4η Απριλίου: Πανελλήνια Σχολική Ημέρα Φιλοζωίας

Δημοσίευση: 28 Μαρ 2024 9:41

Από την Αικατερίνη Κ. Γανίδη*

Αν αναλογιστεί κανείς πόσο σημαντικό ρόλο παίζουν τα παιδικά βιώματα στη μετέπειτα ενήλικη ζωή του ατόμου, αντιλαμβάνεται ακόμη περισσότερο τη σημασία της ενασχόλησης των παιδιών με ζητήματα που ενθαρρύνουν και καλλιεργούν την ενσυναίσθηση και απομακρύνουν από τον ανθρωποκεντρισμό.

Στο πλαίσιο αυτό, από φέτος, η 4η Απριλίου κάθε σχολικού έτους, καθιερώνεται ως Πανελλήνια Σχολική Ημέρα Φιλοζωίας. Η νομική βάση της καθιέρωσης της προαναφερόμενης ειδικής σχολικής ημέρας εντοπίζεται στο άρθρο 31 του πρόσφατου ν. 4830/2021, η οποία ενεργοποιήθηκε με την με αριθ. 15/07-03-2024 εισήγηση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π.).
Η μετακίνηση του πληθυσμού από τα χωριά στις πόλεις, ήδη από την καλούμενη γενιά των baby-boomers, οδήγησε αναπόφευκτα στην έλλειψη εξοικείωσης με τα έμβια όντα και την υποβάθμισή τους σε μέσο ικανοποίησης των ανθρώπινων αναγκών. Η ανθρωποκεντρική στάση των babyboomers «κληρονομήθηκε» και στις επόμενες τρεις γενιές (γενιά «Χ», «Υ» και «Ζ»), συμβάλλοντας στη συνεχή διεύρυνση της απόστασης μεταξύ ανθρώπου και ζώων.
Η διχοτόμηση ανθρώπου – ζώων, οδήγησε σε μια στρεβλή αντιμετώπιση των τελευταίων, τα οποία εργαλειοποιήθηκαν και χρησιμοποιήθηκαν, κατά παράλειψη των αναγκών και των δικαιωμάτων τους. Είναι προφανές, ότι η ισορροπημένη σχέση ανθρώπου και ζώου συντροφιάς δεν πρέπει να υπολαμβάνει το ζώο ως υποκατάστατο των ελλείψεων και αδυναμιών του ανθρώπου ούτε ως εφήμερο «παρηγορητή». Ο σεβασμός στα ζώα μαθαίνεται και γίνεται κτήμα του ανθρώπου, ενώ ισχυροποιείται με την όλο και συχνότερη επαφή με τα ζώα.
Η προσπάθεια εμφύσησης στα σημερινά παιδιά αισθημάτων σεβασμού και αγάπης ως προς τα έμβια όντα, με την καθιέρωση ειδικής σχολικής ημέρας, περιλαμβάνει, σύμφωνα με την αριθ. 28131/ΓΔ4/2024 εγκύκλιο του Γενικού Γραμματέα Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής, ένα πλέγμα δράσεων, όπως:
(α) επισκέψεις σε χώρους φιλοξενίας και προστασίας αδέσποτων ή άγριων ζώων,
(β) σεμινάρια για την παροχή πρώτων βοηθειών και φροντίδας σε αδέσποτα ζώα,
(γ) εκπαιδευτικά προγράμματα και εκδηλώσεις (π.χ. θεατρικές παραστάσεις, καλλιτεχνικές εκθέσεις κ.λπ.),
(δ) ομιλίες και παρουσιάσεις έργων και δράσεων ειδικών επιστημόνων όπως κτηνιάτρων, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών, ειδικών παιδαγωγών και ατόμων που απασχολούνται επαγγελματικά αλλά και εθελοντικά σε χώρους φιλοξενίας και φροντίδας ζώων,
(ε) παρακολούθηση ταινιών μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ έγκριτων φορέων, που σχετίζονται με τη βιοποικιλότητα, την άγρια ζωή και τη φιλοζωία,
(στ) υλοποίηση δράσεων σίτισης και φροντίδας των αδέσποτων ζώων του οικείου δήμου, π.χ. τοποθέτηση ταϊστρών, ποτιστρών κ.ά.,
(ζ) ανάληψη πρωτοβουλίας / καμπάνιας σχετικά με την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των ζώων και τις υποχρεώσεις των ανθρώπων απέναντι σε αυτά.
Σε έναν κόσμο ψηφιοποιημένο και εθισμένο σε οθόνες και ηλεκτρονικά παράθυρα, η αφιέρωση μιας εκπαιδευτικής ημέρας στη φιλοζωία και την υπεύθυνη κηδεμονία των ζώων, αποτελεί αναμφίβολα ένα πραγματικό παράθυρο προς την εκτίμηση της ζωής όλων των έμβιων όντων.

* Η Αικατερίνη Κ. Γανίδη είναι Δικηγόρος Παρ’ Αρείω Πάγω, Διδάκτωρ Δημοσίου Δικαίου Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ, ΠΜΣ «Ιατροδικαστική - Ψυχιατροδικαστική» Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass