Χαμογέλα... φίλε

Δημοσίευση: 04 Μαρ 2024 9:11

Από την Καλλίτσα Γκουράβα-Δικτά, συγγραφέα

Όταν είσαι γκρινιάρης φίλε μου, είσαι γκρινιάρης… Δε φταίει η πολιτική κατάσταση, ο καιρός που είναι γκρίζος και βρέχει ή καίγεται η πέτρα και στεγνώνουν οι πηγές οι πυρκαγιές που κατακαίνε τη χώρα.

Δε φταίει ο ίλιγγος, ούτε τ’ αρθριτικά, δε φταίει το παιδάκι που παίζει αμέριμνο την μπάλα κάτω απ’ το παράθυρό σου, δε φταίει ο γείτονας που μαστορεύει στην αυλή μεσημεριάτικα ενώ εσύ θέλεις να πάρεις τον υπνάκο σου.

Δε φταίει το νεράκι που στάθηκε στη λακκούβα μπροστά στην πόρτα σου, γιατί η γειτόνισσα άνοιξε τη βρύση και την άφησε να τρέξει λίγο παραπάνω, ο νεαρός φοιτητής που μένει δίπλα και βάζει τη μουσική του δυνατά για να εκτονωθεί, δε φταίει η… ζωή, πίστεψέ με.
Φταις εσύ συνάνθρωπε που δεν έμαθες να συμβιβάζεσαι, να υπομένεις, ν’ αγαπάς, να χαμογελάς.
Φταίει το «εγώ» σου που το έκανες επίκεντρο του κόσμου και δεν αναγνωρίζεις το δικαίωμα σε κανέναν να κάνει λάθος, παρά μόνο στον εαυτό σου.
Όταν είσαι, λοιπόν, γκρινιάρης, είσαι γκρινιάρης. Ακόμη και στο βουνό να μετακομίσεις, πάλι θα γκρινιάξεις.
Θα τα βάλεις με τα στοιχεία της φύσης, με τα δέντρα που επιτρέπουν στον αέρα να χαϊδεύει τα φύλλα τους κι εκείνα να ανατριχιάζουν και να του ψιθυρίζουν τα μυστικά τους.
Θα τα βάλεις με τα πουλιά, που χαίρονταν τον έρωτά τους τιτιβίζοντας, θα τα βάλεις με τον εαυτό σου, με τον Θεό, που… επέτρεψε να γεννηθείς.
Όταν είσαι γκρινιάρης, φίλε μου, χίλια καλά να έχεις γύρω σου, και δύο αράπηδες να σου κάνουν αέρα -δεν είμαι ρατσίστρια, το λέει ο λόγος-, πάλι νευριασμένος θα είσαι, ίσως γιατί θα δημιουργείται ρεύμα απ’ τις βεντάλιες.
Χαμογέλα, λοιπόν, συνάνθρωπε, μην κρατάς μέτρο και ζυγαριά για το κάθε τι.
Μην είσαι έτοιμος να ενοχληθείς και να σφίξεις τα χείλη σου με πείσμα. Μη στέκεσαι με το χέρι στη σκανδάλη, έτοιμος να ρίξεις και να επαναφέρεις στην τάξη τον κατ’ εσένα παρανομούντα.
Χαμογέλα, δε σου ανέθεσε κανένας να φτιάξεις τον κόσμο, πίστεψέ με και συ δεν είσαι καλύτερος απ’ τους άλλους. Όλοι στο ίδιο καζάνι βράζουμε.
Μόνο αν φτιάξει ο καθένας τον εαυτό του, θα υπάρξει μακροπρόθεσμα κάποιο ωραίο αποτέλεσμα. Αλλιώς θα πάρουμε τα όπλα και θα κυνηγιόμαστε για να αλληλοεξοντωθούμε.
Ένας σοφός γέροντας ο μπαρμπα-Νικολάκης που έτυχε να είναι παππούς μου, έλεγε μαζί με χιλιάδες άλλα.
«Τ’ αψύ το ξύδι, τ’ αγγειό του χαλάει» κι ο ίδιος ήταν νηφάλιος και ήρεμος κι «ωραίος».
Οι λέξεις άγχος, σύγχυση, εκνευρισμός, δεν υπήρχαν στο πλούσιο λεξιλόγιό του.
Ας μου επιτρέψει ο αείμνηστος παππούς μου να προσθέσω κάτι.
Σίγουρα το αψύ το ξύδι χαλάει το αγγειό του, αλλά ταυτόχρονα κατακαίει και τα γύρω αγγεία, όπου πετιέται. Κάνει τη ζωή δύσκολη των άλλων περισσότερο απ’ τη δική του.
Χαμογέλα, λοιπόν, συνάνθρωπε, και θα δεις πως όλα θ’ αλλάξουν. Τη βροχούλα θα τη βλέπεις σαν ευλογία Θεού, το παιδάκι που παίζει σαν αγγελούδι, το νεράκι που μαζεύτηκε στη λακκούβα σαν δροσερή πηγή, το πουλάκι που είναι στο κλουβί του γείτονα θα τ’ ακούς με ευχαρίστηση και δε θα παραμονεύεις πότε θα λείψει για να το… πνίξεις γιατί σου ταράζει την ησυχία.
Τέτοιου είδους ησυχία δεν υπάρχει πουθενά, ούτε στο… νεκροταφείο.
Μην είσαι λοιπόν γκρινιάρης, η ζωή είναι ωραία, με όλα τα στραβά και τ’ ανάποδα, με τις αντιξοότητες, τις δυσκολίες.
Χαμογέλα φίλε μου κι ο κόσμος θα χρωματιστεί με σπάνια χρώματα κι η ζωή θα σου φανεί γλυκιά, ανάλαφρη, δροσερή και θα βιάζεσαι να την προλάβεις, να τη χαρείς, γιατί δυστυχώς είναι μία.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass