Μήπως χάσαμε τον μίτο της Αριάδνης;

Δημοσίευση: 07 Φεβ 2024 10:46

Από τον Κωνσταντίνο Παπαδημητρίου, μέλος του Δ.Σ. και πρώην πρόεδρο του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Λάρισας
Μια εύλογη απάντηση στην κ. Σδρόλια με την ελπίδα να προκύψει κάτι καλό για την πόλη!

Όσο αυτονόητος είναι ο σεβασμός θεσμών και διαδικασιών, άλλο τόσο αυτονόητο είναι και το δικαίωμα για δημόσια κριτική, εφόσον είναι ενυπόγραφη και με επιχειρήματα, ακόμη και αν πρόκειται για ένα δημόσιο έργο! Ο αμοιβαίος σεβασμός είναι το θέσφατο, αλλά σημαντικά ζητήματα που επηρεάζουν κομβικά την εξέλιξη, επιβάλλουν τη συνειδητή και ξεκάθαρη τοποθέτηση επί των συνεπειών για ειλημμένες αποφάσεις.
Το ενδεχόμενο λανθασμένης πορείας υπό το βάρος παρελθουσών δεσμεύσεων, κοινωνικών, πολιτικών και οικονομικών είναι αποδεκτό;
Ίσως μια αντίθετη φωνή, ψιθυριστή αρχικά, που όμως όσο περνάει ο χρόνος ακούγεται βροντερή, να πρέπει να χαρακτηριστεί εχθρική.
Λάθος!
Γιατί εμφανίζεται το έργο σε προχωρημένο στάδιο, ενώ οι σκυροδετήσεις και οι μεταλλικές κατασκευές στον χώρο έχουν ιστορία πολύ λίγων μηνών; Όσο περνάει ο χρόνος, οι δεσμεύσεις γιγαντώνονται και το τετελεσμένο γεγονός αποτελεί τη μη αναστρέψιμη νέα πραγματικότητα!
Είναι αναληθές ότι δεν ζήτησα ενημέρωση! Απευθύνθηκα στον αρμοδιότερο φορέα! Στο Δημοτικό Συμβούλιο της 19ης Δεκεμβρίου 2023.
Ένα έργο που αποφασίστηκε το 2009, θα όφειλε να επικαιροποιηθεί ούτως ή άλλως τώρα που εκτελείται! Επιπλέον, είχαμε και νέα σημαντικά ευρήματα!
Γνώριζα ότι έχουν εγκριθεί καταχώσεις! Το επιβεβαιώνει το δημοσίευμα της εφημερίδας με τίτλο: «Αρχαιολογικό Πάρκο» στον λόφο του Φρουρίου!
«Ό,τι υπήρχε κάτω από το βοηθητικό κτίσμα καταχώθηκε με τον ενδεδειγμένο αρχαιολογικό τρόπο» καταγράφεται! Ο Παρατατικός που χρησιμοποιήθηκε στην πρόταση, «υπήρχε», δείχνει το λάθος. Γιατί σε ποιο μακρινό μέλλον οι τότε συμπολίτες μας θα μπορούν να δουν εκεί αυτά που είδαν πολύ λίγοι στις μέρες μας; Σίγουρα θα πρέπει να γκρεμίσουν το βοηθητικό κτίσμα που με επιμέλεια δεν αναφέρεται ότι πρόκειται και για τουαλέτες. Η βεβήλωση είναι η αιτία; Τι είναι παραπλανητικό; Όταν μετά από τόσες σχετικές δημοσιεύσεις για αναστήλωση – επανάχρηση ομολογείται ότι δεν γίνεται αναστήλωση;
Και: «Είχαμε την τύχη να συναντήσουμε κάτω από το Μπεζεστένι πολλά αποσπασματικά λείψανα κτιρίων από όλες τις ιστορικές περιόδους…»!!!
Μα σήμερα η επιστήμη της Αρχαιολογίας στοχευμένα ερευνά με ανασκαφές. Όχι, δεν πρόκειται περί τύχης! Μπορεί να μην ξέραμε συγκεκριμένα, αλλά ήταν καταγεγραμμένη η πρόβλεψη για αξιόλογα ευρήματα μέσα, κάτω και γύρω από το Μπεζεστένι! Τα ενσωματωμένα δομικά υλικά παλαιοτέρων περιόδων στους τοίχους του μας προϊδέασαν!
Aπό επίσημα χείλη γίνεται λόγος για μη «ανασύσταση» του αρχαίου ναού! Ποιος το ζήτησε; Δεν χρησιμοποίησα στο άρθρο μου αυτόν τον όρο! Οι αρχαιολόγοι χρησιμοποιούν τη λέξη ανασύσταση ή τη λέξη αναστήλωση; Διερωτώμαι υπάρχει αρχαίος ναός στην Ελλάδα που ανασυστήθηκε;
Τι ειρωνεία: «Ανασυστήνεται» το Μπεζεστένι με νέα υλικά αφού δεν μπορεί να αναστηλωθεί, όπως και ο αρχαίος ναός! Που δεν «ανασυστήνεται» ευτυχώς.
Εν αναμονή, λοιπόν, της πρώτης ευκαιρίας για να παρουσιαστούν (πού;) και στη Λάρισα οι αρχαιότητες που βρέθηκαν! Οι Λαρισαίοι, βέβαια, θα μπορούσαμε να τις δούμε εκ του φυσικού! Πάντως, το Δημοτικό Συμβούλιο δεν περιλαμβανόταν στους μέχρι τώρα ενδιαφερόμενους φορείς για αυτήν την παρουσίαση!
Ως τότε το δίλημμα παραμένει: Αναστήλωση του Ναού ή Επανάχρηση του Μπεζεστενίου;
Με νέα συζήτηση το Δημοτικό Συμβούλιο θα απαντήσει!

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass