Οι αγωνιστές του 1821 ξανάβαλαν την Ελλάδα στον χάρτη της Ευρώπης

Δημοσίευση: 23 Μαρ 2024 15:50

Από τον Κων/νο Τσιρονίκο

Τα τετρακόσια φριχτά χρόνια της τουρκοκρατίας για τη νότια και τα πεντακόσια για τη βόρεια Ελλάδα είχαν ως πικρό αποτέλεσμα να σβηστεί η πατρίδα μας από τον χάρτη της Ευρώπης. Κι αυτό το άδικο ήρθαν να αποκαταστήσουν οι πρόγονοί μας το 1821. Μόνοι τους, με σύμμαχό τους τον Θεό και το δίκιο, και απέναντι τους Οθωμανούς και την Ιερή Συμμαχία.

Μια συμμαχία της οποίας η εχθρότητα κατά του απελευθερωτικού μας αγώνα διαφάνηκε και κατά τη σύλληψη και φυλάκιση απ’ τους φιλότουρκους Αυστριακούς του βάρδου της ελευθερίας, των σκλάβων Ελλήνων και των βαλκάνιων λαών, Ρήγα Φεραίου. Τότε, ο Αυστριακός ανακριτής ρώτησε τον Ρήγα: «Από πού κατάγεσαι; Ποια είναι η πατρίδα σου;». Και ο Ρήγας με αχαμήλωτο βλέμμα απάντησε. «Είμαι Έλλην, κατάγομαι από την Ελλάδα». «Από την Ελλάδα!», είπε ειρωνικά ο ανακριτής και σηκώθηκε και πήγε εμπρός στον χάρτη της Ευρώπης που κρεμόταν στον τοίχο του γραφείου του. «Δεν βλέπω καμιά Ελλάδα στον χάρτη», συνέχισε ειρωνικά. «Δεν υπάρχει Ελλάδα στην Ευρώπη!».
«Θα αναγκασθούν να την ξαναβάλουν στον χάρτη σε λίγο καιρό όσοι Μισέλληνες την έβγαλαν από εκεί», απάντησε ατρόμητος ο Ρήγας. Κι αυτά τα ηρωικά λόγια του μάρτυρα του Γένους έριξαν τους ραγιάδες σ’ έναν τιτάνιο αγώνα ζωής ή θανάτου, λευτεριάς ή καταπίεσης, εθνικής υπερηφάνειας ή δουλικότητας...
Και παρά τα ελλιπή πολεμικά μέσα, την ανυπαρξία ξένης υποστήριξης, την εχθρική στάση και καταδίκη της Επανάστασης από την Ιερή Συμμαχία, χωρίς καμία στρατιωτική οργάνωση, ελάχιστοι, μια χούφτα σχεδόν, τα έβαλαν με τα αμέτρητα στίφη των Οθωμανών. Και το θαύμα έγινε, παρά τις έριδες και τους εμφυλίους, και η Ελλάδα μας μπήκε στον χάρτη της Ευρώπης, που καταμαρτυρεί την ύπαρξή της ως κράτους. Έτσι, σήμερα υπάρχει η πατρίδα μας ελεύθερη και αναγεννημένη μέσα από τα αίματα και τα ιερά κόκκαλα των παιδιών της, που όχι μόνον δεν κιότεψαν και δεν έκαναν πίσω στα δύσκολα χρόνια της Επανάστασης για τη λευτεριά του τόπου μας, αλλά έβαλαν αναχώματα τα κορμιά τους και με το αίμα τους ποτάμι έπνιξαν τα μανιασμένα ασκέρια του εχθρού. Ο τιτάνιος αυτός αγώνας των προγόνων μας και η εμμονή τους στην αξία της ελευθερίας και της εθνικής υπερηφάνειας πρέπει να αποτελέσουν για μας τους Νεοέλληνες ηθικό και πατριωτικό δίδαγμα. Ιερή παρακαταθήκη γραμμένη με το αίμα των αθάνατων προγόνων μας. Γιατί για μας η ιδέα αυτή έχει μεγαλύτερη αξία, αφού μας έλλειπε για πάνω από τετρακόσια χρόνια. Τόσα χρόνια ήταν η πατρίδα μας ξεγραμμένη από τον χάρτη των ζώντων κρατών της Ευρώπης. Σήμερα, δεν είμαστε σκλαβωμένοι, αλλά ο κίνδυνος να βρεθούμε σε μια άλλη δουλεία, οικονομική ή εθνική, εμφωλεύει. Δεν θα ήταν υπερβολικό, αν χαρακτηρίζαμε τη σημερινή κατάσταση που βιώνει ο λαός μας τραγική. Ακρίβεια, φτώχεια, ανεργία, άδικη φορολόγηση, υπογεννητικότητα, εξώθηση στη μετανάστευση των νέων μας, ανεξέλεγκτα μεταναστευτικά και προσφυγικά ρεύματα, είναι λίγες απ’ τις σοβαρότερες αιτίες αφελληνισμού του τόπου μας. Για να μη φθάσουμε στα έσχατα και να μη χάσουμε τον εθνικό μας χαρακτήρα, πρέπει τις παραπάνω εχθρικές για την πατρίδα καταστάσεις να τις ανατρέψουμε.
Κι αυτό θα το πετύχουμε με τη σφυρηλάτηση του εθνικού μας φρονήματος μέσα από πρακτικές εθνικής ομογνωμοσύνης, οικονομικής ανάπτυξης, κοινωνικής δικαιοσύνης και πνεύμα εθνικής ασφάλειας.
Η τελευταία απαιτεί οικονομικές θυσίες, που όμως κρίνονται απαραίτητες για να ζήσει, να μεγαλουργήσει και να μην ξεγραφεί ποτέ η πατρίδα μας από τον ευρωπαϊκό και παγκόσμιο χάρτη των ζώντων κρατών. Κι αυτό αποτελεί ιερή παρακαταθήκη των αθάνατων προγόνων μας, το αίμα των οποίων βοά για εθνική ενότητα σε ενέργειες που στηρίζουν την αθανασία της ΕΛΛΑΔΑΣ μας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass