Βιομηχανικά λιπαντικά: Η επιτομή της απόδοσης των κινητήρων

Δημοσίευση: 30 Ιαν 2024 14:03

Έχετε ακούσει ποτέ την έκφραση «καλοκουρδισμένη μηχανή»; Δεν είναι απλώς μια έκφραση. Τα βιομηχανικά λιπαντικά την καθιστούν μια θεμελιώδη αλήθεια στον βιομηχανικό κόσμο. Συνήθως αναμεφερόμαστε στην απόδοση μιας μηχανής ή ενός κινητήρα παρακάμπτοντας τον ρόλο, που έχουν τα λιπαντικά σε αυτή.

Είναι οι αφανείς ήρωες της εύρυθμης λειτουργίας των μηχανημάτων μας, που διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο, ώστε κάθε κινητήρας να λειτουργεί σωστά. Ακολούθως θα εντρυφήσουμε στα οφέλη και σε ορισμένες διαφωτιστικές στατιστικές ρίχνοντας άπλετο φως στον μαγικό κόσμο των συνθετικών λιπαντικών, που πάνε την απόδοση στο επόμενο επίπεδο.

Γιατί είναι αναγκαία τα κατάλληλα βιομηχανικά λιπαντικά

Η ακατάλληλη λίπανση του κινητήρα μπορεί να οδηγήσει σε μια αλληλουχία προβλημάτων από την αυξημένη τριβή και τη φθορά μέχρι τις υψηλές θερμοκρασίας και καταστροφή του κινητήρα. 

Σύμφωνα με μια αναφορά του Noria Corporation το 80% των ζημιών σε κινητήρες οφείλεται στην ανεπαρκή λίπανση. Πρόκειται για εντυπωσιακό ποσοστό, που τονίζει τον καθοριστικό ρόλο των λιπαντικών στην αξιοπιστία της λειτουργίας των μηχανημάτων.

Οφέλη που αποκομίζουμε από τα βιομηχανικά λιπαντικά

Μείωση της τριβής: Ίσως το πιο σημαντικό από όλα τα οφέλη είναι, ότι τα βιομηχανικά λιπαντικά είναι μαχητές κατά της τριβής. Δημιουργούν ένα προστατευτικό στρώμα μεταξύ των κινούμενων μερών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μειώνεται η φθορά αφενός και αφετέρου να επεκτείνεται το προσδόκιμο ζωής του κινητήρα σας.

Ρύθμιση της θερμοκρασίας από τα λιπαντικά αυτοκινήτων: Για την ακρίβεια αυτό είναι ένα ίδιον, που έχουν όχι μόνο τα λιπαντικά αυτοκινήτων αλλά και όλα τα βιομηχανικά λιπαντικά. Αναπόφευκτο κομμάτι της λειτουργίας των μηχανών είναι η ανάπτυξη υψηλών θερμοκρασιών, που ως γνωστόν είναι εχθρός κάθε κινητήρα. Τα λιπαντικά αυτοκινήτων, όπως και η πλειονότητα των λιπαντικών λειτουργούν ως ψυκτικά, που διαχέουν τη θερμότητα. Έτσι τα συστατικά δε φτάνουν σε ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες.

Αποτροπή της οξείδωσης: Καλώς ή κακώς η υγρασία δεν είναι φίλη των μετάλλων. Τα λιπαντικά αυτοκινήτων, καθώς και όλα τα λιπαντικά, σχηματίζουν μια ασπίδα προστασίας κατά της οξείδωσης. Έτσι την κρατούν υπό έλεγχο και διατηρούν την ακεραιότητα των εξαρτημάτων της μηχανής.

Ενεργειακή απόδοση στα ύψη: Ένα ακόμη προτέρημα των λιπαντικών προκύπτει από τη μειωμένη τριβή και τη βέλτιστη θερμοκρασία. Αυτά με τη σειρά τους συνεισφέρουν στην αυξημένη ενεργειακή απόδοση. Οι μηχανές λειτουργούν ομαλότερα, απαιτούν λιγότερη ισχύ για τη λειτουργία τους. Συνεπώς, τα έξοδα λειτουργίας μειώνονται δραστικά. 

Συνθετικά λάδια αυτοκινήτου: Τα μυστικά για την κατάλληλη επιλογή

Αναφερόμενοι στα λιπαντικά αυτοκινήτων και τα βιομηχανικά λιπαντικά, θα ήταν παράλειψη να μην αναφέρουμε τους υπερήωες της λίπανσης, τα συνθετικά λιπαντικά. Είναι η προτιμότερη επιλογή που συνιστούν και κατασκευαστές. Ας δούμε ορισμένες από τις λιγότερο γνωστές πτυχές τους.

Σταθερή θερμοκρασία πέρα από κάθε φαντασία με συνθετικά λάδια αυτοκινήτου!

Αντίθετα με τα συμβατικά λάδια αυτοκινήτου, τα συνθετικά λιπαντικά διατηρούν την πυκνότητά τους και τη σταθερότητα της δομής τους σε ένα μεγάλο εύρος θερμοκρασιών. Είτε επικρατούν καυτές θερμοκρασίες είτε παγερό κρύο τα συνθετικά λάδια αυτοκινήτου έχουν εξαιρετική απόδοση. Έτσι εξασφαλίζεται η συνεχής προστασία της μηχανής σας.

Ξεχάστε την τακτική αλλαγή λαδιών αυτοκινήτου!

Τα συνθετικά λάδια αυτοκινήτου φημίζονται για τη μεγάλη διάρκειά τους. Φθείρονται με χαμηλότερους ρυθμούς, που σημαίνει, ότι δε χρειάζεται να τα αλλάζεται τακτικά. Αυτό όχι μόνο περιορίζει το κόστος συντήρησης, αλλά συνεισφέρει και στην αποταμίευση χρημάτων σε βάθος χρόνου.

Καθαρότερη λειτουργία με τα συνθετικά λάδια.

Ένα μεγάλο αβαντάζ αυτών των λιπαντικών είναι η καθαρότητά τους. Παράγουν λιγότερη γλίτσα και κατακάθια, διατηρώντας τα εσωτερικά μέρη της μηχανής σας καθαρότερα. Αυτό αφενός μεταφράζεται σε καλύτερη απόδοση. Αφετέρου η μηχανή δε φράσσει από ακαθαρσίες ούτε μπλοκάρει.

Ενισχυμένη προστασία κατά της φθοράς

Τα συνθετικά λάδια αυτοκινήτου υπερέχουν των άλλων καθώς παρέχουν ένα επιπλέον στρώμα προστασίας έναντι της φθοράς και της τριβής. Η μοριακή τους δομή είναι έτσι σχεδιασμένη, ώστε να παρέχει την ύψιστη δυνατή λίπανση. Συνεπώς διασφαλίζετε, ότι ακόμη και υπό ακραίες συνθήκες η μηχανή σας παραμένει σε άψογη κατάσταση.

Η κρίσιμη ώρα: Πως επιλέγετε λιπαντικά αεροσυμπιεστών;

Είτε πρόκειται να επιλέξετε λιπαντικά αεροσυμπιεστών είτε λάδια για οποιαδήποτε άλλη μηχανή ένα πράγμα πρέπει να έχετε κατά νου. Κάθε μηχανή έχει τα δικά της μυστικά για την εύρυθμη λειτουργία της. Γι’ αυτό και ο πρώτος που πρέπει να συμβουλεύεστε είναι ο κατασκευαστής και συγκεκριμένα τι προτείνει το εγχειρίδιο κατασκευαστή.

Από εκεί και πέρα για να κάνουμε την καλύτερη επιλογή καλό είναι να έχουμε τα εξής υπόψη:

  1. Κατανοήστε τις ανάγκες της μηχανής σας:

Κάθε μηχανή έχει διαφορετικές απαιτήσεις. Για παράδειγμα δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λάδια αυτοκινήτου σε κομπρέσορες. Αυτό γιατί, μόνο τα λιπαντικά αεροσυμπιεστών δεν έχουν καθαριστικούς παράγοντες. Οι τελευταίοι υπάρχουν στα λιπαντικά αυτοκινήτων και αν τα βάλετε σε κομπρέσορες θα τους χαλάσετε.

Αντίστοιχα πρέπει να λάβετε υπόψη παραμέτρους όπως η ταχύτητα, ο φόρτος εργασίας και οι συνθήκες λειτουργίας για να επιλέξετε το ιδανικό λιπαντικό.

  1. Σκεφτείτε και το περιβάλλον πριν επιλέξετε:

Αν έχετε ένα μηχάνημα, ένα αυτοκίνητο ή μια οποιαδήποτε μηχανή με κινητήρα, που λειτουργεί σε σκληρές συνθήκες ή ακραίες θερμοκρασίες, τα συνθετικά λάδια αυτοκινήτου συνιστώνται. Προσφέρουν απαράμιλλη απόδοση υπό δύσκολες συνθήκες.

Επομένως αν όντως θέλετε να έχετε μια καλοκουρδισμένη μηχανή στα χέρια σας, τώρα γνωρίζετε ότι η λίπανση είναι το Άλφα και το Ωμέγα. Όμως πριν επιλέξετε, βεβαιωθείτε, ότι γνωρίζετε τα πάντα για τις εξειδικευμένες ανάγκες της μηχανής σας. Άρα το εγχειρίδιο κατασκυαστή πρέπει να είναι η προέκταση του χεριού σας. Πέραν τούτου, αν τα συνθετικά σας φαίνονται πολύ ακριβά, λάβετε υπόψη δύο τινά: τα χρήματα, που θα εξασφαλίσετε σε βάθος χρόνου και το ότι υπάρχουν και τα ημι-συνθετικά, ως οικονομικά πιο προσιτή λύση.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass