ΠΕΡΙΣΤΥΛΙΟ

Δημοσίευση: 14 Νοε 2014 11:20 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 19:12

 

ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ «ΙΠΠΟΤΗΣ» Ο ΒΛ. ΠΟΥΤΙΝ

Ο ηγέτης της… κουβέρτας!

 

Η σκηνή εκτυλίχθηκε το βράδυ της περασμένης Δευτέρας στο Πεκίνο όπου ηγέτες 21 χωρών μετείχαν στη σύνοδο κορυφής του φόρουμ οικονομικής συνεργασίας Ασίας – Ειρηνικού.

Οι ηγέτες έλαβαν θέσεις σε μια εξέδρα να παρακολουθήσουν επίδειξη με πυροτεχνήματα. Το κρύο ήταν αισθητό και ως εκ τούτου ο Ρώσος πρόεδρος κ. Βλαντιμίρ Πούτιν πήρε μια κουβέρτα που υπήρχε στις καρέκλες γι’ αυτόν τον λόγο και ευγενικά σκέπασε την κ. Πενγκ Λιγιάν, σύζυγο του (οικοδεσπότη) προέδρου της Κίνας κ. Ξι Ζιπίνγκ.

Χαμογελαστή η κ. Πενγκ Λιγιάν αποδέχτηκε την ευγενική χειρονομία αλλά δευτερόλεπτα μετά άφησε την κουβέρτα να γλιστρήσει από τους ώμους της και φόρεσε το πανωφόρι της.

***

Σημειώνεται ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ρώσος ηγέτης κάνει ανάλογη χειρονομία δημόσια. Το είχε πράξει ως οικοδεσπότης όμως στην Αγία Πετρούπολη αναλαμβάνοντας να ζεστάνει τη Γερμανίδα καγκελάριο κ. Άνγκελα Μέρκελ.

 

Και με 180,

εκλογές θα γίνουν

το αργότερο

έως τον Σεπτέμβριο 2015

Η πληροφορία προέρχεται από εγκυρότατες πηγές: ακόμη κι αν επιτευχθεί η προεδρική πλειοψηφία των 180 βουλευτών, η κυβέρνηση έχει ορίζοντα έως τον Σεπτέμβριο του 2015 το αργότερο (κάποιοι μιλούν και για εκλογές τον Ιούνιο).

Ο λόγος; Ως το καλοκαίρι ή - έστω - εντός του καλοκαιριού θα πρέπει να αρχίσουν να υλοποιούνται τα νέα μέτρα που (θα) προβλέπονται στην καινούργια συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και εταίρων. Με άλλα λόγια, ακόμη κι αν η κυβέρνηση εξασφαλίσει τη σιωπηρή ανοχή της τρόικας να παρουσιαστούν αόριστα – γενικόλογα τα νέα μέτρα της συμφωνίας όταν αυτή επιτευχθεί (μέχρι την προεδρική εκλογή προφανώς), το καλοκαίρι αυτά θα πρέπει να φανούν αφού θα υλοποιούνται.

Το πιο σημαντικό απ’ αυτά είναι φυσικά οι νέες μειώσεις στις συντάξεις, μέτρο που αποτελεί ουσιαστικά τη μοναδική «κόκκινη γραμμή» ΝΔ και ΠΑΣΟΚ καθώς, όπως αποδείχτηκε περίτρανα στις διπλές εκλογές του 2012, χωρίς την εκλογική στήριξη των συνταξιούχων και τα δύο κόμματα κινδυνεύουν με κατάρρευση.

***

Συνεπώς, ουδείς, ακόμη και ο πλέον αισιόδοξος υποστηρικτής της κυβέρνησης, μπορεί να πιστέψει πως η συγκεκριμένη πλειοψηφία στη Βουλή μπορεί να αντέξει τόσο ισχυρούς κραδασμούς, τη στιγμή που για να «κλείσει» η συμφωνία με την τρόικα, οι κυβερνητικοί βουλευτές θα κληθούν να ψηφίσουν νέες, λελογισμένες μεν, επώδυνες δε, παρεμβάσεις. Η θετική ψήφος αναμένεται να δοθεί με το επιχείρημα - που δεν μπορεί φυσικά να (ξανα)χρησιμοποιηθεί το προσεχές καλοκαίρι - της «τελευταίας φοράς για να βγει οριστικά η χώρα από το Μνημόνιο».

***

Πάντως, όπως επισήμανε πολύπειρος αναλυτής, «ακόμη και τον Ιούνιο να γίνουν οι εκλογές, η διαφορά θα είναι αισθητή σε σχέση με το αν θα γίνουν τον Μάρτιο. Αν δεν επιτευχθούν οι 180 ψήφοι, στην κοινή γνώμη περνά το μήνυμα πως η κυβέρνηση σύρεται σε εκλογές χωρίς τη θέλησή της. Αν εκλεγεί νέος Πρόεδρος τον Φεβρουάριο, από εκεί και μετά η κυβέρνηση θα έχει η ίδια την πρωτοβουλία των κινήσεων. Είναι τελείως διαφορετικό».

 

Καταθέσεις – συντάξεις,

τα κυρίαρχα θέματα

στις εκλογές

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ πότε τελικά θα στηθούν κάλπες, από τώρα φαίνεται ότι στις εκλογές θα κυριαρχήσουν τα εξής δύο θέματα: οι καταθέσεις και οι συντάξεις.

Το ασφαλιστικό έχει ήδη «ανοίξει» και τίθεται πια εκ των πραγμάτων στον δημόσιο διάλογο. Ήδη έχει αρχίσει νέος γύρος μειώσεων στις επικουρικές συντάξεις, ενώ από την 1η/1/2015 ξεκινά η εφαρμογή ψηφισμένων από χρόνια μεταρρυθμίσεων που θα οδηγήσουν σε σταδιακή μείωση συντάξεων γι’ αυτούς που συνταξιοδοτούνται τώρα. Το θέμα είναι βεβαίως τι θα γίνει με τις κύριες συντάξεις καθώς τίθεται ζήτημα βιωσιμότητας των ασφαλιστικών ταμείων.

***

Το δεύτερο θέμα που αναμένεται να κυριαρχήσει είναι οι καταθέσεις. Το παράδειγμα της Κύπρου είναι πρόσφατο, στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ψηφισθεί πως οποιαδήποτε κρατική παρέμβαση για τη σωτηρία τράπεζας στο μέλλον θα συνοδεύεται από «κούρεμα» καταθέσεων (bail in), ενώ πάρα πολλοί καταθέτες (και όχι μόνο) εύλογα θέτουν το ερώτημα: από πού θα αντλήσει πόρους το Δημόσιο για να εξυπηρετήσει την καθημερινή λειτουργία του (έστω να πληρώσει μισθούς και συντάξεις) αν έχουν τελειώσει τα χρήματα από τις δανειακές συμβάσεις, η Ελλάδα έχει βγει από το πρόγραμμα αλλά δεν μπορεί να δανειστεί από τις αγορές όσο παραμένουν σε απαγορευτικά επίπεδα τα επιτόκια;

 

Κλείνουν τώρα

τον προϋπολογισμό

και με την εκλογή Προέδρου

τη συμφωνία -«πακέτο»

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ τώρα, συμφωνία έως τον Φεβρουάριο. Αυτή φαίνεται να είναι η καινούργια στρατηγική της κυβέρνησης.

Δηλαδή, έως τα μέσα Δεκεμβρίου στοχεύουν να συμφωνήσουν με την τρόικα και να ψηφίσουν στη Βουλή τον προϋπολογισμό του 2015 (άλλωστε, ο προϋπολογισμός αναθεωρείται αν χρειαστεί), και μετά τις γιορτές να «κλείσουν» τη συμφωνία για την ολοκλήρωση του προγράμματος (έξοδος από το Μνημόνιο) και τις προϋποθέσεις με τις οποίες θα ενεργοποιηθεί η προληπτική γραμμή πίστωσης στη μετά Μνημόνιο εποχή.

Η συμφωνία θα επιδιωχθεί να ψηφισθεί «πακέτο» με την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας. Αν συγκεντρωθούν οι 180 ψήφοι, εκλέγεται Πρόεδρος, περνά η συμφωνία και συνεχίζει η κυβέρνηση. Αν όχι, τότε η συμφωνία μετατίθεται για την κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές κι αφού, εν τω μεταξύ, θα έχουν εκφραστεί εκ των πραγμάτων οι πολίτες με την ψήφο τους.

***

Η στρατηγική αυτή έχει μία βασική προϋπόθεση: να επαρκέσουν τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας έως την άνοιξη διότι χωρίς συμφωνία με την τρόικα δεν εκταμιεύεται η τελευταία δόση ή μπορεί να εκταμιευθεί μόνο ένα μέρος της. Αν τα ταμειακά διαθέσιμα δεν επαρκέσουν, τότε η εν λόγω στρατηγική μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ στην κυβέρνηση καθώς «σταθερότητα» και «άδεια ταμεία» δεν συμβαδίζουν…

 

Ψάχνουν υπουργούς

κι αυτοί κάνουν

προεκλογική εκστρατεία!

ΒΑΡΥ είναι το κλίμα στο Μέγαρο Μαξίμου για συγκεκριμένα μέλη της κυβέρνησης. Ο λόγος; Αντί να υπερβάλλουν εαυτούς προωθώντας το κυβερνητικό έργο ιδίως σ’ αυτήν την κρίσιμη περίοδο για τη χώρα, αυτοί έχουν αρχίσει την προεκλογική τους εκστρατεία!

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση υπουργού, για τον οποίο κυκλοφορεί ότι δύσκολα θα τον βρει κάποιος στο γραφείο του πριν τις 12 το μεσημέρι αφού το πρωί (τις καθημερινές) συνήθως παρακολουθεί τη Θεία Λειτουργία σε ναούς της εκλογικής του περιφέρειας, ενώ μετά τις 5 το απόγευμα ξεκινά τις επισκέψεις σε καφενεία και συλλόγους, κάνει δηλαδή όσα κάνουν οι υποψήφιοι στην προεκλογική τους εκστρατεία. Το ακόμη χειρότερο (για τον υπουργό και – κυρίως – το κυβερνητικό έργο) είναι πως και στις ώρες που βρίσκεται στο υπουργείο δεν κάνει σχεδόν τίποτε για να μην έχει πολιτικό κόστος.

***

Βεβαίως, οι περισσότεροι υπουργοί και βουλευτές αναπτύσσουν δραστηριότητα που παρομοιάζει σε προεκλογική περίοδο (σε διαφορετική ένταση ο καθένας), καθώς ουδείς μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο εκλογών, όμως άλλο αυτό κι άλλο η απόφαση του συγκεκριμένου και άλλων υπουργών να ασχολούνται μόνο ή κυρίως με τις εκλογές και δευτερευόντως με το υπουργείο τους.

Οι εν λόγω υπουργοί είναι, πάντως, τυχεροί καθώς η εύθραυστη κυβερνητική πλειοψηφία καθιστά αδύνατο το ανασχηματισμό μέχρις ότου ολοκληρωθούν οι επικείμενες κρίσιμες ψηφοφορίες στη Βουλή. Αν, πάντως, επιτευχθεί η προεδρική πλειοψηφία των 180, τότε αμέσως μετά θα γίνει ανασχηματισμός και μάλιστα ριζικός.

 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass