλο την Ε.Ε., αυτό που ονομάζουμε συνήθως "εξωτερικός παράγοντας". Αυτές οι δύο ηγεμονικές χώρες έχουν μεγαλύτερη βεβαιότητα ότι αν οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση, είναι πρόθυμος υπηρέτης τους, αλλά τα συμφέροντά τους αποκλίνουν όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια. Για αυτό οι ΗΠΑ είναι κατά της κυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου ενώ η Γερμανία είναι υπέρ.

Ως ξένες δυνάμεις και ο δύο όμως παίρνουν σοβαρά υπόψη τους τη στάση του ελληνικού οικονομικού κατεστημένου όσο και τη στάση του ελληνικού λαού πριν καθορίσουν την τελική τους θέση, βέβαιες ούσες, επαναλαμβάνουμε, ότι οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση εκλεγεί θα είναι σίγουρα υποχείριό τους. Έτσι σκέφτονται οι Αμερικανοί και οι Γερμανοί, ασχέτως αν έχουν δίκαιο ή όχι.

ΟΥΤΕ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΞΕΡΟΥΝ!

Ο κυρίαρχος λαϊκός παράγοντας, οι Έλληνες κορυφαίοι οικονομικοί παράγοντες και η στάση των ΗΠΑ και της Γερμανίας είναι αυτοί που θα καθορίσουν το τελικό πλαίσιο, μέσα στο οποίο θα κληθούν να ψηφίσουν για Πρόεδρο της Δημοκρατίας οι δελεαζόμενοι, πιεζόμενοι ή ελευθερόφρονες βουλευτές.

Η συνισταμένη των παραγόντων αυτών μετακινείται, καθοριζόμενη πρωτίστως  από τις λαϊκές διαθέσεις, οι οποίες αφενός σταδιακά κατασταλάζουν και αφετέρου υπόκεινται σε απότομες αλλαγές, αν συμβεί κάτι σημαντικό.

Εν ολίγοις τίποτα δεν είναι προκαθορισμένο από σήμερα, αν και διαρκώς συσσωρεύονται αρνητικά για την κυβέρνηση στοιχεία. Το καθοριστικό όμως είναι ποια θα είναι η διάθεση του ελληνικού λαού τον Ιανουάριο - αρχές Φεβρουαρίου. Αυτή θα προσδιορίσει το πλαίσιο εντός του οποίου θα κινηθεί και η ψήφος των καιροσκόπων βουλευτών για την εκλογή ή μη Προέδρου της Δημοκρατίας, άρα για τη διεξαγωγή ή όχι πρόωρων βουλευτικών εκλογών τον Μάρτιο.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass