Εγκάρδιες ευχαριστίες στην ένωση των ΔΕΥΑ

Δημοσίευση: 03 Απρ 2024 10:16

*Από τον Ανδρέα Ν. Αγγελάκη

Η Ένωση Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΕΔΕΥΑ) έχει μια λαμπρή ιστορία. Ιδρύθηκε το 1989 με έδρα τη Λάρισα, με πρωταγωνιστή τον αείμνηστο Αριστείδη Λαμπρούλη, τότε δήμαρχο Λαρισαίων. Σήμερα από 120 ΔΕΥΑ μέλη της. Στην 33η Τακτική Γενική Συνέλευσή της στα Χανιά, στις 21-23 Μαρτίου, ο πρόεδρός της και δήμαρχος Ρεθύμνου κ. Γιώργης Μαρινάκης ανακοίνωσε ότι η ΕΔΕΥΑ αποφάσισε να με τιμήσει και να με ευχαριστήσει ως επί 30 χρόνια άμισθο τεχνικό σύμβουλό της (Ανώνυμο, 2024). Όμως, εγώ αισθάνομαι ότι ευχαριστίες οφείλονται από εμένα προς την ΕΔΕΥΑ.

Η σύνδεσή μου με την ΕΔΕΥΑ άρχισε το 1991, όταν κατά τη 2η Τακτική Γενική Συνέλευση ΕΔΕΥΑ, που πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο, τον Μάιο του 1991, εκλέχτηκε το Διοικητικό Συμβούλιο, απαρτιζόμενο από τον αείμνηστο Αριστ. Λαμπρούλη, δήμαρχο Λαρισαίων, ως πρόεδρο, τον κ. Πάρη Κουκουλόπουλο, δήμαρχο Κοζάνης, τον αείμνηστο Λευτέρη Αθανασιάδη, δήμαρχο Καβάλας, τον αείμνηστο Κων/νο Μαυρομάτη, δήμαρχο Πτολεμαΐδας, τον αείμνηστο Δημήτρη Παπανικολάου, δήμαρχο Αργους, τον κ. Φίλιππο Φίλιο, δήμαρχο Ιωαννιτών και εμένα, ως αριστίνδην μέλος. Προηγουμένως, είχα προταθεί τον Δεκέμβριο του 1990 ως μέλος του Δ.Σ. της ΔΕΥΑ Ηρακλείου από τον τότε πρόεδρό της, κ. Γιάννη Σμπώκο, που λάμπρυνε με την προεδρία του την ιστορία της ΔΕΥΑ Ηρακλείου.
Όλοι οι προαναφερόμενοι άφησαν λαμπρά αυτοδιοικητικά αποτυπώματα, που αποτελούν παραδείγματα προς μίμηση. Αυτό και οι προκλήσεις της εποχής εκείνης ενίσχυσαν την επιθυμία μου να φανώ αντάξιο μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης των ΔΕΥΑ. Με τη λήξη της θητείας του Δ.Σ. συνέχισα να συνεργάζομαι με την ΕΔΕΥΑ ως άμισθος τεχνικός σύμβουλος για περίπου 25 χρόνια. Είναι άξιο μνείας ότι οι ανησυχίες/προτάσεις μου εύρισκαν ανταπόκριση στις διοικήσεις και τα στελέχη, τόσο της ΕΔΕΥΑ όσο και στις τότε ΔΕΥΑ, και φυσικά στη ΔΕΥΑ Ηρακλείου.
Δεν είναι η ώρα του απολογισμού! Θα απαιτούνταν πολλές σελίδες για να αποτυπωθούν η γνώση και η εμπειρία, που αποκτήθηκαν και τα όσα συνέβησαν σε όλη αυτήν τη διαδρομή. Ήταν ως εάν αποφοίτησα από ένα τρίτο Πανεπιστήμιο. Όμως, δεν μπορώ να μην ξεχωρίσω τον αείμνηστο Α. Λαμπρούλη, τότε δήμαρχο Λάρισας, και τον κ. Γιάννη Βασ. Σμπώκο, πρόεδρο του Δ.Σ. της ΔΕΥΑ Ηρακλείου. Και οι δυο τους, παρά τις διαφορετικές πολιτικές τους ιδεολογίες, συμφωνούσαν απόλυτα, έχαιραν αλληλοεκτίμησης και αλληλοσεβασμού. Έβλεπαν πολύ μακριά, είχαν όραμα και προέβλεπαν τις ανάγκες των πόλεων του μέλλοντος. Πίστευαν και προωθούσαν παράλληλα τον κοινωνικό και τον ανταποδοτικό χαρακτήρα των ΔΕΥΑ, με εξωστρέφεια και υγιή και διαφανή κριτήρια. Είχαν προοδευτικές απόψεις και θέσεις, που πολλοί σημερινοί δημοτικοί άρχοντες θα τις θεωρούσαν εξωπραγματικές. Όλα τα μετέπειτα Δ.Σ. της Ένωσης υπήρξαν αντάξια του πρώτου.
Όλη αυτήν την τριακονταετία προσπάθησα να συνδράμω διαθέτοντας όσο περισσότερο χρόνο μπορούσα. Αυτή η συνεργασία συντέλεσε ώστε η Ένωση των ΔΕΥΑ να γίνει τακτικό μέλος του Οργανισμού Υδατικών Πόρων (EUREAU) της Ευρωπαϊκής Ένωσης και για δύο χρόνια (2008-2009) να προεδρεύσει, όπως και σε άλλα διεθνή fora, όπως η Παγκόσμια Εταιρεία Νερού (IWA), αποκτώντας γνώσεις και εμπειρία του παρόντος και όραμα για το μέλλον. Επίσης, επιτεύχθηκε η έγκαιρη μεταφορά τεχνογνωσίας και νέων τεχνολογιών ασφαλούς διαχείρισης του νερού και των υγρών αποβλήτων στη χώρα μας και στην περαιτέρω ανάπτυξη των ΔΕΥΑ σε αποτελεσματικές επιχειρήσεις διαχείρισης του νερού με έμφαση βέβαια το πόσιμο νερό.
Η εποικοδομητική και αγαστή συνεργασία μας συνεχίστηκε μέχρι τις αρχές του τελευταίου Δ.Σ. της ΕΔΕΥΑ. Ευχαριστίες οφείλονται σε όλα τα μέλη του Δ.Σ., τον κ. Γεώργιο Μαρινάκη, πρόεδρο, δήμαρχο Ρεθύμνης, ως μέλος Δ.Σ. της ΔΕΥΑΡ, τον κ. Απόστολο Καλογιάννη, δήμαρχο Λαρισαίων, ως πρόεδρο του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΛ, τον κ. Αστέριο Μπουσνάκη, ως μέλος του Δ.Σ. της ΔΕΥΑ Κατερίνης, τον κ. Αθανάσιο Μασλαρινό, δήμαρχο Βισαλτίας, ως πρόεδρο του Δ.Σ. της ΔΕΥΑ Βισαλτίας, τον κ. Ευάγγελο Μυτιληνό, ως μέλος του Δ.Σ. της ΔΕΥΑ Αλεξανδρούπολης, την κ. Ελένη Βάκα, δήμαρχο Χαλκίδας, ως μέλος του Δ.Σ. της ΔΕΥΑ Χαλκίδας, τον κ. Στέργιο Διαμάντη, ως πρόεδρο του Δ.Σ. της ΔΕΥΑ Βέροιας, τον κ. Δημήτριο Καρασταύρου, ως μέλος Δ.Σ. της ΔΕΥΑ Κομοτηνής, τον κ. Σαράντο Μαρινάκη, ως μέλος του Δ.Σ. της ΔΕΥΑ Καλαμάτας, τον κ. Εμμανουήλ Ορφανό, ως πρόεδρο του Δ.Σ. της ΔΕΥΑ Θήρας, τον κ. Παναγιώτη Σημανδηράκη, δήμαρχο Χανίων, ως μέλος του Δ.Σ. της ΔΕΥΑ Χανίων, τον κ. Σπυρίδωνα Σταματόπουλο, δήμαρχο Σικυωνίων, ως μέλος του Δ.Σ. της ΔΕΥΑ Σικυωνίων, και τον κ. Νικόλαο Χατζηαντωνίου, ως μέλος του Δ.Σ. της ΔΕΥΑ Πυλαίας Χορτιάτη.
Η Ένωση των ΔΕΥΑ, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, παρά τις αλλεπάλληλες κρίσεις και τα προβλήματα που αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν οι ΔΕΥΑ της χώρας, παρέμεινε επιτυχώς στις επάλξεις υπό τον άξιο πρόεδρό της, τον δήμαρχο Ρεθύμνου, που αποτελεί τον μακροβιότερο πρόεδρό της, με απόθεμα γνώσεων και εμπειρίας. Εύχομαι ολόψυχα οι προσπάθειές του για τη διαχείριση των τρεχόντων προβλημάτων, όπως η υποστελέχωση των ΔΕΥΑ, το υψηλό χρέος τους προς τους παρόχους ενέργειας εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης και της μη οικονομικής ενίσχυσής τους, όπως και οι σχεδιαζόμενες από την Πολιτεία συγχωνεύσεις τους, να ευοδωθούν το συντομότερο. Του εύχομαι από καρδιάς να είναι πάντα υγιής, ενεργός, δραστήριος και δημιουργικός.
Τέλος, ιδιαίτερη μνεία και ευχαριστίες οφείλονται στο προσωπικό της Ένωσης, ιδιαίτερα στην άξια γενική διευθύντριά της, κ. Όλγα Κοτσελίδου, νομικό, για την άριστη συνεργασία, τις άοκνες προσπάθειές της για την προαγωγή των ΔΕΥΑ, την καταξίωσή τους και τη βελτιστοποίηση της δομής και λειτουργίας τους. Αν η δημόσια διοίκηση είχε τέτοιας ποιότητας αποτελεσματικά, υπεύθυνα και αποδοτικά στελέχη, τότε η Ελλάδα θα ήταν μια άλλη χώρα.

*Ο Ανδρέας Ν. Αγγελάκης είναι επίτιμο μέλος και διακεκριμένο fellow της IWA (Παγκόσμιας Εταιρείας Υδατικών Πόρων).

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass