×

Ειδοποίηση

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: media/k2/galleries/355909

Μήπως υπάρχουν συνθήκες για μείωση τιμών των λιπασμάτων;

Δημοσίευση: 05 Φεβ 2024 10:45

Το άρθρο αυτό αναφέρεται στα συμπεράσματα της ειδικής έρευνας - μελέτης που πραγματοποίησε η εταιρεία FBS με θέμα:

ΟΙ ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΛΙΠΑΣΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.

Η μελέτη καλύπτει τον χρονικό ορίζοντα 2020-2022, δεδομένου ότι τα στοιχεία του έτους 2023 δεν έχουν ακόμη δημοσιευτεί.
Βασικό πληροφοριακό υλικό και στοιχεία που επεξεργάστηκαν οι συνεργάτες της FBS ήταν οι δημοσιευμένοι ισολογισμοί 21 επιχειρήσεων με τη μορφή ΑΕ που δραστηριοποιούνται στον Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας (ΚΑΔ).
Η τεχνική που χρησιμοποιήθηκε ήταν η χρηματοοικονομική ανάλυση και συγκεκριμένα η μέθοδος των αριθμοδεικτών (Ratio Analysis). Τα στοιχεία που χρησιμοποιήθηκαν είναι από πλευράς έρευνας δευτερογενή δημοσιευμένα στοιχεία, για τα οποία δεχόμαστε την αξιοπιστία και την ακρίβεια τους.
Μεταξύ των συμπερασμάτων που προέκυψαν από τη μελέτη, με συγκεκριμένα κριτήρια και δείκτες, είναι:
1. Ρυθμός μεγέθυνσης: οι πωλήσεις των επιχειρήσεων στην περίοδο 2020-2022 παρουσιάζουν αύξηση 47% και το ποσοστό αυτό θεωρείται πολύ σημαντικό αν λάβουμε υπόψη ότι στον χρονικό ορίζοντα της εξέτασης των επιχειρήσεων είχαμε πανδημία. Στην ίδια περίοδο, το ενεργητικό των επιχειρήσεων αυξάνεται κατά 28% ενώ η καθαρή θέση(ίδια κεφάλαια) αυξάνονται κατά 40%
2. Μικτό περιθώριο κέρδους: στον χρονικό ορίζοντα της εξεταζόμενης περιόδου, το μέσο μικτό περιθώριο κέρδους διατηρείται σταθερό, με αποτέλεσμα η αύξηση της μικτής κερδοφορίας να ακολουθεί την αύξηση των πωλήσεων με ποσοστά αύξησης 50%
Η συγκράτηση του μέσου μικτού περιθωρίου κέρδους στα επίπεδα 21-22% ερμηνεύεται σε έλεγχο των στοιχείων του κόστους και σταθερή τιμολογιακή πολιτική
3. Λειτουργικά έξοδα-τόκοι: τα διοικητικά και λειτουργικά έξοδα μπορεί στην τριετία να αυξήθηκαν κατά 31%, ωστόσο ως ποσοστό των πωλήσεων μειώθηκαν αφού από 15,24% που ήταν το 2020, το 2022 φτάνουν 13,57%
Σε ό,τι αφορά τους τόκους ως ποσοστό των πωλήσεων, από 2,47% που ήταν τα 2020, το 2022 το ποσοστό γίνεται μόλις 1,86%. Η χαμηλή επιβάρυνση σε τόκους ως ποσοστό των πωλήσεων οφείλεται τόσο στην αύξηση των πωλήσεων όσο και στη σχετική σταθερότητα που παρουσιάζει ο τραπεζικός δανεισμός.
4. Λειτουργικά κέρδη (EBITDA): Ο κατεξοχήν δείκτης των επιδόσεων και αποδόσεων μιας επιχείρησης είναι αναμφισβήτητα το ύψος των λειτουργικών κερδών ή EBITDA όπως επικράτησε στη γλώσσα των οικονομολόγων (κέρδη προ τόκων, αποσβέσεων και φόρων). Τα λειτουργικά κέρδη στην τριετία 2020-2022 σχεδόν τριπλασιάζονται αφού από 16.740.123€ που ήταν το 2020, το 2022 γίνονται 44.929.309€. Η εξέλιξη αυτή βελτιώνει και ενισχύει-όπως θα δούμε στη συνέχεια την αποδοτικότητα και τη ρευστότητα των επιχειρήσεων.
5. Κέρδη μετά φόρων-Καθαρό περιθώριο κέρδους: η αύξηση των λειτουργικών κερδών, όπως ήταν φυσικό, σε συνδυασμό με τις χαμηλές χρηματοοικονομικές δαπάνες, συνέβαλαν στην αύξηση των κερδών μετά από φόρους. Έτσι τα κέρδη και το καθαρό περιθώριο κέρδους (Κ.Π.Κ.) διαμορφώθηκαν ως εξής:
6. Σημειώνεται ότι για το έτος 2019, έτος «κανονικότητας», τα κέρδη των επιχειρήσεων ήταν 5.370.738€, δηλαδή λιγότερα από το έτος πανδημίας (2020).
ΠΙΝΑΚΑΣ 1

PINAKAS1.jpg

7. Αποδοτικότητα ιδίων κεφαλαίων: κλείνουμε το θέμα της αποδοτικότητας των επιχειρήσεων, με την αποδοτικότητα ιδίων κεφαλαίων. Υπενθυμίζουμε ότι ως ίδια κεφάλαια ονομάζονται το μετοχικό κεφάλαιο και τα πάσης φύσεως αποθεματικά. Ο δείκτης αποδοτικότητας ιδίων κεφαλαίων για τις επιχειρήσεις του δείγματος διαμορφώθηκε ως εξής:
ΠΙΝΑΚΑΣ 2

PINAKAS2.jpg

Μια τέτοια τιμή του δείκτη, σπάνια κανείς βρίσκει σε ελληνικές επιχειρήσεις!
Από τη μελέτη - έρευνα που πραγματοποιήσαμε με καθαρά χρηματοοικονομικό περιεχόμενο, το γενικό συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι οι επιχειρήσεις του κλάδου παραγωγής λιπασμάτων είναι πολύ υγιείς επιχειρήσεις, με πολύ καλές επιδόσεις και αποδόσεις και άριστη χρηματοοικονομική δομή.
Μετά την έρευνα αυτή και με το δεδομένο της υψηλής κερδοφορίας, προκύπτει το ερώτημα:
Μήπως υπάρχουν συνθήκες για μείωση των τιμών των λιπασμάτων; να λάβουμε υπόψη μας ότι «η Ελλάδα ήταν μία από τις 4 μόλις χώρες που οι τιμές των λιπασμάτων κινήθηκαν ανοδικά 5,93% το 2023». Για το 2022 επισημαίνεται ότι «η μέση τιμή των λιπασμάτων και εδαφοβελτιωτικών στη χώρα μας αυξήθηκε κατά 53,57%»(1)(1) ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΑΤΣΑΚΗΣ: Εισροές: Πιο ακριβά πλήρωσαν το 2023 τα εφόδια οι Έλληνες παραγωγοί (ypaithros.gr, 29/1/2024)
ΠΙΝΑΚΑΣ 3

PINAKAS3.jpg

Πηγή: Από τη μελέτη-έρευνα της FBS: Οι επιδόσεις και αποδόσεις των επιχειρήσεων παραγωγής Λιπασμάτων.
* Ο Δημ. Καμπούρης είναι
οικονομολόγος, Διδάκτορας
του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Gallery άρθρου

{gallery}355909{/gallery}
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass